GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ! Ο ΓΑΜΟΣ των ομόφυλων προκαλεί... διαζύγια στην κυβέρνηση

Πέραν της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, το θέμα του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι το εργαλείο που χρησιμ...


Πέραν της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, το θέμα του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον Αντ. Σαμαρά για να αποκτήσει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στα εσωκομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας και να επαναδιαπραγματευθεί την ισχύ του απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη...

Στην καινούργια αυτή φάση ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να “παίζει” δυνατά με τον Μάκη Βορίδη αξιοποιώντας την ανασφάλεια του υπουργού Επικρατείας για το μέλλον του στο κυβερνητικό σχήμα πριν ή μετά από τον επόμενο ανασχηματισμό. Μάλιστα όσο κι αν κάτι τέτοιο μοιάζει περισσότερο -λόγω όλης της έως τώρα προϊστορίας και διαδρομής των πρωταγωνιστών- με μια καρικατούρα, πίσω από όλο αυτό διαφαίνεται μια επιδίωξη έκφρασης της “δεξιάς” ατζέντας με προβολή και στις μελλοντικές διεργασίες στο χώρο της ΝΔ.

Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι αυτές οι κινήσεις δεν προκαλούν ανησυχία καθώς λειτουργούν και ως ανάχωμα, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχει στρίψει το τιμόνι του εντελώς προς τα κεντροαριστερά, σε βαθμό που όπως λέγεται το υπό κατάρτιση ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ να είναι σχεδόν “καταπράσινο”. Όμως αν και την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη η κυβερνητική ηγεσία απαντά καθησυχαστικά, στην πραγματικότητα το κλίμα είναι ήδη πολύ βαρύ κατ' αρχάς για τον κ. Βορίδη.

Πέραν των άλλων, ο υπουργός Επικρατείας εγκαλείται ότι με τη δημόσια δήλωσή του πως διαφωνεί και την απειλή του για παραίτηση εάν καταστεί υποχρεωτικό το “ναι”, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τη στιγμή που είχε ξεκινήσει επιχείρηση fast track προώθησης και ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου ακόμη και πριν από τις γιορτές, στο πλαίσιο του ...μεταρρυθμιστικού πακέτου που δρομολογήθηκε ήδη με το νέο φορολογικό και το μίνι ασφαλιστικό.

Ο κ. Βορίδης, που μετά τις τελευταίες εκλογές, υποβαθμίστηκε σε “υπουργό – κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο”, χάνοντας παράλληλα κάθε δικαίωμα υπογραφής αλλά και περιοριζόμενος σε ένα μικρό γραφείο στην οδό Ζαλοκώστα, φαίνεται να ασφυκτιά έτσι κι αλλιώς. Δεν λείπουν μάλιστα κι εκείνοι που φέρονται να (του) λένε, ότι πριν προλάβει να τον θέσει οριστικά εκτός ο κ. Μητσοτάκης, έχει την ευκαιρία μιας ηρωικής εξόδου που θα τον ξαναφέρει στην επιφάνεια αφού δεν υπάρχει πια στο κάδρο από τον ίδιο χώρο και ο Αδ. Γεωργιάδης.

Άλλωστε η πανουργία του κ. Σαμαρά, ο οποίος διέπρεπε ανέκαθεν στις συνωμοτικές ίντριγκες, έγκειται στην (ορθή) εκτίμηση ότι οι διαφωνίες για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία έχουν λάβει πολύ ευρύτερη έκταση εντός της Κοιν. Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνο. Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον η μισή ελληνική κοινωνία είναι αντίθετη. Αυτή τη στιγμή μάλιστα έχει ξεκινήσει μια άτυπη εσωτερική καταγραφή και μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών για να υπολογιστεί πόσα θα μπορούσε να είναι τα “όχι” εν όψει της πιθανής ψηφοφορίας στην Βουλή. Ορισμένοι, γνωρίζοντας τις τάσεις και τους συσχετισμούς, υπολογίζουν ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να ανερχόταν και στους 50, κάτι που θεωρείται σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό όριο, πολιτικά και κοινοβουλευτικά, για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, δήλωσε δημοσίως ότι είναι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά «μέχρι εκεί» καθώς τάσσεται κατά της τεκνοθεσίας.

Εκμεταλλευόμενος τη δυναμική που διαμορφώνεται ειδικά για το θέμα αυτό και σε παραλληλία με τον κ. Βορίδη, ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί πάντως να πιστωθεί ολόκληρη αυτή την αριθμητική διάταξη και την οριζόντια διάχυση των διαφωνιών για γενικότερους προσωπικούς και πολιτικούς λόγους, αν και οι πιο πολλοί από τους διαφωνούντες βουλευτές δεν ταυτίζουν κατ' ανάγκη την αντίθεσή τους με τις σκοπιμότητες του κ. Σαμαρά. Γι' αυτό κι εκείνος, ύστερα από την δημόσια παρέμβασή του, κάνει και τα σχετικά ανοίγματα επιδιώκοντας να “παρασύρει” σε αυτό το άρμα όσο μπορεί περισσότερους. Άλλωστε τα θέματα για τα ομόφυλα ζευγάρια και γενικότερα τους ΛΟΑΤΚΙ προσφέρονται για να αποτελέσουν σε κοινωνικό επίπεδο την αιχμή της ατζέντας που θέλει να προωθήσει.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες ο ένας μετά τον άλλο, βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν δημοσίως τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους κάνοντας εντονότερους τους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου και οδηγώντας σε αυτή την πρώτη άτακτη υποχώρηση με το νέο πάγωμα της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Αφού έδωσαν δε το “σύνθημα” οι κ. Σαμαράς και Βορίδης, ακολούθησαν με δηλώσεις σε ανάλογο μήκος κύματος οι κ. Στρ. Σιμόπουλος και Ανδρ. Κατσανιώτης που θεωρούνται του σαμαρικού κλίματος. Το στίγμα του κατέγραψε και ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης τονίζοντας ότι «αν αναγνωρίσεις το γάμο, αναπόσπαστο κομμάτι του είναι και η τεκνοθεσία. Και εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να πάμε εκεί. Πρέπει να κατοχυρώσουμε την ελευθερία επιλογής του καθενός, αλλά η οικογένεια πρέπει να προστατευτεί όπως την ξέρουμε». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναταράξεις εκτείνονται και στα υπουργικά γραφεία καθώς, πέραν του κ. Βορίδη, και δύο τουλάχιστον υφυπουργοί, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, φέρονται να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που έχουν ενημερώσει για τις διαφωνίες τους.

Ωστόσο, παράλληλα ανέκυψε έτσι κι ένα έτερο θέμα. Αρχικώς η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας υπολογίζοντας στην αρωγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε όμως η διαφωνία Βορίδη τα πράγματα περιεπλάκησαν δεδομένου ότι θα ήταν εντελώς πρωτότυπο και ανάρμοστο υπουργός που δεν ψηφίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης να παραμένει στη θέση του έστω και ...εθελοντικά.

Δημοσίως τη φιτιλιά ως προς αυτό έβαλε ο βετεράνος Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας ότι όποιος υπουργός δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πρέπει οπωσδήποτε να παραιτηθεί. Πίσω από την άποψη αυτή μάλιστα στοιχίζονται και η πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών όλων των τάσεων επειδή θεωρούν την ευκαιρία κατάλληλη για να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να γίνει ανασχηματισμός.

Αυτό προκάλεσε μια άλλη εμπλοκή και αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης παρά τις πρόωρες αρρυθμίες που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές και την καρατόμηση δύο υπουργών είχε αποφασίσει να μεταθέσει για αργότερα τον ανασχηματισμό, ίσως και μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να έχει -ανάλογα με το αποτέλεσμα- και διορθωτικό χαρακτήρα. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι υπό τα νέα δεδομένα το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι οι αλλαγές των υπουργών και υφυπουργών να συνδυαστούν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέους έτους, με την ψήφιση του επίμαχου νομοθετήματος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και με τη μορφή εκβιαστικού διλήμματος, η ψήφος των γαλάζιων βουλευτών να αποτελέσει κριτήριο αφενός για όσους απομακρυνθούν και αφετέρου για εκείνους που παράλληλα θα μπουν επιτέλους στο υπουργικό συμβούλιο...

 Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση