GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΚΡΟΣ ο συγκυβερνήτης! ΤΡΑΓΩΔΙΑ στην Ανδραβίδα με την πτώση του Φάντομ...

Η τελευταία πράξη της τραγωδίας με την πτώση του αεροσκάφους Φάντομ F-4, καθίσταται πλέον γεγονός καθώς έγινε γνωστό ότι οι δύο χειριστές το...

Η τελευταία πράξη της τραγωδίας με την πτώση του αεροσκάφους Φάντομ F-4, καθίσταται πλέον γεγονός καθώς έγινε γνωστό ότι οι δύο χειριστές του, ο σμηναγός και ο υποσμηναγός, δεν πρόλαβαν να εκτιναχθούν εγκαίρως από την καμπίνα του σκάφους.

Στις 14:15 της Δευτέρας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ηλείας, ανέφεραν πως εντοπίστηκε νεκρός ο ένας εκ των δύο χειριστών του Φάντομ F-4 που κατέπεσε νωρίτερα στην περιοχή ανοιχτά του Κατακόλου.

Η παραπάνω είδηση δυστυχώς επιβεβαιώθηκε επισήμως από το Πεντάγωνο στις 16:00 το μεσημέρι, όταν και δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου που ανέφερε τα κάτωθι:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».
Ο 29χρονος συγκυβερνήτης, Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, που εντοπίστηκε νεκρός

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Κυβερνήτη - Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη συνεχίζονται στα σημεία που εντοπίστηκαν ορισμένα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους στον Κυπαρισσιακό κόλπο, αλλά και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, με την αγωνία των οικείων του να έχει κορυφωθεί.

Με τις υπάρχουσες στη θαλάσσια περιοχή συνθήκες, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για την ανεύρεση του σμηναγού, και όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες είναι πολύ πιθανό μέχρι το βράδυ να μην έχουν καταφέρει τίποτε, καθώς ενδεχομένως το σώμα του βρίσκεται πολύ βαθιά στη θάλασσα, πιθανόν κι εντός του πιλοτηρίου.

Παράλληλα από νωρίς το μεσημέρι είχαν κινητοποιηθεί μονάδες ειδικών ψυχολόγων, οι οποίες κλήθηκαν να βρίσκονται σε επαφή με συγγενικά πρόσωπα των δύο χειριστών και να τους ενημερώνουν συνεχώς για την εξέλιξη των ερευνών.

Επί τόπου εξακολουθούν να επιχειρούν δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος.

Το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος
Το διθέσιο αεροσκάφος, με χειριστές έναν σμηναγό και έναν υποσμηναγό, F-4 της 338Μ/117ΠΜ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και στις 10.30 το πρωί κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Μετά από τρεις ώρες αγωνίας το Πεντάγωνο κήρυξε και τους δύο χειριστές ως αγνοούμενους. Όπως εξήγησαν  πηγές του Υπουργείου Άμυνας σε αυτό το μικρό ύψος των 300 ποδών ήταν πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί επιτυχώς ο μηχανισμός εκτίναξης.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το αεροσκάφος την κρίσιμη στιγμή βρισκόταν σε ελιγμό που σημαίνει ότι μειώνονταν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες ασφαλούς εκτίναξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας» όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν πλέον περιθώρια και πως η κατάσταση ήταν κρίσιμη το Φάντομ F-4, με τους δύο χειριστές βρισκόταν σε ύψος 300 ποδιών δηλαδή περίπου στα 100 μέτρα.

Οι ειδικοί εξηγούν πως σε αυτό το ύψος η ασφαλής εκτίναξη δεν είναι δεδομένη ιδιαίτερα από ένα αεροσκάφος τύπου Φάντομ F-4, αλλά και πως στην συγκεκριμένη περίπτωση η ασφαλής εκτίναξη των χειριστών ήταν ακόμη δυσκολότερη δεδομένου ότι το σκάφος βρισκόταν σε φάση ελιγμού. Οι παραπάνω πληροφορίες καταδεικνύουν πως μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο να έχει επιχειρηθεί ασφαλής εκτίναξη είναι εξαιρετικά μικρό. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η πρώτη φάση εντοπισμού και διάσωσης σε τέτοιες περιπτώσεις διαρκεί 72 ώρες. Πέραν αυτού του χρονικού ορίου οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των σορών. Στην περίπτωση του Ηλιάκη η σορός ανευρέθηκε μετά από 120 ώρες.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:
«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του ΛΣ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος λόγω της συντριβής του Φάντομ

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε:
«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.
H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση