GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολιτική ηγεμονία και σελέμπριτις...

. Γράφει ο Μάριος Αντύπας . Το ότι το μικρό κομμάτι γεωγραφικής περιοχής που σήμερα λέγεται Ελλάδα γέννησε κάποτε εκατοντάδες φιλόσοφους, ε...

.
Γράφει ο Μάριος Αντύπας
.
Το ότι το μικρό κομμάτι γεωγραφικής περιοχής που σήμερα λέγεται Ελλάδα γέννησε κάποτε εκατοντάδες φιλόσοφους, επιστήμονες κλπ. δεν είναι τυχαίο. Τότε, και αναφέρομαι ασφαλώς στην αρχαιότητα, δεν υπήρχαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν υπήρχε αυτή η καθημερινή αποβλάκωση αλλά και η συνεχής υποτίμηση του κοινού νού. Πιό συγκεκριμένα, δεν υπήρχε η απαξίωση που υπάρχει σήμερα από την τηλεόραση. Η τηλεόραση που είναι από τις σημαντικότερες των εφευρέσεων, θα έπρεπε να είναι και στενά συνυφασμένη με την “τέχνη”. Θα έπρεπε να επιμορφώνει και να αναπτύσσει συνειδήσεις. Σήμερα δυστυχώς αποχαυνώνει. Κάποτε η τέχνη ήταν η καλλιτεχνικά φιλτραρισμένη άποψη των όσων συνέβαιναν στην κοινωνία. Σήμερα η κοινωνία είναι αυτή που αντιγράφει την τηλεόραση. Οτι καλύπτεται από τα κανάλια γίνεται θέμα συζήτησης και κοπιάρεται από το κοινό. Ντυνόμαστε όπως προτείνουν οι ηθοποιοί, μιλάμε όπως μιλάνε οι τραγουδιστές και θαυμάζουμε τους μαιντανούς που “τρώνε μόνο είδη υγιεινής” (βλ. Α. Δημητρίου) Ο κόσμος αραχτός στους καναπέδες του σπιτιού του, βλέπει τις διάφορες σαχλαμάρες (σήριαλ, ριάλιτι) και νομίζει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν δρά αλλά ούτε και αντιδρά. Δέχεται παθητικά. Αποχαυνώνεται. Η τηλεόραση έγινε η <κόρη> του ματιού της ψυχής μας.

Ο Ιταλός Αντόνιο Γκράμσι, γράφοντας στη δεκαετία του 1920, είχε πεί πως η “πολιτιστική ηγεμονία” είναι απαραίτητη προυπόθεση προκειμένου ενα καθεστώς να επιβληθεί. Τα τάνκς έπονται. Σήμερα αυτή η ηγεμονία κυριαρχεί καθημερινά. Το σκήπτρο του “βασιλιά” αντικαταστάθηκε από το μαρκούτσι του ρεπόρτερ…έχουν περίπου και το ίδιο σχήμα. Τον μεσαίωνα υπήρχαν οι φεουδάρχες οι οποίοι κλεισμένοι στα ψηλά κάστρα τους κατήυθηναν τις ζωές των δουλοπάροικων. Σήμερα υπάρχουν τα γυάλινα κάστρα στα οποία κατοικοεδρεύουν οι σύγχρονοι επικυρίαρχοι δημοσιογράφοι οι οποίοι υπακούοντας στα κελεύσματα των αφεντικών τους (μεγαλοεργολάβων κυρίως) ιδιοκτητών ΜΜΕ καθορίζουν πρότυπα και αξίες για μιά ολόκληρη κοινωνία… Η τέταρτη και ανεπίσημη εξουσία έγινε η πρώτη και κυρίαρχη. Βλέπει κανείς παντοδύναμους Υπουργούς να στέκονται σούζα μπροστά στο μικρόφωνο που κρατάει κάποια απόφοιτος ιδιωτικού ΙΕΚ και που δηλώνει δημοσιογράφος. Μ`αυτά και μ`αυτά καταργήθηκε στην ουσία η ουσία του πολιτευματος. Έχουμε τηλεοπτική και όχι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ ΜΜΕ και κοινού νου. Κερδίζουν όμως τα πρώτα.

Η δύναμη της πληροφόρησης είναι συγκλονιστική. Αν για παράδειγμα πέσει κεραυνός σε μιά απομονωμένη ζούγκλα μακριά από την ανθρώπινη αντίληψη το ξέρουμε? Επεσε στα αλήθεια? Μας νοιάζει? Ετσι και με τα καθημερινά μας προβλήματα , πραγματικότητα είναι μόνο αυτή που καλύπτεται από τα ΜΜΕ. Κάτι έχει γίνει ή όχι ανάλογα με το αν το πούν τα κανάλια ή το γράψουν οι εφημερίδες. Χιλιάδες νεκροί στην Ρουάντα αλλά πέρα βρέχει. Ζαλίστηκε στις πρόβες η Αννα Βίσσυ και να οι αναλύσεις και τα ρεπορτάζ επί μερόνυχτα… Ετσι είναι δυστυχώς. Ολα αυτά βέβαια θα ήταν τουλάχιστον ακίνδυνα αν δεν κινδύνευε και η πολιτική μας κατάσταση. Η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Το να διαλέγει κάποιος ανεγκέφαλος να παρακολουθεί ρεάλιτυ σόου αντί να διαβάσει κάποιο βιβλίο, δεν μας επηρεάζει σαν κοινωνία. Δεν μας θίγει σαν πολίτευμα. Το να προτιμάει όμως σύσσωμη η νεοελληνική κοινωνία να ασχολείται με τα της Έφης Σαρρή κι`όχι φερ`ειπείν με τα της παγκοσμοιοποίησης είναι κακό. Είναι ύβρις. Επέρχεται γενικευμένη πολιτικοοικονομική ανακατάταξη και εμείς παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την… Αννα Δρούζα. Συζητιούνται αλλά και μεθοδεύονται συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια και εμείς είμαστε συντονισμένοι στο σπονδυλωτό νεανικό δελτίο του ΣΤΑΡ που αναλύει τις αρετές του ….Νίνο.

Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα. Ποιά? Οι τριακόσιοι εθνοπατέρες μας έχουν εκλεγεί και θα εκλέγονται από τον λαό. Ποιόν λαό? Αυτόν που ακούει Τσαλίκη και ενημερώνεται από τον Λιάγκα. Αυτόν που κρίνει βάσει των όσων του προσφέρει η τηλεόραση. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι θα εκλέγονται αυτοί που έχουν πρόσβαση στα κανάλια και άρα έντονη αναγνωρισημότητα από τον ψηφοφόρο. Οι πολιτικοί της ατάκας. Οι Ψωμιάδηδες. Αρα θα έχουμε στρεβλωμένη αντιπροσώπευση καθώς αυτοί που έχουν πρόσβαση και φωνή στα ΜΜΕ (άρα και αναγνωρισημότητα) δεν έπεται ότι είναι και οι καλύτεροι. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι απλώς οι πιό φωνακλάδες, οι πιό καραγκιόζηδες. Αποτέλεσμα θα είναι, και ήδη το βλέπουμε, να υπάρχουν στην Βουλή και να νομοθετούν για χάρη μας πάσης φύσεως ηθοποιοί, διασκεδαστές , μπασκετμπολίστες, μοντέλες και ίσως στο μέλλον και πορνοστάρ όπως συνέβη στην γειτονική Ιταλία η οποία είναι ακόμη πιο μπροστά στη σήψη. Και εμείς θα τους χειροκροτούμε γιατί έχουν λέει ….λάμψη. (Παραφράζοντας τον Μαρξ-Οι λαοί έχουν τους αντιπροσώπους που τους αξίζουν.)

Κάποτε ανησυχούσαμε διότι οι βάρβαροι ξεκινούσαν τις εισβολές τους από τα σύνορα. Σήμερα δυστυχώς, όπως γράφει και σε ποίημα του ο Αρης Αλεξάνδρου, οι βάρβαροι εξορμούν μέσα από τα παιδικά δωμάτια του σπιτιού μας. Μέσα από τις τηλεοράσεις στις οποίες αφήσαμε την ευθύνη του μπέιμπυ σίτινγκ και της διαμόρφωσης της ψυχής των παιδιών μας. Κι`αυτοί οι βάρβαροι μπορεί να μην σφάζουν κορμιά αλλά κατακρεουργούν μυαλά και δημιουργούν τα ζόμπι που αύριο θα αποτελούν τον ιστό της κοινωνίας μας. Που στην αρχή θα διαδηλώνουν, μετά θα καταστρέφουν και μεγαλώνοντας θα ψηφίζουν και θα νομοθετούν. Που θα ζούν δηλαδή. Και τότε δεν θα υπάρχει διάλειμα για διαφημιστικά μηνύματα… Θα έχουν επικρατήσει οι σελέμπριτις.
*ΣΕΛΕΜΠΡΙΤΙ-Αυτός που είναι ευρύτερα γνωστός για το λόγο και μόνο ότι είναι γνωστός. (π.χ. Αδελφές Κανονίδου, Κακέτσης κ.ά.)

-----------------------------------

9 σχόλια

  1. Πόσο δίκιο έχεις φίλε μου αλλά ποιος σε ακούει. Εδώ κάποτε είχαμε την Σελήνη υφυπουργό παιδείας. Εξ`ού και η κατάντια της παιδείας. Μήπως μας πρέπει η Σαρρή; Και που είσαι ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πεθερός του κ.Αχιλλέα Καραμανλή , ο συχωρεμένος Διαμαντής , ήταν ένας ‘’σεμνός και ταπεινός’’ ψαρομανάβης στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου .
    Στην αρχή της ανόδου της Δυναστείας των Καραμανλήδων του είχαν δώσει την αποκλειστικότητα εισαγωγής παστού βακαλάου στην Ελλάδα .
    Όταν η Δυναστεία θέριεψε και οι μπίζνες μεγάλωσαν έβαλαν στο όνομά του την Ναυτιλιακή τους εταιρία για να μην φανούν αυτοί οι Εθνοσωτήρες ότι έγιναν μεγαλοεφοπλιστές .
    Είχαμε πρόσφατο ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της 22.06.2008 για την ναυτιλιακή εταιρία των Εθνοσωτήρων Καραμανλήδων .
    Ο αρθρογράφος κ.Γ.Σ.Σκορδίλης μας πληροφόρησε ότι η σεμνή και ταπεινή ‘’αγία οικογένεια’’ έδωσε την Προεδρία της εταιρίας στην κόρη του θείου Αχιλλέα , Φωτεινή Καραμανλή. Με τον τίτλο Hellenic Carriers η εταιρία των Καραμανλήδων έχει εισαχθεί στηνWall Street . Δεν αγαπούν πολύ την κυανόλευκο οι Εθνοσωτήρες Καραμανλήδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σου!Επιτέλους να ακούγεται και η δική μας φωνή.
    Συνέχιζε να γράφεις,φίλε μου! Ένα φως μέσα στο σκοτάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και όπως είπε ενας συγχρονος φιλόσοφος.....τους λαούς δεν τους τιθασεύεις πιά με κρατική βία όπλα και Ματ ....αλλα με την καθημερινή προπαγάνδα του therapy sopping

    ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο!!
    το κειμενό σου με εκφράζει απόλυτα

    Δεν εχω ομως αυταπατες, πως και στην επομενη Βουλη,ποδοσφαιριστές, τηλεμαιντανοι και ξεκωλα των μπουρδελοπρωινάδικων, θα εκλεγουν,
    για να ...ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΝ...
    Υπαρχει λύση.
    Καταργηση του αθλιου σταυρου ..προτίμησης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ
    Η ΝΕΑ «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» ΤΟΥ Δρ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    ΝΕΑ «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ»
    - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!!
    Γράφει ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας
    03.11.08



    Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων

    για τους ασθενέστερους οικονομικά

    και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    ώς το τέλος του 2009!!!

    Γιώργος Παπανδρέου



    Πρόταση: Αυτόματη ενοποιήση όλων των δάνειων

    του κάθε πολίτη σε μια μόνο τραπεζα

    και μείωση δόσης στο ένα τρίτο της σημερινής

    (η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ενα τρίτο

    των μηνιαίων αποδοχών του κάθε πολίτη

    με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής)!!



    Σήμερα όποια και να είναι η κυβέρνηση σε κάθε χώρα

    (δεξια-κεντρώα-αριστερή)

    αναγκαστικά θα ακολουθήσει σοσιαλιστική πολιτική!!

    23 Δεκέμβριος 2008 4:34 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;

    1. Τον κρύβουν όσο μπορούν, για να μη φαίνονται οι μπαρούφες που πετάει
    2. Όταν τον δείχνουν, είναι πάντοτε σε «στημένα» και ειδικά «επιλεγμένα πλάνα»-ωραίο απαλό φόντο
    3. Κάνει καθημερινό φροντιστήριο να μιλάει αργά, γιατί έτσι νομίζουν ότι φαίνεται πιο σοβαρός
    4. Ανταυτού, βγάζουν καθημερινά τον Παπακωνσταντίνου που μπορεί να μιλήσει Ελληνικά
    5. Τον στέλνουν σε μακρινά ταξίδια, ντεμέκ για να δείξουν ότι έχει ειδικό βάρος στο εξωτερικό

    Άχ βρε Τζώρτζ, νούμερο για τις επιθεωρήσεις το χειμώνα έχεις γίνει.

    (Εντύπωση πάντως μου κάνουν οι αμερικάνοι, αυτοί συνήθως δεν ποντάρουν σε κουτσά άλογα.
    Θα μού πείς η CIA και η NSA δεν είναι πιά αυτή που ήταν κάποτε.
    Νόμιζαν πχ. ότι μπλόφαρε ο Καραμανλής για τα Σκόπια, και μετά γελάγανε και τα κουνουπίδια στο Βουκουρέστι με τη σφαλιάρα που έφαγε ο πλανητάρχης τους από το Σερραίο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπραβο-Μπραβο-Μπραβο!!! Εισαι και η δικη μου ΦΩΝΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση