GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΧΑΟΣ στο Κόσοβο! ΑΓΡΙΑ επεισόδια σε συγκρούσεις με Σέρβους και 25 τραυματίες...

Περίπου 25 ένστολοι των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους που διαμαρτύρονται κατά της ανάληψης καθηκόν...

Περίπου 25 ένστολοι των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους που διαμαρτύρονται κατά της ανάληψης καθηκόντων Αλβανών δημάρχων σε δήμους με Σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Κόσοβο με την ένταση να κλιμακώνεται ανάμεσα στις Αρχές και τους διαδηλωτές. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ καταδίκασε ως «εντελώς απαράδεκτες» τις επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο, από τις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 25 αστυνομικοί. Η αστυνομία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα όπου σημειώθηκαν ταραχές για την τοποθέτηση Αλβανών δημάρχων.

Δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης χρησιμοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές στο Zvecan, αφού προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικό κτίριο. Στρατιώτες του ΝΑΤΟ σχημάτισαν επίσης κλοιό ασφαλείας γύρω από δύο άλλα δημαρχεία.

Οι Αρχές από την Ιταλία και την Ουγγαρία ήταν μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν στα τελευταία βίαια επεισόδια της Δευτέρας, με τρεις από αυτούς να παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε το ΝΑΤΟ. Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι περισσότεροι από 50 Σέρβοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και ότι ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν.

Τα στρατεύματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Ζβέκαν προσπάθησαν αρχικά να διαχωρίσουν τους διαδηλωτές από την αστυνομία, αλλά αργότερα διέλυσε το πλήθος χρησιμοποιώντας ασπίδες και γκλομπ, ανέφερε το AFP.

Αρκετοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών, ανέφερε το πρακτορείο. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι ένα από τα αυτοκίνητά της πυρπολήθηκε και ότι «προκλητικές λεζάντες με σερβικά και ρωσικά σύμβολα» γράφτηκαν σε άλλα οχήματα.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εντελώς απαράδεκτες», προσθέτοντας σε ανακοίνωσή του ότι κάλεσε όλες τις πλευρές να «απέχουν από ενέργειες που πυροδοτούν περαιτέρω τις εντάσεις και να εμπλακούν σε διάλογο».

Ο κ. Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού ως απάντηση στις νέες διαμαρτυρίες. Μετακίνησε μονάδες του στρατού κοντά στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου την Παρασκευή, μετά από παρόμοιες συγκρούσεις.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση στο Βελιγράδι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει χάος για όλους στην περιοχή.

Πώς ξέσπασε η κρίση
Η κρίση χρονολογείται από τον Απρίλιο, όταν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκοτάρισαν τις τοπικές εκλογές, επιτρέποντας στους Αλβανούς να αναλάβουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 4%.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει τις κοσοβάρικες αρχές για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και προειδοποίησαν για κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις έθνικες εντάσεις εκεί.

Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Σέρβων και των κυρίως Αλβανών κατοίκων του.

Έχει αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Σερβία, με την υποστήριξη της ισχυρής συμμάχου της Ρωσίας, αρνείται να το πράξει, όπως και οι περισσότεροι Σέρβοι εθνοτικοί κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου.

Ενώ οι Αλβανοί αποτελούν πάνω από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου στο σύνολό του, οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στη βόρεια περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση