GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ να σκοτώνετε όποιο φίδι βρίσκεται μπροστά σας...

Ηλίας Γιαννίρης Μην αρχίσετε να σκοτώνετε όποιο φίδι βρίσκεται μπροστά σας. Δείτε το χάρτη: Στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Ικαρία, στη Λήμνο, στ...

Ηλίας Γιαννίρης
Μην αρχίσετε να σκοτώνετε όποιο φίδι βρίσκεται μπροστά σας.
Δείτε το χάρτη: Στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Ικαρία, στη Λήμνο, στη Σκύρο, στα Κύθηρα, σε μερικά Κυκλαδονήσια και στη Ζάκυνθο ΔΕΝ ΥΑΠΡΧΟΥΝ ΟΧΙΕΣ.
Μάθετε για τα φίδια. Στην Ικαρία πολλά σπίτια είχαν ως κατοικίδιο τον ποντικολόγο. Ήξεραν τη φωλιά του και μερικές φορές τον τάιζαν. Έτσι γλύτωναν από τα ποντίκια.
Τα φίδια Δαγκώνουν άμα πάτε γυρεύοντας.
Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στη χώρα μας, είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο.
Ειδικότερα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά (συριγμός) και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.
Οι συνηθέστεροι εξάλλου λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί.
Πηγή: https://dasarxeio.com/2023/06/02/125831/
Συνήθως αν προχωράτε με μπαστούνι ή πιολέ σε άπομακρυσμένα μονοπάτια ή μέρη τα φίδια ακούνε τον χτύπο στο έδαφος και απομακρύνονται.
Περισσότερα στο http://herpetofauna.gr/ (από εκεί και ο χάρτης) Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει κατάλογο με όλα τα ερπετά και αμφίβια που απαντούν στην Ελλάδα, με φωτογραφίες και βασικές πληροφορίες για κάθε είδος. Σκοπός του herpetofauna.gr είναι να ενημέρωσει για τα παρεξηγημένα και ωφέλιμα ζώα της ερπετοπανίδας και να καταρρίψει τους μύθους που άδικα τα δυσφημίζουν.
Επειδή μερικοί-ες επιμένουν ότι υπάρχουν οχιές στην Ικαρία, παρακαλώ στείλτε φωτογραφία για να σας απαντήσουν οι ειδικοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση