GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΣΑΛΟΣ από τις αποκαλύψεις για την «χειραγώγηση εκλογών» (από την «Team Jorge») σε 30 χώρες...

Εξαιρετικά σοβαρές αποκαλύψεις αναφορικά με την συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Κεν...


Εξαιρετικά σοβαρές αποκαλύψεις αναφορικά με την συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των ΗΠΑ από ομάδα Ισραηλινών συμβούλων, έρχονται στο «φως» μέσα από ενδελεχή έρευνα 30 διεθνών ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel, Haaretz και El País), με τα ευρήματα να δημοσιεύονται και από τον Guardian.

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίμαχη «Team Jorge» ανέφερε πως έχει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα αλλά και τα Εμιράτα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian, η ομάδα «Team Jorge» έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών, μέσα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και με μεθόδους σαμποτάζ και χακαρίσματος.

Η ομάδα φέρεται να έχει επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, τη δράση του οποίου αποκάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων από τη Monde, το Spiegel και την El Pais και αποτελεί μέρος της έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης που γίνεται με το συντονισμό της γαλλικής ΜΚΟ, Forbidden Stories.

Πώς έγινε η αποκάλυψη
Η αποκάλυψη έγινε όταν τρεις δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το TheMarker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές.

Οι δημοσιογράφοι είχαν πολύωρες κρυφές συναντήσεις με τον Χάναν παρουσιαζόμενοι μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2022. Οι συνομιλίες έγιναν μέσω βιντεοκλήσεων ενώ υπήρξε, όπως αναφέρουν και μια κατ΄ιδίαν συνάντηση στη βάση των επιχειρήσεων της ομάδας σε περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάναν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου».

«Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι έχουν «τρέξει» 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εκ των οποίων ήταν απόλυτα επιτυχημένες». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει εμπλακεί σε δύο μεγάλα πρότζεκτ στις ΗΠΑ, δίχως να επιβεβαιώσει ότι έχει ανακατευθεί άμεσα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Συνολικά η εταιρία διαθέτει έξι γραφεία σε όλον τον κόσμο.

Το λογισμικό Aims
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει ότι μία από τις πιο κεντρικές υπηρεσίες που φέρεται να προσφέρει η ομάδα του Χάναν αφορά το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram and YouTube. Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon μαζί με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin αλλά και Airbnb προφίλ.

Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες για αντιπάλους χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για την πρόσβαση στο Gmail και το Telegram. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Χάναν έδειξε στους δημοσιογράφους που υποδύονταν τους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες της ομάδας του στο χακάρισμα, φέρνοντας στην οθόνη του το Gmail προφίλ ενός κυβερνητικού συμβούλου, που έπαιξε ρόλο στις εκλογές στην Κένυα. Ο Χάναν φέρεται να ανέφερε ότι για παρεμβάσεις σε εκλογική διαδικασία πληρώνεται με ποσό από 6 έως 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ δέχεται και κρυπτονομίσματα.

H κοινοπραξία των ΜΜΕ που έκανε τις αποκαλύψεις διευκρίνισε ότι δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της Team Jorge στις μυστικές συναντήσεις και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ‘αρχηγός’ να υπερέβαλε, ώστε να εξασφαλίσει μια προσοδοφόρα συμφωνία με υποψήφιους πελάτες.

“Για παράδειγμα, φαίνεται ότι μπορεί να έχει διογκώσει τις αμοιβές του, όταν συζητούσε το κόστος των υπηρεσιών του”.

Σόφι Ιν’τ Βελντ: Να ερευνηθούν άμεσα οι ισχυρισμοί για παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, Σόφι Ιν’τ Βελντ, κάλεσε να ερευνηθούν άμεσα οι ισχυρισμοί του επικεφαλής της ομάδας, Ταλ Χάναν, περί ύπαρξης απεσταλμένων της «Team Jorge» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χρήση κακόβουλων λογισμικών αποτελεί ένα από τα όπλα στη φαρέτρα των εχθρών της Δημοκρατίας.

«Το ανατριχιαστικό ρεπορτάζ αποδεικνύει γιατί οι διαδικτυακές επιθέσεις στη Δημοκρατία αποτελούν τεράστια και συνάμα υποτιμημένη απειλή. Η χρήση κακόβουλου λογισμικού είναι απλά ένα όπλο στη φαρέτρα των εχθρών της Δημοκρατίας. Οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής στις ελληνικές εκλογές πρέπει να ερευνηθούν άμεσα», σχολίασε στο Twitter η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

Η ανάρτηση της Σόφι Ιν’τ Βελντ
Με νέα της παρέμβαση, η ευρωβουλευτής του Renew Europe κάλεσε την Κομισιόν και τη Europol σε διενέργεια άμεσων ερευνών δίχως χρονοτριβή. «Θα ερευνήσουν την υπόθεση χωρίς καθυστερήσεις η Κομισιόν και η Europol; Οι αποκαλύψεις καλούν για άμεση δράση. Κυβερνοπόλεμος κατά της Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, φημολογείται ακόμα και στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση