GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πριν από 178 χρόνια δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας...

...o πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Τι συνέβη τότε στο Ναύπλιο. . Από τον Ντένη Κονταρίνη http://eftanhsa.blogspot.com/ . Ένα από τα πλέον σ...

...o πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Τι συνέβη τότε στο Ναύπλιο.
.
Από τον Ντένη Κονταρίνη
.
Ένα από τα πλέον σημαντικά πρόσωπα στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, είναι αναμφησβήτητα ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της πατρίδας μας. Ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο γιά πολλούς, Ένας πολιτικός που ακόμη και σήμερα αποτελεί αντικείμενο μελέτης γιά τις ικανότητες, που του είχαν αποδοθεί, αλλά και γιά τον τρόπο που επέλεξε να κυβερνήσει. Ένας κυβερνήτης που κατάφερε να διχάσει το λαό της χώρας, που μόλις είχε απελευθερωθεί.
Ο στρατηγός Μακρυγιάννης, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, γράφει γιά τον Καποδίστρια στα απομνημονεύματά του
Ο Κυβερνήτης μας φέρνει οπαδούς των τυρράγνων να τον οδηγήσουνε πως τυρραγνούνε εκείνοι οι τύρραγνοι να τυρραγνήσει και αυτός.
Κι΄όμως ο Μακρυγιάννης ήταν από τους πρώτους που δήλωσε την αφοσοίωσή του στον Κυβερνήτη και πως μπορούσε ακόμη και τη ζωή του να δώσει γι΄αυτόν. Τι τον έκαμε να αλλάξει;
Θα πρέπει όμως πρώτα απ΄όλα να δούμε ποιά...

ήτανε η πολιτική αλλά και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα όταν ο Καποδίστριας έφτασε εκεί γιά να την κυβερνήσει.
Είναι αλήθεια πως όταν ο Καποδίστριας πάτησε το πόδι του στην ελληνική γη, η χώρα, όση είχε απελευθερωθεί, ήταν πραγματικά ένα χάος.
Στην στεριά, γράφει ο ιστορικός Τάσος Βουρνάς, επικρατούσε το δίκιο της αρπακτηκότητας του Τοπάρχη Κοτζαμπάση και στη θάλασσα η πειρατία.
Στην ελεύθερη χώρα δεν υπήρχαν χέρια να επιδοθούν στην καλλιέργεια της γης. Εικοσιπέντε χιλιάδες μαχητές γύριζαν από χωριό σε χωριό χωρίς καμμιά μισθοδοσία, χωρίς καμμιά ενίσχυση. Καμμιά υπηρεσία δεν λειτουργούσε. Ο Μωρηάς ήταν μιά έρημος. Κάθε μεγαλοκαπετάνιος, που κρατούσε ένα κάστρο τυρρανούσε σαν καταχτητής τον γυμνό και άστεγο πληθυσμό. Γιά να μπορέσει κανείς να μεταμορφώσει σε κράτος αυτό το χάος δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έπρεπε να διαθέτει ισχυρή κεντρική εξουσία με σιδερένια πυγμή κι΄οποσδήποτε μιά πολιτική γενναίου αστυκοδημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Ο οποιοσδήποτε όμως κι΄αν διέθετε αυτές τις θέσεις μοιραία θα ερχόταν σε κάθετη ρήξη με το παλιό φεουδαρχικό καθεστώς, που το αποτελούσαν τα τζάκια και οι νεόπλουτοι, που η περιουσία τους ήταν από το πλιάτσικο σε βάρος της επανάστασης. Αυτά είχε να αντιμετωπόσει ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, μπροστά σε αυτά βρέθηκε κι΄αυτά κλήθηκε να πολεμήσει.
Όμως ποιός ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας;.
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1776 από οικογένεια ευγενών, μορφώθηκε με επιμέλεια στην πόλη του και στην συνέχεια σπούδασε ιατρική και φισοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Μετά τις σπουδές του επιστρέφει στην Κέρκυρα και γιά ένα διάστημα εργάζεται σαν γιατρός χειρουργός. Όταν όμως τα Εφτάνησα κατακτώνται από τους Ρώσσους ο Καποδίστριας θα εγκαταλείψει την ιατρική και θα περάσει στον πολιτικό χώρο. Το 1803 με την ίδρυση της Πολιτείας των Ιονίων Νήσων ο Καποδίστριας θα διοριστεί Γραμματέας. Όμως το 1807 με την συνθήκη του Τιλσίτ το κράτος των Ιονίων Νήσων πάυει να υπάρχει και φυσικά σταματάει και η Γραμματεία του Καποδίστρια. Σ΄αυτό το διάστημα όμως είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την ρωσσική διπλωματία κι΄έτσι μετά το τέλος της Γραμματείας στο κράτοσ των Ιονίων Νήσων θα μεταπηδήσει στον χώρο της ρωσσικής διπλωματίας όπου πραγματοποιεί λαμπρή σταδιοδρομία. Μάλιστα το 1815 διορίζεται Υπουργός Εξωτερικών, μιά θέση που κρατάει μέχρι το 1822.
Από τον χρόνο αυτόν κα μετά διαμένει στη Γενεύη και παρ΄όλο που βρίσκεται σε άδεια αορίστου χρόνου συνεχίζει να είναι μέλος της ρωσσικής διπλωματίας. Από τα καθήκοντά του αυτά θα απαλλαγεί τον Ιούλιο του 1827 με επίσημη έγκριση του Τσάρου Νικολάου και αφού είχε εκλεγεί στη θέση του Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Το πρωί της Κυριακής 8 Ιανοαρίου του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκλεγμένος κυβερνήτης της Ελλάδας από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας φτάνει στο Ναύπλιο με το αγγλικό πλοίο Warspite και πατάει το ελληνικό έδαφος.
Ο Κάρλ Μέντελσον στην Επίτομη Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης γράφει: Τρία ξένα πολεμικά πλοία χαιρέτησαν την ελληνικά σημαία με κανονιοβολισμούς. Είναι η πρώτη περίπτωση αποδόσεως επισήμων τιμών εκ μέρους Ευρωπαϊκών Δυνάμεων ενώ ο λαός επευφημούσε.
Κι ο Νίκος Κασομούλης στα Ενθυμήματα στρατιωτικά αναφέρει: Τι να ενθυμηθεί κανένας και τι να γράψει. Πως να ζωγραφίσει το ηθικόν της ώρας εκείνης. Άλλος έτρεχε, άλλος πηδούσε, άλλος χόρευε. Οι δρόμοι ταράτοντο. Όλοι πλέον από την χαράν αλησμόνησαν την θέσην των. Άνδρες και γυναίκες. Μικροί και μεγάλοι.
Ο νέος κυβερνήτης θα φτάσει στις 11 Ιανοαρίου στην Αίγινα, όπου εκεί έχει την έδρα της η Επιτροπή, που τον αναπληρώνει στα καθήκοντά του και η οποία αποτελείται από τους Γεώργιο Μαυρομιχάλη, Ιωάννη Μηλαήτη και Ιωάννη Νάκο. Από εκείνη τη στιγμή οι τύχες της χώρας ανήκουν πλέον στα χέρια του κυβερνήτη.
Πριν να καταπιαστούμε με το έργο του Καποδίστρια, αξίζει να δούμε τι λένε τόσο οι υμνητές του όσο και οι επικριτές του. Χαρακτηρίζοντας τον Καποδίστρια γιά τις πολιτικές του ιδέες, ο εκ των επικριτών του ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, στην Μεγάλη Ιστορία της Ελλλάδος γράφει: Ήταν συντηριτικός ως το κόκαλο και υπηρέτης της ρωσσικής πολιτικής. Κάπως ίδια είναι και η γνώμη του Τάσου Βουρνά ο οποίος στην Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδας γράφει: Ήταν αριστοκράτης στην καταγωγή, ολογαρχικός στις ιδέες, δοκιμασμένος από την εποχή της Ρωσσοκρατίας στα Εφτάνησα, οπόταν σαν πληρεξούσιος της ξένης κατοχής έπνιξε στο αίμα την αγροτική εξέγερση της Κεφαλονιάς, το 1804 και είχε πάρει σαφή θέση υπέρ του φεουδαρχισμού.
Πιό πολύ επικριτικός ο Ιωάννης Ζέβγος, γράφει στην Σύντομη Μελέτη της Νεοελληνικής Ιστορίας: Ήταν αντιδραστικός, διπλωμάτης της Σχολής Μέτερνιχ, στεγνός και πεισματάρης γραφειοκράτης, φανατικός οπαδός του τσαρισμού στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική.
Ο Φίνλευ, από τους ένθερμους υποστηρικτές και υμνητές του Ιωάννη Καποδίστρια, γράφει στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως: Ο πατριωτισμός του Καποδίστρια είχε ταυτιστεί με την ορθοδοξία και την εθνική ανεξαρτησία, όχι όμως με την πολιτική ελευθερία και τα πολιτικά δικαιώματα. Ελάχιστα πρόσεξε την κοινωνική πρόοδο των λαϊκών μαζών της Δυτικής Ευρώπης που συντελέστηκε στη διάρκεια της ζωής του και η παράλειψη αυτή τον εμπόδισε να παρατηρήσει την επίδραση που ασκούσε ήδη η κοινή γνώμη στην διαγωγή των περισσοτέρων κυβερνήσεων.
Οι προθέσεις του Καποδίστρια γιά τον τρόπο με τον οποίον θα κυβερνούσε την Ελλάδα, φάνηκαν από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του. Κύριος σκοπός του ήταν όλες οι εξουσίες να βρίσκονται συγκεντρωμένες στα χέρια του. Μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν η αναστολή του Συντάγματος της Τροιζήνας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει πως αν το Σύνταγμα δεν ανασταλεί ο ίδιος θα έφευγε αφήνοντας την χώρα και τον λαό της στην τύχη τους. Ακόμη διέλυσε τη Βουλή και στη θέση της τοποθέτησε ένα Συμβουλευτικό Σώμα με την επωνυμία Πανελλήνιον. Αυτό το Συμβουλευτικό Σώμα με 27 μέλη είχε καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα. Χωρισμένο σε τρία τμήματα ανέλαβε τις διοικητικές , οικονομικές και δικαστικές εξουσίες. Ακόμη ίδρυσε την Κεντρική Γραμματεία, ένα είδος υπουργικού συμβουλίου που όμως έπερνε απ΄ευθείας γραμμή από τον ίδιο.
Αφού έθεσε τις βάσεις της εξουσίας έτσι όπως αυτός τις ήθελε ο Καποδίστριας ορκίστηκε ότι θα εκπλήρωνε τις αποφάσεις των Εθνικών Συνελέυσεων της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας. Κάτι που δεν τήρησε αφού ευθύς εξ΄αρχής κατήργησε κάθε μορφή αντιπροσωπευτικής συνταγματικής Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Σβορώνος στην Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική του Καποδίστρια είχε σαν σκοπό να υποτάξει το νέο κράτος στις βλέψεις του Τσάρου.
Στην εσωτερική πολιτική ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν κατάφερε να λύσει το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το καινούργιο κράτος. Τη διανομή στους αγρότες της εθνικής γης, που άλλοτε ανήκε στους Τούρκους. Το μεγαλύτερο μέρος της γης αυτής πέρασε στα χέρια των προκρίτων και των κοτζαμπάσηδων ενώ οι αγρότες παρέμειναν και πάλι εξαρτώμενοι από αυτούς. Ωστόσο θα πρέπει κανείς αντικειμενικά να αναγνωρίσει ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τον Καποδίστρια αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια οργάνωσης του ελληνικού κράτους. Πρώτος αυτός φροντίζει γιά την δημόσια εκπαίδευση, καταστέλει την πειρατία, διοργανώνει την διοίκηση. Η προσπάθειά του να επιβάλει κάποια πειθαρχία στο πνεύμα των προκρίτων που ήθελαν να αντικαταστήσουν στην ελεύθερη Ελλάδα τους Τόυρκους αξιωματούχους, συνάντησε από την πλευρά τους μεγάλη αντίδραση. Κι΄ίσως ήταν αυτή η αιτία και ο λόγος που όπλισε τα χέρια των Μαυρομιχαλαίων..
Το πρωινό της Κυριακής 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας θα πέσει νεκρός έξω από την είσοδο του ναού του Άγιου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο από τις σφαίρες των Κωνσταντίνου και Γιώργη Μαυρομιχάλη.
Υποστηρίχτηκε ότι την δολοφονία οργάνωσαν οι Πρεσβευτές της Αγγλίας και της Γαλλίας με σκοπό να εξασθενήσουν τη Ρωσσική επιρροή στην Ελλάδα. Χωρίς να έχει αποδειχτεί κάτι συγκεκριμένο, το γεγονός είναι ότι οι δύο αυτές χώρες εμψύχωναν την αντιπολίτευση στην πολιτική του Καποδίστρια. Όμως η πολιτική του αυτή δημιουργούσε πολλές αντιδράσεις όχι μόνο μέσα στον απλό λαό αλλά και στις τάξεις των κοτζαμπάσηδων που δεν ήθελαν να παραχωρήσουν τίποτα από την τοπική τους εξουσία.
Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια θα σηματοδοτήσει μιά νέα εποχή γιά την διακυβέρνηση της χώρας. Οι πρόκριτοι, οι κοτζαμπάσηδες, οι καπεταναίοι θα αρχίσουν έναν αγώνα γιά την εξουσία. Γιά να καταλήξει η Ελλάδα στην βασιλεία του Όθωνα που με τον ερχομό του στην Ελλάδα μαζύ του, εκτός από τους Βαβαρούς θα φέρει και τους ασκούς του Αιόλου.
Στην Κέρκυρα, λίγο έξω από την πλατεία του Σαν Ρόκκο βρίσκεται η μικρή μονή της Παναγίας της Πλατυτέρας. Στο προάυλιο αυτής της μικρής εκκλησιάς βρίσκεται ένας απλός τάφος όπου μέσα του κρύβει τα οστά του Ιωάννη Καποδίστρια. Μιά απλή μαρμάρινη πλάκα αναφέρει. Ενθάδε κείται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας. Δίπλα του ακριβώς είναι ο τάφος του αδελφού του, Αυγουστίνου Καποδίστρια.

21 σχόλια

  1. Αμφιλεγομενο προσωπο.

    Οπως και ο μακρυγιαννης.
    Τον κολοκοτρωνη κατσικοκλεφτη και αλογοκλεφτη το χαρακτηριζει στα "απομνημονευματα του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι έχει να θυμηθεί ο κόσμος από τη ΝΔ;
    Μήπως τα Ομόλογα, τους κουμπάρους, τους βαρθολομαίους,τους ζαχόπουλους, το χρηματιστήριο,τους παυλίδηδες,τους μαγγίνες, τους βουλγαράκηδες,τους ρουσόπουλους,τους αλογοσκούφηδες,το ξεπούλημα του ΟΤΕ με πανοπροίκι το Γερμανό και τη COSMOTE, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε μονές και μετα σε Off-shore,τις υποκλοπές, την ακρίβεια, την ανεργία, την αναξιοκρατία,το κομματισμό, τη διαφθορά, την άγρια φορολόγηση του μικρού και μεσαίου κόσμου, το ξεχαρβάλωμα της οικονομίας σε όλους τους τομείς, και τι άλλο να πρωτοθυμηθεί κανείς
    Έχω την εντύπωση ότι όταν μαθευτούν όλα όσα έχουν διαπραχθεί τα τελευταία 5,5 χρόνια, ο λαός ο ίδιος θα επαναστατήσει και θα ζητήσει τη παραδειγματική τους τιμωρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΗΣ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΑΣΕ ΜΕΣΑ, ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΝΑΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ, Ο ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ,ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΥΤΗ ΠΛΗΓΗ.ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ,ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ .ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΑ Η ΑΤΙΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΤΚΟΥ ΛΑΟΥ.ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΣΤΕ ΔΟΛΙΟΙ,ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ,ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ,ΚΑΙ ΑΝΑΣΑΝΕ 1981 1985 ΟΛΑΟΣ ΣΚΥΛΙΑΣΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΔΟΠΑΤΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΣΙΧΑΙΝΕΣΤΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΡΑ ΣΑΣ. ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΣΕΤΕ .ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2009 ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΛΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΤΕ.ΝΕΚΡΗ ΑΓΟΡΑ,ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ,ΑΝΕΡΓΙΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΛΙΜΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εάν έπρεπε να βαλει καποιον στη φυλακη,έπρεπε να μπεί ο ιδιος μεσα.
    ο Αγγελου και ο θείος Αχιλέας εκαναν το βατοπεδιο.
    παλια ο αλεκος ο μπαμπας του πρωθυπουργου μας εκανε το ιδιο με τον Καρα στη Χαλκιδική !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε.
    "...Ο οποιοσδήποτε όμως κι΄αν διέθετε αυτές τις θέσεις μοιραία θα ερχόταν σε κάθετη ρήξη με το παλιό φεουδαρχικό καθεστώς, που το αποτελούσαν τα τζάκια και οι νεόπλουτοι, που η περιουσία τους ήταν από το πλιάτσικο σε βάρος της επανάστασης..."

    Καπετάν Μακρής. Η δολοφονία ενός πολιτικού, ή οι τρομοκρατικές οργανώσεις , είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.
    Ποιος κερδίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχει πατήσει την Ελλάδα χειρότερο καθίκι από τον Jiovani Capo d' Istria!
    Κωλοβενετσιάνος ρουμανόβλαχος, που όταν στην Ελλάδα γινόταν σκοτωμός και θανατικό μεγάλο, αυτό το σκουπίδι άραζε στην Ελβετία, αφού πρώτα χρημάτισε τσιράκι των γερμανών Τσάρων και έμαθε πολλά "κατατόπια" για να αναλάβει την τυραννία των Ελλήνων μόλις θα εκδιώκονταν τα τουρκικά μόγγολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα μεγαλύτερα λατινοβενετσιάνικα κωλόπαιδα που πέρασαν από τον τόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Conte Giovani Capo d'Istria
    Ένα αρχίδι και μισό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι γράφει η Ιστορία για τον καπο ντ'ίστρια;


    « Ο Καποδίστρια, παρατηρών την φαινομένην αύξησην τής Ρωσσικής επιρροής, είχεν λόγους τινάς να ελπίζη ότι δυνατόν ίσως να επετύχγανεν εις το να εκλεχθεί ως κυρίαρχος ηγεμών τής Ελλάδος, εάν η Ελλάς ηδύνατο να διατηρηθεί εις
    κατάστασιν ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ και ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΚΤΑΣΙΝ ΟΡΙΩΝ.»!!!

    ( καιροφυλακτούσε ο μπινές )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. « Ο Καποδίστρια, παρατηρών την φαινομένην αύξησην τής Ρωσσικής επιρροής, είχεν λόγους να ελπίζη ότι δυνατόν ίσως να επετύγχανεν εις το να εκλεχθεί ως κυρίαρχος ηγεμών τής Ελλάδος, εάν η Ελλάς ηδύνατο να ΔΙΑΤΗΡΗΘΗ εις κατάστασιν ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ, και χωρίς μεγάλην έκτασιν ορίων»!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δε γουστάρετε άλλα σχόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-ΚΟΝΔΥΛΗΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-(ΙΣΩΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ)..3-4 ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΑΝ..ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΑΒΟΥΡΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΥΝΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ..ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟΤΑΤΟ ΚΩΛΕΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΡΑ ΤΟΥ... ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΦΑΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΧΑΜΕΝΟ ΣΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΝ. ΚΑΠΟΔΟΣΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ [ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΜΠΕΣΗ] ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΑΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΑΙ ΣΙ...? ΝΤΡΟΠΗ ΑΙΣΧΟΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΟΡΘΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εχει και ... συνεχιστές σήμερα!!! Το κόμμα "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" είναι λέει οι συνεχιστές του Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ρε κολογυφτοι μουρτζοβλαχοι εσεις οι δυο απο πανω...... ηρθε να κανει την ελλαδα κρατος βρε ζωα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Giovvani Capo D'Istria

    Σλοβένος τοποτηρητής των Ξένων Δυνάμεων που έτυχε να γεννηθεί στην Ιταλοκρατούμενη Κέρκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ , ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ..ΠΟΤΑΜΟΙ ΑΙΜΑΤΩΝ ΧΥΘΗΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ,ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΑΝ, ΑΝΗΛΕΩΣ.ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ,ΑΥΤΗΝ ΦΟΒΑΜΑΙ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ.ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΙΟΥΔΑΣ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΑΜΕ ΧΑΜΕΝΟΙ.10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΔΩ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΦΕΡΑΝΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ,ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΟΥΝΑ ΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ.ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΒΑΥΑΡΟΣ ,ΜΕΛΕΤΙΑ ΞΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.,ΣΤΥΓΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΚΑΙ ΠΟΝΑ.ΣΕ,.ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΝ ΧΙΛΙΟΠΡΟΔΩΜΕΝΟ ,ΗΡΘΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΩΣΣΕΙ ΤΙΣ ΑΤΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ .,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ .ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΝ ΞΥΠΗΣΕΙ, ΜΟΝΟΜΙΑΣ ,ΘΑΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ, Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ.ΝΟΜΙΖΕΣ ΟΤΙ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΘΑ,ΞΕΓΕΛΟΥΣΕΣ,ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ .ΜΗΔΕΝ. ΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ .ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ.ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ...ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ -ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ- ΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ -ΛΑΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ- ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΣ..ΔΕΞΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΑΠΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ-ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ..ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ -ΝΔ..ΚΕΝΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ..ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ..ΜΕ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΣ..ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΛΣΟΚ ...ΠΑΣΟΚ(ΔΕΞΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ..ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ...ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ!!)..Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΛΑΙΤ ΣΑΝΤΗΓΗ ..ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ..ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ...ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΑ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΚΟΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΛΕΥΡΑ. ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΩΛΟΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ. ΕΝΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ ΤΣΑΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΤΑΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ Η ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΙ ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΒΕΝΕΤΟΓΕΝΝΗΜΕΝΟ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ, ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ Κ.Α. ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΘΕΝ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ. ΕΤΣΙ ΕΠΑΘΕ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΟΤΑΝ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΟΙ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΩΣ ΤΑ ΠΗΡΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ. ΩΣ ΑΠΑΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ. ΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΥΣ, ΕΠΑΙΤΕΣ Κ.Α. ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΤΑΔΕΣ. ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΚ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΚΟΥΩ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ, Η ΚΛΕΨΙΑ ΤΟ ΨΕΜΑ Κ.Α. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΙΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΑΥΤΗ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΧΑΖΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.
    ΤΡΕΛΛΑΜΕΝΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟ
    ΛΥΠΗΣΗΣ ΕΠΙΣΗΣ.
    ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΣΤΟ PRESS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση