GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έφυγε ο άνθρωπος που λάτρεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων...

Από το http://dparatiritirio.blogspot.com/ . Έφυγε χθές, στις στις 22:40, απο την ζωή ο Ευγένιος Σπαθάρης. Τις τελευταίες ημέρες ζούσε με μη...

Από το http://dparatiritirio.blogspot.com/
.
Έφυγε χθές, στις στις 22:40, απο την ζωή ο Ευγένιος Σπαθάρης. Τις τελευταίες ημέρες ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα μετά το ατύχημα που είχε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όταν έχασε την ισορροπία του και κατά την πτώση του τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.
Έφυγε ο άνθρωπος που χιλιάδες χιλιάδες γενιές ανθρώπων λάτρεψαν. Ο σημαντικότερος Έλληνας καραγκιοζοπαίχτης, που προσπάθησε με νύχια και με δόντια να κρατήσει την παράδοση.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924. Ύστερα από...
τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών. Ήταν, ένας από τους ιδρυτές και σημαντικότερους υποστηρικτές του Πανελλήνιου Σωματείου Καραγκιοζοπαιχτών που πρωτοδιμιουργίθικε το 1924.
Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ).
Έχει τιμηθεί με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά.
Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.
Το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.

1 σχόλιο

  1. Ο Σπαθάρης, πράγματι άνοιξε δρόμους.

    Χάρη σ' αυτόν γνωρίσαμε τον Καρατζαφιόζη, το Πλευριστήρι, το Αδωνίρι, τον Τσεκουρνιόνιο, το Μπαρμπαλόπουλο...

    Γνωρίσαμε δηλαδή όλα αυτά τα ιστορικά πρόσωπα που μας χάρισαν ασυγκράτητα γέλια στις παραστάσεις που έδωσαν είτε στο Παρτιώτ Μπερντέ είτε στο π-Σαράϊ Θερμοφόραι.

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση