GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το υπ. Ανάπτυξης «καίει» 317.000 στρέμματα δάσους στη Β. Χαλκιδική...

Ωμή παρέμβαση στο Χωροταξικό Σχέδιο των Δήμων της Β. Χαλκιδικής. Απαιτεί να χαρακτηριστούν τα δάση «μεταλλείο». Καταγγελία του Παρατηρητηρί...

Ωμή παρέμβαση στο Χωροταξικό Σχέδιο των Δήμων της Β. Χαλκιδικής. Απαιτεί να χαρακτηριστούν τα δάση «μεταλλείο». Καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
.

Των Τόλη Παπαγεωργίου και Μαρίας Καδόγλου

«Η προστασία των δασών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά της Κυβέρνησής μας», δήλωνε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, μακρυά από τη δημοσιότητα, η Κυβέρνηση ενεργούσε για να άρει τη συνταγματική προστασία από ένα μοναδικό παρθένο δάσος στη Χαλκιδική προκειμένου να μετατραπεί σε μεταλλείο από Καναδική εταιρεία. Οι λεπτομέρειες για αυτό το λαμπρό παράδειγμα πολιτικής υποκρισίας έχουν ως εξής:
317.000 στρέμματα πυκνών δάσων και δασικών εκτάσεων στη ΒΑ Χαλκιδική, με δασοκάλυψη 95%, είναι χαρακτηρισμένα ως «Οριστικές Παραχωρήσεις Μεταλλείων» και ανήκουν στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Μέτοχοι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι κατά 95% η Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS και κατά 5% η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
Τα δάση αυτά είναι τα πλουσιότερα της Χαλκιδικής και, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ, περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πόσιμου νερού σε όλο το Νομό. Λόγω της υψηλής οικολογικής τους αξίας 100.000 στρέμματα από αυτά περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NATURA 2000. Είναι όμως χαρακτηρισμένα ως «μεταλλευτικές περιοχές», ενώ 45.000 στρέμματα – που περιλαμβάνουν και τμήμα της περιοχής NATURA – είναι θεσμοθετημένες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) υψηλής όχλησης!
Και ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα δάση προστατεύονται ή υποτίθεται ότι προστατεύονται, στη ΒΑ Χαλκιδική η προστασία του δάσους …απαγορεύεται! Στη ρίζα αυτού του παραλογισμού βρίσκεται ο απαρχαιωμένος, αλλά ακόμα σε ισχύ, Μεταλλευτικός Κώδικας του 1973 που θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε εκμετάλλευση μεταλλείου είναι υπόθεση «εθνικής ωφελείας», μπροστά στην οποία όχι μόνο τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών αλλά ούτε η συνταγματική επιταγή της προστασίας του δάσους έχει ισχύ.
Συνέχεια εδώ...
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr

6 σχόλια

  1. Νόμος που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα η Διεθνείς Συμβάσεις που έχει συνυπογράψει η χώρα μας ΠΑΥΕΙ αυτόματα να ισχύει.

    Γιατί όχι και μία καταγγελία στα αρμόδια Ευρωπαικά όργανα με την ερώτηση για τα χρήματα που προορίζονται για το πρόγραμμα;
    Να γίνει ΕΛΕΓΧΟΣ.

    SNB
    bloopers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΙΔΙΟΣ ο Κ. Καραμανλής ήταν εκείνος που εκτόξευσε τα πρώτα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σε σχέση με τις πυρκαγιές, προβαίνοντας στη μεγαλόστομη εξαγγελία ότι θα αναδασωθεί η καταστραμμένη Πάρνηθα και παραλείποντας, φυσικά, να διευκρινίσει ότι η αναδάσωση αυτή αποτελεί υποχρέωση προβλεπόμενη από το Σύνταγμα.
    ΚΑΙ ΜΕ την ίδια ακριβώς λογική σχεδιάζει για το επόμενο 24ωρο η κυβέρνηση τη νέα, καθαρά επικοινωνιακή και πάλι, παρέμβασή της: θα εξαγγείλει μέτρα για τους πληγέντες, τα οποία θα επιχειρήσει να εμφανίσει ως δήθεν παροχές, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από αυτονόητες υποχρεώσεις της, προβλεπόμενες από ισχύοντες νόμους.
    ΑΛΛΩΣΤΕ, όσα οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση έτοιμη να εξαγγείλει θα έπρεπε προ πολλού και σε πολλές περιπτώσεις να είχαν αυτομάτως δρομολογηθεί και, κυρίως, να είχαν αρχίσει να υλοποιούνται, μια και εκείνο που η εμπειρία από τη «νεοδημοκρατική» διακυβέρνηση έχει αποδείξει είναι ότι ακόμη και τα αυτονόητα δεν γίνονται.
    ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ απόδειξη η περίπτωση της Χαλκιδικής και των περσινών καταστροφών. Προκλητικότατα κάποιοι από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο έδρασε εκεί η κυβέρνηση θα αποτελέσει μοντέλο κυβερνητικής δράσης και στις περιοχές που επλήγησαν φέτος. Και δικαιώνεται ασφαλώς ο Γ. Παπανδρέου όταν μιλάει για «έλλειψη τσίπας». Διότι ούτε οι κυβερνητικές υποσχέσεις ούτε οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις έγιναν πράξη στον έναν χρόνο που έχει μεσολαβήσει.
    ΑΝΤΙ, λοιπόν, για μοντέλα που αποτελούν πρότυπα προς αποφυγή και αντί για δηλώσεις οι οποίες απλώς γελοιοποιούν όποιους τις εκστομίζουν, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να εφαρμόσει απλά και μόνο τα όσα προβλέπουν οι νόμοι. Αλλά να τα εφαρμόσει και να μην καταφύγει και πάλι στο επικοινωνιακό θέατρο, που αποτελεί και τη μοναδική πρακτική όπου αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα διακρίνονται ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του στα τριάμισι χρόνια της εξουσίας τους.

    ’’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΡΕ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ !!

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΚΟΜΗ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ¦¦

    ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9:50
    Ti egine den plirwthikate apopse yperwries , Roussopoulakia gia oliki parapoiisi kai copy-paste ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΡΕΜΑΛΑ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΙΝΗ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ
    ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ- ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ.
    ΚΡΕΜΑΛΑ ΜΕ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΤΟΥΣ
    ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ
    ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑΣ ΠΟΥ
    ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΙΤΛΟ "ΕΘΝΟΣ" ΚΑΙ ΤΗΣ
    ΑΛΛΗΣ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑΣ "MEGA" ΕΙΔΗΣΕΙΣ


    ΠΕΝΤΕΛΗ(95000 στρεμματα με τη μια)
    μετα την αναδασωση του ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση