GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ού μπλέξεις…»

Η 11η των Νέο-Ελλήνων Εντολή; Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ * Είναι αλήθεια ότι πριν μερικά χρόνια όλοι εμείς που ζήσαμε στο εξωτερικό δ...

Η 11η των Νέο-Ελλήνων Εντολή;

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Είναι αλήθεια ότι πριν μερικά χρόνια όλοι εμείς που ζήσαμε στο εξωτερικό διαφοροποιούσαμε τη συμπεριφορά ανάμεσα σε Έλληνες και άλλους με κριτήριο την ανθρωπιά που εμείς ανέκαθεν δείχναμε απέναντι σε κάποιον συνάνθρωπό μας, ακόμη και άγνωστο, που βρισκότανε σε κατάσταση ανάγκης ή κινδύνου. Ο Έλληνας, χωρίς πολλή σκέψη, εμπλέκονταν στο προσωπικό δράμα κάποιου ατόμου που δέχονταν επίθεση στο δρόμο, σε αντίθεση με τους ξένους που αδιαφορούσαν ή απέφευγαν ακόμη και να παρακολουθήσουν μια συμπλοκή ως μάρτυρες. Εκείνη η ειδοποιός διαφορά στη συμπεριφορά Ελλήνων και άλλων απέναντι σε κάποιον άγνωστο συνάνθρωπό μας τείνει να εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας.
Το κλασικότερο, ίσως, σε διεθνή επίπεδα παράδειγμα απάθειας και αδιαφορίας απέναντι σε κάποιον που ...

αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο αποτελεί η ιστορία της τραγικής εκείνης γυναίκας, της Κίτυ Γενοβέζε, που δέχθηκε την επίθεση αγνώστου καθώς επέστρεφε από τη δουλειά στο σπίτι της τα χαράματα μιας μέρας του Μάρτη 1964. Επί μισή σχεδόν ώρα ο μανιακός δολοφόνος κατάσφαζε το θύμα του και οι συνολικά 38 αυτόπτες μάρτυρες παρακολουθούσαν κρυμμένοι πίσω από τις κουρτίνες των παραθύρων τους, άκουγαν τις κραυγές της άτυχης γυναίκας χωρίς όχι μόνο να επέμβουν προσωπικά αλλά ούτε καν να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία της Νέας Υόρκης!...
Απάθεια; Αδιαφορία; Απανθρωπιά; Όχι ακριβώς! Οι 38 αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας της Κίττυ Γενοβέζε εκείνο το βράδυ του 1964 στη περιοχή του Κουήνς της Νέας Υόρκης, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δεν παρακολούθησαν απλά και μόνο το δράμα και στη συνέχεια επέστρεψαν στα κρεβάτια τους για να συνεχίσουν τον ύπνο του...δικαίου. Οι άνθρωποι αυτοί παρέμειναν κυριολεκτικά «καρφωμένοι» στις θέσεις τους από τα διαδραματιζόμενα, απορροφήθηκαν από την τραγικότητα των εξελισσόμενων μπροστά στα μάτια τους σκηνών, πάγωσαν με άλλα λόγια, ανήμποροι να επέμβουν...
Ο καθένας και η καθεμιά μας ίσως έχουμε ζήσει από κοντά κάποιες τραγικές στιγμές κινδύνου συνανθρώπων μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν κινδυνεύει η αρτιμέλεια ή και η ζωή κάποιων έστω και αγνώστων συνανθρώπων μας λειτουργεί άμεσα στον καθένα και την καθεμιά μας ένας ισχυρός μηχανισμός παρακίνησης-προτροπής για την παροχή συμπαράστασης και βοήθειας. Έχουμε παράλληλα μέσα μας και ισχυρούς μηχανισμούς αναστολών που μας υπαγορεύουν να μείνουμε μακριά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούμε και εμείς κάποια σωματική βλάβη, ή τραυματισμό στην προσπάθεια παροχής βοήθειας. Φυσικά υπάρχουν και τα παραδείγματα γενναίων ανδρών και γυναικών που στην προσπάθειά τους να σώσουν μια ζωή θυσιάζουν τη δική τους. Αναμφίβολα υπάρχουν τα άτομα που με έντονο μέσα τους το συναίσθημα του αλτρουισμού ξεπερνούν τις κλασικές προσωπικές αναστολές που αδρανοποιούν τους περισσότερους ανθρώπους σε παρόμοια περιστατικά και καταστάσεις. Ας αναλύσουμε τις αντιδράσεις των «θεατών» με την βοήθεια ενός ειδικού ερμηνευτικού σχήματος.
Πρώτον, οι θεατές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πράγματι κάτι συμβαίνει και μάλιστα κάτι σοβαρό για την υπαρξιακή οντότητα του συνανθρώπου τους. Αφοσιωμένοι και απορροφημένοι οι περισσότεροι διαβάτες στα δικά τους προβλήματα, στις δικές τους σκέψεις, ενδέχεται ούτε καν να προσέξουν τον συνάνθρωπό τους και κάποιο περιστατικό που αναπάντεχα δημιουργήθηκε μπροστά τους.
Δεύτερον - πρέπει να πεισθούν ότι πράγματι πρόκειται για επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί τη ζωή του άγνωστου συνανθρώπου τους, πρέπει με άλλα λόγια να ερμηνεύσουν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του ως ενδείξεις ότι "έπαθε κάτι σοβαρό".
Τρίτον - και όταν ακόμη πεισθούν ότι ο συνάνθρωπος τους πράγματι κάτι σοβαρό έχει πάθει και όντως κινδυνεύει και χρειάζεται βοήθεια-τα περισσότερα άτομα είναι σε θέση να βοηθήσουν; Σε πολλούς έρχεται άμεσα η σκέψη κάποιου γιατρού... Κάποιος συνήθως φωνάζει " μήπως υπάρχει γιατρός ή νοσοκόμος ανάμεσά μας;" Άλλοι πάνω στη σύγχυση του σοκ, μπερδεύουν το ευκταίο και το πραγματικό και υποσυνείδητα εύχονται ότι κάποιος έχει κιόλας φωνάξει το 166 [ ΕΚΑΒ ] ή έχει τηλεφωνήσει το 100.
Το ξάφνιασμα που όλοι οι θεατές αισθάνονται τη στιγμή που κάτι συμβαίνει σε κάποιον συνάνθρωπό μας και οι αναστολές τείνουν να μας αδρανοποιούν. Ιδιαίτερα όταν πολλά άτομα γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μιας επικίνδυνης κατάστασης " η ψυχολογία της μάζας " ενεργεί ως αυτόνομος ανασταλτικός παράγοντας μειώνοντας την επιτυχία των πράξεων που απαιτούνται για να σωθεί μια ζωή !
Όταν ένα μόνο άτομο βρεθεί κοντά σε κάποιον που κινδυνεύει, τότε το άτομο μόνο του -με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά του βιώματα και την ψυχοσύνθεσή του - θα αποφασίσει εάν θα επέμβει, πώς θα επέμβει, ή εάν θα αποφύγει την επέμβαση. Όσο παράδοξο και εάν ακούγεται αυτό τα άτομα ως μέλη μιας ομάδας αδρανοποιούνται πολύ πιο εύκολα καθώς η ευθύνη για πρωτοβουλία διαχέεται σε ολάκερη την ομάδα!
Οι σύγχρονοι Έλληνες απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα ή προσπερνούν περιπτώσεις κινδύνου ενός συνανθρώπου ή ακόμη " κρατιούνται μακριά " από καταστάσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι συνάνθρωποί μας συχνά “ υπακούοντας ” σε αυτό που, αρχές του 21ου αιώνα, εύστοχα – έστω και με σαφή περιπαικτική διάθεση η κοινή γνώμη και οι νεολαίοι μας χαρακτηρίζουν ως την 11η των νέο-Ελλήνων εντολή, «ού...μπλέξεις!...»
Τι κρίμα, αλήθεια!...

* Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010

14 σχόλια

  1. Άν εμπλακείς ,με τους κωλονόμους που έχουμε στην μία περίπτωση σε χτυπάει ή σε μαχαιρώνει και πας άκλαφτος ,στην άλλη περίπτωση τον χτυπάς και πας φυλακή στη φάση που απο το χτύπημα πάθει καμμιά σοβαρή ζημιά.
    Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι ραπανάκια για την όρεξη ή πασατέμπος για να περνά η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΑΣΚΑΛΕ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΩ ΝΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΚΑΤΙ .


    ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ _________
    Μετά το σκάνδαλο ήρθε η ώρα να αποδείξει αν είναι ...Γιωργάκης ή πρωθυπουργός

    Εδώ μάλλον έχει μπλέξει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και πρέπει να μας αποδείξει ότι η γυναίκα του καίσαρα δεν είναι μόνο τίμια αλλά και φαίνεται.
    Η συνήγορος του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου στην υπόθεση του σκανδάλου της Ζίμενς, η Γλυκερία Σιούτη, είναι η νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και...
    προσωπάρχης του Μεγάρου Μαξίμου!
    Η γυναίκα πρέπει να φύγει ...χθες όχι σήμερα. Την δικηγόρο που έκανε τις ενέργειες υπέρ του Χριστοφοράκου και κατά του Ελληνικού δημοσίου την έχει δίπλα του ο Παπανδρέου;

    - ΝΑΙ ΚΑΛΑ ! ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΜΠΛΟΥ ΜΕ ΤΑ 26.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.. ΑΥΤΗ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ.
    Θ Ε Ο Μ Α Λ Α Κ Ε Σ ΠΑΣΟΚΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμος-8 Νοε 2009 6:15:00 μμ

    Εχεις αγρια μεσανυχτα. Διαβασε και κανενα αλλο σοβαρο blog και μετα αν θελεις να γινεσαι γραφικος ειναι δικαιωμα σου.(Και μονο απο το "ΘΕΜΑ" ποθ αρχησε)μπορεις να καταλαβεις την αιτια.Πρωτα τα εριξε δτην Μπιρπιλι για να προλαβει,Εκει ειδε πορτες κλειστες. Τωρα στην Σιουτη μηπως και καταφερει κατι...αλλα και εδωη πορτες κλειστες. Θα φανε καλα οι κυριοι αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελεος κ.Παπαροπουλε!
    Καθε σαβατοκυριακο μεχρι να κατεβεις υποψηφιος Δημαρχος Θεσσαλονικης, θα μας βομβαρδιζεις με τις αποψεις σου επι παντος επιστητου ( παπαρολογιες, μπουρδολογιες, αερολογιες τις ονομαζουν οσοι σε ξερουν )?!!
    Και θα τις δημοσιευεις σε δεκαδες blogs να μην σου ξεφυγει κανεις?!!
    Δασκαλος και καλα ε?!!
    Κριμα που γερασες και εχεις ακομα το ψωνιο να γινεις Δημαρχος. Βολεψε την κορη σου στο Υπουργειο Εθνικης Αμυνας η καπου αλλου και αραξε στα κυβικα σου.
    Δυστυχως εσυ θα συνεχισεις καθε σαβατοκυριακο. Ενα κειμενακι σε 10-20 blogs και καμμια εφημεριδα και την εκανες την δωρεαν διαφημιση και εισαι καθε εβδομαδα στην επικαιροτητα ( λεμε τωρα.. ).
    Εμπρος στον δρομο που χαραξε ο Ζορρο! Μα τι πινετε εκει πανω και ειστε ολοι απο ψωνια εως γραφικοι?!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ
    ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ.
    ΑΛΛΑ !!

    Τίθεται ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης

    Καλά αυτό που έχει γίνει με την κ. Γλυκερία Σιούτη και αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ είναι καραμπινάτο σκάνδαλο. Πως γίνεται ρε παιδιά αυτή η κυρία να είναι...
    προσωπάρχης αλλά και νομικός σύμβουλος ?
    Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση είναι πως τίθεται ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΜΠΟΥΚΗ ΝΟ 2
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΡΟΥΣΤΑ ΝΟ 3 ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
    ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΡΙΧΕΣ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ. ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia sou paparopoule pou tha mas soseis. esi ti tha kanes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. PAPAROPOYLE

    DIABASE KAI DR kOYTSOYKO...OXI MONO EGKYKLOPAIDEIES

    LIGA SXOLIA VLEPO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. deite tin diafora sta sxolia metaxy papara kai dr koutsoukou kai na deite ti thelei o laos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καημένε Πιπερόπουλε, και νόμιζες οτι εμείς σου ασκούσαμε σκληρή κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχός βαρύς ακούγεται, πολλές κουβέντες πέφτουν
    Ο Γιώργος κάνει πόλεμο, σ αλήτες που blogαρουν
    Γράφουν πως είναι πρόχειρος, πως δε λογαει τι γράφει
    Κι εκείνος τους επέπληξε, στο φτύσιμο τους έχει.
    Είστε ανώνυμοι κακοί, ρουφιάνοι δίχως μπέσα
    Μα για την προχειρότητα κουβέντα εδώ μέσα
    Είναι εκείνος ικανός, κι εχθροί του είναι λεχρίτες
    Μα για την προχειρότητα, κουβέντα στους αλήτες

    Και τα καθάρματα αυτά τον Γιώργο πολεμάνε
    Για δήμαρχο δεν θέλουνε τον Γιώργο να ψηφάνε
    Γιατί είναι εκείνος καθαρός κι εκείνοι εβρωμάνε
    Τον άξιο τον άνθρωπο με λύσσα πολεμάνε

    Γιατί είναι εκείνος σοβαρός, καθηγητής σπουδαίος
    έχει τις λύσεις έτοιμες κι είναι πολύ ωραίος ,
    έχει και πρόσωπο λαμπρό να δείχνει στη πλατεία
    Και είναι άξιος μόνο αυτός, απ τη Μακεδονία

    Και γράφει γράφει και μιλά, για όλους και για όλα
    Γιατί είναι εύκολο πολύ να μην τα ξέρεις όλα,
    Μα για τον Γιώργο αδύνατο ΑΥΤΟΣ τα ξέρει όλα.
    Κι όλα μπορεί και τα θαρρεί, όλα τα κανονίζει
    Και του αλήτη την μαγκιά αυτός την ξευτελίζει
    Που δεν ντρεπόταν ο φτηνός τον Γιώργο να κακίσει
    Με λόγια ψεύτικα θολά, στον ήρωα να μιλήσει

    Μα ο Γιώργος είναι δυνατός και του κακούς νικάει
    Και δήμαρχος θε να γενεί και ξέρει που πατάει
    Πάνω στα ανδρείκελα πατά, που τον κακολογάνε
    Μέρες καλές να μην ειδούν που να ψοφολογάνε

    Γιώργο ηγήτορα τρανέ , γιε της Μακεδονίας
    Σώσε μας απ τους μηδενιστάς, του σκότους, της μανίας

    http://greeksagainststupidity.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΑΣΟΚΟ ΒΛΑΚΑ. Πάρε κράνος για τις ΡΟΧΑΛΕΣ.
    ΕΚΤΟΣ αν κάνουν καλο στην μάσκα
    ομορφιάς σας !

    Η Κατσελη ηδη τακανε ροιδο και θελουν να την κανουν Επιτροπο για να παρει δρομο.
    Αυριο μετα το Ecofin,θα καμαρωσεις τον Γιωργακη να κανει κολοτουμπα πιο θεαματικη κι απο το πεσιμο απο το ποδηλατο.
    Η Ελλαδα χρωστα το 130% του ΑΕΠ οταν οι υπολοιπες χωρες δε χρωστουν ουτε τα μισα.
    Ο Παπακων/νου θα φαει σφαλιαρα για τον προυπολογισμο ανεκδοτο που τους πηγαινει και αν δεν κοψει τις δαπανες κατα 30%,
    ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ, μιας και βλεπουν οτι τα λεφτα θελουν να τα φανε οι Κολαδες του 2009.
    Αν νομιζεις οτι επειδη οι καραγκιοζηδες που σημερα ειναι Υπουργοι υποσχεθηκαν ο,τι τους ηρθε στο κεφαλι,αποτελει επιχειρημα ωστε να μην πληρωνουμε τα δανεικα αλλα να δανειζομαστε εκ νεου,ζεις στην εποχη της Μιμης και του Τσοβολα δωσ’τα ολα,μονο που δεν υπαρχουν πλεον για να δωσει.

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΛΟΓΩ Ε.Ε. ΟΙ ΠΕΙΝΑΛΕΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ
    ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΔΑΣΚΑΛΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ- ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΕΑΝ ΕΣΥ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙΣ Σ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ.

    ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΟΜΩΣ ΚΙ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΑ.

    ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ .

    ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΚΡΑΤΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ Η ΣΚΟΥΦΙΑ ΤΟΥΣ , ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΣΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ,ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση