GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κενό αέρος» 2 δισ.€ από επισφάλειες...

Από το http://www.sofokleous10.gr . Βαριά πληρώνει η Eurobank τη γοργή ανάπτυξη των χορηγήσεων πριν το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς ήδη στα δ...

Από το http://www.sofokleous10.gr
.
Βαριά πληρώνει η Eurobank τη γοργή ανάπτυξη των χορηγήσεων πριν το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς ήδη στα δύο χρόνια αναταραχής (2008-2009) στις αγορές και την οικονομία έχει υποχρεωθεί να σχηματίσει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, που υπερβαίνουν το ποσό των 2 δις. ευρώ!
Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων μη ελεγμένων από ορκωτούς στην οποία προχώρησε η τράπεζα χθες, σε «νεκρό» ειδησεογραφικό χρόνο λόγω της απεργίας και...

χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη οικονομική κατάσταση, επιβεβαιώνει ότι δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές απώλειες από τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς το χαρτοφυλάκιό της έχει σοβαρή έκθεση σε καταναλωτικά δάνεια και σε χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων,
1. Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους αυξήθηκαν από τα 886 το 2008, στα 1.177 εκατ. ευρώ το 2009, ανεβάζοντας τις συνολικές πιστωτικές απώλειες της διετίας της κρίσης πάνω από τα 2 δις. ευρώ (στα 2,063 δις. ευρώ για την ακρίβεια).
2. Οι προβλέψεις «πριόνισαν» την κερδοφορία: ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων του 2009 ανήλθαν σε 1.569 εκατ. ευρώ, μετά τις προβλέψεις μειώθηκαν στα 362 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, όμως, περίπου 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από χρηματοοικονομικές πράξεις. Η κερδοφορία από αυτή την πηγή ήταν σημαντικά αυξημένη, κυρίως χάρη στα κέρδη από ομόλογα, καθώς το 2008 η τράπεζα είχε καταγράψει κέρδη 114 εκατ. ευρώ από χρηματοοικονομικές πράξεις.
3. Η Eurobank αντιμετωπίζει, όμως, και σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των δανείων της, παρά την εγγραφή μεγάλου ύψους προβλέψεων και ενώ το σύνολο των χορηγήσεων το 2009 «πάγωσε» στο επίπεδο των 57 δις. ευρώ, με οριακή αύξηση 0,6% από το 2008.
4. Το ποσοστό των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε από το 2,7% το 2008 στο 5,2% το 2009. Σοβαρή αύξηση παρουσιάζουν και τα δάνεια που βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κοκκίνισμα» (σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών), καθώς το ποσοστό τους αυξήθηκε από 3,9% το 2008 σε 6,7% το 2009.
5. Απότομα μειώθηκε, όμως, ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από το 89,7% το 2008, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο πιο «φυσιολογικό» 58,6%.
6. Τέλος, η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, με σύνολο κεφαλαίων ύψους 6,3 δις. ευρώ φαίνεται αρκετά ισχυρή για να καλύψει τις πιέσεις της συγκυρίας. Ωστόσο, από το σύνολο των κεφαλαίων τα 950 εκατ. ευρώ αφορούν προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, τα 791 εκατ. ευρώ προέρχονται από προνομιούχους τίτλους που έχει εκδώσει η τράπεζα και άλλα 275 εκατ. ευρώ αφορούν δικαιώματα μειοψηφίας.
Ο βαθμός των πιέσεων που θα αντιμετωπίσει η Eurobank το 2010 εξαρτάται, όπως τονίζουν αναλυτές, από δύο βασικούς παράγοντες: το βάθος της αναμενόμενης ύφεσης στην Ελλάδα, που η Deutsche Bank χθες τόνισε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο περιμένει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τις εξελίξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων.
Και αυτό διότι η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της Eurobank δίνει στην τράπεζα μεγάλη έκθεση σε πιστωτικούς κινδύνους από την επιδείνωση των συνθηκών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ η τράπεζα του ομίλου Λάτση είναι μετά την Εθνική η δεύτερη σε αξία τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα.

11 σχόλια

  1. ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..

    Ποός είναι ο ηθικός αυτουργός ??

    Μήπως οι τραπεζίτες ???
    ==================

    Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Ηρακλείου η είδηση της αυτοκτονίας 62χρονου επιχειρηματία, ο οποίος βρέθηκε χθες το απόγευμα νεκρός στην εξοχική του κατοικία στο Καμηλάρι.Ο άτυχος άνδρας ήταν συνιδιοκτήτης σε ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια στο κέντρο του...


    Ηρακλείου. Μάλιστα επειδή το κατάστημα βρίσκεται κοντά στα δικαστήρια, θαμώνες ήταν αρκετοί δικηγόροι που περιγράφουν τον 62χρονο ως άνθρωπο αγαπητό, κοινωνικό και δραστήριο.

    Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε γύρω στις 5 χθες το απόγευμα. Την Αστυνομία ενημέρωσε σε κατάσταση σοκ η κόρη του θύματος. Ο 62χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με καραμπίνα.

    Αστυνομικοί του τμήματος Μοιρών που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν την σορό του στο υπνοδωμάτιο, δεξιά από την κεντρική είσοδο. Μάλιστα επειδή το σώμα του είχε πλακώσει την καραμπίνα φοβήθηκαν μήπως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και γι’ αυτό παράλληλα με την ιατροδικαστή, στον τόπο κατέφθασαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου και αστυνομικοί της σήμανσης.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε αυτοκτονία, ωστόσο αναμένεται και η διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής. Παρά την εξονυχιστική έρευνα που έγινε στο σπίτι, δεν βρέθηκε κάποιο σημείωμα.

    Πάνω του είχε μόνο 150 ευρώ.

    Παρά το γεγονός ότι το σπίτι βρισκόταν λίγο πριν από το χωριό, ο πυροβολισμός «σήκωσε» στο πόδι τους συγχωριανούς του. «Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Όλο το χωριό έχει συγκλονιστεί. Ακούσαμε ότι αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα με το μαγαζί του και είχε κάποια χρέη αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς σκεφτόταν και πώς αισθανόταν για να φθάσει σε αυτό το σημείο» ανέφερε στην «Π» φίλος του από την περιοχή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες στο κατάστημα γίνονταν εργασίες ανακαίνισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευρομπανκ και οι αλλες κλεβουν τον κοσμο με επιτικια 10% κλοπης

    και εσεις φοβοσαστε μη φτωχυνει

    Κακομοιρηδες ποσα υποκαταστηματα εχουν οι τραπεζες και πως τα συντηρουν?

    Η Λατση εχει βγαλει 120 δις μονο απο την υπεραξια του παρανομου και χωρις αδεια TheMall στο Μαρουσι

    Αντε μην κλαιτε αλο την κακασχημη Λατση που οσα και να εχει φατσα δεν εχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φρού-φρού και αρώματα.
    Μόνο να βάζει παραπλανητικές διαφημίσεις και να γδέρνει τον πελάτη ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΑΚΑΝΔΑΛΟ

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΙΣ ΛΑΤΣΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ΚΛΠ...

    ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ?

    ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη δημιουργείτε εντυπώσεις και οι βλάκες βγάζουν τις καταθεσεις.
    Η τραπεζα αυτή έχει 6,3 δις αποθεματικό...δηλαδή είναι πολύ υγιής. Τα δε κέρδη ανωτερα των προβλέψεων.
    Στο ΧΑ ανεβαίνει σήμερα 2% και να λετε δόξα τω θεώ που οι ελληνικές τράπεζες δεν εφαρμόζουν σκληρή πολιτική κατασχεσεων ακινήτων, όπως οι αμερικάνικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειγον

    Να συλλαβει ο εισαγγελεας Αρειου Παγου και ο Προισταμενος της Ειαγγελιας Αθηνων και των αλλων πολεων σημερα με διαδικασια αυτοφόρου τους μαυραγοριτες τραπεζιτες

    για παρανομο ανηθικο ταχυτατο πλουτισμο σε περιοδο οικονομικης κρισης και για εκβιασμο των πολιτων και για πιεση σε αυτοκτονια τους!

    Αν δεν το κανει θα συληφθει καποια στιγμη και ο ιδιος απο τους πολιτες για συμμετοχη και καλυψη ολων των ανωτερω αδικηματων...

    Πολιτες Αθήνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειγον

    Να συλλαβει ο εισαγγελεας Αρειου Παγου και ο Προισταμενος της Ειαγγελιας Αθηνων και των αλλων πολεων σημερα με διαδικασια αυτοφόρου τους μαυραγοριτες τραπεζιτες

    για παρανομο ανηθικο ταχυτατο πλουτισμο σε περιοδο οικονομικης κρισης και για εκβιασμο των πολιτων και για πιεση σε αυτοκτονια τους!

    Να συληφθουν επισης οι ιδιοκτητες και οι υπαλληλοι των μεσαιωνικων εταιριων ενημερωσης οφειλετων και κατασχεσης σπιτιων για συστηματικο εκβιασμο και εξωθηση σε αυτοκτονια!

    Το ΣΔΟΕ ή η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων να μπει στις τραπεζες και τις επιχειρησεις των μαυραγοριτων!

    Αν δεν το κανει θα συληφθει καποια στιγμη και ο ιδιος απο τους πολιτες για συμμετοχη και καλυψη ολων των ανωτερω αδικηματων...

    Πολιτες Αθήνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H Eyrobank
    εχει αποθεματικο 6 δις ειναι τα λεφτα του Καραμανλη που εδοσε

    και το κρατος χρεοκοπησε

    Η Λατση κερδισε 120 δις αερα απο το THEMALL απο το Μαρουσι

    ξυπνατε Ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε μπλούπερς, επιστήμη την έχεις κάνει τη μαλακία εδώ μέσα.
    Επιτέλους, βάλε και λίγο το δεξί σου χέρι πάνω στο τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν οι Δ.Υ. συνειδητοποιήσουν τί τους περιμένει η πλατεία Κλαυθμώνος θα αποκτήσει πάλι την παλιά της αίγλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση