Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου . Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τη δυσάρεστη θέση της βιομηχανίας της ενημέρωσης δηλώνοντας ...
.
«Εκφράζω την ανησυχία μου διότι αν η κατεύθυνση της ενημέρωσης είναι μόνο η μπλογκόσφαιρα, μόνο απόψεις χωρίς σοβαρή διασταύρωση γεγονότων και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τοποθετηθούν οι ιστορίες σε πλαίσιο, τότε θα καταλήξουμε να έχουμε ανθρώπους που φωνάζουν ο ένας στον άλλον στο κενό χωρίς αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.
Δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν πρόθυμος να ενσκήψει σε νομοσχέδιο το οποίο θα έδινε φοροελαφρύνσεις σε εφημερίδες, ώστε να αναδομηθούν...
όπως 50 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ένα από τα νομοσχέδια είναι αυτό του γερουσιαστή Ben Cardin, που είχε εισάγει την «Νομοθεσία περί Ανανέωσης των Εφημερίδων».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, το Business Insider χαρακτηρίζει τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ ως τη χειρότερη μορφή προστασίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί. «Οι εφημερίδες κερδίζουν χρήματα για 100 και πλέον χρόνια και αν η αγορά βάζει τώρα τέλος σ’ αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίσταση δεν είναι, πιθανόν, η καλύτερη ιδέα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Υeal Bizouati και John Carney.
Οι δύο αρθρογράφοι είχαν ήδη από τον περασμένο Μάιο καταλήξει σε δέκα σύντομα σημεία «γιατί μια τέτοια οικονομική ενίσχυση είναι κακή ιδέα». Τα σημεία αυτά είναι τα ακόλουθα:
-Είναι λάθος να ανταμείβεις παρωχημένες επιχειρήσεις που βασίζονται σε ξεπερασμένη τεχνολογία.
-Τα φορτηγά διανομής εφημερίδων δεν λειτουργούν με νερό.
-Ως παραδοσιακά και «εγωϊστικά» μονοπώλια, οι εφημερίδες δεν γνωρίζουν πώς να καινοτομούν.
-Το γεγονός ότι οι εφημερίδες αποσύρονται δε σημαίνει το ίδιο και για τις «πηγές».
-Απασχολούν μόνο το 0,2% του εργατικού δυναμικού τη χώρας.
-66% των ανθρώπων ενημερώνονται από την τηλεόραση.
-Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων πιστεύουν ότι η Google είναι παράσιτο.
-Ρωτήστε τους ανθρώπους πότε αγόρασαν για τελευταία φορά εφημερίδα, πολύ περισσότερο πότε πλήρωσαν συνδρομή.
-Μια εφημερίδα «free press» χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου «free press».
-Καθώς οι εφημερίδες αποσύρονται, η μειούμενη προσφορά διαφημιστικών καταχωρίσεων θα οδηγήσει σε υψηλές τιμές, ανταμείβοντας έτσι τα καινοτόμα, νέα media.
πηγή:«Απειλή για τη δημοκρατία τα blogs», δηλώνει ο Ομπάμα.
Ο Προμηθέας δίνει την φωτιά -που ήταν προνόμιο των θεών- στους ανθρώπους και αλλάζει τον κόσμο. Σε κάποιο σημείο της Ιστορίας οι άνθρωποι τελικά καίνε τα ξόανα των θεών τους.
Προφανώς ο Ομπάμα είδε το μέλλον και διαφωνεί με αυτή την προοπτική.
Είναι γεγονός που μέλει να αποδειχτεί ότι αν η blogosfaira συντονιστεί σε έναν στόχο τον καταστρέφει με συνοπτικές διαδικασίες. Γνώμη μου είναι ότι η λύση δεν είναι στην καταστολή. Η καταστολή είναι αδύνατη σε μια κοινωνία που κατέχει το internet, έχει άπειρα Ιντερνετ καφέ, ενώ σε κάθε πόλη βρίσκεις εύκολα ασύρματα δίκτυα. Η καταστολή πιθανων να φέρει εξέγερση και ο νικητής θα είναι αυτός που έχει την πληροφορία, μπορεί να την διαμορφώσει και να την διασπείρει ταχύτατα. Δεν μοιάζει με λύση ο ρόλος των blog και των πολιτών δημοσιογράφων να θεσμοθετηθεί, να οριοθετηθεί και να ενταχθεί σε μια ανοιχτή πιο άμεση Δημοκρατία ή οποία -μεταξύ μας είναι- ήδη εδώ και άναρχη.
Ούτε είναι λύση να ενισχυθούν «οι θεοί» της ενημέρωσης με Χρήμα. Αυτή η πρόταση μοιάζει δικαιολογία του Μ. Ομπάμα για να εξαγοράσει Δημοσιογραφικές συνειδήσεις και ευνοική κριτική.
Θα γίνω κυνικός.
Η λύση για το σύστημα μοιάζει να είναι “παραδοσιακή” και “εφαρμοσμενη” … Μοιάζει να βρίσκεται στην εξαγορά συνειδήσεων. Έτσι το ανώνυμο blogging θα γίνει μια προ-εφηβική κατάσταση που -αν πετύχει- θα δίνει ένα έμπειρο “Δημοσιογραφικό λαμόγιο” πρόθυμο να γράψει κατά παραγγελία. Προοπτική εξαιρετικά φιλική για το σύστημα.
Οι bloggers είναι σαν τους παλαιστινίους σε ένα κόσμο που κυριαρχούν οι σιωνιστές. Αυτό που λείπει από τους παλαιστίνιους αγωνιστές για να γίνουν χοντροί Άραβες από τα εμιράτα, είναι το χρήμα.
Σας το είπα οτι θα γίνω κυνικός
Παπαϊωάννου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπας καλά πουλάκι μου;
Ωραίες πηγές έχεις!
Περισσότερο από όλα, μου άρεσε εκείνο το άρθρο του Αμερικανού πρετεντέρη, που ρωτάει για το αν ο Ομπάμα -λέει- πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερο ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΕΣ θέσεις!!!
Μα καλά, μαλάκας είσαι;
Που μας έστειλες ρε;;;
OLOI MAZI TON PAIZOUME!
ΑπάντησηΔιαγραφήSYNEXWS.
AKATAPAYSTA!!!
ARXISATE THN ESWTERIKH ANTIPOLITEYSH KOYFALES?
ΑπάντησηΔιαγραφήWRA NA PAEI KANEIS BAGGELHS SPITI TOY...
ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΙΠΕΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλέ λέτε μαλακίες που δεν τις έχετε καν διασταυρώσει. Ως συνήθως δηλαδή. Μιας και απλά το blog σας είναι για κλάματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω πως και ακόμη την είδηση την έχετε μεταφράσει σε αυτόματο μεταφραστή που βγάζει γέλιο. Συνεχίστε έτσι. Είστε για κλάματα.