GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διδυμότειχο μπλουζ...

Το παρακάτω άρθρο, για μια από τις ακριτικές περιοχές της χώρας, αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα τώρα που οι αποκαλύψεις για την μαζική "...

Το παρακάτω άρθρο, για μια από τις ακριτικές περιοχές της χώρας, αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα τώρα που οι αποκαλύψεις για την μαζική "λούφα" από το στρατό δίνουν και παίρνουν. Η ελληνική πραγματικότητα στην ακόμη πιο μελαγχολική της μορφή.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Η «ΚΕΝΩΣΗ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ.
Διαπιστώσεις και απολογισμός του 2006, από τον Συντονιστικό Φορέα
Συλλόγων και Πολιτών για την Αναβάθμιση του Διδυμοτείχου

Του Στέφανου Σιναπίδη

Τραγικός ήταν ο απολογισμός και της χρονιάς του 2006 για τους κατοίκους του Διδυμοτείχου. Την τελευταία 15ετία βιώνουμε ως πόλη και πολίτες («ισότιμοι» υποτίθεται των άλλων κατοίκων του Νομού Έβρου) την φοβερή οικονομική δυσπραγία και υποβάθμιση των εισοδημάτων μας και της ζωής μας.
Καταντήσαμε, με συλλογική ευθύνη δική μας και των ασκούντων την τοπική και κεντρική εξουσία, ο «απόπατος» και ο «πτωχός συγγενής» του Νομού Έβρου. Ακούγεται σαν ανέκδοτο(black χιούμορ) αλλά ακόμα και τα κινέζικα μαγαζιά δεν άντεξαν την πενία των κατοίκων και το οικονομικό νεκροταφείο-πόλη του Διδ/χου και αποσύρονται.
Φοβερές είναι οι ευθύνες, των απλών πολιτών που δέχονται τα τεκταινόμενα ως απολύτως φυσικά φαινόμενα και δεν αντιδρούν, αλλά πολύ περισσότερες είναι οι ευθύνες των τοπικών εκπροσώπων της κεντρικής και τοπικής άσκησης της εξουσίας (επαρχιακή, δημαρχιακή, νομαρχιακή, κυβερνητική αρχή), που δεν απαίτησαν και δεν προώθησαν μέχρι τώρα, κανένα έργο αναπτυξιακό και καμία υποδομή για το Διδ/χο, ικανά για να επιβιβάσουν την πόλη μας στην «λοκομοτίβα» της ανάπτυξης.
Ποιος οραματιστής Περιφερειάρχης, Νομάρχης, Έπαρχος, Δήμαρχος Βουλευτής έκανε το παραμικρό για να αξιοποιήσει π.χ. το τουριστικό προϊόν του Διδ/χου με άξονα την πολυπολιτισμικότητα του Βυζαντινού Κάστρου, της Ρωμαϊκής Πλωτινούπολης και του Οθωμανικού Τεμένους;
Ποιος από τους παραπάνω προσπάθησε ποτέ, να εντάξει, το μείζον, δηλ. την ανεκμετάλλευτη τουριστική «βαριά βιομηχανία» του Νομού Έβρου, το Διδυμότειχο, στις επιλέξιμες δαπάνες ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στο 4ο Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης; Δυστυχώς Κανείς.(Σε αντιδιαστολή, το έλασσον, δηλ.ο τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας αναδείχθηκε σε «αιχμή του τουριστικού προϊόντος» του Νομού Έβρου, με μεγάλη προβολή και ένταξη στα ευρωπαϊκά προγράμματα).
Ασχολήθηκαν δυστυχώς, οι ιθύνοντες με την εκμετάλλευση του «δένδρου» και ξέχασαν αναξιοποίητο το «δάσος». Δηλαδή, σε αντιστοιχία με την πόλη της Αθήνας θα λέγαμε ότι οι κατέχοντες την εξουσία του τόπου μας, ασχολήθηκαν να προβάλλουν π.χ. τα παντελώς άγνωστα ρωμαϊκά λουτρά της Πλάκας και ξέχασαν τον πασίγνωστο διεθνώς Παρθενώνα.
Όλοι οι αρμόδιοι, παντελώς απόντες και το 2006,από την συστράτευση για την αναβάθμιση του Διδ/χου, αλλά περισσότερο εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της Επαρχίας Διδ/χου, οι οποίοι μετά από δεκαπέντε χρόνια «κοινωνικής αφασίας» και ανεπαρκούς διεκδικητικού λόγου προς τους ασκούντες εξουσία, καταντήσαμε να θεωρούμε σαν φυσικό φαινόμενο, την συστηματική υποβάθμιση της πόλης μας και του πορτοφολιού μας που μεθοδικώς και εντέχνως απεργάζονται κάποιοι.
Υπάρχουν δυστυχώς, πράγματα που έρχονται από το παρελθόν και έχουν τόσο ισχυρά παγιωθεί στο υποσυνείδητο των συμπολιτών μας, ώστε εκλαμβάνονται από όλους εμάς, ως απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα, ενώ στην πραγματικότητα είναι βαθύτατα προβληματικά. Έχει δημιουργηθεί έτσι στα μυαλά των πολιτών του Διδυμοτείχου μας, με την βοήθεια και κάποιων ιδιοτελών επιτήδειων, ένα είδος συνειδησιακού ψυχικού εθισμού, ένα είδος τοπικής συλλογικής «νιρβάνας» της πόλης μας , που αποκλείει και ευνουχίζει κάθε ενεργητική παρέμβαση.
Επιτέλους δεν πρέπει ως πόλη και για το 2007 να συνεχίσουμε να είμαστε για μία ακόμη χαμένη χρονιά, στην μέση του «βάλτου» και να προσπαθούμε να μπαρκάρουμε για την «θάλασσα» της ευημερίας με «σπασμένα κουπιά», ανεπαρκείς «καπετάνιους», «κουφούς μούτσους» και «τυφλούς λοστρόμους».
(Επισκεφθείτε το διαδικτυακό πολιτικό ημερολόγιο της πόλης του Διδυμοτείχου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:www.sinapidistef.blogspot.com και κάνετε τις δικές σας παρεμβάσεις και καταγγελίες, αποσκοπώντας στην αναβάθμιση της πόλης μας).

8 σχόλια

  1. Έτσι μαραζώνει σχεδόν όλη η επαρχία. Άς ψήφιζαν λίγο αριστερότερα να δυνάμωναν την φωνή ΚΚΕ-ΣΥΝ ώστε να μην υπήρχε αυτή η αλαζονία και παντοδυναμία του δικομματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωθηκες...Ελεος..!!Αυτη η καραμελα οτι ολα τα προβληματα θα διορθωθουν αμα δυναμωσει το ΚΚΕ και ο Συνασπισμος εχει καταντησει γελεια...Στην Ελλαδα ζουμε.Εδω δεν λυονται τα προβληματα με ενα κομμα που ειναι υπευθυνο και εχει την εξουσια,φανταστειτε την εξουσια μοιρασμενη.Τοτε θα ειναι που απολυτως τιποτα δεν θα γινετε.Ειχαμε και την εμπιρεια της Συγκυβερνησης του Τζανετακη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολιτικοποιημένε, για το γεγονός ότι τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥΝ δεν σηκώνουν κεφάλι από τα μονοψήφια νούμερα, δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή εμείς οι χαζοί που δεν βλέπουμε το φως μας.
    Ας ψάξει λίγο η "αριστερά" για τις αδυναμίες της, δεν χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση φαιάς ουσίας, αντικειμενικότητα χρειάζεται.
    Το Διδυμότειχο είναι πράγματι αδικημένο, όπως και το Σουφλί, όπως και άλλες μικρές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά γμτ εμείς οι πολίτες κοιμόμαστε τον ύπνο του αδιάφορου. Πέρα από τα στενά συμφέροντά μας δεν υπάρχει τίποτα για τους περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν καταλαβα δηλαδη..Το χαλι του Διδυμοτειχου τι σχεση εχει με την αμυνα της χωρας?Ωραια! Ας κανομε λοιπον ενα στρατοπεδο διπλα σε καθε μερος που εχει εγκαταλειφτει για να το ζωντανεψουμε!!!Η αμυνα της χωρας ειναι πολυ σοβαρο πραγμα για να την κανομε μικροπολιτικη και να την βλεπουμε με τετοια πολιτικαντικη νοοτροπια.Γιαυτο ειναι ολη η χωρα γεματη στρατοπεδα και δεν εχουμε στρατιωτες εκει που πρεπει και σε αριθμο που χρειαζονται...Ακου στην καλαματα,τριπολη,κορινθο και αθηνα στρατοπεδα..ελεος..Ο εχθρος και οι αναγκες της αμυνας δεν ειναι εκει...Αυτο ειναι η αμυντικη διαταξη της χωρας απο τις επεμβασεις της μικροπολιτικης και των πολιτικαντηδων.Ντροπη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό το θέμα με το Διδυμότοιχο, αλλά θα έχουμε πληροφόρηση από το blog για τις συνελεύσεις στα Πανεπιστήμια; Ενδιαφέρει όλους πιστεύω.
    Όσο για την αριστερά πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συγκυβερνήσει, για να γίνει πιο ουσιαστική και πιο υπεύθυνη. Το ΑΚΕΛ στην Κύπρο είναι πλήρως συνειδητοποιημένο γιατί συγκυβερνάει. Θα είναι πολύτιμη η προσφορά της αριστεράς σε κάθε περίπτωση αλλά πρέπει να ανεβάσει στροφές και να ανανεώσει το λόγο της, χωρίς βέβαια να χάνει τις ιδέες της. Αν το ΚΚΕ είχε για ηγέτη τη Λιάνα θα έπαιρνε 10% τουλάχιστον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Wraia polh to Didymoteixo. Kai h Alexandroupolh den paei pisw. Makari na aksiopoioyntan aytes oi poleis toyristika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί αγαπητέ Βασίλη, με απογοητεύεις?
    Η Κανέλη, θα έκανε τη διαφορά στο χάρτη των κομμάτων?Από που και ως που?Επειδή ήταν η αγαπημένη του,κατ΄άλλους,Εθνάρχη? η επειδή ευκόλως μεταπηδά από τη μία άποψη στην άλλη ,η επειδή δεν αφήνει παράθυρο για παράθυρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην κολλάς φίλε σε ένα πρόσωπο. Κυρίως στο λόγο και στο ύφος είναι το πρόβλημα του ΚΚΕ. Δίνει την αίσθηση ότι λέει αυτά που οφείλει να πει για να ξεμπερδεύει. Δεν ελίσσεται, δεν κινείται, αυτό είναι το πρόβλημά του. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο μοιάζει σαν να είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής. Οι ίδιες πορείες, οι ίδιες προκηρύξεις, οι ίδιες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και οι ίδιες διαδηλώσεις μπορεί να είναι καλές και να κάνει το ΚΚΕ το χρέος του, μοιάζουν όμως "έτοιμες","οργανωμένες", "γνωστές" και "συνηθισμένες" και έχουν χάσει κάτι από την λογική του ένδοξου παρελθόντος. Δεν είναι κακό το ΚΚΕ να συμφωνήσει και σε κάτι με κάποιον και ειδικά στον χώρο της αριστεράς υπάρχουν πολλά περιθώρια συμμαχιών και κοινών δράσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση