GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΞΥΠΝΟΥΝ ΕΦΙΑΛΤΕΣ! Σε επίπεδα «ελληνικής κρίσης» εκτινάχθηκαν τα CDS μετά την Credit Suisse...

Σοβαρές ανησυχίες στους επενδυτές πυροδοτεί η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) των ομολόγων της Credit Suisse. Η τελευ...


Σοβαρές ανησυχίες στους επενδυτές πυροδοτεί η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) των ομολόγων της Credit Suisse. Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της Credit Suisse διαμορφωθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της ελβετικής τράπεζας να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σημειώνεται ότι μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ των τιμών που βλέπουν οι traders και εκείνων που δημοσιοποιούνται σε περιόδους έντονης δραστηριότητας.

Τα spreads άνω των 1.000 μονάδων βάσης στα μονοετή τραπεζικά CDS είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε ανάλογα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας. Το επίπεδο που καταγράφηκε την Τρίτη είναι περίπου 18 φορές μεγαλύτερο από το συμβόλαιο της ανταγωνίστριας ελβετικής τράπεζας UBS Group και περίπου 9 φορές το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Εκπρόσωπος της Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το Bloomberg News.

Η καμπύλη των CDS είναι επίσης βαθιά ανεστραμμένη, πράγμα που σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης κατάρρευσης της τράπεζας αντί μιας πιο μακροπρόθεσμης χρεοκοπίας. Η καμπύλη των CDS της ελβετικής τράπεζας ήταν ανοδική την Παρασκευή.

Η μετοχή της Credit Suisse βυθίστηκε την Τετάρτη έως και 29,69% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, στα 1,57 ελβετικά φράγκα, πιάνοντας ιστορικό χαμηλό και παρασύροντας πτωτικά και άλλες μετοχές του κλάδου.

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου. "Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%", ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

Η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας πολύπλοκης τριετούς αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η τράπεζα στην κερδοφορία. Χτυπήθηκε σκληρά από το πρόσφατο κύμα πτωτικών τάσεων που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τα spreads των πενταετών CDS της να σημειώνουν ρεκόρ.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κέρνερ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ΤV την Τρίτη ότι η δυναμική της τράπεζας βελτιώθηκε αυτό το τρίμηνο και πως η τράπεζα προσέλκυσε κεφάλαια μετά την κατάρρευση της SVB.

Ως συστημική τράπεζα, η Credit Suisse ακολουθεί "θεμελιωδώς διαφορετικά πρότυπα" όσον αφορά την κεφαλαιακή ισχύ, τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα σε σχέση με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η SVB, τόνισε ο Κέρνερ. Όπως ανέφερε, ο δείκτης CET1 της τράπεζας ήταν στο 14,1% στο δ' τρίμηνο του 2022 με την κάλυψη της ρευστότητας να φτάνει στο 144%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση