GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!» Παρέμβαση καλλιτεχνών στην Τελετή Έναρξης της «Ελευσίνας 2023»...

Παρέμβαση κατά την έναρξη του θεσμού «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023», το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποίησαν καλλιτέχνες και σπο...


Παρέμβαση κατά την έναρξη του θεσμού «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023», το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποίησαν καλλιτέχνες και σπουδαστές, με πανό και συνθήματα όπως «Όχι άλλα πλήγματα στον πολιτισμό. Άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022» και «Όχι άλλη κοροϊδία».

Σχετικό κείμενο είχε αναρτήσει από την Παρασκευή στα social media και η Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης του Συλλόγου Σπουδαστών/στριών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί την Πέμπτη μαζικό πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενάντια στην απαξίωση και υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με τους καλλιτέχνες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την απόσυρση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Η ανακοίνωση
Σ' εσάς που μας ακούτε: Η πολιτιστική πρωτεύουσα εγκαινιάζεται, οι καλλιτεχνικές σπουδές πεθαίνουν
Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάζει την υποκρισία των εγκαινίων της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο 04.02.23 σαν να μην συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό, σαν να μην λαμβάνει χώρα καμιά επαίσχυντη υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και του καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας μας.

Η 2023 Eleusis European Capitan of Culture αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία του ελληνικού κράτους απέναντι στην τέχνη και στους πιο πολύτιμους φορείς της: τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Την ίδια περίοδο που ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλά, αναφερόμενος στην Ελευσίνα, για «έμπρακτη μετασχηματιστική δύναμη του πολιτισμού» και «νέο μοντέλο Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τις καλλιτεχνικές σπουδές με απολυτήριο Λυκείου εξακολουθεί να ισχύει, με την απόλυτη στήριξη του ΥΠΠΟ και της κυβέρνησης.

Δεν θα μπορούσαμε παρά να αντιληφθούμε ειρωνικά την επιλογή «Ελευσίνιο κίνημα» για όνομα της τελετής έναρξης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ιδιαίτερα μάλιστα αν θυμηθούμε πως μόλις χθες χιλιάδες μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και καλλιτέχνες/ιδες διαδήλωσαν ενάντια στην ισοπέδωση των πτυχίων τους στο κέντρο της Αθήνας αποτελώντας ένα ζωντανό κοινωνικό κίνημα, και το μόνο που δέχθηκαν αντί για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους, ήταν καταστολή και δακρυγόνα έξω από το ιστορικό κτίριο του Θεάτρου Τσίλερ.

Πληροφορούμαστε πως το κόστος της Τελετής Έναρξης της Eleusis European Capital of Culture ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ, και πως δύο από τις εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης έχουν ήδη παρουσιαστεί στο παρελθόν σε άλλους χώρους. Φαίνεται πως το πανάκριβο και αναμφίβολα υπερτιμημένο θαλάσσιο φωτισμένο κήτος που θα κοσμήσει τα αυριανά εγκαίνια, αξίζει πολύ περισσότερο από τον κόπο και τις θυσίες των εκατοντάδων φοιτητών που δίχως στέγαση, σίτιση και φοιτητικές παροχές αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα στις τριετείς καλλιτεχνικές σχολές όπου σπουδάζουν, λαμβάνοντας μηδέν κρατική μέριμνα για την επιβίωσή τους.

Κυρία Μενδώνη, κύριε Γιατρομανωλάκη, κύριε Μαρμαρινέ, δυστυχώς η γιορτινή μέρα των εγκαινίων στην Ελευσίνα μας βρίσκει σε εμπόλεμη ζώνη, απέναντί σας. Μας βρίσκει στους δρόμους, στις συνελεύσεις, στις κοινότητες που επενδύουμε και εμπιστευόμαστε, προκειμένου να ανατρέψουμε τον θεσμικό παραλογισμό και τις τροπολογίες του τακτικισμού, που θέλουν την τέχνη εμπόρευμα, το έργο τέχνης προϊόν αναλώσιμο και τον καλλιτέχνη ανειδίκευτη μηχανή παραγωγής δίχως μέλλον. Μας βρίσκει ενωμένους/ες, στον αγώνα της διεκδίκησης μιας πολιτικής για τον πολιτισμό με μνήμη ισχυρή ώστε να μην επαναληφθούν ολέθρια λάθη όπως αυτά.

Φωτογραφίες από την παρέμβαση






Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση