GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εικόνα της γυναίκας στα ΜΜΕ...

Aπό την Χριστίνα Κούρκουλα Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικολόγοι Πράσινοι . Η γυναίκα και το σώμα της έχουν αποτελέσει αντικείμενο...

Aπό την Χριστίνα Κούρκουλα
Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οικολόγοι Πράσινοι
.
Η γυναίκα και το σώμα της έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τότε που εφευρέθηκαν τα μαζικά μέσα επικοινωνίας και καθιερώθηκε η διαφήμιση ως μέσο προώθησης προϊόντων. Η φεμινιστική οπτική είναι αυτή που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπίσει και μελετήσει την καθοριστική επίδραση της εικόνας του φύλου όπως αυτή διαμορφώνεται και διαχέεται από τα ΜΜΕ προς την κοινωνία.
Τα διάφορα έντυπα, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο και κυρίως η τηλεόραση προωθούν έναν κυρίαρχο λόγο που είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με την εικόνα της γυναίκας, όπως αυτή υπάρχει στο μυαλό των ανδρών και όχι σύμφωνα με την πραγματική ζωή της καθημερινής γυναίκας. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται οι διαφορετικές σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων.
Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το γυναικείο σώμα, όταν...

γίνεται το αντικείμενο του ανδρικού βλέμματος ακόμα και για να τονίσει την ετεροφιλία του άνδρα, ή γίνεται το αντικείμενο των φαντασιώσεων του αρσενικού θεατή. Η γυναικεία εικόνα στα ΜΜΕ και στη διαφήμιση συχνά προβάλλεται ως εικόνα υποταγής, σιωπής και παθητικότητας. Είναι η εικόνα της όμορφης αλλά όχι ιδιαίτερα έξυπνης περσόνας σε διαφημίσεις και σίριαλ στην τηλεόραση, η μισόγυμνη κοπέλα που με σεξουαλικούς υπαινιγμούς πλένει το αυτοκίνητο του καλού της στη διαφήμιση του Matiz, η νεαρή που συνευρίσκεται ερωτικά με το σαμπουάν Herbal Essences, και άλλα παρόμοια περιστατικά σε έναν ατέλειωτο κατάλογο απαξίωσης της γυναικείας νοημοσύνης και υποβιβασμού του γυναικείου σώματος.
Όλες αυτές οι διεργασίες που μετατρέπουν τη γυναίκα σε αντικείμενο, αποσπούν το σώμα της από την ίδια και τη διαιρούν στα μέρη του σώματος της, όχι μόνο της στερούν την ανθρώπινη υπόστασή της αλλά οδηγούν στην αιτιολόγηση της βίαιης συμπεριφοράς εναντίον της. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η συνεχής προβολή βίαιων εικόνων από τα ΜΜΕ κάνει το μέσο άνθρωπο λιγότερο ευαίσθητο σε θέματα βίαιης συμπεριφοράς, πολύ περισσότερο δε σε περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς με θύμα γυναίκα, όταν αυτός ήδη έχει αποδεχτεί υποσυνείδητα την απαξίωση της γυναίκας ως οντότητας ισότιμης με τον άνδρα. Στην πραγματικότητα, πολλά εγκλήματα με θύματα γυναίκες καθρεφτίζουν μηνύματα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ.
Η τηλεόραση στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη καθώς χρησιμοποιείται πλέον από την οικογένεια ως φορέας όχι μόνο ψυχαγωγίας και πληροφόρησης αλλά και κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης των μελών της και κυρίως των παιδιών και των νέων. Επιπλέον βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της χώρας. Σαν αποτέλεσμα, ο ρόλος της στη διαμόρφωση προτύπων και στερεότυπων είναι πλέον καθοριστικός. Μέσα από τα διάφορα τηλεοπτικά σίριαλ, τα talk show και τα reality η γυναίκα εμφανίζεται ως άβουλη, αφελής, υποδεέστερη του άνδρα, με πρωταρχικό μέλημά της την εμφάνισή της. {«Η εκδίκηση της Ξανθιάς», «Αγρότης μόνος ψάχνει», «Όλα»}. Οι πρωινές και οι μεσημεριανές εκπομπές και πολλά δημοφιλή σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης προβάλλουν τη γυναίκα κούκλα, τη γυναίκα αντικείμενο του πόθου, τη γυναίκα συμπλήρωμα του άνδρα, χωρίς δική της αυτόνομη υπόσταση, αδιαφορώντας για το μυαλό της, για την προσωπικότητά της. Η τηλεόραση μπορεί να έχει διευρύνει τα γυναικεία πρότυπα που προβάλλει, όμως εξακολουθεί να μας περνάει μηνύματα αρνητικά για την εμφάνισή μας, τις ατέλειες του σώματός μας, την ηλικία μας, το βάρος μας. Τα μηνύματα που εκπέμπει μας λένε ότι κάποια εκατομμύρια γυναίκες κάθε ηλικίας πρέπει να μοιάσουμε σε κάποια λίγα ψιλόλιγνα μοντέλα και τηλεοπτικές περσόνες που σπαταλούν το χρόνο τους σε ατέρμονες δίαιτες, γυμναστήρια, οίκους μόδας και ινστιτούτα αισθητικής για να παρουσιαστούν ως οι τέλειες γυναίκες. Ένας κόσμος εξωπραγματικός και πολυδάπανος σε χρόνο και χρήμα που το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις νεότερες που αντλούν από αυτόν τα πρότυπα ομορφιάς, να νιώθουν απογοήτευση και ανασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο που διεθνώς αυξάνονται οι περιπτώσεις σοβαρών διατροφικών διαταραχών λόγω εξαντλητικής δίαιτας μεταξύ των πολύ νέων γυναικών που προσπαθούν έτσι να μοιάσουν στα ινδάλματά τους {Δεν υπάρχουν δυστυχώς αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα για το μέγεθος του προβλήματος}.
Μηνύματα γυναικείας παθητικότητας και υποταγής εκφράζονται και μέσα από τις διαφημίσεις, και μόνο με τη στάση του γυναικείου σώματος. Η έκφραση του προσώπου, η στάση του σώματος, η θέση της γυναίκας στο χώρο και σε σχέση με τον άνδρα που πιθανά συμμετέχει σε μια διαφήμιση στέλνουν το μήνυμα της γυναίκας-αντικειμένου. Αυτή η υποβίβαση της γυναίκας στα μέρη του σώματός της προς τέρψιν του άνδρα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, καταστρέφει τη γυναικεία αυτοεκτίμηση.
Η διαφήμιση είναι το παντοδύναμο εργαλείο της επιβολής της εξουσίας στις γυναίκες γιατί έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το υποσυνείδητο εκατομμυρίων ανθρώπων με μια μόνο εικόνα! Βρίσκεται παντού. Στην τηλεόραση, στα έντυπα, στο δρόμο, στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Κι ενώ πιστεύουμε ότι αγνοώντας τα μηνύματα που εκπέμπει μένουμε ανεπηρέαστοι, στην πραγματικότητα αυτά τα μηνύματα μέσα από την εικόνα επιδρούν αποφασιστικά στις αξίες μας, στις επιλογές μας και στις συμπεριφορές μας. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι ένα άτομο εκτίθεται καθημερινά σε πάνω από 2.000 διαφημίσεις, κάτι αντίστοιχο σε μικρότερη κλίμακα συμβαίνει και στη χώρα μας.
Κύριο εργαλείο της διαφήμισης, το γυναικείο σώμα. Η εικόνα του γυναικείου σώματος πουλάει τα πάντα. Η γυναίκα και τα μέρη του σώματος της, κατά προτίμηση το στήθος, τα πόδια και τα οπίσθια, πωλούν από γιαούρτια έως κινητή τηλεφωνία. {Πρόσφατη είναι η διαφήμιση της Q (κιου) στην τηλεόραση όπου διαφημίζει τις προσφορές της προβάλλοντας τα οπίσθια μιας νεαρής κοπέλας με τζιν!} Χρησιμοποιώντας τα μέρη του γυναικείου σώματος ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα για διαφημιστικούς λόγους, το μήνυμα που προσλαμβάνει ο θεατής είναι ότι όχι μόνο η συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά και κάθε γυναίκα είναι μόνο στήθη ή πόδια ή οπίσθια. Ταυτίζοντας τη γυναίκα με τα μέρη του σώματός της κατ’ επιλογή, η διαφήμιση απογυμνώνει τη γυναίκα από την ανθρώπινη αξία της, κάνοντας την αντικείμενο-εργαλείο για την προώθηση των προϊόντων που διαφημίζει. Την μετατρέπει έτσι σε κάτι απρόσωπο, στην ουσία σε πράγμα, κάτι που δεν συμβαίνει με τον άνδρα, τον οποίο σχεδόν πάντα τον αντιμετωπίζει ως οντότητα.
Η απαξιωτική αυτή εικόνα της γυναίκας όπως έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθεί να κυριαρχεί χωρίς ενδείξεις βελτίωσης, τουναντίον πληθαίνουν τα δείγματα εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος από τα ΜΜΕ, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και τα διαβήματα των γυναικείων οργανώσεων. Επιπλέον, με τα στερεότυπα γυναικείων συμπεριφορών που προβάλλουν στο κοινό συντελούν, έστω και χωρίς πρόθεση, στην αύξηση των κρουσμάτων βίας, όπως έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας εναντίον γυναικών.
Είναι ανάγκη λοιπόν να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως είναι:
• Νομοθετική ρύθμιση για τη διαφήμιση που θα απαγορεύει την εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος και την προώθηση σεξιστικών μηνυμάτων που μειώνουν την αξιοπρέπεια της γυναίκας.
•Να εφαρμοστεί και στα ΜΜΕ η αρχή του gender mainstreaming που έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου των υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ στις 5/10/1995, ώστε να βελτιωθούν τα προβαλλόμενα στερεότυπα ανδρών και γυναικών σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας των φύλων.
• Να θεσμοθετηθεί η επιμόρφωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ σχετικά με τα θέματα της ισότητας των φύλων, γεγονός που θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση των εργαζόμενων και θα τους βοηθήσει στην καλύτερη αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από την δουλειά τους στα ΜΜΕ.

9 σχόλια

  1. Αυτά να τα ΠΕΙΣ στον Βουγια και στο ΠΑΣΟΚ που μου βάλανε την γκομενα
    στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΑΞΗΣ
    για τα ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑ ΓΥΜΝΑ
    ( τουλάχιστον είναι ωραία , τα προσόντα) της ΣΑΧΕΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω ενα αυτοκινητο 15ετιας
    για να πηγαινω στη δουλεια μου.

    ΓΙΑΤΙ μου το χαρατσωνετε με τελη κυκλοφοριας τοσο υψηλα;
    Στην αμερικη ΔΕΝ υπαρχουν τελη κυκλοφοριας
    και τα αυτοκινητα ειναι 2000, 4000, 5000 η και 6000 κυβικα!
    εκει δεν μολυνουν;
    ΓΙΑΤΙ με κλεβετε κυριοι της βουλης;
    Για να ΚΛΕΨΩ και εγω, ωστε να βρω χρηματα και να ισοφαρισω;

    ο κλεψας του κλεψαντος γιναμε;

    Ντροπη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαζόπουλος: Η ακροδεξιά είναι η μάστιγα της κοινωνίας και αγωνίζομαι για την εξάλειψή της…

    Ξαναχτύπησε ο εθνικός γελωτοποιός μας χθες ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε την Ελληνικότητα της Β. Ηπείρου και της Κωνσταντινούπολης αφήνοντας επίσης να εννοηθεί πως η Ελλάδα προκαλεί πρόβλημα στα σύνορα άλλων χωρών. Φυσικά και δεν έμεινε εκεί καθώς υπήρξε για ακόμα μια φορά θερμός υποστηριχτής των «παιδιών με τις κουκούλες». Κατηγόρησε για αυθαιρεσία την αστυνομία που συνέλαβε την 22χρονη φερόμενη ως μέλος των Πυρήνων Φωτιάς και συνέκρινε το περιστατικό με την υπόθεση Χριστοφοράκου. Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Άλλο η υπόθεση Siemens και Χριστοφοράκου, άλλο η εγχώρια τρομοκρατία. Βέβαια και στο παρελθόν έχει διαπρέψει δια των απόψεών του ο κ. Λαζόπουλος, ο οποίος μάλιστα προ μερικών εβδομάδων δήλωσε πως η «ακροδεξιά» (εννοώντας πάντα τον πατριωτισμό) είναι η μάστιγα της κοινωνίας και αγωνίζεται για την εξάλειψή της από τη ζωή μας….
    Κ. Λαζόπουλε αποφασίστε, σάτιρα κάνετε ή μαύρη προπαγάνδα; Δεν έχουμε καμιά όρεξη να ασχοληθούμε με το άτομό σας αλλά όπως βλέπετε το star system σας έχει εκλέξει ως mainstream φυσιογνωμία και ρυθμιστή της κοινής γνώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς θα βρείτε και αυτό τότε ενδιαφέρον:
    http://www.savethemales.ca/001904.html

    "How the Rockefellers Re-Engineered Women"

    Καπετάν Μακρής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

    ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ...

    Να καταγγέλλουν στο υπουργείο τους δασκάλους και τους καθηγητές που επιβάλλουν σε παιδιά να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό κάλεσε γονείς και μαθητές η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
    «Είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Από τη μια έχουμε κοινωνίες που έχουν διαμορφώσει μέσα στους αιώνες διάφορα πιστεύω –και όχι μόνο θρησκευτικά– και από την άλλη το γεγονός ότι σήμερα συμβιώνουμε με ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς. Στη δημοκρατία πρέπει να σεβαστούμε και τα δυο. Η υπάρχουσα δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της, αλλά και δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φιλοξενούμενους να αφομοιώσουν τα πιστεύω της», τόνισε αρχικά η υπουργός Παιδείας. «Αν συμβαίνει αυτό (σ.σ. εννοεί την επιβολή της συμμετοχής στον εκκλησιασμό-προσευχή), θέλω να μου το αναφέρετε. Δεν μπορεί κανένας δάσκαλος να επιβάλλει σε παιδί να συμμετέχει σε προσευχή, είτε είναι μετανάστης είτε είναι δηλαδή παιδί που προέρχεται από άλλη χώρα, με άλλο θρήσκευμα, είτε είναι και Έλληνας. Στη χώρα υπάρχει ανεξιθρησκία. Επομένως επ’ ουδενί δεν υπάρχει το θέμα της επιβολής να συμμετέχει κάποιος στην πρωινή προσευχή ή σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά τα θρησκευτικά ή τα συγκεκριμένα θέματα της θρησκείας».
    Να σημειωθεί ότι το εν λόγω θέμα είχε αναδειχθεί και πέρυσι ύστερα από σχετικές διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών. Τότε οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής συμμετοχής στην προσευχή –εκ της Εκκλησίας και εκτός αυτής– είχαν επικαλεστεί την παράγραφο 2, του άρθρου 16 του Συντάγματος της Ελλάδος, που αναφέρει: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όξω οι φεμινίστριες! Οι γυναίκες να μη δείχνουν τα βυζιά τους άμα δε θέλουν να τα κοιτάνε οι άντρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοίτα να δείς κυρία μου, έτσι κι αλλιώς, εγω δεν ξέρω καμια γυναίκα που να μην εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι μπορεί να κάνει ΤΟΝ ΚΑΘΕ άντρα ό,τι θέλει.
    Όλες, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ακριβά το πουλάτε το άτιμο.
    Και πιο ακριβά από όλους, το πληρώνουν οι παντρεμένοι.

    Μόνες σας αποφασίσατε να το πουλάτε, μόνες το βγάλατε στο σφυρί, άλλοτε για μερικά ποτά, άλλοτε για μια βόλτα με τη μερσεντή/μπεμβέ, άλλοτε για να νιώσετε κύρος ή ασφάλεια ή θαλπωρή ή σπουδαίες, άλλοτε για να γυρίσει πίσω ο άντρας, αλλοτε για να μην ξαναπατήσει, άλλοτε για να κάνετε ψώνια, άλλοτε για μια πιστωτική, και πάει λέγοντας.

    Αμα έχετε πρόβλημα, να πείσετε κατ αρχάς όλα τα χαζοχαρούμενα τσόκαρα του φύλου σας που λικνίζονται στον Αναστασιάδη νομίζοντας ότι κάποιες είναι, να γυρίσουν σπίτι και να κάνουν τίποτα πιο αξιόλογο, να να πάνε σε μια αξιοπρεπή δουλειά που να μην έχει να κάνει με το μουνί τους. Αμα τις πείσετε, κι εγώ από κοντά.

    Αλλά δεν πρόκειται να γίνει αυτό, και ξέρετε γιατί; Γιατί πάντα θα υπάρχουμε εμείς, που σκεφτόμαστε με το κάτω το κεφάλι, κι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να το αφήσετε να πάει χαμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν αυτά γίνονται εδώ, σκεφτείτε τι γίνεται ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κα Κούρκουλα,
    σίγουρα φυλλομετράς τό Vogue,τό
    Cosmopolitan τό..μέχρι εδώ γνωρίζω
    άρα αντιλαμβάνεσαι ότι όλες οί
    διαφημήσεις απευθύνονται στίς γυναίκες εδώ καί 50 χρόνια.
    Οί παραγωγοί-ιδιοκτήτες αλλά καί
    μοδέλες(sic),στήν πλειοψηφία τους
    είναι γυναίκες εργαζόμενες σκληρά
    καί φεμινίστριες.
    Μειοψηφικά,όταν εξουσιάζουν μετα-
    μορφώνονται καί σέ λυσσασμένες
    Λάικες.
    Έπειτα γνωρίζουμε,ότι οί γυναίκες
    επιδεικνύονται,όχι μόνο γιά νά
    προ(σ)καλέσουν τούς άνδρες,αλλά
    περισσότερο γιά νά επιδειχθούν
    στίς ομόφυλες τους.
    Δέν σού φταίνε λοιπόν παραπάνω οί
    άνδρες,απ΄ότι οί γυναίκες σουφρα-
    ζέτες ή μή.
    Τήν αδύνατη γυναίκα δέν τήν προώ-
    θησαν τά ανδροκρατούμενα ΜΜΕ,στά
    60es, αλλά η ανταπόκριση τού USA
    θηλυκού κοινού στόν σωματότυπο
    τού εκ Λίβερπουλ μοντέλου.
    Καί σιγά μήν πίεζε ο παππούς μου
    τήν γιαγιά μου,νά ξυρίσει πρώτα
    τά πόδια,μετά τίς μασχάλες καί
    τέλος τήν vagina της.
    Καί τά περί πίεσης πρός τίς πτω-
    χές τώ πνεύματι καί βαλάντιο γυ-
    ναίκες είναι μύθοι τού Αισώπου.
    Οί μορφωμένες μέ καλό εισόδημα,
    είναι η πλειοψηφία αυτών πού
    σπεύδουν γιά γιόγκα καί αεροβικές
    πιλάτες(?) καί ένεμμα botox.
    Αυτές αγοράζουν τήν νέα "Ντόριαν
    Γκρέι" υδατόκρεμα,τό νέο 20ποντο
    στιλεττοτάκουνο καί τόν δαντελοτό
    κουραδοκόφτη.
    Άν φταίνε τά έντυπα,ραδιοτηλεορά-
    σεις καί οί ανδρικές φαντασιώσεις
    κατά 30%,η γυναικεία ματαιοδοξία
    καί επιχειρηματικότητα είναι υπεύ
    θυνες κατά 70% γιά τήν barbi κατά-
    ση πού επικρατεί.
    Ο Χορταρέας καί η Κα Ψούλα,διαφη-
    μίζονται στά ΜΜΕ.
    Σέ συμβουλεύουν αφού φορέσεις ρόζ
    ζαρτιέρα,νά υποκλέψεις 3 τρίχες
    κατσαρές από τό amore καί νά τίς
    βάλεις στό μαξιλάρι τού καννίς.
    Καί τό κάνεις πανάθεμα σε.
    Τά ΜΜΕ ευθύνονται γιά τήν βλακώδη
    ανταπόκριση τών γυναικών?
    Καλό therapy shopping,πολλαπλούς
    οργασμούς καί κυνήγι φτωχοδιαόλων
    αρσενικών.
    Τό γουρούνι τού "Αρκά".
    Aναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση