GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ελληνικό δημόσιο ''δένεται'' στο άρμα της Microsoft...

Του Ηλία Μαρούτση , Την ιδιαίτερα στενή συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο "επικύρωσε", με την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν λίγες...


,
Την ιδιαίτερα στενή συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο "επικύρωσε", με την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες ο απερχόμενος πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ενώ παράλληλα εγκαινίασε το κέντρο καινοτομίας της εταιρείας στην Αθήνα.
Λίγες ημέρες πριν τον ερχομό του Μπιλ Γκέιτς το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε νόμο του κράτους τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft, που είχαν υπογράψει πριν από δύο περίπου χρόνια στη Λισσαβόνα ο πρόεδρος της εταιρείας και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Συνοπτικά με τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση καθιστά τη Microsoft αποκλειστικό προμηθευτή των λογισμικών όλου του δημόσιου τομέα με αντιστάθμισμα έκπτωση 20% στα προϊόντα της εταιρείας και δωρεάν αναβάθμιση και υποστήριξη της χρήσης των προγραμμάτων για τρία χρόνια. Στο ίδιο κείμενο προβλέπεται και η δημιουργία του κέντρου καινοτομίας για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας. Σε πρώτη φάση υπάρχει υποχρέωση από την ελληνική πλευρά για παραγγελία 70.000 προϊόντων λογισμικού της Microsoft, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια προϊόντα και με ποιους όρους. Ήδη από την υπογραφή της αρχικού μνημονίου συνεργασίας βουλευτές της αντιπολίτευσης από όλους τους χώρους ζήτησαν διευκρινίσεις και κατάθεση όλων των συνοδευτικών εγγράφων και παραρτημάτων στης συμφωνίας. Κανένα τέτοιο έγγραφο δεν κατατέθηκε ενώ η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από έναν όρο περί μυστικότητας των της συμφωνίας, ο οποίος θεωρείται παράτυπος.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Ανωμερίτη αυτή η συνεργασία ελληνικού δημοσίου και Microsoft έχει πολλά κενά και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Ο κ. Ανωμερίτης επισημαίνει ότι η σύμβαση δεν έχει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου, παρότι υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό αντικείμενό της μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ ενώ τονίζει ότι είναι αδιανόητο σε εμπορική σύμβαση του δημοσίου με ιδιώτη να γίνεται αποδεκτός όρος περί μη δημοσιοποίησης των στοιχείων της. Πιο σκληρή γλώσσα για τη συμφωνία δημοσίου - Microsoft χρησιμοποιεί το FFII ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη διάδοση της δυνατότητας επεξεργασίας της πληροφορίας, ο οποίος κάνει λόγο για εγκαθίδρυση μονοπωλίου στο δημόσιο που επηρεάζει την ανταγωνιστική λειτουργία όλης της αγοράς. Σύμφωνα με το FFII, από τη συμφωνία προκύπτει προνομιακή μεταχείριση του δημοσίου στις τεχνολογίες της Microsoft.
Μέσα στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται η εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού του δημοσίου σε λογισμικό της Microsoft, όρος που συσφίγγει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των δύο μερών αφού πλέον υπεισέρχεται στα όρια της τεχνολογικής κουλτούρας που αναπτύσσεται στο δημόσιο. Στο εδάφιο 4,2 της συμφωνίας αναφέρεται ότι "η Microsoft θα συνδράμει την κυβέρνηση στο σχεδιασμό αποτελεσματικής διαδικασίας διαχείρισης λογισμικού» ενώ στο εδάφιο 4,3 επιβεβαιώνεται ότι «η κυβέρνηση θα συνεργαστεί για τις προηγούμενες πρωτοβουλίες με τη Microsoft". Με τους όρους αυτούς δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας του δημοσίου με την εταιρεία γίνεται απεριόριστη αφού αποκτά ακόμα και ρόλο σταθερού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας.
Η Microsoft υποστηρίζει πως αντίστοιχες συμφωνίες με αυτή στην Ελλάδα έχει συνάψει και με άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο το FFII υπογραμμίζει πως τόσο στην περίπτωση της Ισπανίας, όσο και σε εκείνες της Γερμανίας και της Φινλανδίας, πρόκειται για συνήθεις συμφωνίες προμηθειών εξοπλισμού τεχνολογίας.

18 σχόλια

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΙΛΗ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΓΚΑΣΤΡΩΣΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΩ ΤΑ WINDOWS ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ BILL GATES KAI TA ΜΩΡΑ ΤΟΥ GRSex .com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε παιδιά στην Ελλάδα ζείτε. Πόσοι Έλληνες ξέρουν Linux; Πλάκα κάνετε; Εδώ δεν καταλαβαίνουν τα εύκολα Windows.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλείστε τηλεοράσεις στις 11 Φεβρουαρίου.
    www.greektube.org/content/view/20600/2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το LINUX το έχει υπόψιν της η κυβέρνηση? Άλλα από κάτι που διατίθεται δωρεάν είναι αδύνατον να αποκομίσεις SIEMENS εεε... MIZA εννοούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιά ψάξτε ρέ επιστήμονες καί πέστε μας τί, αντιστοίχως, έκανε η κυβέρνηση τού Ισραήλ με τήν microsoft?
    Ά, καί μετά γιά να ηρεμήσετε οι εδώ παρεπιδημούντες, βρίστε καί τούς Εβραίους γιά επιδόρπιο.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σκανδαλο είναι η μικρή εκπτωση από την DSP (ΟΕΜ) έκδοση των προιόντων και υπηρεσιών. Οσοι έχουν γνώση της διαδικασίας volume license καταλαβαίνουν οτι πρόκειται για μια υπερτιμολόγιση πέρα από κάθε πρακτική και ανάλογη εμπειρία. Πρέπει να τονιστεί το ότι άλλες χώρες που έκαναν κάτι ανάλογο, δηλαδή "πακέτο" Windows και Office, είχαν έκπτωση που άγγιζε το 50% συμπεριλαμβανομένης και τη επέκτασης υποστήριξης για 2 χρόνια και της αναβάθμισης σε επόμενη έκδοση με προνομιακούς όρους σε αμελητέα τιμή. Υπάρχει και το παράδειγμα σε κάποια χώρα όπου το πακέτο δόθηκε έναντι 140$ αντί 280 περίπου ευρώ που στοιχίζει σε εμάς...

    Μπράβο κόπανε Αλογοσκούφη, πάλι "κορόιδο" τους έπιασες. Μόνο που για την βλακεία σου θα στείλεις σε εμάς τον λογαριασμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Ισραήλ σπάει τώρα το μονοπώλιο της microsoft μετά από απόφαση να εισαχθεί λογισμικό της Sun microsystems στην εκπαίδευση.
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/939224.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. TA ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ
    ΤΗΣ ΑΛΤΕΚ,ΠΟΥΛΙΑΔΗ,ΚΤΛ ΚΤΛ
    ΣΚΑΣΑΝΕ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ
    ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ..
    ΤΑ ΜΙΖΑΡΙΣΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΚΙΑ
    ΦΩΝΑΣΚΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΟΥΓΚΑ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΕΖΕΝΣ.
    ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ..ΔΗΜΟΣΙΟΜΑΥΡΟΖΩΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. SCO, Solaris και Digital Unix προσφέρουν πάντα απερίγραπτη εμπειρία αλλά μόνο για τυχερούς.

    Το ζήτημα όμως είναι τώρα τι γίνεται αφού μιλάμε για τερματικά που πρέπει να τρέχουν εφαρμογές. Δεν τίθεται θέμα τι θα τρέχουν οι άσχετοι δημοσιουπάλληλοι, αλλά γιατί να το πληρώσουμε τόσο ακριβότερα από το κανονικό. Δεν μας έφτανε η MIESENS, πάμε και για ΜΙΚΡΟΜΑΛΑΚΙΑ τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε αγράμματε κάφρε με τα κεφαλαία τράβα πουθενά αλλού! Καθηγηταρά μου, εδώ βρήκες, σε αυτό το θέμα να έρθεις; Αισθάνεσαι να σε παίρνε; Αντε τράβα απο δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ
    ΜΜΕ
    ΜΜ-Ε-ΚΒΙΑΣΤΕΣ
    ΜΜ-Ε-ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ
    ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΓΕΝΙΚΩΣ..

    ΛΑΤΡΕΥΤΟΙ ΜΟΥ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ
    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ
    ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΤΕ?

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΥ
    Η ΑΠΛΑ ΜΕ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ?
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΑΤΕ?

    ΤΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ?
    ΤΟ Δ ΚΠΣ?
    ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
    ΕΛΛΗΝΕΣ?
    ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ ΤΗΣ
    ΑΡΑΒΙΑΣ? ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...
    ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΑΠ?
    ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ..

    ΠΑΡΤΕ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ
    ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΑΣ..

    ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ

    Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


    ΠΕΡΙΕΡΓΟ..
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΥΠΑΤΖΗΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
    ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ.
    ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ..
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΟΔΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΕΚΔΟΤΕΣ,
    ΚΑΝΑΛΙΑ...

    ΚΥΠ-CIA-ΕΚΔΟΤΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ..

    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ?
    ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ
    ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ?
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

    Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ
    ΞΑΦΝΙΚΑ..
    ΠΗΡΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. einai poli aplo pedia ...

    microsoft = 25.000.000 EUro ..... etsi gia na paroume NEW XP se 70.000 termatika... etsi gia na 1)kolane....2)NA KOLANE IOUS 3)NA KANIS format kathe mina .... kai polla akoma asxima....

    Linux = 1.000.000 euro kai pio LIGA ...

    1) douleui to mualo den xazeuis 2) den kolane oso ta XP 2)den kolane OIOUS 3) pio stathera ...

    to pio simadiko einai TSABA ....... me auta ta lefta boroume na kanoume kati allo pio ousiastiko kai oxi to kedro MALAKIAS tis Microsoft stin ellada ....

    karablaxoi tis BOULIS

    MICROSOFT != TEXNOLOGIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εδω τα σαϊνια δεν βάζουν openoffice αντι για office οι λυποί δυτικοευρωπαίοι είνα μάλλον ηλιθιοι
    δες
    http://www.theregister.co.uk/2003/06/16/linux_in_europe/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση