GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

META τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ! ΒΙΒΛΙΚΗ καταστροφή σε Τουρκία και Συρία...

Ο σεισμός-τέρας χτύπησε στις 03:17 ώρα Ελλάδας. Τα 7,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Νότια Τουρκία και τη Βόρεια Συρία. Η γη έτρεμε συνεχόμενα ...

Ο σεισμός-τέρας χτύπησε στις 03:17 ώρα Ελλάδας. Τα 7,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Νότια Τουρκία και τη Βόρεια Συρία. Η γη έτρεμε συνεχόμενα για ένα λεπτό της ώρας στο Γκαζιαντέπ, στην Αντιόχεια, το Χαλέπι, τη Χάμα, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Φιράτ, Φεϊζίν Μπιγκόλ, γεωλόγο, η ισχύς του σεισμού της Δευτέρας των 7,8 Ρίχτερ ήταν 100 φορές περισσότερη από την ατομική βόμβα που εξερράγη στη Χιροσίμα.

Μέχρι τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 600 σε Τουρκία και Συρία. Οι καταμετρημένοι τραυματίες την ίδια ώρα ξεπερνούσαν τις 2.500. Οι σεισμολόγοι εντός και εκτός Τουρκίας ήταν απολύτως σαφείς από την πρώτη στιγμή. Δεδομένης της πολύ χαμηλής κατασκευαστικής ποιότητας των οικοδομών στη Τουρκία, αλλά και της επί πλέον καταπόνησης των κτηρίων από τον πόλεμο στη Βόρεια Συρία, αναμένεται πως ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύς. Θα μιλάμε για χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες, σε όλη τη γεωγραφική ζώνη, από τις τουρκικές και συριακές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου έως και την παραμεθόριο γραμμή που φτάνει μέχρι τα μισά των τουρκο-συριακών συνόρων.

Επί παραδείγματι, μόνον στους τομείς ελέγχου του στρατού της Συρίας, οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 386 και οι τραυματίες του 988 στις 10 το πρωί της Δευτέρας. Άγνωστο το τι συμβαίνει πραγματικά στις περιοχές των Τουρκομάνων, σε αυτές που ελέγχουν οι ισλαμιστές τους ISIS και σε εκείνες που ελέγχονται από ανεξάρτητες ομάδες ενόπλων. Δεν είχαμε μέχρι αργά το πρωί της Δευτέρας επίσημη ανακοίνωση από τις δυνάμεις των Κούρδων. Είναι πολύ πιθανόν τα θύματα τελικά να είναι πολύ περισσότερα.

Το βίντεο που ανάρτησε ο βρετανικός Guardian καταγράφει στιγμιότυπα από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό. Τα κτήρια γκρεμίζονταν σαν χάρτινα κουκλόσπιτα. Οι φωνές των εγκλωβισμένων ακούγονταν αδιάκοπα ανάμεσα από τα ερείπια. Κάπου ξέσπασε και μία γιγαντιαία πυρκαγιά από διαφυγή φυσικού αερίου. Προφανώς καταστράφηκε κάποιος αγωγός. Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, ανακοίνωσαν αμέσως πως αποστέλλουν βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία. Η Άγκυρα με επίσημη ανακοίνωση ζήτησε επειγόντως διεθνή συνδρομή.

Οι έμπειροι σεισμολόγοι εδώ στην Ελλάδα, που παρακολουθούν συνεχώς τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, είναι ξεκάθαροι. Δεν ενεργοποιήθηκε το περίφημο Ρήγμα της Ανατολίας. Ενεργοποιήθηκε ένα άλλο ρήγμα που είναι και αυτό μεγάλο σε έκταση. 

Καταστροφή στο Χαλέπι

Δεν έφτανε η καταστροφή από τα τόσα χρόνια πολέμου, ήρθε τώρα και ο σεισμός για να αποτελειώσει αυτή την ιστορική πόλη. Χαλέπι, Φεβρουάριος του 2023. Παρακολουθήστε βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί σε αυτή την πόλη της Βόρειας Συρίας αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση.

Ολόκληρες συνοικίες μέσα στα ερείπια στην πόλη του Arkadaşlar Maraş
 Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, το ένα μετά το άλλο, είναι ένας σωρός από ερείπια ή από υποδομές που έχουν λυγίσει σαν καλαμιές από τα 7,8 Ρίχτερ της σεισμικής δόνησης που χτύπησε την περιοχή τη Δευτέρα τα ξημερώματα.
Χάρτης δείχνει αναλυτικά το επίκεντρο του σεισμού και τις ζώνες έντασης

Με τις αποχρώσεις του ερυθρού σημειώνονται οι ζώνες έντασης της σεισμικής δόνησης γύρω από το επίκεντρο που βρίσκεται στο Γκαζιαντέπ.

Η διάμετρος ξεκινά από τη Δαμασκό της Συρίας στα νότια μέχρι και τα σύνορα με τον Λίβανο και φτάνει στα περίχωρα της Άγκυρας.

Με τις γραμμές των μαύρων στιγμάτων διαγράφονται τα όρια των ρηγμάτων πάνω στα οποία συγκρούονται οι τεκτονικές πλάκες.

Διαφαίνονται έτσι το ρήγμα της Ανατολίας που επεκτείνεται βόρεια, αγκαλιάζει την Προποντίδα και την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια κατεβαίνει από νότια - νοτιοανατολικά.

Το ρήγμα που προκάλεσε τον δίδυμο σεισμό της Δευτέρας των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ είναι αυτό που τέμνει κάθετα τη νότια Τουρκία. Ακολουθεί μία γραμμή πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τη δυτική Συρία για να καταλήξει περίπου στο επίκεντρο του σεισμού της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.

Στον χάρτη που δημοσιεύθηκε στη Le Monde φαίνεται δυτικά (στα δεξιά) το ρήγμα που περνά από την Κρήτη και ενώνεται με εκείνο που διαπερνά τα Δωδεκάνησα και ανεβαίνει προς το Βόρειο Αιγαίο, με πορεία τα Δαρδανέλια και την Προποντίδα. Νότια προς ανατολικά το ρήγμα αυτό συνεχίζει προς τη Βόρειο Συρία και τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Το ξενοδοχείο RESIDENCE, πριν και μετά τον καταστροφικό σεισμό.


Δείτε φωτογραφίες από Τουρκία και Συρία:



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση