GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΚΑΝΔΑΛΟ διαφθοράς στην Ιαπωνία με ελληνικό «άρωμα»...

Έφοδοι είχαν λάβει χώρα τον Ιούλιο αλλά και τον Νοέμβριο στη ιαπωνική διαφημιστική εταιρεία Dentsu Group, στο πλαίσιο διευρυμένης έρευνας γι...


Έφοδοι είχαν λάβει χώρα τον Ιούλιο αλλά και τον Νοέμβριο στη ιαπωνική διαφημιστική εταιρεία Dentsu Group, στο πλαίσιο διευρυμένης έρευνας για φερόμενη διαφθορά κατά την προετοιμασία των Αγώνων του 2020, οι οποίοι αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Dentsu κυριαρχεί στη διοργάνωση εκδηλώσεων, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις στην Ιαπωνία και βοήθησε να εξασφαλισθούν οι τελευταίοι αγώνες, για το Τόκιο. Ο όμιλος, ο οποίος αποτιμάται σε περίπου 9 δισ. δολάρια, διαθέτει εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες.

Με εγγύηση ύψους 80 εκατομμυρίων γιεν (603.000 δολλάρια) το Περιφερειακό δικαστήριο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, αποφυλάκισε τον ύποπτο για δωροδοκία από χορηγούς Ολυμπιακών Αγώνων πρώην αξιωματούχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Χαρουγιούκι Τακαχάσι.

Ο Τακαχάσι, πρώην μέλος του συμβουλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 και προηγουμένως, διευθύνων σύμβουλος ιαπωνικού διαφημιστικού κολοσσού, είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο. Ο 78χρονος Ιάπωνας είχε συλληφθεί 17.8.2022 με την κατηγορία ότι δέχτηκε δωροδοκίες με αντάλλαγμα να βοηθήσει εταιρείες να επιλεγούν ως χορηγοί ή υπεργολάβοι μάρκετινγκ της παγκόσμιας διοργάνωσης. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον αποφυλακίσει μετά από 4 μήνες κράτησης με εγγύηση αφού έκρινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει ή να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Οι δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε ο Takahashi ανέρχονται σε 198 εκατομμύρια .

Η ιαπωνική εταιρία κυριαρχεί στην οργάνωση εκδηλώσεων, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις στην Ιαπωνία ενώ συνέβαλε στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020 για το Τόκιο και στη συνέχεια ανέλαβε κατ’αποκλειστικότητα την προσέλκυση χορηγών.

Στο πλαίσιο του συνεχώς διευρυνόμενου σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο αμαύρωσε την εικόνα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020, οι Ιάπωνες εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο και στα κεντρικά γραφεία του διαφημιστικού κολοσσού της οποίας διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος ο υπέργηρος Ιάπωνας. Υπάλληλοι της ιαπωνικής εταιρίας απασχολούνταν στο τμήμα μάρκετινγκ της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με τους οποίους, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο κατηγορούμενος ήταν σε άμεση επικοινωνία μαζί τους για την επιλογή χορηγών.

ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Τον Μάιο του 2022 με σειρα δημοσιευμάτων μας ενημερώσαμε την ελληνική κοινή γνώμη για την πρωτοφανή στα χρονικά χορήγηση από τον τότε Έλληνα πρέσβη, παρανόμως και κατά παράβαση καθήκοντος “πιστοποιητικού γνησιότητας” ιαπωνικού γιαουρτιού ώς δήθεν ελληνικού, στην μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών της Ιαπωνίας, που ήταν επίσημη χορηγός των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκυο, για να λανσάρει το προϊόν της ώς ελληνικό την περίοδο των αγώνων.

Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύσαμε και ουδέποτε διαψεύσθηκε, του τότε Προϊσταμένου του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τόκυο δεν ήταν αρκετό το ψευδές πιστοποιητικό γνησιότητας που εξέδωσε παρανόμως η επίσημη ελληνική Αρχή στην Ιαπωνία, δεν έφτανε η παράνομη παραχώρηση του ελληνικού εμπορικού σήματος «the Greek Yogurt» στην ιαπωνική εταιρία χορηγό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, ούτε που ακόμη και η ελληνική σημαία έγινε κεσεδάκι ιαπωνικής γιαούρτης.

Τί και εάν αλλιώς επίτασσε η εθνική μας πολιτική; Από Έλληνα αξιωματούχο που εκπροσωπούσε την Χώρα, υποδείχθηκε στους Ιάπωνες και η ακριβής έκφραση της φράσης “Η σημαία έχει εγκριθεί από την ελληνική Πρεσβεία”, που υπήρχε στο κεσεδάκι του ψευδοελληνικού γιαουρτιού, έτσι ώστε να μην έχει καμία αμφιβολία ο Ιάπωνας καταναλωτής, ποιός στηρίζει με κάθε τρόπο την διαφημιστική καμπάνια του ιαπωνικού προϊόντος που είχε αναλάβει ο ανωτέρω ιαπωνικός διαφημιστικός κολοσσός την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή τότε που το όνομα της Ελλάδος είχε υψηλή αναγνωρισιμότητα στο ιαπωνικό κοινό οπότε οι Έλληνες ιθύνοντες θεώρησαν καλό να το αξιοποιήσουν οι ιαπωνικές εταιρείες στην προβολή ιαπωνικών προϊόντων, αντί να το εκμεταλλευθούν για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην ιαπωνική αγορά, όπως άλλωστε επέβαλλε το καθήκον τους.

Μάλιστα, το πιστοποιητικό «Αυθεντικότητας Ελληνικού Γιαουρτιού», ο τότε Έλληνας Πρέσβης, το παρέδωσε στην ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία για να το αξιοποιήσει διαφημιστικά ο ιαπωνικός διαφημιστικός κολοσσός, χωρίς να ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χωρίς να λάβει άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, παρακάμπτοντας ακόμα και τον ΕΦΕΤ.

Tελικά η ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία παρασκεύασε «ελληνικό» γιαούρτι «Μade in Japan» τα οποία είχαν ως λογότυπο την ελληνική σημαία. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εντελώς εκτός αγοράς το ελληνικό προϊόν στην ιαπωνική αγορά, να “εκπαιδευτούν” οι Ιάπωνες καταναλωτές σε άλλη ποιότητα, γεύση και υφή από εκείνη για την οποία έχει αποκτήσει την παγκόμια φήμη και την πελατεία του το ελληνικό προϊόν, προκαλώντας, αντικειμενικά, πλήγμα στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες.

Η ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία ήθελε να βαφτίσει τα γιαούρτια της «ελληνικά», έτσι ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικά στους καταναλωτές τους και να ξεπεράσουν τον τζίρο του 1 δισ. ευρώ που κάνουν ετησίως, καθώς η Ελλάδα φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα. Κάπου εδώ να αναλογιστούμε με βάση τον ετήσιο τζίρο τι λεφτά έχασε η χώρα μας και ποιος έγινε πλουσιότερος μετά την έκδοση του πλαστού πιστοποιητικού. Παρόλο που η πράξη του τότε Έλληνα πρέσβη είναι παράνομη και το ΥΠΕΞ, όταν την πληροφορήθηκε, κινήθηκε νομικά ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα του ελληνικού γιαουρτιού, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης όχι μόνο παρέμειναν ουσιαστικά ατιμώρητοι αλλά στην ουσία επιβραβεύτηκαν κιόλας.

Πώς, όμως, οι Ιάπωνες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά μας σύμβολα και ο ποιος ο ρόλος των Ελλήνων διπλωματών μας; Τι σχέση έχει ο ιαπωνικός διαφημιστικός κολοσσός του οποίου ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης του σκανδάλου των Ολυμπιακών χορηγιών με το ξεπούλημα του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία; Πολύ απλά, ήταν τα στελέχη του ,που “διαπραγματεύτηκαν” την παράνομη παραχώρηση του ελληνικού εμπορικού σήματος the Greek Yogurt οι οποίοι χωρίς εντολή και εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών ήρθαν σε επικοινωνία ώς επίσημοι εκπρόσωποι της Χώρας μας, με την εταιρεία την οποία στην ιαπωνική κοινωνία παρουσιάζεται στο επίκεντρο των σκανδάλων διαφθοράς των Ολυμπιακών Αγώνων και της ζητούσαν χρηματικές χορηγίες χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς την έγκριση των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΕΞ.

Οι άνθρωποι που πληρώνονται αδρά από το ελληνικό δημόσιο για να ενημερώνουν τις ελληνικές Υπηρεσίες για τον ρόλο και την εικόνα των ιαπωνικών εταιρειών στην ιαπωνική κοινωνία, ώστε να αποφεύγονται οι “κακοτοπιές” και η σύνδεση της χώρας μας με εταιρείες και οργανισμούς που συνδέονται με αρνητική δημοσιότητα, ήταν αυτοί που ζητούσαν χρηματικές χορηγίες εν αγνοία και χωρίς έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, από την εταιρεία της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος ελέγχεται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο τότε προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων του Τόκυο , αντί να εναντιωθεί στο αίτημα της ιαπωνικής γαλακτοκομικής εταιρίας να κατοχυρώσει και να ιδιοποιηθεί το ελληνικό εμπορικό σήμα «the Greek Yogurt», αντί να διαμαρτυρηθεί, αντί να ενημερώσει την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τους ελληνικούς φορείς και να ζητήσει οδηγίες, υποδεικνύει στην ιαπωνική πολυεθνική ακόμη και σε ποιόν θα δώσει τα χρήματα που προορίζονται για το ελληνικό δημόσιο αποφασίζοντας μόνος του για εκδηλώσεις που θα διοργάνωναν γνωστοί του που ο ίδιος επέλεγε χωρίς βεβαίως να το γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκτός κι αν το γνώριζε...

Ο αρμόδιος να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα στο Τόκιο, βεβαιώνει εγγράφως την ιαπωνική πολυεθνική ότι η παραγωγή «ελληνικού γιαουρτιού Made in Japan» θα ωφελήσει την ανταγωνιστική των ελληνικών συμφερόντων ιαπωνική εταιρεία, ενώ ο ελληνικός λαός τον πλήρωνε αδρά για να υπερασπίζεται και να προωθεί στην Ιαπωνία τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν χρήζει περαιτέρω επιχειρηματολογίας ότι δεν παραχωρείς για κανέναν λόγο το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα στον ανταγωνιστή σου. Τα στελέχη του ιαπωνικού διαφημιστικού κολοσσού δεν πίστευαν στα μάτια τους!!!Η παραχώρηση ελληνικού εμπορικού σήματος ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικού συμβόλου.

Η «συνεργασία» πήρε τη μορφή «χρηματικών χορηγιών», τις οποίες η ιαπωνική γαλακτοκομική πολυεθνική κατέθεσε, κατόπιν γραπτής υπόδειξης στον ιδιωτικό λογαριασμό του ιαπωνικού Οργανισμού, του οποίου τα στελέχη παρουσιάζονται ώς δήθεν εγκεκριμένοι επισήμως από την Ελλάδα, εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αν και στην πραγματικότητα, ουδέποτε αναγνωρισμένοι από την ελληνική έννομη τάξη, εδρεύοντες παρανόμως εν αγνοία του ΥΠΕΞ (ή μήπως όχι;), μέσα στην ελληνική Πρεσβεία με πρωτοβουλία των τότε στελεχών της, χωρίς να το γνωρίζει καν το ΥΠΕΞ.

Βεβαίως, οι χρηματικές χορηγίες ούτε καν πιστώθηκαν στο Δημόσιο ταμείο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πώς και γιατί επιλέχθηκαν αυτοί που τελικά τις εισέπραξαν και στο πλαίσιο ποιάς ανάθεσης και ποιάς διαδικασίας. Αντιθέτως, τα χρήματα που έδωσαν οι Ιάπωνες, κατέληξαν κυρίως σε ιαπωνικές επιχειρήσεις , χωρίς ποτέ να εγκριθούν αυτές οι δημόσιες δαπάνες από το ΥΠΕΞ που τις αγνοούσε.

Κάπως έτσι, κατάφεραν τα στελέχη μας στην ελληνική Πρεσβεία του Τόκυο, να συνδέσουν την Ελλάδα, με χορηγίες εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων που ποτέ κανείς δεν είχε δώσει οδηγίες να ζητηθούν, και ποτέ κανείς δεν είχε εγκρίνει για τις οποίες οι Ιάπωνες εισαγγελείς πραγματοποιούν συνεχείς εφόδους για να αποκαλύψουν όλα τα πλοκάμια του πολυδαίδαλου σκανδάλου που έχει συγκλονίσει την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση