GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να προστατέψουμε όλοι την Οίτη...

. Από την «ΒΙΟ.ΖΩ» Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών . Όχι στην αναρχία της κερδοσκοπίας των μεταλλευτικών εταιρειών στην Οίτη. Ήπια και βιώσιμ...

.


Από την «ΒΙΟ.ΖΩ»

Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

.







Όχι στην αναρχία της κερδοσκοπίας των μεταλλευτικών εταιρειών στην Οίτη. Ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλου του πληθυσμού.

Για όλους εμάς η Οίτη είναι το βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, με το ονομαστό αγριοκάτσικο, το βουνό με τα πλούσια νερά, με τα περισσότερα και ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας, τις ιαματικές πηγές, το βουνό του μυθικού Ηρακλή και της Εθνικής μας Αντίστασης. Είναι το βουνό, που ο καθένας μπορεί να το απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες όμορφες διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και την σιδηροδρομική γραμμή.

Είκοσι δύο χωριά είναι απλωμένα στα ριζά του βουνού, χωριά που ανήκουν στους δύο νομούς, Φθιώτιδας και Φωκίδας, σε πέντε δήμους και σε μια κοινότητα. Από το Μαυρολιθάρι και την Παύλιανη, μέχρι την Υπάτη και τα Λουτρά, τις Κομποτάδες και το Κουμαρίτσι, την Καστανιά, το Νεοχώρι και την Ανατολή. Όλα ξακουστά χωριά, που σήμερα, μετά τη λαίλαπα της εσωτερικής μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού, παλεύουν και αγωνιούν για το μέλλον, προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επιστροφής των νέων μέσα από ήπιες οικοτουριστικές κυρίως επενδύσεις, μια και οι αποστάσεις από τα κέντρα εδώ είναι πραγματικά μικρές, και πολλές φορές ασήμαντες.

Τον τελευταίο καιρό όμως μεταλλευτική εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Οίτη, σε δάση και δασικές εκτάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ακόμα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό, σε προστατευόμενες περιοχές από το ΝΑΤURA 2000 και Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των πτηνών, αλλά και κοντά σε χωριά και αρχαιολογικούς χώρους. Σχεδιάζονται άμεσα δύο νέες θέσεις εξόρυξης βωξίτη δίπλα στο χωριό Κουμαρίτσι. Σχεδιάζεται επέκταση των δραστηριοτήτων της στις θέσεις “Ψωμούλα”, στο όμορφο οροπέδιο της Λούκας, και “Κοκκινόβραχος” και μάλιστα μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού. Επίσης σχεδιάζονται γεωτρήσεις για έρευνα με προοπτική την εξόρυξη σε 296 σημεία, σε όλο το Β - ΒΑ τμήμα του βουνού.

Αν αυτά τα σχέδια προχωρήσουν, η Οίτη διατρέχει σοβαρούς κινδύνους εκτεταμένων μη αναστρέψιμων καταστροφών, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, στο περιβάλλον, την υγεία, την ίδια τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, του μέλλοντος της νέας γενιάς. Με τη μετατροπή της περιοχής σε μεταλλευτική, εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι στο τουρισμό, στον επισιτισμό, στις οικοδομές, στο εμπόριο, αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, ενώ θα πληγούν σοβαρά και οι συνταξιούχοι αγρότες.

Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει οι γεωτρήσεις να δημιουργήσουν ανυπολόγιστες ζημιές χωρίς δυνατότητα επιδιόρθωσης στο υδάτινο δυναμικό του βουνού. Η ΟΙΤΗ περιέχει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές δεξαμενές πόσιμου νερού, που τροφοδοτεί και τους τρείς μεγάλους ποταμούς της Στερεάς Ελλάδας, Σπερχειό, Βοιωτικό Κηφισό και Μόρνο. Οι δύο τελευταίοι ξεδιψούν την Αθήνα.

Σήμερα, που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις διακηρύσσουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, είναι χρέος ΟΛΩΝ να προστατεύσουμε μία από τις σημαντικότερες περιοχές νερού, οξυγόνου και απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας.

Ας υπογράψουμε λοιπόν όλοι την ακόλουθη απαίτηση (petition) πατώντας εδώ: «Οι εποχές που η εγκατάσταση μεταλλείων γινόταν για λόγους “δημοσίου συμφέροντος” και η μεταλλευτική εταιρεία δέσμευε την περιοχή, και μαζί δέσμευε τις τύχες των κατοίκων της, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές στο επιχειρούμενο έγκλημα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας να μην δώσουν άδεια στην εταιρεία και να απορρίψουν τις ΜΠΕ (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο βουνό. Καλούμε όλους τους φορείς, όλους τους πολίτες, να αντιταχθούν με όποιο τρόπο θεωρούν πιο πρόσφορο, ώστε να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια και να προστατευτεί η Οίτη.

ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΓΚΙΩΝΑ»

------------------------------------------------

4 σχόλια

  1. Πρόταση.
    Να ζητήσουμε απο όλους τους εκλεγμένους βουλευτές του Νομού όχι απλά να πάρουν θέση αλλά να μας μας πουν και τι πρωτοβουλίες θα πάρουν για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα.Από την αντιδρασή τους θα αποφασίσουμε που θα ρίξουμε την ψήφο μας την επόμενη φορά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας συνιστώ να ανοίξετε ιστότοπο του τύπου "Σώστε την Οίτη" και να έχετε τις ΓΡΑΠΤΕΣ απαντήσεις των βουλευτών σας σε κοινή θέα - μαζί με τις όποιες δεσμεύσεις τους, φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν περάσει ένας Εθνικιστής έξω από τα γραφεία του Τσυριζα ή τον Περισσό θα ξεσηκωθεί ο κόσμος από τις φωνές και τις διαδηλώσεις!
    Για την επιστολή Γκρουέφσκι ούτε φωνή ούτε απόκριση!
    Γαμώ το μουνί που σας γλίστραγε ρε κωλόπαιδα! Συμμορίτες ήσασταν τότε και τα δημιουργήσατε, Συμμορίτες είσαστε και σήμερα και τα ανεχόσαστε! Το ίδιο τέλος θα έχετε και ίσως και χειρότερο γιατί τώρα το πάθημα έχει γίνει μάθημα!
    Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι μαλάκας και τρώει το κουτόχορτο που του σερβίρετε! Σας ψηφίζει η Εκάλη και τα Βόρεια προάστια και νομίζετε ότι στην δύσκολη, αυτοί θα σας γλιτώσουν. Ή νομίζετε ότι θα κάνετε μερικά χρονάκια τουρισμό στην άγονη γραμμή και μετά θα γυρίσετε πίσω να το παίζετε ήρωες.
    Αμ, δε! Δεν θα γυρίσετε γιατί δεν θα πάτε καν! Μόνο εσείς κάνετε Λαοδικεία? Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Καιρός να δείτε και την δικιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ



    Τον τελευταίο καιρό μεταλλευτική εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Οίτη, σε δάση και δασικές εκτάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ακόμα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό, σε προστατευόμενες περιοχές από το ΝΑΤURA 2000 και Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των πτηνών, αλλά και κοντά σε χωριά και αρχαιολογικούς χώρους.



    Σας παρακαλούμε να υπογράψετε και να προωθήσετε το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στην παρακάτω διεύθυνση και λέμε: OXI μεταλλεία στο βουνό της Οίτης.



    http://www.gopetition.com/online/19993.html



    Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail.

    Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν υπογραφές



    με εκτίμηση

    http://www.e-ecology.gr



    ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

    Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΚΙΩΝΑ!!
    http://mountain-oiti.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *