GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκέψεις μιας κεντροδεξιάς για τον Ελεύθερο Τύπο...

Ήμουν μόλις πέντε χρονών , όταν ο πατέρας μου, μου ζήτησε να του φέρω την εφημερίδα από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς και ο ίδιος στεκόταν ...

Ήμουν μόλις πέντε χρονών, όταν ο πατέρας μου, μου ζήτησε να του φέρω την εφημερίδα από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς και ο ίδιος στεκόταν και με κοίταγε στην γωνία, συζητώντας ταυτόχρονα τα πολιτικά τεκταινόμενα στον τόπο. Όταν μπήκα μέσα στο μικρό μαγαζάκι, που όλοι με ξέρανε και ζήτησα την εφημερίδα του πατέρα μου, o εφημεριδοπώλης μου έδωσε την Ελευθεροτυπία, δεν ήξερα να διαβάζω, αλλά ήξερα ότι αυτή δεν ήταν η εφημερίδα του, τότε μου είπε ψάξε να την βρεις, μέσα από την στοίβα των εφημερίδων αμέσως την αναγνώρισα από την μορφή της λεζάντας της και είπα αυτή είναι η εφημερίδα μου…ήταν ο Ελεύθερος Τύπος, μια εφημερίδα, η οποία από τις 11 Απριλίου του 1983 μπήκε σε πολλά κεντροδεξιά σπίτια, ανάμεσα τους και στο δικό μου.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ειδησεογραφικά portals και blogs, ακόμη και ιδιωτική τηλεόραση, η οικογένεια μου ενημερωνόταν μέσα από τις σελίδες του Ελεύθερου Τύπου. Μέσα από την σκοπιά της εφημερίδας αυτής βιώσαμε μεγάλες στιγμές, όπως τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 17Ν, τις ημέρες του Χέρφιλντ, το σκάνδαλο Κοσκωτά, την...
πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, τα έργα και τις ημέρες την 3ετίας Μητσοτάκη, τον θάνατο του Παπανδρέου, την άνοδο Σημίτη, τον θάνατο του Κ. Καραμανλή. Όσον αφορά δε τον θάνατο του Παπανδρέου δεν θα ξεχάσω ποτέ το editorial του Χ. Πασαλάρη «έφυγε ο μεγαλύτερος δημαγωγός» την στιγμή που οι εφημερίδες του κεντροδεξιού χώρου τιτλοφορούσαν «Αντίο Μεγάλε Ηγέτη». Με την εφημερίδα να φοράει τα πένθιμα της όταν πέθανε ο εκδότης της, Άρης Βουδούρης σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Στις καλές και στις άσχημες στιγμές για τον τόπο, ολόκληρο τον πλανήτη και την κεντροδεξιά παράταξη ο Ελεύθερος Τύπος, έμπαινε καθημερινά στο σπίτι μας ως το 1997, όταν η στάση του Ελεύθερου Τύπου στο εσωκομματικό παιχνίδι πήρε συγκεκριμένη κατεύθυνση, αντίθετες με αυτές του πατέρα μου και έπαψε με μιας να την αγοράζει.
Παρόλο αυτά εγώ την αγόραζα κρυφά, αισθανόμενη μαζί της ταυτισμένη, καθώς για μένα η παράταξη ήταν μια, ενιαία και αδιαίρετη και δεν καταλάβαινα από φατρίες και διαμάχες στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων. Έχω ακόμη κρατήσει αποκόμματα άρθρων της εφημερίδας για γεγονότα που τα παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως ο «διάλογος για τον μεσαίο χώρο».
Ζούσα στο εξωτερικό όταν με πληροφορήσανε ότι ο ΕΤ εξαγοράστηκε από την κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και μου είπανε χαρακτηριστικά άτομα που ποτέ πριν δεν είχαν ξαναδιαβάσει την εφημερίδα, για το πόσο τους είχε ενθουσιάσει. Χάρηκα την στιγμή εκείνη, σκεφτόμενη ότι η φωνή της κεντροδεξιάς ίσως μέσω μιας τέτοια εφημερίδας θα έφτανε πιο μακριά. Αλλά δεν αρκούν τα χρήματα, τα κορυφαία ονόματα του χώρου και η ποιοτική δημοσιογραφία για να ευοδώσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Σε μια εποχή που οι πολίτες ενημερώνονται κυρίως από το διαδίκτυο, ενώ μια μεγάλη μερίδα πολιτών γυρίζει την πλάτη στην πολιτική και στην “mainstream” ενημέρωση και αναζητάει light δελτία ειδήσεων και εφημερίδες με κους κους από τον λαμπερό και μη χώρο της showbiz…ένα εγχείρημα σαν αυτό του ΕΤ φάνταζε ουτοπικό…και με λογιστική – επιχειρηματική ακρίβεια θα κατέληγε στην αποτυχία.
Μπορεί όμως η ενημέρωση να αποτελέσει απλά μια επιχείρηση και όταν τα λογιστικά τερτίπια δεν βγαίνουν να βάλλεις λουκέτο στην ιστορία; Αφήνοντας 500 ανθρώπους στον δρόμο; Και την κεντροδεξιά παράταξη χωρίς την ναυαρχίδα της;
Μ.Τ.

18 σχόλια

  1. ουάάάάαα θέλω την πλύση εγκεφάλου μου ουάάάά
    θέλω να έχω 10000 προσλήψεις κάθε εβδομάδα στο πρωτοσέλιδο ουάάάά
    κλαψ κλαψ σνιφ σνιφ
    ουάάάά θέλω να νομίζω ότι όλα είναι τέλεια όταν κυβερνάει το κώμα μου ουάάάά

    κεντροδεξιά. μάλιστα. πως λέμε σκατοκουράδες ή πως λέμε κωλομαλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας χεζεις παπαρικουλα με την βρωμοφυλλαδα σου τον ελευθερο ριπο .Κριμα για τους μαλακες τους εργαζομενους που χανουν το μεροκαματο τους.Στα αρχιδια του Αγγελοπουλου και καθε μεγαλοαστου .. ειναι τα αφεντικα της χωρας και υπηρετες τους ολοι οι θεσμοι..αστικα κομματα και οι πολιτικοι τους(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΛΠ)..δικαοοσυνη-αστυνομια-παιδεια-ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΜΜΕ,,,κλαψτε πΑΠΑΠΡΙΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΡΙΚΟΥΛΕΣ μικροαστοι για το κλεισιμο της κολοφυλλαδας ..εδω αρχιζει και τελειωνει το προ-ΒΛΗΜΑ...ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έκλεισε ο ελεύθερος ρύπος και χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΤΤΑΚΗ, ΤΟΝ ΚΟΤΡΩΤΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ; ΜΟΝΟ Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΙΠΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΣΣΣΣΣΣ!!!!ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΟΥ Η ΚΛΑΣΟΜΠΑΝΙΕΡΑ- Η ΦΑΚΛΑΝΑ- Η ΣΚΑΝΤΟΜΠΟΥΧΕΣΑ-ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ Η ΚΑΤΑΛΗΛΛΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΤΕΡΗ ΣΑΛΩΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ..ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παληκάρι από τα Σφακιά24 Ιουν 2009, 10:59:00 π.μ.

    Διαβάζοντας τις αναμνήσεις της νεαρής ΚεντροΔεξιάς μου ήλθαν και μένα αναμνήσεις από την εποχή που ο Ιδριτής του Ε.Τ. έκανε την κωλοτούμπα και από φιλο-Πασοκικός τις παραμονές των Ευρωεκλογών του 1984 έγινε αντιΠασοκικός σφόδρα . Πολλά γράφτηκαν για κάποιες εργολαβίες που δεν πήρε από τον Ανδρέα Παπανδρέου .

    Δεν ξεχνώ όμως ότι κατέχει η συγκεκριμένη εφημερίδα το μεταπολιτευτικό ρεκόρ ξεφτίλας και ψεύδους .

    Παραθέτω μόνο δύο περιπτώσεις :
    Όταν εξεράγη βόμβα στό διαμέρισμα αποσκευών αμερικανικού αεροπλάνου που πέταγε από Ρώμη προς Αθήνα . Έγινε τρύπα στην άτρακτο και έπεσε ένας επιβάτης πάνω από την Κόρινθο .
    Ο Ελεύθερος Τύπος έγραψε ότι το αεροπλάνο πετούσε από την Αθήνα προς την Ρώμη και ότι την βόμβα την είχαν βάλει τρομοκράτες στην Αθήνα .
    Ήταν η εποχή της ταξιδιωτικής οδηγίας του Ρήγκαν που έλεγε να μην έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα γιατί ο Ανδρέας ήταν υποστηρικτής των Παλαιστηνίων .
    Ο Ε.Τ. δεν δίσταζε τότε να συκωφαντεί την Ελλάδα προκειμένου να πλήξει το Πα.σο.κ.

    Όταν έπαθε το εγκεφαλικό ο συχωρεμένος Κουτσόγιωργας ,μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο,
    ο Ελεύθερος Τύπος έγραψε κύριο άρθρο ότι ο Κουτσόγιωργας το έκανε στα ψέματα .
    Ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας πέθανε μετά από λίγες ώρες . Δεν θυμάμαι αν ζήτησε συγγνώμη ο κύριος Ρίζος από την οικογένειά του .

    Με αυτήν την ΄΄δημοσιογραφία΄΄ είχε βέβαια ο Ρίζος καταφέρει να ξεπετάξει την κυκλοφορία του Ε.Τ. πάνων από τα 200.000 φύλα .
    Άκουσα και τον κ.Κύρτσο να θραιμβολογεί για την δική του περίοδο διεύθυνσης του Ε.Τ. αλλά εμείς δεν ξεχνάμε γιατί έφυγε . Αυτός θυμάται ; Αν το ξέχασε να ρωτήσει τον σημερινό υφυπουργό κ.Καμμένο .


    Κρίμα που έκλεισε σήμερα ο Ε.Τ. διότι αυτήν την περίοδο ήταν μια από τις σοβαρότερες Ελληνικές εφημερίδες .

    Παληκάρι από τα Σφακιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά κάποιοι δεν έχουν καταλάβει, ότι στην χώρα δεν υπάρχει μονο κεντροαριστερά και δήθεν αριστεριστές προοδευτικοί...αλλά υπάρχει και ένας άλλος "κοσμος" αυτος της κεντροδεξιάς που πονάει για το κλείσιμο του ΕΤ και για την απόλυση 500 ανθρώπων...οι δήθεν προοδευτικοί αριστεριστούλιδες θα πρέπει να ντρέπονται...που όταν δουν κάποια άλλη φωνή προσπαθούν να την υποτιμήσουν...Κυριοι δεν ειστε μονοι σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γίνετε πιο πλουραλιστικοί φίλοι μου. Υπάρχουν και άλλες φωνές. Μάθετε να τις ακούτε, να διαβάζετε και σεβαστείτε αυτές, ειναι βασική αρχή της δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προς Παληκάρι από τα Σφακιά. Ακόμηκαι οι δήθεν έγκυρες εφημερίδες δεν ειναι τόσο έγκυρες. Λάθη γίνονται, ακόμη και σήμερα. Σκέψου πριν απο δυο εβδομάδες η έγκυρη και αξιόπιστη Ελευθεροτυπία ειχε πλαστή συνέντευξη ευρωπαίου επιτρόπου, ενώ την περασμένη κυριακή έσπευσε να γράψει το παρασκήνιο της συνάντησης Καραμανλή - Ερντοράν στο μέγαρο Μαξίμου!!! Μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ. Φυσικά και θα ξαναδιαβάσω Ελευθεροτυπία. Αλλά μην καταδικάζεις μια εφημερίδα για την στάση της σε κάποια γεγονότα. Το θέμα ειναι να έχεις κριτική σκέψη και να τα επεξεργάζεσαι. Αν ίσχυαν όσα γράφονταν, η Κυβέρνηση θα ειχε πέσει εδώ και ένα χρόνο και η ελληνική οικονομία θα είχε καταρεύσει. Καλά θα κάνουν οι Κασσάνδρες να σιωπήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην χρησιμοποιείται βρισιές. Το press-gr ένα από τα πιο έγκυρα blogs, δεν του αξίζουν τέτοιες βρισιές, αλλά ΔΙΑΛΟΓΟΣ, με επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. για τον από πάνω με τις βρισιές:
    όχι φίλε μου δεν κατάλαβες, και οι βρισιές είναι κομμάτι της κοινωνίας μας.
    έτσι γίνονται οι ζυμώσεις, ξενέρωτε, όχι σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, εκεί ό,τι γεννηθεί πεθαίνει αμέσως μετά.
    άντε γαμ#@0V λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕ 12.22 ΤΟΝ ΤΣΟΓΛΑΡΟ ΤΟΥ ΠΡΕΣΣ
    ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΙΟΛΑΣ !!!!!

    ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ Η ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΤΕΒΑΖΕ
    5 ΣΧΟΛΙΑ ΒΡΙΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΣΙΑ.
    ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕ ΤΟ ΜΑΣΤΟΥΡΩΜΕΝΟ ΠΟΥΣΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ.

    ΑΑΑΑ..ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μας τα έχετε πρήξει….. Με τον ελεύθερο Μαλακα
    από μπλε μαλακές σε πράσινο μαλακές πάμε………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νόμιζαν κάποιοι αποχαυνωμένοι ότι επειδή η εφημερίδα κρατούσε φιλοκυβερνητική στάση (όσο μπορούσε βέβαια γιατί τους ανίκανους πόσο να τους υποστηρίξεις) θα συνέχιζε η κατρακύλα και θα σωζόταν η εφημερίδα. Αλίμονο, σε αυτούς που πίστεψαν.
    Όπως βλέπετε όμως οι αγγελόπουλοι σας έπιασαν κώτσους. Οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες και μάλιστα καπιταλιστές αμερικάνικου τύπου.
    Εχουμε κέρδη? Συνεχίζουμε. Δεν έχουμε? Φούντο και πάμε να επενδύσουμε τα λεφτά μας αλλού....
    Αυτή είναι η φιλελεύθερη παράταξη και η ιδεολογία της την οποία υποστηρίζατε για χρόνια και υπηρετούσατε.....
    Και τώρα έπεσαν στον ίδιο λάκκο.
    Ας πρόσεχαν......
    Δεν θα δακρύσω πια για σένα......
    Να βάλουν μυαλό όταν για ένα κομμάτι ψωμί συντηρούν τις αυτοκρατορίες τους......Το σύστημα υπάρχει γιατί το στηρίζουμε όλοι εμείς με την μικροαστική καθημερινότητά μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. σιγά τ'αυγά "κεντροδεξιά" κυρία μου, σιγά μην διάβαζες ΕΤ και στην κατοχή. Κουράδες, ε κουράδες που μας το παίζετε και κυνηγημένοι, εσείς, που διαλύσατε τη χώρα και μετά τον πόλεμο, και μετά τη μεταπολίτευση με τον "Εθνάρχη" σας. Κι αν ο Πασαλάρης σας φανάτιζε με "δημαγωγούς" και άλλες τέτοιες κουράδες, σκατά στον τάφο του του μαλάκα. Άντε τώρα να διαβάζεις Απογευματινή, που τη γράφουν τρεις γέροι για δέκα πεθαμένους που δεν τό'χουνε καταλάβει ακόμα πως τα τινάξανε. "Κεντροδεξιά" και πράσινα άλογα. Δεξιά είσαι κυρά μου, δεξιά, απόγονος των δωσίλογων της κατοχής, των χιτών και των ταγματασφαλιτών, των κωλοπετσωμένων της χούντας και της γαλάζιας γενιάς. Ηλίθια. Και κάνεις και την παρθένα (μ'έστελνε ο μπαμπάς μου να πάρω εφημερίδα και μας παρακολουθούσε και η ασφάλεια). Και η Βραδυνή πολύ σας πέφτει. Βόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την εφημερίδα αυτή μήπως την αποκαλούσαν "Πατσαβούρα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "ήταν ο Ελεύθερος Τύπος, μια εφημερίδα, η οποία από τις 11 Απριλίου του 1983 μπήκε σε πολλά κεντροδεξιά σπίτια, ανάμεσα τους και στο δικό μου."

    Ποια κεντροδεξιά και κουραφέξαλα μας λες;
    Καραδεξιά ξεφωνημένη εφημερίδα ήταν, πρωτοπόρα στην ύβρη και συκοφαντία,της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ειδικότερα του μεγάλου ηγέτη Αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.

    Κανένας που σέβεται τον εαυτό του και τη νοημοσύνη του, δεν θα έφευγε πχ από την ελευθεροτυπία για να διαβάσει τον ελεύθερο τύπο του ρίζου και του κοττάκη.

    Η εφημερίδα αυτή έσερνε μαζί της, τις ιστορικές συκοφαντίες, ψευτιές, ύβρεις και σκευωρίες των μεγαλοσχήμονων ακροδεξιών και δεξιών και παρά τα lifting που τις έγιναν δεν μπόρεσε να ανακάμψει στη συνείδηση του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. To mono sigouro einai oti oi progonoi mou einai DIMOKRATES KAI PATRIOTES...POLY PERISSOTERO APO TOUS DIKOUS SOU...KAI EXOUN AGONISTEI GIA TIN APOTINAXI TOY GERMANIKOU ZYGOU...
    KAI APAITO NA ZHTHSEIS SYGNOMI...DEN BOREIS NA RIXNEIS LASPI SE KATHENAS POU EXEI DIAFORETIKI APOPSI APO SENA.
    M.T.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση