GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόβα Αποκάλυψης...

Γράφει ο Ηλίας Χρυσοχοΐδης* . Τέσσερα χρόνια πριν λάμβανα εθνικά συγχαρητήρια από Αμερικανό καθηγητή μου. Είχε μόλις επιστρέψει από την Ολυμ...

Γράφει ο Ηλίας Χρυσοχοΐδης*

.
Τέσσερα χρόνια πριν λάμβανα εθνικά συγχαρητήρια από Αμερικανό καθηγητή μου. Είχε μόλις επιστρέψει από την Ολυμπιακή Αθήνα ειλικρινά εντυπωσιασμένος. Σήμερα ζητά να μάθει πού βρίσκομαι. Εγκλωβίστηκα στην Ελλάδα; Μήπως απειλείται η ζωή μου;

Τού μήνυσα ότι για κάθε Οδυσσέα Ελλάδα σημαίνει ταυτόχρονα αφετηρία και προορισμό. Έρχεται στιγμή που το γεωγραφικό στίγμα ακυρώνεται από το χόρδισμα της συνείδησης. Μπορεί ο μέγας Ατλαντικός να με ασφαλίζει από την Ελληνική ποντικοπαγίδα, αλλά παράλληλα οξύνει τη διόραση και διευρύνει την αντίληψή μου για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα.

Τί βλέπει λοιπόν ένας Έλληνας της αλλοδαπής στην Πρόβα Αποκάλυψης των τελευταίων βδομάδων;
Βλέπει ασφαλώς ένα Καιάδα χαμένων ευκαιριών. Τον γεωγραφικό και ιστορικό κόμβο Δύσης και Ανατολής να μαραζώνει από την εσωστρέφεια, το διχασμό, και την αλλοφοβία. Το δε καταραμένο πηγάδι του κράτους να μη λέει ποτέ να γεμίσει ό,τι κι αν τού ρίξεις, από το Σχέδιο Μάρσαλ μέχρι τα Κοινοτικά Προγράμματα. Βλέπει επίσης ένα λαό που ποτέ του δεν αποδέχτηκε την κεντρική διοίκηση ως εθνική του υπόθεση, κι ένα κράτος που σπάνια καταδέχτηκε να στηρίξει τις κοινωνικές ρίζες του. Πιο τραγικό ίσως απ’ όλα, βλέπει την αλυτρωτική ψυχοσύνθεση και τη βεβαρυμένη ιστορική μνήμη του Έλληνα ως ιδεώδη συστατικά για κοινωνικές εκρήξεις.

Κατανοεί επίσης ότι η ιστορική αποτυχία των Ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να προστατεύσουν την περιουσία τους και, ειδικά, την αυτονομία τους από παραβατική συμπεριφορά προσφέρει θανατηφόρο βέλος στη φαρέτρα της ιδιωτικής παιδείας. Δημόσια εκπαίδευση σημαίνει πια «δεν ξέρω τί θα μού ξημερώσει».

Αντιλαμβάνεται ότι η ζωή ενός Έλληνα εφήβου – και όχι παιδιού όπως το ζητά ο ρητορικός αυνανισμός της επικαιρότητας – αξίζει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Τόσο κοστολογείται το οργιαστικό μνημόσυνο του τραγικά φονευθέντος δεκαπεντάχρονου. Τόσο κοστίζει όμως και η σωτηρία εκατομμυρίων παιδιών στον πλανήτη που δεν θα φτάσουν ποτέ στην εφηβεία όντας ήδη καταδικασμένα σε θάνατο από πείνα και αρρώστεια.

Θρηνεί, τέλος, τον εξευτελισμό μιας νεολαίας που επικαλείται το μέλλον με πέτρες, βρισιές, βανδαλισμό, και αυτοδικία. Ο ηλικιακός της ναρκισισμός και η αγελαία συμπεριφορά της προδίδουν μάλλον γήρανση. Ζητούν μέλλον αυτοί που ήδη το ξορκίζουν με την υπερκατανάλωση νικοτίνης και σκληρών ποτών (μην αναφέρουμε άλλες μορφές εθισμού). Διεκδικούν καλύτερα χρόνια εκείνοι που ήδη στερούν από τους σκεπτόμενους συνομηλίκους τους το δικαίωμα στη μόρφωση, την αποφοίτηση, τη δημιουργία. Χειρότερο απ’ όλα, δεν έχουν ούτε μια φρέσκια πρόταση να καταθέσουν, έστω για μια σκιώδη κυβέρνηση νέων, ένα κίνημα με διάρκεια και στόχευση, πρωτοβουλίες για αυτοοργάνωση, κάτι, επιτέλους, που να υπερβαίνει το ζαχαρώδη συναισθηματισμό και την εξέγερση της τεστοστερόνης. Αποκάλυψαν βεβαίως τη γύμνια του κράτους, αλλά το μόνο νέο που επέδειξαν είναι η νεοελληνική τους ταυτότητα: βόλεμα στην τυφλή αντίδραση, θυσία της σκέψης στο θυμικό, καθολική απόρριψη των πάντων, και αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η οργή είναι ισχυρός μοχλός για κοινωνική μεταρρύθμιση, αλλά δίχως σχέδιο, δημιουργική ένταση, και εκτελεστική συνέπεια τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

Τί μέλλει γενέσθαι;
Η αλλαγή προσώπων, ηγεσίας, κυβέρνησης είναι πια μονόδρομος στο χείλος του καταρράκτη. Κανείς βέβαια δεν περίμενε από τον Καραμανλή του 2004 να γίνει Τσώρτσιλ μαρσάροντας τις μηχανές του κράτους («Action this day» ισοδυναμεί με εξιτήριο από τη δημόσια διοίκηση). Σήμερα όμως δεν φαίνεται ούτε καν να κυβερνά, αφού τα γεγονότα καθημερινώς τον υποβιβάζουν σε πρωθυπουργό άνευ ουσίας και χαρτοφυλακίου. Η ηγετική αποστασιοποίηση και ο επικοινωνιακός μινιμαλισμός του Μαξίμου ήταν τελικά πρόσχημα αρετής για το γαλάζιο πλιάτσικο του αιώνα.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται μεν αλλαγή προσώπων, αλλά ουδείς τολμά να προβλέψει την κυβερνητική του ρότα με καπετάνιο τον Γιώργο Παπανδρέου, εκτός κι αν ο ίδιος ευφυώς περιοριστεί στα του εξωτερικού εμπιστευόμενος τα φλεγόμενα εσωτερικά μέτωπα σε στιβαρό χέρι.

Η ιστορική ευθύνη της Αριστεράς δεν είναι να παίζει τις κουμπάρες με την εξουσία αλλά να την μπαλαντζάρει μέσα από την καινοτομία. Παράλληλα με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενέστερων πολιτών οφείλει να προωθήσει εναλλακτικές μορφές αυτοοργάνωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Με την οργανωτική και κατηχητική της πείρα, η Αριστερά είναι ίσως ο μόνος πολιτικός φορέας που θα μπορούσε να επιχειρήσει, για παράδειγμα, την αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων με το συγκροτημένο εποικισμό της μαράζουσας ενδοχώρας.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι καιροί ζητούν να επικεντρωθεί στο κοινωφελές της έργο. Το άνοιγμα της καρδιάς στον πλησίον και η ανακούφιση του πάσχοντος συνανθρώπου αποτελούν την πεμπτουσία του Χριστιανισμού. Κάθε ναός πρέπει να γίνει εστία έμπρακτου ανθρωπισμού, πραγματική εκκλησία αγάπης και συναδέλφωσης. Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος δείχνει έτοιμος για την αποστολή αυτή αλλά χρειάζεται την κατανόηση και συνεπικουρία των αδελφών επισκόπων του.

Κατώτερη των περιστάσεων (και θλιβερή απόγονος σπουδαίων Ελλήνων ευεργετών) αποδεικνύεται η οικονομική ελίτ της χώρας. Άπληστη και εθνικά αδιάφορη προσδοκά να μείνει αλώβητη από την παρούσα κρίση (διαθέτει άλλωστε το «λάϊφ-στάϊλ» ως αντιπυρική ζώνη στη λαϊκή ανάφλεξη). Ωστόσο ήταν και παραμένει στρατηγικό μέρος του προβλήματος, αφού τα υπερκέρδη της οφείλονται στις μονοπωλιακές συνθήκες που εδώ και γενεές διατηρεί για χάρη της η πολιτική ηγεσία του τόπου. Ως μέρος του προβλήματος, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει και εταίρος στην λύση του. Όταν ένα τέταρτο του πληθυσμού βουλιάζει στην ανέχεια, η κοινωνική προσαρμογή του επιχειρηματικού κέρδους είναι επιβεβλημένη.

Συνοπτικά, τη στιγμή αυτή η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να ελπίζει για το μέλλον. Έχει κλούβια ηγεσία, διάτρητο κρατικό μηχανισμό, αλαζονικές ελίτ, αντιμετωπίζει λαϊκή αγανάκτηση με βαθύ κοινωνικό επίκεντρο, και φυσικά θερίζει διεθνή διασυρμό. Πρόκειται για σώμα με εξαρθρωμένα μέλη και αποδιοργανωμένη λειτουργία. Δεν βλέπω κανένα σημάδι στον ορίζοντα για την ανατροπή της φθίνουσας πορείας της. Είναι ευκολότερο να προσγειωθούν εξωγήινοι στην Ακρόπολη ή να επιστρέψει ο Χριστός παρά να υπάρξει εθνική συστράτευση για δίκαιη λύση στο πρόβλημά της. Ο μαγικός δεσμός της εμπιστοσύνης έχει χαθεί.

Με την αλήθεια πλέον να γρονθοκοπά στο πρόσωπο, το μυριομπαλωμένο μπαλόνι της σύγχρονης Ελλάδας κινδυνεύει να σκάσει στον αέρα ή να πέσει στο έδαφος. Ό,τι κι αν συμβεί, προτιμώ μια έντιμη κατάληξη από ένα ατέρμονο χαροπάλεμα.

*Ο δρ. Ilias Chrissochoidis είναι ιστορικός και ερευνητής στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.

----------------------------------------------------

19 σχόλια

  1. Φιλε Χρυσοχοιδη θα ηθελα να γνωριζω στο βαθυστοχασμο σου επιτηδες δεν ασχοληθηκες με τα αιτια αυτης της εκρηξις της νεολαιας η αν ο Ατλαντικος εχει σβησει απο την μνημη σου οτι ουτε ενας πολιτικος δεν εχει παει φυλακη για τα εκατομυρια που εχουν καταληστεψει απο τον Ελληνικο κορβανα,ενω ο λαος ο περισσοτερος βαγγαει απο τα χρεει στις τραπεζες που τον καταληστευουν,τα φροντιστηρια,κλπ.
    Τα εσβησε ολα ο 'Ατλαντικος?
    οσο για τα συνχαρητηρια που σου εδωσε ο φιλος σου το Αμερικανακη ΧΕΣΤΗΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε,
    καταγράψατε την κατάσταση της χιλιοταλαιπωρημένης Ελλάδας ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ.
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα όσα αναφέρονται στο άρθρο είναι πράγματι σωστά, είμαστε μία χώρα υπό διάλυση και η "νεολαία" ουσιαστικά αποτελείται από καλομαθημένα κωλόπαιδα που πίνουν και καπνίζουν και αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στο σκονάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια εκκλησία ρε μπαγάσα...

    Τι ερευνάς εκεί στο Στάνφορντ; Το Δημιουργισμό ή την Θεϊκά Σχεδιασμένη Εξέλιξη;

    Κάτσε εκεί που είσαι... Έχουμε ήδη αρκετά θρησκόληπτα ζόμπι εδώ πέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Χρισοχοϊδης έχει δίκιο σε πολλά, όπως όλοι μας που νοιαζόμαστε για τον τόπο. Εκεί που τα μπερδεύει είναι στο χαρακτηρισμό της αριστερής παράταξης που περιορίζει εκεί που δεν είναι πραγματικά. Αριστερά του Κολωνακίου. Κύριε Χρυσιχοϊδη στη Ελλάδα είσαι αυτό που δηλώνεις, αλλά δεν πίστευα πως ένας που ζει στην αλλοδαπή θα το έπαιρνε τοις μετρητοίς! Η αριστερή πολιτική είναι πράξη, είναι έργο, είναι τρόπος ζωής , είναι τρόπος δράσης μέσα στις συνθήκες κάθε χώρας, μέσα στο χρόνο που εφαρμόζεται. Κι αυτή μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την εκφράσει και να την πραγματώσει με τον ικανότατο πρόεδρό του, που η γκαιμπελική προπαγάνδα θέλει, από χρόνια τώρα, να απαξιώσει, να μειώσει συμπαρασύροντας και σας θελημένα(;) ή αθέλητα.

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι εγινε παιδια ?
    εγινε ο "νασχηματισμοσ??
    μα επιτελουσ ποσους προδοtες εχει αυτη η χώρα?
    ποιος ανασχηματισμος ρε...που κοροιδευεται ολοι ομαδικα τον λαο??
    δεν ντρeποσαστε??
    για τα 30 αργυρια??

    4 Ιανουάριος 2009 11:41 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τί μνημόνιο μιζέριας, πλησιάζει να γίνει αρχαία τραγωδία!!
    Δηλαδή μόνο η Ελλάδα είναι σε τέλμα, ενώ η Αμερική και η Ευρώπη έχει κάτι να προσφέρει; αχαχαχα/// Γιατί εγώ βλέπω πολέμους, βία, βαρβαρότητα κοροιδία, εκμετάλλευση λαών και ανθρώπων; Όποιος έχει ζήσει στο εξωτερικό έχει ζήσει την ανθρωπιά στο πετσί του...

    Δεν στέκονται οι λαοί γιατί τα δήθεν προηγμένα κράτη τους βάλατε να κηνυγούν με βάρβαρο τρόπο το χρήμα και τη δύναμη. Φάτε τα τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. What exatly are you doing in Stanford Dr. Chryssochoidis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια,Κύριε Χρυσοχοίδη.
    Μπράβο σας!
    Ν α μάθουν οι φίλοι μας ότιείναι οΑτλαντικός που μας χωρίζεικαι σας κάνει να βλέπετε τα πράγματα όπως ΑΚΡΙΒΏΣ είναι.
    Και δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ σχέση με Αμερική και Αμερικανούς. Απλά είμαι μια γνήσια Ελληνίδα που αγαπάω την ΠΡΟΟΔΟ γενικά και που δυστυχώς δεν την βλέπω στην Πατρίδα μου.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το Δρ. Ilias Chrissochoidis τι το ήθελες? Κι εμείς τελειώσαμε το Στανφορντ αλλά δεν το διατυμπανίζουμε? Αλήθεια τις σόι ιστορική ανασκόπηση είναι αυτή? Μπερδεμένος μου φαίνεσαι. Όσο και να προσπαθείς καθηγητής στην Ελλάδα δεν θα γίνεις. Τέλος πάντων.
    ΥΓ. Το Chrissochoidis όπως το γράφεις αμφιβάλλω αν μπορούν να το προφέρουν οι Αμερικανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις των σκανδάλων, έχουμε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, γεγονός που έχει συγκλονίσει, και αυτό, την κοινή γνώμη. Μια Δικαιοσύνη, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μονίμως, ως πλυντήριο για τις πολλές της αμαρτίες. Κατά σατανική σύμπτωση, σε όλες τις υποθέσεις μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, που επίσης, κατά σύμπτωση, είχαν όλες κυβερνητική ανάμειξη της Νέας Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη δεν κατέληξε πουθενά ή, μάλλον, κατέληξε στο απόλυτο σκοτάδι.
    Εμείς, το τονίζω, δεν θα επιτρέψουμε, θα δώσουμε αγώνα για τη μη κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα, για να μην ταυτιστούν οι άμεμπτοι και καλοί δικαστές, με ενέργειες της κυβέρνησης που εκθέτουν την ανεξαρτησία τους.»


    Ζήτω η Ελλάδα
    Κάτω η συκοφαντία, η βωμολοχία και η υποκρισία
    Ζήτω του ΠαΣοΚ η αυτοκρατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια για την εκ βαθέων ανάλυση των ελληνικών δρώμενων και της ελληνικής οικτρής πραγματικότητας. Όμως ΠΩΣ φτάσαμε ως εδώ; Να λοιπόν τι κατάφερε η γελοία Αριστερά και οι κομπλεξικοί (εκτός εξαιρέσεων) διακονείς της. Επί είκοσι ολόκληρα χρόνια, το μόνο που έκανε ήταν να λοιδωρεί, να χλευάζει και να υπονομεύει με την ελεεινή προπαγάνδα της, όλες τις αξίες που στήριξαν αυτό το έθνος. Πιστή στη διεστραμμένη της ιδεολογία, η οποία ευδοκιμεί στην Ελλάδα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο κόσμο, ακόμα και από την Κούβα πλέον, δημιούργησε μια κοινωνία της αβελτηρίας και του αμοραλισμού, του τσιγάρου, του φραπέ και του τσιφτετελιού. Συνεπικουρούμενη βεβαίως-βεβαίως από μια ψοφοδεή Δεξιά, η οποία απεμπόλησε την ΝΙΚΗΦΟΡΟ ιδεολογία της, μην τυχόν και τη χαρακτηρίσουν "νεοφιλελεύθερη", ή "φασιστική". Ιδού λοιπόν η κοινωνία που έφτιαξε η κωλοαριστερά σας, μαρξιστικά απολειφάδια. Λουστείτε τη τώρα και ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ καλά δομημένο το essay με μεγάλη δόση αλήθειας... Αλλα τελικά θα ήθελα να συμφωνησω με τον 10:49

    Αυτό που ζούμε όλοι είναι μια παγκοσμια ισοπέδωση των αξιών. Τα σκάνδαλα και η απάνθρωπες πολιτικές είναι διεθνές φαινόμενο με θύματα τους απλούς πολίτες που στην καλύτερη περίπτωση καταληστεύονται και υποτιμούνται.

    Το δυστύχημα είναι πως στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν υπάρχουν κάποιοι "χορτασμένοι" τεχνοκράτες διατεθημένοι να αναλάβουν τα ινία μιας χώρας που διοικείται απο άχρηστους.

    Εσείς Κε Χρυσοχοιδη, επιθυμείτε να νιώθετε εθνικά υπερήφανος αλλά απο ότι βλέπω προσφέρετε τις πολύτιμες υπηρεσίες σας στο εξωτερικό αντι να μάχεστε για το μέλλον της χώρας μας που έχει εγκαταληφθεί στο έλεος της ασυδοσίας και του πλιάτσικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να καταλάβουμε ποιός είναι πίσω από τους κουκουλοφόρους και τους παρακινητές της αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

    ΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ;

    Η Ν.Δ. χάνει γιατί οι καναλάρχες την κατηγορούν ότι δεν κτυπάει αλύπητα τους κουκουλοφόρους.

    Ο Σύριζα χάνει γιατί οι καναλάρχες τον κατηγορούν ότι υποκινεί τους ταραξίες.

    Το ΚΚΕ χάνει γιατί οι καναλάρχες το κατηγορούν ότι είναι δεκανίκι της Ν.Δ. (το θράσος δεν έχει όρια).

    Το Λαός χάνει γιατί οι καναλάρχες το κατηγορούν ότι είναι δεξιό, άρα υπέρ της άχρηστης αστυνομίας.

    Και βεβαίως βλέπουμε συνεχείς δημοσκοπήσεις από το Mega, τον Ant-1, τον Alpha, τον Αλτερ και το Star, όπου όλα τα κόμματα πέφτουν εκτός από ένα που ανεβαίνει.

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;

    Μόνο ο ελληνο-αμερικάνος γιός της margaret chad.

    Πού είπε ΝΑΙ στο βρώμικο αμερικάνικο σχέδιο Ανάν το 2005, που είπε ΝΑΙ στην αμερικάνικη πρόταση για το όνομα Μακεδονία-Σκόπια το 2002 για τους βόρειους γειτόνους μας και που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ σχολιάσει τις κοσμοι-στορικές συμφωνίες του Καραμανλή με τους Ρώσους για τους αγωγούς και τους Κινέζους για τα λιμάνια.

    Και μετά οι οπαδοί του πασόκ ονομάζουν ατεκμηρίωτες θεωρίες συνομωσίας τις κατηγορίες ότι ο Γιωργάκης κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ ότι του λένε οι αμερικάνοι και οι καναλάρχες υπάλληλοί τους, σε βάρος της Ελλάδας.

    Φίλοι πασόκοι, θυμηθείτε είμαστε όλοι ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    Μην παρασύρεστε από τους καναλάρχες, που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους αμερικάνους.

    Αφήστε τους κομματικούς φανατισμούς και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει καθαρά.

    Θα βρείτε αμέσως ΟΛΕΣ της απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ κύριε Χρυσοχοϊδη, διάβασα το σχόλιό σας και το βρήκα κατώτερο της ακαδημαϊκής σας ιδιότητας. Γενικά,η έκφραση των σκέψεών σας αμερικανοφέρνει έντονα, δηλαδή πολλά λόγια δυσνόητα έως ακατανόητα με σκοπό να εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη, ώστε να δεχθεί ευκολότερα το τελικό μήνημα που θέλει να του περάσει ο συγγραφέας/καθοδηγητής. Επισημαίνω ιδιαιτέρως την παράγραφο που γράφετε:"Βλέπει επίσης ένα λαό που ποτέ του δεν αποδέχτηκε την κεντρική διοίκηση ως εθνική του υπόθεση, κι ένα κράτος που σπάνια καταδέχτηκε να στηρίξει τις κοινωνικές ρίζες του. Πιο τραγικό ίσως απ’ όλα, βλέπει την αλυτρωτική ψυχοσύνθεση και τη βεβαρυμένη ιστορική μνήμη του Έλληνα ως ιδεώδη συστατικά για κοινωνικές εκρήξεις". Εδώ, εκτός των άλλων που ανέφερα, επιχειρήτε να δημιουργήσετε ενοχές στους απλούς πολίτες, τον Λαό. Αλήθεια τι θέλετε να πείτε με το "Βλέπει επίσης ένα λαό που ποτέ του δεν αποδέχτηκε την κεντρική διοίκηση ως εθνική του υπόθεση..."; Αμ το άλλο; Λέτε "Πιο τραγικό ίσως απ’ όλα, βλέπει την αλυτρωτική ψυχοσύνθεση και τη βεβαρυμένη ιστορική μνήμη του Έλληνα ως ιδεώδη συστατικά για κοινωνικές εκρήξεις". Τι θα πεί "αλυτρωτική ψυχοσύνδεση" και "βεβαρυμένη ιστορική μνήμη"; Από τι "βεβαρυμένη" και γιατί "αλυτρωτική ψυχοσύνθεση"; Δεν μας τα λέτε γιατί δεν ξέρετε ούτε εσείς, ίσως, το "από και το "γιατί". Αυτό που τελικά θέλετε να πείτε είναι: ψηφίστε ΠΑΣΟΚ, ε'; Κάτι τέτοια όμως γράφει και ο άλλος doctor και χάνουμε πάσα ιδέα περί της ποιότητας του "νέου αίματος" στην πολιτική. Αυτό χρειάζεται ο τόπος. ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΝΕΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΣΜΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΑΡΚΕΤΑ. ο Εικονικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Α ωστε ετσι, ο αμερικανος φιλος σας ανησυχει και ρωταει αν εχετε αποκλειστει στην ελλαδα...αν κινδυνευει η ζωη σας...Για να ειμαι ειλικρινης, εγω θα φοβομουν περισσοτερο στη θεση του, αν εμενα στην Αμερικη...Εδω τουλαχιστον δεν πεφτουν αεροπλανα σε κτιρια, δεν εκτελουν παιδια τους συμμαθητες τους σε σχολεια, δεν πνιγονται ολοκληρες πολεις σε τυφωνες, δεν σκανε βομβες εν μεσω ολυμπιακων αγωνων, δεν φερνουμε στην πρωτευουσα μας καθε μηνα εκατο φερετρα απο πολεμους ανα τον κοσμο, δεν εχουμε σωρους τους αστεγους στους δρομους. Ελεος πια με τους ξενους που ακουνε ελλαδα και φριττουν, αντι να βλεπουν τα μουτρα τους. Η Ελλαδα ειναι η ασφαλεστερη χωρα στον κοσμο και οποιανου δεν του αρεσει, ας παει στο Λονδινο να εκραγει το λεωφορειο του, ή στην Ισπανια να εκραγει το τρενο του, ή στην Τουρκια να σκανε οι βομβες πανω του. Αρκετα πια !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νομίζω ότι το κείμενο έχει γραφτεί με ειλικρίνεια και δείχνει πως ο συγγραφέας νοιάζεται και πονάει την χώρα προέλευσής του. Αξίζει να δει κανείς ποιά από όσα λέει ισχύουν και με ποιόν τρόπο τα βιώνουμε:

    Ποντικοπαγίδα; Και βέβαια, σε μεγάλο βαθμό. Αλλά όχι απόλυτα. Υπάρχουν και χειρότερα, άσε που κάθε χώρα στήνει τις δικές της παγίδες.

    Χαμένες ευκαιρίες; Πολλές. Αλλά και κάποιες αξιοποιήθηκαν. Η χώρα παραμένει κόμβος και έχει δυνατότητες, αρκεί να ενεργοποιηθούν οι ζωτικές της δυνάμεις.

    Εσωστρέφεια; Αρκετή, αλλά όχι απόλυτη και όχι γενικευμένη. Αρκεί να αποκτήσουμε μια ευρύτερη συνείδηση. Ποτέ δεν είναι αργά. Ας δώσουμε αξία σε όσους διαθέτουν ήδη μια διευρυμένη αντίληψη του κόσμου που ζούμε. Το πρόβλημα είναι πολιτικό.
    Ο διχασμός είχε καταλαγιάσει, ας προσέξουμε να μην εμμείνουμε στην ανάσταση του εμφυλίου ως διέξοδο από την δύσκολη οδό της συνειδητοποίησης και του ρασιοναλισμού. Η δε αλλοφοβία, που υφέρπει σε κάθε κοινωνία, είναι συνιστώσα που πρέπει να ελεγχθεί, πολιτικά.
    Το κράτος χρειάζεται ανασυγκρότηση, ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει κι ας απέτυχαν όλοι όσοι υποστήριξαν ότι θα μεθόδευαν κάτι τέτοιο. Σε κάποιο βαθμό, υπήρξε μια ανασυγκρότηση από το αποτυχημένο Πασόκ, όταν στήριξε τις κοινωνικές του ρίζες στο πρόσωπο των πρώην αποκλεισμένων από την παραδοσιακή δεξιά.

    Η αλυτρωτική ψυχοσύνθεση και η βεβαρυμένη μνήμη, συνοδεύονται επίσης από λήθη και μερικές φορές, μια υγιή ελαφρότητα που δεν φοβάται τα υβρίδια και το παιχνίδι. Για να υπάρξει δημιουργία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και πάλι η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και ένα όραμα, το οποίο οφείλουν να επεξεργαστούν οι κοινωνικές δυνάμεις. Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουν συμπεριφορά οι κοινωνικές δυνάμεις και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να αποτολμήσουμε να μιλάμε πολιτικά χωρίς σλόγκαν και μικρότητα.

    Όλοι έχουμε καταλάβει ότι τα πανεπιστήμια και η παιδεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν πεδία τζόγου για διαπλεκόμενους κομματικούς και κρατικοδίαιτους μαφιόζους.

    Οι έφηβοι θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Αργά ή γρήγορα, θα το κάνουν. Ας τους δώσουμε το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, όχι να τους κολακεύουμε άκριτα και υστερόβουλα κι έπειτα να χυδαιολογούμε. Τέρμα το σκωτσέζικο ντους, ελπίζω...

    Υπάρχουν πολλά περισσότερα σημεία που αξίζει να σχολιάσει κανείς, όμως θα αρκεστώ να επισημάνω ότι οι ελίτ της χώρας φέρουν την κύρια ευθύνη για όλα τα προβλήματα. Όσο κι αν η κρίση είναι διεθνής, στην Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες τοπικές ανεπάρκειες που σχετίζονται κυρίως με την ανυπαρξία αστικής τάξης άξιας λόγου.
    Ήρθε η ώρα να ξεπλύνουν την ιστορική ντροπή που τους αναλογεί. Οι ελίτ αυτής της χώρας θα πρέπει να αποτελέσουν στόχο κριτικής. Όποιος έχει δύναμη οικονομική, πολιτική, όποιος διαθέτει υψηλή παιδεία και δεν αναπτύσσει φιλότιμη κοινωνική δράση, καταβάλλοντας το μέγιστο προσωπικό τίμημα χάριν της κοινωνίας, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες: απαξίωση. Έξω από την πολιτική, έξω από τα πανεπιστήμια, έξω από την οικονομία. Οφείλουμε να στοχεύσουμε. Από δω και πέρα, οι διαμαρτυρίες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο, απτό στόχο και διεκδικήσεις. Αυτή την ατζέντα οφείλουν να την θέτουν οι άνθρωποι στους χώρους που κινούνται. Να πάψουν να συμβιβάζονται με το ψέμμα και το βόλεμα.
    Καλή τύχη σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. +1

    Κύριε,
    καταγράψατε την κατάσταση της χιλιοταλαιπωρημένης Ελλάδας ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ.
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δρ ελιγιαχου γκολντστην,
    ρε μαλακοπιτουρα, μας δουλευεις ή τα πιστεύεις αυτά που έγραψες?

    Χάσου!

    Το τραγικό είναι ότι κι άλλοι πολλοί ανόητοι ( και ανόητες )
    δίνουν και συγχαρητήρια!!!

    Έχω καιρό να δω τέτοιο θράσος, ιδίως σε μιά εποχή που πιάστηκαν τα ιουδαϊοβουλγαρικά χριστιανικά κλεφτρόνια με τα χέρια πάνω σε ελληνικά εδάφη ( βιστωνίδα ) έτοιμα να αρπάξουν!

    Δεν αποκλείεται, αυτοί που του δίνουν συγχαρητήρια να είναι ίδιας πάστας και στο ίδιο κόλπο!
    "Θαυμάστε" τον:
    --------------------------
    Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι καιροί ζητούν να επικεντρωθεί στο κοινωφελές της έργο. Το άνοιγμα της καρδιάς στον πλησίον και η ανακούφιση του πάσχοντος συνανθρώπου αποτελούν την πεμπτουσία του Χριστιανισμού. Κάθε ναός πρέπει να γίνει εστία έμπρακτου ανθρωπισμού, πραγματική εκκλησία αγάπης και συναδέλφωσης. Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος δείχνει έτοιμος για την αποστολή αυτή αλλά χρειάζεται την κατανόηση και συνεπικουρία των αδελφών επισκόπων του.

    -----------------------------

    Αλήτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση