GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θέμα ιδεών και ελευθερίας‏...

. Από τον Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα . Η συνύπαρξη ΙΔΕΩΝ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (χωρίς διάκριση) είναι βασικός κανόνας πολιτικού πολιτισμού. Με ικανοποί...

.
Από τον Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα
.

Η συνύπαρξη ΙΔΕΩΝ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (χωρίς διάκριση)
είναι βασικός κανόνας πολιτικού πολιτισμού.


Με ικανοποίηση διάβασα την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) της 10ης Δεκεμβρίου 2008, με την οποία “καταδικάζει απερίφραστα την οποιαδήποτε μορφή βίας ασκείται εν γένει στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στον χώρο του πολιτισμού. Ως εκ τούτου, το γεγονός της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ» στη Θεσσαλονίκη και στο βιβλιοπωλείο-εκδοτικό οίκο «ΜΕΛΙΣΣΑ» στην Αθήνα -από αγνώστους στη διάρκεια των ταραχών κατά τις προηγούμενες ημέρες- χαρακτηρίζεται απολύτως απαράδεκτο, προσβλητικό και αποτρόπαιο...
...Το ΕΚΕΒΙ απευθύνει έκκληση ηθικής υποστήριξης, συμπαράστασης και αποκατάστασης των συγκεκριμένων πληγέντων, με την προσδοκία της αποφυγής οποιασδήποτε παρόμοιας ενέργειας στο προσεχές μέλλον.”
Η ανακοίνωση του ΕΚΕΒΙ εξεδόθη σε 3 ημέρες από τους βανδαλισμούς και πολύ καλά έκανε, το θέμα όμως που τίθεται είναι ΓΙΑΤΙ η ευαισθησία του δεν ήταν ανάλογη τον Ιούνιο εφέτος, στις 5 Ιουνίου 2008, όταν μία ομάδα περίπου τριάντα κουκουλοφόρων επέδραμαν στις 7.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο μου (έδρα των εκδόσεων «Πελασγός»), στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 14, τη στιγμή που βρισκόμουν μέσα μαζί με έναν πελάτη, μας απομάκρυναν βιαίως και εν συνεχεία το πυρπόλησαν και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Στην συνέχεια πήγαν και κατέστρεψαν και το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων «Γεωργιάδη».
Στις 21 Ιουνίου ακολούθησε ο εμπρησμός των εκδόσεων «Νέα Θέσις» του Γιάννη Σχοινά, για να φθάσουμε στις 4 Ιουλίου στον εμπρησμό της «Ελεύθερης Σκέψις».
Με λίγα λόγια σε ένα μήνα κατεστράφησαν ΤΕΣΣΕΡΑ βιβλιοπωλεία με δεκάδες χιλιάδες βιβλία, στο κέντρο της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών είναι μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου ή του Συλλόγου Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Αθηνών ή και των δυο (όπως εγώ).
Στις 18-7-2008, με επιστολή μου στον τύπο, αλλά και στους “φορείς” του βιβλίου (και στο ΕΚΕΒΙ), μεταξύ των άλλων, έθεσα τα εξής ερωτήματα:
“- ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΦΟΡΕΙΣ;
- ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ;
Κύριοι συνάδελφοι,
Λυπάμαι που θα το πω αλλά οι συνάδελφοι μας που βρίσκονται στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων είναι ΑΝΑΞΙΟΙ να εκπροσωπούν ένα χώρο πνεύματος και ελευθερίας.
Είναι δυνατόν το 2008 να καίγονται βιβλία και οι «αρμόδιοι φορείς» να ΣΙΩΠΟΥΝ;
Την παρουσία τους την αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν ποικιλοτρόπως ενημερωνόμαστε για τις κατηγορίες μεταξύ τους για υπεξαιρέσεις και συκοφαντίες. ΕΥΓΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, σκέτη ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΣΗ είστε.
Η σιωπή είναι συνενοχή και οι «διοικήσεις» των σωματείων μας, φορούν την κουκούλα της υποκρισίας και της αντιδημοκρατικότητας.
Κύριοι συνάδελφοι,
Ζητώ από εσάς τους «φορείς του πνεύματος» να καταδικάσετε την δραστηριότητα των ταγμάτων εφόδου της νέας τάξης που καίει βιβλία σήμερα, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως άλλοι έπραξαν στο μεσοπόλεμο, σε ανατολή και δύση.
Η συνύπαρξη ΙΔΕΩΝ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ είναι βασικός κανόνας πολιτικού πολιτισμού.
Ζητώ λοιπόν, να κάνετε το χρέος σας, πριν η τυφλή βία της ανελευθερίας και της μισαλλοδοξίας, που ΕΣΕΙΣ με την στάση σας εκκολάπτετε, φθάσει και στην δικιά σας πόρτα.”
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2008, τρείς μήνες μετά την έναρξη των εμπρησμών, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), εξέδωσε τελικά ανακοίνωση καταδίκης των εμπρησμών και αυτό βεβαίως αφού πρώτα είχε υπάρξει διεθνή καταδίκη, η οποία επισφραγίστηκε και από την Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών την 1η Οκτωβρίου.
Μέχρι σήμερα το ΕΚΕΒΙ δεν είδε “σκόπιμο” να καταδικάσει και αυτό τους εμπρησμούς του καλοκαιριού. Πρέπει όμως να γνωρίσει ότι εκεί που κυριαρχεί η σκοπιμότητα απεμπολείται η νομιμότητα, και η πλειοψηφία των εκδοτών αλλά και των πολιτών τάσσονται με την νομιμότητα.
Οι πράξεις βίας και βαρβαρότητας πρέπει να καταδικάζονται, από όποιον και προς όπου απευθύνονται. Δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, διότι τότε θα βρεθείτε να συμφωνείτε με τους χιτλερικούς και σταλινικούς αφορισμούς του μεσοπολέμου, του Ισλαμικού φονταμενταλισμού και της ιεράς εξέτασης του μεσαίωνα, όπου και αυτοί θεωρούσαν ότι “κάποια βιβλία είναι για κάψιμο”.
Αποφασίστε και διαλέξτε, ημέρα ή νύκτα; Η συννεφιά δεν λυτρώνει μονάχα κοιμίζει.
Με λύπη,
Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ
Υ.Γ.: Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, δεν θα δείτε σπασμένα τζάμια και κλεμμένα βιβλία (που υπήρξαν στον «ΜΑΛΛΙΑΡΗ» και στην «ΜΕΛΙΣΣΑ»), εδώ θα δείτε χιλιάδες καμένα βιβλία και την ολοσχερή καταστροφή του βιβλιοπωλείου μου, η οποία όμως -από ότι φαίνεται- δεν σας συγκίνησε.
Να είστε καλά και Καλή Χρονιά.

------------------------------

14 σχόλια

  1. ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΨΑΝΕ. ΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΣ. ΤΟ ΞΕΡΩ ΤΣΟΥΖΕΙ Ο ΛΙΑΚΟΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΨΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O THANATOS TOUS
    an iparxoun akomi politiki antres,an exoun to tharos na omologisoun tin alituia,an pragmatika agapoun tous sinanthropous tous-psifoforous an agapoun etouton ado ton topo
    1) prepi na zitisoyn signomi apo ton elliniko lao gia tin aksapatisi olon afton ton xronon
    2) prepi na zitisoun signomi giati mas xrisimopiisan san ergalia paragogis ploutou gia ta afentika tous
    3) prepi na zitisoun signomi giati dextikan na ine ipalili-ipoxiria ton ligon anthropon tou xrimatos
    4) prepi na zitisoun signomi giati dextikan na peksoun afton ton rolo se baros mas gia prosopiko politiko kai ikonomiko ofelos sti alisida diafthoras
    5) prepi na mas zitisoun signomi giati den mas apokalipsan oti ta afentika tis xoras aftis ine 17 ikogenies pou exoun tin oikonomiki isxi
    6) prepi na mas zitisoun signomi giati nomothetoun se baros mas eksipiretontas ta dikatous simferonta kai ton 17
    7) prepi na mas zitisoun signomi giati eftiaksan tin genia ton 700 euro gia ta uperkerdi ton afentikon tous
    kai meta me tin dinami tis kinonias ton politon tin dikimas diladi na ksanaxtisoume to kratos empistosinis-dikeou-isonomias kai agapis
    H ALITHIA ODIGI STIN ELEFTHERIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Twra Gianakena perimene apo tous Aristerous fasistes apantisi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΕ ΑΛΕΥΘΕΡΙΑ.
    ΚΟΡΟ'Ι'ΔΕΥΟΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠ' ΑΥΤΗΝ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ , ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ Η' ΟΧΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, Η ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ, Η ΕΦΡΑΙΜΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΜΑΥΛΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΤΕΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ" ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ,
    ΟΙ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΙΣΤΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ...
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ?
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΙΔΙΑ ΦΥΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ? ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 1974 ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΑ ΣΤΑΝΤΑΡΣ?
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ? ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΗΔΕΣ.
    Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΡΒΕΛΑΣ-ΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΗΣΤΕΙ ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΧΕΙ ΔΥΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΡΑΤΑΜΕΝΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.

    ΚΛΕΒΟΥΝ, ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ, ΡΗΜΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ..

    ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 2 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑΝ ΓΙ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ (ΤΟ ΕΙΠΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ!-ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΑΥΤΟ), ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΞΑΝΑΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ! ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!

    Η ΕΤΟΙΜΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΛΕΨΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΙΔΙΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ (ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΕΣ), ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΣΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΞΕΝΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ! ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟ IQ (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ).

    ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ, ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΚΤΛ.. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΟ ΠΗΡΟΥΝΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΟΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΓΛΥΦΟΝΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΑΝΕ.

    ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ.
    ΘΥΜΩΣΑΝ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ "ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ".


    ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
    1)ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ??
    2)ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΑΣΣΥΛΗΠΤΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΗΣΕΙ?? (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ Η "ΒΟΛΕΜΑ" ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ ΤΟΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H Aθήνα άνοιξε από το 1996 τις πόρτες για την περαιτέρω σύσφιγξη και εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, με την σταθερή πεποίθηση ότι μια «ευρωπαϊκή» Tουρκία θα έδινε μέσα από περίπου «αυτοματικές» κοινοτικές διαδικασίες λύση στο ελληνικό πρόβλημα της εξ ανατολών πιέσεως της χώρας μας και στην υπόθεση της Kύπρου. Kαι εκφραστής της χαμογελαστής διπλωματίας της Aθήνας που ακολούθησε ήταν ο κ. Γ. Aνδρ. Παπανδρέου ως υπουργός Eξωτερικών. Tόσο πολύ μάλιστα εμπιστευόταν ο σημερινός αρχηγός του ΠAΣOK την αμερικανική λογική για το θέμα της Kύπρου, ώστε δεν δίστασε να εκτεθεί δημοσίως υπέρ του «σχεδίου Aνάν», πριν από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Kύπρο.

    Hταν η πολιτική Σημίτη - Παπανδρέου η πιο «μαλακή» που ασκήθηκε ποτέ απέναντι στην Tουρκία, κατά τις συμβουλές και συστάσεις της Oυάσιγκτον.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Nέα Δημοκρατία και πριν και μετά τον Mάρτιο του 2004. Mόνη διαφορά, ότι ο πρωθυπουργός K. Kαραμανλής δεν βιάστηκε να πάρει, υπό διεθνή πίεση, θέση για το «σχέδιο Aνάν» πριν οι Eλληνοκύπριοι δώσουν τη δική τους γνώμη για το θέμα στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα, που παρήγαγε το 76% «όχι». Oύτε και μοιράστηκε ποτέ ο κ. Kαραμανλής την αρνητική γνώμη που είχε (και διατηρεί) ο κ. Παπανδρέου για τον πρόεδρο Tάσσο Παπαδόπουλο.

    Eντυπωσιακό είναι λοιπόν –ενίοτε και διασκεδαστικό– το γεγονός, ότι μετά την εκλογική ήττα του, στις 7 Mαρτίου 2004, ο κ. Γ. Aνδρ. Παπανδρέου και ορισμένοι σκληροί «εκσυγχρονιστές» του ΠAΣOK, καθώς και φίλοι τους σχολιαστές πολιτικής ελέγχουν διαρκώς τον K. Kαραμανλή για... έλλειψη μαχητικότητας απέναντι στην Aγκυρα στο ευρωπαϊκό πεδίο!

    Eίναι σήμερα προφανές ότι όπως συμβαίνει και στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής, έτσι και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Γ. Aνδρ. Παπανδρέου προσπαθεί να ασκήσει με το ζόρι «οξύτατες» κριτικές εκεί όπου δεν διαθέτει θέσεις πολιτικές διαφορετικές από αυτές που διατηρεί η ηγεσία K. Kαραμανλή. Eίναι, όμως, άκρως εντυπωσιακό ότι ο πρόεδρος του ΠAΣOK δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως στην εξωτερική πολιτική υπάρχει μια λογική συνέχεια εξελίξεων, που προσδιορίζεται από σειρά επιλογών και αποφάσεων που δεσμεύουν τη χώρα διεθνώς. Eτσι, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν σήμερα την κατάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Eυρώπη, στο Aιγαίο, στην Kύπρο και στις σχέσεις με τις HΠA, έχουν φυσικά πίσω τους σειρά επιλογών, αποφάσεων και υπογραφών των ελληνικών κυβερνήσεων. Aνευ διακοπής από το 1993 και για έντεκα χρόνια, κυβερνήσεις του ΠAΣOK διαχειρίστηκαν τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Eίναι λοιπόν πολιτικά φαιδρό το να ασκεί σήμερα «οξεία» κριτική σ’ αυτά τα ζητήματα η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΈΒΑΙΝΕ ΠΟΤΈ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΝΟΣ ΚΑΤ ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΤΟΥΣ ΓΚΕΤΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΥΠΑΡΞΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΑΥΤΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. “- ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΦΟΡΕΙΣ;
    - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ;
    Ο εκδοτικός οίκος Πελασγός μου είναι γνωστός από το ξεχωριστό βιβλίο του Τάκη Λαζαρίδη "ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι". Κύριε Γιαννάκενα, xωρίς να ξέρω τα υπόλοιπα βιβλία που έχετε εκδώσει μου φαίνεται σαν το πιο πιθανή/πειστική απάντηση στις ερωτήσεις σας το γεγονός ότι στους αναφερομενους συνδικαλιστικούς φορείς δεν είναι αρεστή η γκάμα των βιβλίων που έχετε εκδώσει. Στην σημερινή Ελλάδα των πελατειακών σχέσεων στην πολιτική ζωή, η συμπεριφορά τους αυτή θα ήταν η αναμενόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν είχες κανενα αριστερό βιβλιοπωλείο φίλε , θα εκαναν ανθρώπινη ασπίδα για να το προστατέψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΡΕ ΣΥ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ ΕΙΧΕΣ
    ΜΙΑ ΑΤΥΧΙΑ.
    ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ
    ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ
    ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ
    ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΝ ΠΟΥ ΛΕΜΕ .
    ΑΝ ΕΞΕΔΙΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ
    ΣΥΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΤΣΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΥΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕ ΚΑΝΕΙΣ
    ΟΥΤΕ ΕΣΕΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΣΧΟΙΝΑ ΟΥΤΕ
    ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να καταλάβουμε ποιός είναι πίσω από τους κουκουλοφόρους και τους παρακινητές της αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

    ΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ;

    Η Ν.Δ. χάνει γιατί οι καναλάρχες την κατηγορούν ότι δεν κτυπάει αλύπητα τους κουκουλοφόρους.

    Ο Σύριζα χάνει γιατί οι καναλάρχες τον κατηγορούν ότι υποκινεί τους ταραξίες.

    Το ΚΚΕ χάνει γιατί οι καναλάρχες το κατηγορούν ότι είναι δεκανίκι της Ν.Δ. (το θράσος δεν έχει όρια).

    Το Λαός χάνει γιατί οι καναλάρχες το κατηγορούν ότι είναι δεξιό, άρα υπέρ της άχρηστης αστυνομίας.

    Και βεβαίως βλέπουμε συνεχείς δημοσκοπήσεις από το Mega, τον Ant-1, τον Alpha, τον Αλτερ και το Star, όπου όλα τα κόμματα πέφτουν εκτός από ένα που ανεβαίνει.

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;

    Μόνο ο ελληνο-αμερικάνος γιός της margaret chad.

    Πού είπε ΝΑΙ στο βρώμικο αμερικάνικο σχέδιο Ανάν το 2005, που είπε ΝΑΙ στην αμερικάνικη πρόταση για το όνομα Μακεδονία-Σκόπια το 2002 για τους βόρειους γειτόνους μας και που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ σχολιάσει τις κοσμοι-στορικές συμφωνίες του Καραμανλή με τους Ρώσους για τους αγωγούς και τους Κινέζους για τα λιμάνια.

    Και μετά οι οπαδοί του πασόκ ονομάζουν ατεκμηρίωτες θεωρίες συνομωσίας τις κατηγορίες ότι ο Γιωργάκης κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ ότι του λένε οι αμερικάνοι και οι καναλάρχες υπάλληλοί τους, σε βάρος της Ελλάδας.

    Φίλοι πασόκοι, θυμηθείτε είμαστε όλοι ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    Μην παρασύρεστε από τους καναλάρχες, που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους αμερικάνους.

    Αφήστε τους κομματικούς φανατισμούς και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει καθαρά.

    Θα βρείτε αμέσως ΟΛΕΣ της απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάλι εσύ και πάλι με το ίδιο θέμα ρε;

    Γράψε ξανά στο γκρίκ-ποπιουλαρ-ορτοδοξ-αλέρτ.

    Πάντως, επειδή εδώ κι ένα εξάμηνο (ή οκτάμηνο?) κλαίγεσαι με το φασιστοπωλείο... μας τα έκανε ΤΟΥΜΠΑΝΟ. Το έγραψε μια δυο τρεις πεντε δάκα... ε α σιχτήρ πια!

    Καιρό έχεις να καείς μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Η 5η ΦΑΛΛΑΓΓΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ''ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ'' ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΔΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΕΣΣΑΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ! ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. για τον blooper που έχει βάρδια:
    έχεις πολύ μίσος μέσα σου.Σε βίασαν όταν ήσουν μικρός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση