GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εντελώς ανεπαρκή για την ηλεκτροπαραγωγή, εντελώς επιζήμια για τα δίκτυα, εντελώς καταστροφικά για το πορτοφόλι μας!

Είναι πάντα καλό να κοιτούμε τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, η οποία και αποκαλύπτει τα ψέματα των πολιτικών . Στο...

Είναι πάντα καλό να κοιτούμε τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, η οποία και αποκαλύπτει τα ψέματα των πολιτικών. Στο...

πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε τη συγκριτική εξέλιξη της ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά στην πενταετία 2018-2022, σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, που είχαμε δει την παραγωγή από λιγνίτη και φυσικό αέριο στο ίδιο διάστημα. Με τη γαλάζια γραμμή είναι η παραγωγή από αιολικά και "μεγάλα" φωτοβολταϊκά, που συνδέονται στο δίκτυο υψηλής τάσης ("Σύστημα"), ενώ με την κόκκινη γραμμή είναι τα "μικρά" φωτοβολταϊκά, που συνδέονται στο δίκτυο μέσης & χαμηλής τάσης, καθώς και τα "μικρά" υδροηλεκτρικά.

Και οι δυο γραμμές εμφανίζουν μια γενικά ανοδική τάση, που οφείλεται στη διαρκή προσθήκη νέων συστημάτων. Όμως με την πρώτη ματιά είναι εμφανής η πελώρια βουτιά της γαλάζιας γραμμής το καλοκαίρι 2021, τότε που εξαφανίστηκαν τα αιολικά κι ο Αγαμέμνονας έστειλε να φέρουν την Ιφιγένεια απ' τις Μυκήνες, μήπως και ξαναφυσήξει αν τη θυσιάσουν στον Αίολο. Κι επιπλέον, παρόλο που το 2022 προστέθηκαν νέα συστήματα, η κορύφωση της παραγωγής είναι το φθινόπωρο του 2021, όχι το 2022!

Σ' αυτό το ιστολόγιο απ' την αρχή σχεδόν έχουμε δει τι μας είπε ο ΑΔΜΗΕ, στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020. Στη σελ. 30 διαβάζουμε : "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους"! Κι αυτό το 10% είναι πάρα πολύ, καθώς, όπως έχουμε δει πάμπολλες φορές σ’ αυτό το ιστολόγιο, και το έχει γράψει και η Handelsblatt, η εγγυημένη ισχύς των αιολικών τείνει κάτω του 1%!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Κι αν πάμε στη σελ. 40 το ίδιο ξαναβλέπουμε: Η ωριαία παραγωγή των αιολικών λαμβάνεται υπόψη ίση με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους.

Παρόλο λοιπόν που η παροιμία λέει "τα αιολικά όσο και να τα ξεπλένεις, το σαπούνι σου χαλάς", τι να κάνει κι ο ΑΔΜΗΕ, που του φόρτωσαν στην καμπούρα τα αιολικά, να του ξεπατώνουν δίκτυα και μετασχηματιστές; Βρήκε λύση, φορτώνοντας φυσικά το κόστος στους καταναλωτές! Μόνο που η "λύση" φαντάζει κομματάκι περίεργη! Για δείτε παρακάτω!

Στις 13/1/2023 ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε ηλεκτρονικό διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της χαμηλότερης τιμής, για την ανάδειξη δύο Αναδόχων για σύναψη δύο (2) Συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών με αντικείμενο ...

την Πρόγνωση Αιολικής και Φωτοβολταϊκής παραγωγής.

Το αντικείμενο είναι κοινό για τις δύο συμβάσεις που θα συναφθούν: η άρτια παροχή υπηρεσιών πρόγνωσης αιολικής και φωτοβολταϊκής παραγωγής που εγχέεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς και στο Δίκτυο Διανομής, για χρονική διάρκεια τριάντα οκτώ (38) μηνών, με δικαίωμα του ΑΔΜΗΕ για παράταση έως και δεκαεννιά (19) επιπλέον μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του αντικειμένου της κάθε μιας σύμβασης θα ανέρχεται στις τετρακόσιες πέντε χιλιάδες ευρώ (=270.000+135.000), πλέον ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, η παροχή αυτής της κατ' εξοχήν ΆΧΡΗΣΤΗΣ υπηρεσίας θα κοστίσει στους καταναλωτές άλλο ένα εκατομμυριάκι ευρώ. Μάγκες με τα λεφτά των άλλων!

Και φυσικά "κάποιοι" θα βγάλουν το παντεσπάνι τους για τα επόμενα 4 χρόνια και 9 μήνες! Μένει να μάθουμε μόνο ποιοι είναι αυτοί οι "κάποιοι". Κι εδώ να θυμηθούμε πως το 2018 ο ΑΔΜΗΕ είχε ξανακάνει προκήρυξη παρόμοιου διαγωνισμού, για διάρκεια 36 μηνών και με δικαίωμα παράτασης για 12 μήνες. Τότε ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν €200.000 (=150.000+50.000), πλέον ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, απ' τις 200 χιλιάδες το 2018 πετάξαμε τώρα στο ένα εκατομμύριο!

Εισαγγελέας φυσικά και δεν υπάρχει σ' αυτή τη χώρα, οπότε πληρώστε κορόιδα τα κερατιάτικα κι ύστερα περιμένετε να φθηνύνει ποτέ το ρεύμα με τα αιολικά.

Κορόιδα, έ κορόιδα!

ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!  "Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση