GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΟΛΑΦΟΣ η ισπανική El Pais για Μητσοτάκη! «Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Ουγγαρία...»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της σημερινής El Pais. Η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα απαριθμεί τις παραβιάσε...


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της σημερινής El Pais. Η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα απαριθμεί τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, «ένα μακρύ ιστορικό καταγγελιών σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία, την κακομεταχείριση των μεταναστών και την κατασκοπεία πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ξεκινάει με τον γάμο ομοφύλων και την πρόθεση Μητσοτάκη «να καταλάβει το πολιτικό κέντρο και να εγκαταλείψει την ετικέτα του “συντηρητικού” για να γίνει γνωστός ως “φιλελεύθερος”, παρακάμπτοντας την απροθυμία που επέδειξαν τμήματα του κόμματός του. Αλλά αυτή η αχτίδα μετριοπάθειας επισκιάστηκε από μια ψηφοφορία στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” για μια σειρά από “απειλές κατά του κράτους δικαίου’’».

Η Ουγγαρία και ο πολιτικός αντιπερισπασμός
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in’t Veld από την κεντρώα πολιτική ομάδα Renew Europe δηλώνει στην εφημερίδα σχετικά με τον γάμο: «Χαιρετίζω αυτή τη νομοθεσία. Αλλά φαίνεται να είναι περισσότερο μια πολιτική αντιπερισπασμού που δεν θα λειτουργήσει, διότι η κοινωνία δεν θα ξεχάσει όλες τις περιπτώσεις διαφθοράς. Μόλις πριν από ένα χρόνο, στις 28 Φεβρουαρίου, συνέβη ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Αυτή η υπόθεση έδειξε τη διαφθορά στον τομέα των σιδηροδρόμων».

Η εφημερίδα αντιτάσσει στην In’t Veld ότι μόλις τέσσερις μήνες μετά το δυστύχημα ο Μητσοτάκης κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, που απαντά: «Κέρδισε με το 40% των ψήφων, που στο ελληνικό εκλογικό σύστημα του δίνει απόλυτη πλειοψηφία. Και το κατάφερε με μια διχασμένη αντιπολίτευση. Αλλά δεν δεχόμαι το επιχείρημα ότι η νίκη στις εκλογές σου δίνει το δικαίωμα σε όλα».

Ιδιαίτερα επικριτική είναι η ευρωβουλευτής για την αντίδραση του Αρείου Πάγου, που καταδίκασε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα: «Δεν το έχω ξαναδεί αυτό σε κανένα Ανώτατο Δικαστήριο οποιουδήποτε κράτους μέλους. Ούτε καν στην Ουγγαρία».
Η αστυνομική βία και οι υποκλοπές
«Πέρα από τους αριθμούς, οι σκηνές βίας είναι επαναλαμβανόμενες στις διαδηλώσεις. Ακόμη και εναντίον των δημοσιογράφων που τις καλύπτουν. Στις 6 Δεκεμβρίου, η αστυνομία ξυλοκόπησε περίπου 20 δημοσιογράφους σε διαδήλωση στα Εξάρχεια της Αθήνας. Δύο ενώσεις φωτορεπόρτερ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από διαφορετικούς αστυνομικούς χωρίς καμία παρέμβαση από ανώτερους για να τις αποτρέψουν..

..Σε ένα από τα επεισόδια, αφού δέχτηκε πολλά γκλομπ και μια κλωτσιά, ένας δημοσιογράφος φώναξε “Είμαι δημοσιογράφος!” δείχνοντας την κάμερά του, στο οποίο ο αστυνομικός απάντησε: “Γι’ αυτό’’».

«Ο Σταύρος Μαλιχούδης είναι δημοσιογράφος που ειδικεύεται στις έρευνες που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τις παράτυπες αστυνομικές δράσεις », συνεχίζει το ρεπορτάζ. Τον Ιούλιο του 2022, μια κοινοβουλευτική έρευνα για τις υποκλοπές σε πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης αποκάλυψε ότι τόσο το τηλέφωνο του Μαλιχούδη όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν υπό παρακολούθηση.

.. Η παρακολούθηση εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινή ζωή του Μαλιχούδη. “Είμαι πολύ πιο διστακτικός στο να επικοινωνήσω με τις πηγές μου ειδικά αυτές που είναι εμπιστευτικές”, εξηγεί. “Πάνω απ’ όλα, καθήκον μας είναι να προστατεύουμε τις πηγές μας”, μας υπενθυμίζει. Η ιδιωτική του ζωή επηρεάστηκε επίσης μετά την αποκάλυψη. “Όχι μόνο σας κατασκοπεύουν, αλλά κάποιος εισβάλλει και στη ζωή του στενού σας κύκλου”, διαμαρτύρεται ο δημοσιογράφος».
Έλλειψη ελευθερίας στα ΜΜΕ και βία κατά των προσφύγων

«Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση (σε σύνολο 180 χωρών) στον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα », θυμίζει το ρεπορτάζ. Έπεσε 38 θέσεις το 2022, μετά τη δολοφονία του αστυνομικού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η οργάνωση για την ελευθερία του τύπου δίνει στην Ελλάδα “θλιβερή βαθμολογία” 55,2 βαθμών, τη χειρότερη σε χώρα της ΕΕ ».

« Στο ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε επίσης για τη βία κατά των μεταναστών και των προσφύγων », συνεχίζει η εφημερίδα. « Από την εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι επαναπροωθήσεις έχουν γίνει συνήθης πρακτική στα νησιά και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αν και η Αθήνα πάντα το αρνιόταν, διεθνείς φορείς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex (OFD), έρευνες των μέσων ενημέρωσης και οι μαρτυρίες εκατοντάδων μεταναστών επιβεβαιώνουν ότι η πρακτική αυτή αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα. Η Frontex κατηγόρησε την Ελλάδα για σοβαρή αμέλεια στο ναυάγιο της Adriana τον Ιούνιο του 2023, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Η δημοτικότητα Μητσοτάκη
Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ότι η κριτική δεν είναι γνήσια ανησυχία για τις ελευθερίες, αλλά πολιτική ατζέντα. Η εφημερίδα επικοινώνησε με το γραφείο του πρωθυπουργού και την αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και οι δύο αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Αλλά ούτε η καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε τα πολιτικά σκάνδαλα, ούτε καν μια μαζική γενική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, φαίνεται να μειώνουν τις εκλογικές προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας », τελειώνει το ρεπορτάζ. «Η δημοτικότητα του Μητσοτάκη, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ανίκητη».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση