GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

23 ΝΕΚΡΟΙ! ΚΑΥΣΩΝΑΣ στην Χιλή που φλέγεται...

Δεκάδες πύρινα μέτωπα μαίνονται στη Χιλή όπου τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή, 979 έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 1.100 ...


Δεκάδες πύρινα μέτωπα μαίνονται στη Χιλή όπου τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή, 979 έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 1.100 έχουν αναζητήσει καταφύγιο, ενώ το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πάνω από 800 σπίτια έχουν μετατραπεί σε στάχτη, ενώ σε τρεις περιφέρειες έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο μέσο της μακράς ακτογραμμής του Ειρηνικού της νοτιοαμερικανικής χώρας. Πρόκειται για τις περιφέρειες Νιούμπλε, Μπίο-Μπίο και Αραουκανία.


«Οι καιρικές συνθήκες έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την κατάσβεση (των πυρκαγιών) που εξαπλώνονται και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιδεινώνεται», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

«Η Χιλή είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή, και αυτό δεν είναι θεωρία αλλά πρακτική εμπειρία» υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, οι φωτιές κατέκαψαν μια έκταση ισοδύναμη με αυτή που συνήθως καίγεται σε ένα ολόκληρο έτος.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο 76 νέες εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με δεκάδες αναζωπυρώσεις και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Αργεντινής, του Ισημερινού, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας έχουν προσφέρει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και πυροσβεστών. Η γειτονική Αργεντινή στέλνει 64 πυροσβέστες, ένα πυροσβεστικό όχημα ένα ελικόπτερο Σινούκ, ενώ η Ισπανία έστειλε 50 μέλη της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης της χώρας για να βοηθήσει.

Περίπου 99.000 στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά την Παρασκευή (3/2), μια έκταση μεγαλύτερη από την αμερικανική πόλη Φιλαδέλφεια. Η εθνική δασική υπηρεσία CONAF ανέφερε το Σάββατο ότι 80 από τις 231 συνολικά πυρκαγιές καταπολεμούνται ενεργά, ενώ 151 από αυτές είναι υπό έλεγχο.

Ο χιλιανός πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς διέκοψε τις καλοκαιρινές του διακοπές και ταξίδεψε στις πληγείσες περιοχές, δεσμευόμενος να διασφαλίσει ότι θα λάβουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «ενδείξεις» ότι ορισμένες πυρκαγιές μπορεί να προκλήθηκαν σκόπιμα, αλλά δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες.

*Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση