GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΚ! ΕΛΛΗΝΑΣ ένας εκ των δύο αρχηγών συμμοριών (για το εμπόριο ναρκωτικών) στην Σουηδία...

Η έκρηξη της εγκληματικότητες με αιματηρά επεισόδια και 12 νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες προκαλούν πολιτική κρίση στη Σουηδία. Σύμφωνα με...

Η έκρηξη της εγκληματικότητες με αιματηρά επεισόδια και 12 νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες προκαλούν πολιτική κρίση στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης και τις δηλώσεις αξιωματικών της Αστυνομίας το πρωτοφανές αυτό κύμα βίας συνδέεται με τον πόλεμο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Πόλεμος συμμοριών για τα ναρκωτικά
Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ επικεφαλής της εγκληματικής συμμορίας Foxtrot, που βρίσκεται πίσω από την έκρηξη βίας στη Σουηδία, είναι ο διεθνώς καταζητούμενος Ράβα Ματζίντ, γνωστός με το παρατσούκλι «κουρδική αλεπού».

Τα σουηδικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ο πόλεμος με άλλες συμμορίες μεταναστών για την επικράτηση στο εμπόριο ναρκωτικών αλλά και οι έριδες μεταξύ των μελών αυτής της συμμορίας ευθύνονται για το πρωτοφανές κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Ο «Greken»
Ο άλλος από τους πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου είναι ένας Έλληνας. Ο Μίκαελ Τενέζος (Mikael Tenezos) ή «Greken» όπως είναι το προσωνύμιό του στη Σουηδία. Ενας 25χρονος άλλοτε φέρελπις παίκτης του χόκεϊ ο οποίος όμως παρουσιάζεται πια ως ο μεγαλύτερος εχθρός του 36χρονου «Κούρδου» Ράβα Ματζίντ.

Η μία από τις συμμορίες διευθύνεται από την «Κουρδική Αλεπού» ( kurdiska räven ) και η άλλη από τον «Έλληνα», γνωστό και ως «24χρονος». Κανένας από τους δύο άνδρες δεν πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Σουηδία.

Η Aftonbladet αναφέρει ότι η Κουρδική Αλεπού είναι 36 ετών, κατάγεται από την Ουψάλα και πιστεύεται ότι επί του παρόντος κατοικεί στην Τουρκία. Το Yle γράφει ότι ο Έλληνας βρίσκεται και στο εξωτερικό, ενώ άγνωστο είναι το ακριβές μέρος του.

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, η εγκληματική οργάνωση που διοικεί ο Έλληνας δραστηριοποιείται στο βόρειο Σούντσβαλ όπου κυριαρχεί στην τοπική αγορά ναρκωτικών. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν η Κουρδική Αλεπού προσπάθησε να μπει στην πόρτα της επιχείρησης ναρκωτικών στο Σούντσβαλ.

Ενδεικτικά είναι όσα έγραφε η σουηδική Expressen σε άρθρο της τον περασμένο Φεβρουάριο για τον «“Έλληνα” άλλοτε πολλά υποσχόμενο παίκτη του χόκεϊ»:
«Μια σειρά από εκρήξεις και από πυροβολισμούς συγκλόνισε τη Στοκχόλμη στις αρχές του 2023. Πίσω από πολλές από αυτές τις επιθέσεις εκτιμάται ότι εκτυλίσσεται μια μάχη για την εξουσία μεταξύ του 24χρονου “Έλληνα” Μίκαελ Τενέζος από τη μια πλευρά, και του 36χρονου Ράβα Μαγίντ, του επονομαζόμενου “Κουρδική Αλεπού”, από την άλλη (…)

H «κουρδική αλεπού» και ο «Έλληνας»
Η σύγκρουση έχει να κάνει με το ποιος θα ελέγξει την αγορά των ναρκωτικών στην πόλη Σούντσβαλ (σ.σ. της κεντρικής Σουηδίας) (…) Ο Μίκαελ Τενέζος, που συχνά αποκαλείται «Έλληνας», παρουσιάζεται ως ηγετική μορφή του εγκληματικού δικτύου Ντάλεν (σ.σ. Dalennätverket που έχει τις ρίζες του στην ομώνυμη περιοχή της νότιας Στοκχόλμης).

Ο Τενέζος έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα περί όπλων και ναρκωτικών και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις που η αστυνομία συνδέει με θανατηφόρους πυροβολισμούς τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, βρίσκεται στο εξωτερικό.»

Από ταλέντο του χόκεϊ αρχηγός σε συμμορία
Ο Μίκαελ Τενέζος περιγράφεται από προπονητές και παίκτες ως γρήγορος και τεχνικός στο χόκεϊ. «Ήταν ένας πολύ καλός παίκτης χόκεϊ σε αυτή την ηλικία, απολύτως κορυφαίος παίκτης, λέει ένας από τους αρχηγούς εκείνης της παιδικής ομάδας στη Στοκχόλμη.

Ο ίδιος θυμάται ένα παιδί που άκουγε στην προπόνηση και συμπεριφερόταν φυσιολογικά. Όταν συνειδητοποίησε ότι είναι ο ίδιος τύπος που συνδέεται τώρα με το κύμα βίας, σοκαρίστηκε. «Για μένα είναι εντελώς αδιανόητο».

Όταν πήγε στο γυμνάσιο, παλιοί του συμπαίκτες λένε ότι άρχισε να κάνει κακές παρέες. Ακολούθησαν οι άσχημοι βαθμοί που δεν του επέτρεψαν να πάει σε ειδικό σχολείο για ταλαντούχους παίκτες χόκεϊ και αναγκάστηκε να μετακομίσει στην πόλη Κράμφορς.

Ουσιαστικά όπως λένε όσοι τον γνώριζαν τότε τα κακά σχολικά αποτελέσματα έβαλαν τέλος στην πορεία του στο χόκεϊ και έτσι πέρασε στον κόσμο της παρανομίας και των συμμοριών που επισφραγίστηκε με την πρώτη του καταδίκη.

Ο «Ελληνας» («Greken») Μίκαελ Τενέζος

Ηγετικό μέλος του δικτύου Ντάλεν
Ο Τενέζος φέρεται να κατέχει κεντρική θέση στην ηγεσία του δικτύου Ντάλεν (Dalennätverket), στο οποίο πρωταγωνιστούσαν επίσης τα αδέλφια Μάριο Γκόλζαρ Μία και Βίκτορ Μία με καταγωγή από τη Βουλγαρία, ενώ ψηλά στην ιεραρχία της ίδιας ομάδας ήταν και ο Ιλντάρ Γκαλίεφ, ο γνωστός και με το ψευδώνυμο «Scar».

Όσο για τις συμμορίες συνολικότερα, εκείνες συγκρούονται μεταξύ τους διαμορφώνοντας αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς το Nätverk Foxtrot του Ράβα Μαγίντ υποστηρίζεται από τα Zeronätverket και Bronätverket, ενώ αντιθέτως τα Farsta yngre και Vårbynätverket στηρίζουν την ομάδα Dalen.

Ο Μίκαελ Αλστρομ Τενέζος, όπως είναι το πλήρες του όνομα, λέγεται, σύμφωνα με τη σουηδική Aftonbladet, ότι ήλεγχε πιάτσες ναρκωτικών στην κεντρική Σουηδία (όπως στην περιοχή Σούντσβαλ) τις οποίες όμως τώρα θέλει να πάρει η συμμορία του 36χρονου «Κούρδου» Ράβα Ματζίντ, εξ ου και ο μεταξύ τους «πόλεμος»… ένας «πόλεμος» με παρελθόν, παρόν και – όπως όλα δείχνουν – μέλλον…

Τραγικός απολογισμός

Σύμφωνα με τους απολογισμούς του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο πιο φονικός μήνας σε τέσσερα χρόνια στη Σουηδία

Οι δράστες αυτών των βίαιων περιστατικών είναι όλο και πιο νέοι και οι επιθέσεις αυτές προκαλούν θύματα, που είναι οι παράπλευρες απώλειες, τις τελευταίες εβδομάδες. Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές στις μικρότερες πόλεις όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε κατά το παρελθόν σπάνιο φαινόμενο.

Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, από τα οποία τα 62 ήταν θανατηφόρα.

1 σχόλιο

 1. Τα σουηδικά ΜΜΕ τον αποκαλούν "Greken". Λογικό. Είναι ελληνικής καταγωγής. Εσείς πάλι " ΣΟΚ! ΕΛΛΗΝΑΣ...", υπερτονίζοντας την καταγωγή του στον τίτλο χωρίς λόγο.
  Προφανώς, υπάρχουν Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής κακοποιοί. Καλώς ήρθατε στον πλανήτη γη. Αν ισχύουν όσα μεταδίδουν τα σουηδικά ΜΜΕ για τον κατηγορούμενο.
  Απλώς, βρισκόμαστε ακόμα μία φορά στο ίδιο... έργο θεατές, όπως το καλοκαίρι, όπου για την επίθεση με μαχαίρι στην Γαλλία τα ελλαδίτικα ΜΜΕ έγραφαν "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ο δράστης". Όταν αποδείχθηκε πως μόνο χριστιανός δεν ήταν, δεν θυμάμαι ανασκευή με πηχιαίους τίτλους "ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ DAESH ο δράστης".
  Επειδή όλοι δηλώνετε πολέμιοι του ρατσισμού, είναι περίεργο να υπερτονίζετε την καταγωγή και το θρήσκευμα κατά το δοκούν. Π.χ για το μακελειό στο Μπατακλάν δεν θυμάμαι τίτλους "ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ οι δράστες", ούτε υπερτονισμό της εθνικής τους καταγωγής. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.
  Ι. Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση