GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΑΖ: «Ένα θέμα δημοκρατίας...»

ΦΕΡΡΥ ΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ   Η παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης στη "Βουλή των Ελλήνων", το σεβάσμιο ελληνικό κοινοβούλιο, διήρκεσε ακριβ...


ΦΕΡΡΥ ΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ 

Η παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης στη "Βουλή των Ελλήνων", το σεβάσμιο ελληνικό κοινοβούλιο, διήρκεσε ακριβώς 38 λεπτά - και κορυφώθηκε με την ακόλουθη αξιομνημόνευτη φράση: "Το Κοινοβούλιο καλείται να λάβει μια απόφαση: Είτε είναι με τη δημοκρατία είτε είναι με την εκτροπή της". Αυτό δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, 48 ετών, επικεφαλής της Συμμαχίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα από τον Ιούλιο του 2019 και με αυτά τα λόγια δικαιολόγησε την κίνησή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της συντηρητικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία του Τσίπρα είναι το δυσοίωνο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Αθήνα. Η υπόθεση ενός δημοσιογράφου της Αθήνας ήρθε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας την άνοιξη του περασμένου έτους. Εν τω μεταξύ, τα ελληνικά ερευνητικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν σταδιακά ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου Μητσοτάκη, η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ φέρεται να πραγματοποίησε υποκλοπές σε περισσότερους από εκατό έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, εργαζόμενους στον πολιτισμό και στρατιωτικούς.

Αυτό έχει τεράστια πολιτική εκρηκτικότητα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, 54 ετών, είχε θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του με μία από τις πρώτες επίσημες πράξεις του. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε για της υποκλοπές. Ο Μητσοτάκης προφανώς δεν ενδιαφέρεται για διευκρινίσεις. Αντιθέτως: ο Μητσοτάκης και οι Συνεργάτες του μπλοκάρουν, συγκαλύπτουν, σβήνουν ίχνη - πρωτίστως ψηφιακά ίχνη.

Αλλά ο Τσίπρας δεν το έβαλε κάτω. Την Τρίτη, επισκέφθηκε τον Χρήστο Ράμμο, επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Αθήνας ADAE. Ο Ράμμος είχε προηγουμένως προσπαθήσει μάταια να ενημερώσει το κοινοβούλιο της Αθήνας για τα αποτελέσματα των ερευνών του σχετικά με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), το είχε αποτρέψει. Ο αριθμός των επίσημα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων υποκλοπών ανέρχεται σε δέκα.

Το 300μελές ελληνικό κοινοβούλιο ξεκίνησε την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ήδη από το βράδυ της Τετάρτης και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ο Τσίπρας είχε ήδη αποτύχει με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρείται βέβαιο ότι και αυτή τη φορά δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 151 ψήφων που απαιτείται για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας το γνωρίζει κι αυτό. Παρόλο που και τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αθήνα είναι πιθανό να ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ, το κυβερνών κόμμα της ΝΔ με τους 156 βουλευτές του θα καταψηφίσει. Ο υπολογισμός του Τσίπρα, ωστόσο, είναι να τραβήξει ακόμη περισσότερο την προσοχή στις "παρακρατικές μεθοδεύσεις" του Μητσοτάκη στην τελική ευθεία πριν από τις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ΑΔΑΕ στην κοινοβουλευτική του ομιλία το βράδυ της Τετάρτης. Είπε ότι έλαβε προσωπικά γραπτή επιβεβαίωση ότι η υπηρεσία πληροφοριών ΕΥΠ είχε αποδεδειγμένα υποκλέψει τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και πέντε υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνου Φλώρου.

Αυτό δεν είναι μόνο για τον Τσίπρα ένα απτό σκάνδαλο. Η ADAE είχε ήδη καταφέρει να αποδείξει την υποκλοπή τεσσάρων ατόμων (δύο ερευνητών δημοσιογράφων της Αθήνας και δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών). Έτσι ο αριθμός των επίσημα επιβεβαιωμένων υποκλοπών ανήλθε σε δέκα.

Οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται με πέντε τοις εκατό
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Όταν ο Τσίπρας ενεργούσε στην Αθήνα, ο Μητσοτάκης βρισκόταν επιδεικτικά στην Κρήτη και επιθεωρούσε κατασκευαστικά έργα. Το μήνυμα του Μητσοτάκη: "Υποκλοπές; Κανένα πρόβλημα! Τα πράγματα πάνε καλά στην Ελλάδα μαζί μου". Παρά τις πελατειακές σχέσεις που άκμασαν επί Μητσοτάκη, τον αχαλίνωτο νεποτισμό, τη διαφθορά, τον αυξανόμενο πλουτισμό των πολιτικών της ΝΔ και τον πληθωρισμό: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 5 ποσοστιαίες μονάδες ή και περισσότερο. Για τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του αυτό είναι άνεμος στα πανιά τους.

Αλλά ο Τσίπρας δεν το βάζει κάτω. Οι ελπίδες του στηρίζονται στην απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Δεν θα υπάρξει μπόνους για τον πρώτο υποψήφιο, όπως στις προηγούμενες εκλογές. Για τη ΝΔ, η επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών αποτελεί επομένως μια μακρινή προοπτική. Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει κι αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπολογίζει στον πρώτο γύρο, αλλά σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο. Διότι τότε ο πρώτος θα είχε και πάλι ένα μπόνους που θα του επέτρεπε να συνεχίσει να κυβερνά μόνος του στους πρόποδες της Ακρόπολης. Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος του Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Ποντάρει τα πάντα στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρώτες εκλογές. Ο εταίρος συνασπισμού που επέλεξε ο Τσίπρας είναι οι πρώην παντοδύναμοι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Μια συμμαχία με το αριστερό κόμμα Μέρα25 υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ή το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ), την οποία οι πολιτικοί του αντίπαλοι αρέσκονται να αποκαλούν σενάριο τρόμου, δεν αποτελεί επιλογή για τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αναζητά συγκεκριμένα το κέντρο του πολιτικού φάσματος προκειμένου να έρθει και πάλι στην εξουσία στην Αθήνα. Τον βολεύει το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα επιβεβαιωμένα θύματα στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Αθήνα είναι ο ευρωβουλευτής και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, δηλωμένος αντίπαλος του Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση