GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ Βενιζέλου! «Ο Κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές...»

Ευθεία επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την διαχείρισή του από το Μαξίμου εξαπολύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέ...


Ευθεία επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την διαχείρισή του από το Μαξίμου εξαπολύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Αντί να ρωτάει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Τσίπρα "πού βρήκες τα ονόματα;", θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση αν όντως παρακολουθούνταν αυτοί οι άνθρωποι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος και προσθέτει:

«Κι αν ως Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, να εξηγήσει ποιος την έκανε, ποιος άκουσε τις μαγνητοταινίες, ποιος διάβασε τα δελτία και σε τι συμπέρασμα κατέληξε. Κι αν θεωρεί ότι αυτό καθιστά υπερήφανη την κυβέρνηση ή υπόλογη».

Για ΑΔΑΕ και Χρήστο Ράμμο
Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει το δικαίωμα να ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για παρακολούθηση συγκεκριμένων προσώπων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ΑΔΑΕ «δεν ενημερώνει για πρόσωπα, ενημερώνει όμως για ιδιότητες».

«Αν εντοπίσει ότι παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιο και όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ιδιωτικότητα. Έχει σχέση με τη θεσμική συγκρότηση της χώρας και τη λειτουργία της δημοκρατίας» σημείωσε και κάλεσε τον δημοσιογράφο, Ηλία Κανέλλη, στο οποίο παραχώρησε τη συνέντευξη, να μην υιοθετεί «αυτά που λέγονται ατεκμηρίωτα δεξιά αριστερά για τον κύριο Ράμμο».

«Και τι να κάνει, να αποκρύψει από τους προβλεπόμενους στον νόμο θεσμικούς συνομιλητές του ότι διαπίστωσε μια σειρά παραδόξων παρακολουθήσεων;» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος, αποδίδει στον πρωθυπουργό την πλήρη πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ενώ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο και για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

«Ισχυρίζεστε δηλαδή ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική ευθύνη;», ρώτησε ο Ηλίας Κανέλλης.

«Πολιτική προφανώς και ναι γιατί δεν άσκησε αποτελεσματική εποπτεία. Δεν νομίζω ότι το αρνείται αυτό» απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πανίσχυρος Πρωθυπουργός του επιτελικού κράτους. Έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ και όλες τις πτυχές της κυβερνητικής δραστηριότητας. Με πολύ μεγάλη ταχύτητα απέλυσε τον διοικητή της ΕΥΠ και τον γενικό του γραμματέα, άρα αποδέχθηκε την ύπαρξη ευθύνης προσώπων των οποίων ήταν ο τελικός προϊστάμενος. Άλλωστε ως προς τις ποινικές ευθύνες διενεργείται ακόμη προκαταρκτική εξέταση».
Στην ερώτηση για αν «ό,τι ζούμε» είναι «αποτέλεσμα μεθόδευσης ώστε να ενταθεί η αντιπολιτευτική ρητορική εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ», ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε:
«Δηλαδή τις παρακολουθήσεις τις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Ηλ. Κανέλλης: «Δεν είπα αυτό».
Ευ. Βενιζέλος: «Υπάρχει το σενάριο ο απολυθείς κ. Κοντολέων με την έγκριση της κ. Βλάχου να έκανε τις παρακολουθήσεις αυτές για να τροφοδοτήσει μερικά χρόνια αργότερα την αντιπολιτευτική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτιμώ πάντα το χιούμορ».

Σκληρή κριτική άσκησε ο Ευ. Βενιζέλος και στην εισαγγελέα της ΕΥΠ: «Εξέδωσε πράξεις οι οποίες παραβιάζουν το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Πώς μπορεί να ισχυριστεί και να αιτιολογήσει ότι υπάρχει λόγος εθνικής ασφάλειας που το επιβάλλει αυτό; Και καλά την πρώτη φορά, να το δεχτώ για ένα δίμηνο. Για τα υπόλοιπα δέκα δίμηνα; Και βάσει ποιων στοιχείων παρακολουθούνταν; Εάν υπάρχουν τέτοια στοιχεία κακώς έχει παραμείνει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυοίν θάτερον».

Ηλ. Κανέλλης: «Λέτε ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας; Καταλαβαίνω σωστά;»
Ευ. Βενιζέλος: «Υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας. Υπάρχει πρόβλημα κράτους δικαίου, υπάρχει πρόβλημα έννομης τάξης. Η δημοκρατία δεν είναι απλώς ιδέα, πρωτίστως είναι σύστημα νομικών θεσμών».

Σε ό,τι αφορά στο επιχείρημα περί «εθνικής ασφάλειας», ο Ευ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε ως εξής:
«Βλέπω ότι τάσσονται ορισμένοι προοδευτικοί κατά τεκμήριο άνθρωποι υπέρ της ανάγκης να έχουμε πανοπτικό έλεγχο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το πανοπτικό βαθύ κράτος που παρακολουθεί τα νόμιμα όργανά του για λόγους "εθνικής ασφάλειας" είναι πηγάδι δίχως πάτο».

Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές βλέψεις του και το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού:
«Η θεωρία του “ειδικού σκοπού” δεν ξέρω από πού εκπορεύεται, αλλά ειδήμονες στη θεωρία των κυβερνήσεων ειδικού σκοπού είναι αφενός η ΝΔ αφετέρου η κομμουνιστική Αριστερά όλων των εκδοχών συμπεριλαμβανομένης της ανανεωτικής, χώροι που συνέπραξαν στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και έκαναν το “βρώμικο '89”. Όποιος αναφέρεται σε κυβερνήσεις ειδικού σκοπού πρέπει να γνωρίζει την ιστορία των εννοιών και των προσώπων. Εσείς με την εμπειρία σας θα με συσχετίζατε με έναν ρόλο όπως αυτόν του αείμνηστου Τζαννετάκη;».

«Δεν θα είστε πρωθυπουργός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού δηλαδή...».
«Κάθε κυβέρνηση, θέλει δεδηλωμένη για να διοριστεί και την εμπιστοσύνη της Βουλής για να παραμείνει. Άρα τι είναι αυτό για τη ΝΔ; Είναι μια νέα θεωρία ηττοπάθειας; Ότι δεν θα είναι η ΝΔ αυτοδύναμη ούτε καν πρώτο κόμμα; Γιατί από τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι προϋπόθεση συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι να νικήσει στις εκλογές, δηλαδή να είναι πρώτο κόμμα. Δεν είδα επίσης σχόλια για τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι μετά τις εκλογές, τις πρώτες φυσικά σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική πρακτική, θα προτείνει προγραμματική συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας. Για τις πολιτικές επιλογές και όχι για τα πρόσωπα».

Για την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από το Κοινοβούλιο
«Είναι διαμαρτυρία με αποδέκτη τον πολιτικό του αντίπαλο, άρα εξ ορισμού χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως επιτρέπει να του ασκείται κριτική για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Από ό,τι έχω καταλάβει, θα αποχωρεί από τις ψηφοφορίες όχι από τις συζητήσεις. Πάντως, κανείς δεν επωφελήθηκε ποτέ από αποχώρηση. Ούτε από τη Βουλή ούτε από τις εκλογές ούτε από αμφισβήτηση της νομιμότητας. Το 2008 η ΝΔ αποχώρησε ως πλειοψηφία από τη Βουλή για να αποτραπεί η συζήτηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου και δεν κατάφερε να την αποτρέψει. Η Βουλή λειτούργησε μόνο με την αντιπολίτευση. Στην αφετηρία όμως βρίσκεται δυστυχώς το "παιχνίδι της κολοκυθιάς" που παίζει ο Πρωθυπουργός επί εβδομάδες τώρα σε σχέση με τον χρόνο διάλυσης της Βουλής και τις δεύτερες εκλογές. Αυτό συνιστά διπλή καταστρατήγηση του Συντάγματος, του άρθρου 41 για τη διάλυση της Βουλής και του άρθρου 37 για τον διορισμό της κυβέρνησης μετά από εκλογές. Τουλάχιστον στο ζήτημα του χρόνου των εκλογών έπρεπε να λειτουργήσει καλύτερα ο πολιτικός πολιτισμός. Αλλωστε ξέρουμε ήδη την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία. Άρα εθνικοί λόγοι δεν δικαιολογούν την παράταση της αβεβαιότητας».

Μια ρυθμιστική πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε μια κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας θα έβλεπε τη λύση «ενόψει του προεκλογικού κλίματος, της όξυνσης, της πόλωσης και της τοξικότητας που εκχέεται» ο κ. Βενιζέλος: «να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει διαδοχικά σε ακρόαση τους αρχηγούς των κομμάτων. Να συζητήσει μαζί τους για το τι σημαίνει θεσμικός και πολιτικός πολιτισμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τι σημαίνει συνταγματική νομιμότητα, τι σημαίνει συνταγματική δεοντολογία. Βεβαίως, δεν υποδεικνύω τίποτα.

Η ίδια έχει την αρμοδιότητα αλλά και την απόλυτη ικανότητα να κάνει, με τη σοβαρότητα και την αυτοσυγκράτηση που τη διακρίνει, την καλύτερη επιλογή. Αλλά θεωρώ ότι είναι η στιγμή για μια ρυθμιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση