GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διπλάσιοι οι δημοσιογράφοι που φυλακίσθηκαν...

Διπλασιάστηκε την τελευταία 3ετία ο αριθμός των ανεξάρτητων (freelance) δημοσιογράφων που φυλακίσθηκαν παγκοσμίως, γεγονός που αντικατοπτρίζ...

Διπλασιάστηκε την τελευταία 3ετία ο αριθμός των ανεξάρτητων (freelance) δημοσιογράφων που φυλακίσθηκαν παγκοσμίως, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αλλαγή στα εργασιακά ήθη των μέσων ενημέρωσης, όπως τονίζει σε έκθεσή της η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CJP).
Στην έκθεσή της, η οποία παρουσιάσθηκε στην έδρα της στη Νέα Υόρκη, η οργάνωση τονίζει πως μέχρι την 1η Δεκεμβρίου είχαν φυλακισθεί 136 δημοσιογράφοι, εκδότες και φωτορεπόρτερ, 11 περισσότεροι από το 2008. Σχεδόν οι μισοί από τους κρατουμένους είναι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.
Σημειώνεται επίσης πως...

ο αριθμός των ανεξάρτητων δημοσιογράφων αυξήθηκε, καθώς η επέκταση του Ιντερνέτ έχει επιτρέψει σε περισσότερους δημοσιογράφους να εργάζονται ανεξάρτητα και πολλοί μεγάλοι ενημερωτικοί οργανισμοί έχουν στραφεί σε αυτούς, αντί για προσωπικό κάλυψης διεθνών γεγονότων, προκειμένου να περικόψουν τα κόστη.
«Οι ημέρες που οι δημοσιογράφοι αναχωρούσαν για επικίνδυνες αποστολές, γνωρίζοντας πως είχαν να βασιστούν στο θεσμικό κύρος των μεγάλων ενημερωτικών οργανισμών, έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί», τονίζει ο διοικητικός διευθυντής της οργάνωσης Τζόελ Σίμσον.
«Σήμερα, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις προκεχωρημένες γραμμές είναι κατά το πλείστον ανεξάρτητοι. Η άνοδος της διαδικτυακής δημοσιογραφίας έχει ανοίξει τον δρόμο σε μία νέα γενεά δημοσιογράφων, αλλά επίσης υπονοεί πως αυτοί είναι πλέον πιο ευάλωτοι», αναφέρεται στην ίδια έκθεση.
Η Κίνα εμφανίζεται να έχει φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους για 11η συνεχή χρονιά, με 24 κρατούμενους, και ακολουθούν το Ιράν, η Κούβα, η Ερυθραία και η Μιανμάρ.
Οι περισσότεροι από τους 23 δημοσιογράφους που κρατούνται στο Ιράν συνελήφθησαν μετά από την καταστολή των διαδηλώσεων και της ενημέρωσης μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Στην Κούβα κρατούνται 22 δημοσιογράφοι, με τους 20 να έχουν συλληφθεί μετά την εκστρατεία λογοκρισίας του Φιντέλ Κάστρο το 2003. Στην Ερυθραία κρατούνται 19 δημοσιογράφοι και στην Μιανμάρ εννέα.
Δημοσιογράφοι κρατούνται και σε άλλες 21 χώρες, μεταξύ αυτών και στις ΗΠΑ, όπου κρατείται για πάνω από ένα χρόνο μία ιρακινή δημοσιογράφος, η οποία εργαζόταν για το Reuters.
Ο αριθμός των φυλακισμένων διαδικτυακών δημοσιογράφων αυξήθηκε στους 68 το τρέχον έτος. Οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι, εκδότες και φωτογράφοι της έντυπης δημοσιογραφίας ανέρχονται σε 51, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά δίκτυα και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters

5 σχόλια

  1. ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ,ΛΥΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΧ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγοι είναι.Ειδικά οι Ελληνες έπρεπε να πάνε όλοι φυλακή με πρώτους τους τηλεοπτικούς αστέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί διαμαρτύρονται εκεί είναι το σπίτι τους. Πρέπει να λένε και ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νέοι και Νέες μακρυά από αυτό που λέγετε δημοσιογραφία σήμερα.
    Αν ακολουθήσετε αυτόν τον κλάδο θα γίνετε ένας ή μία σαν αυτούς.
    Η κοινωνία τους έχει απαξιώσει από τις συμπεριφορές τους και δεν θέλει ούτε να τους βλέπει ούτε και να τους ακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ προτείνω Καιάδα, να ησυχάσουμε μια για πάντα από τους ΞΕΡΟΛΕΣ.
    Όλους να τους στίψεις δεν βγάζεις ένα σωστό, το βιώνουμε καθημερινά.
    Έχουν κλείσει τα μάτια τους και δεν βλέπουν μπροστά και νομίζουν ότι κάποιοι είναι, είναι ένα σκέτο ΜΗΔΕΝΙΚΟ.
    Σταματήστε να αγοράζετε εφημερίδες, περιοδικά κ.λ.π. και μην βλέπετε ειδήσεις, ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ.
    Συμπολίτες μου το κέρδος σας θα είναι η ηρεμία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση