GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ομιλία Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ...

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Σήμερα, ήταν προγραμματισμένη μια Προ Ημερησίας Διάταξης Συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης κα...

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα, ήταν προγραμματισμένη μια Προ Ημερησίας Διάταξης Συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Και βούλησή μου ήταν να γίνει αυτή μου η τοποθέτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.
Να ακολουθήσει διάλογος. Υπεύθυνος, σοβαρός. Να εκφραστούν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τα διλήμματα αλλά και
...

για τις δικές τους προτάσεις. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Δεν το θέλησαν.Φυγομάχησαν.ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ζήτησαν αναβολή.
Το κάθε κόμμα για τους δικούς του λόγους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, μια συζήτηση καθοριστική για το μέλλον της χώρας, μια συζήτηση στον ναό της δημοκρατίας, εδώ στην Βουλή -που η ίδια είχε ζητήσει- ως διαδικασία «γλάστρας» στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης.
Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τις αποφάσεις αυτές.
Αντίθετα, ήταν προφανής η προσπάθεια της ΝΔ να αποφύγει μια παρόμοια συζήτηση.
Όχι μόνο φυγομάχησε, αλλά αρνείται επίμονα να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες.
Και θεωρεί ότι ένας τακτικισμός, η αναβολή της συζήτησης, μπορεί να κρύψει τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Θα περίμενα, θα περίμενε κι ο Ελληνικός λαός – και περιμένω ακόμα – περισσότερο θάρρος.
Αν όχι στα λόγια, τουλάχιστον στην πράξη, δηλαδή στην έμπρακτη υποστήριξη μιας Κυβέρνησης, που είναι αναγκασμένη να διορθώσει τα τραγικά λάθη της δικής τους περιόδου διακυβέρνησης.
Είναι η ώρα, όλοι να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο αυτό.
Δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροκομματικοί υπολογισμοί.
Και αυτή την ώρα ιστορικών αποφάσεων, ο λαός μας, οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Εμείς πάμε μπροστά.
Μακάρι σε μια τέτοια δύσκολη και ιστορική στιγμή για τη χώρα, και οι άλλοι να μπορούσαν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.
Εμείς, παρότι δεν ευθυνόμαστε για την σημερινή τραγωδία που περνά ο τόπος, είμαστε αποφασισμένοι, έτοιμοι, να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες.
Δεν λιποτακτούμε.
Με γνώση του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους των αποφάσεών μας. Αλλά και με συνείδηση του χρέους μας απέναντι στον τόπο, στην πατρίδα, στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό.
Είναι, όμως, χρέος μου απόψε να μιλήσω, και εφόσον η ευκαιρία να το κάνω στην Ολομέλεια της Βουλής χάθηκε, επέλεξα να το κάνω εδώ.
Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που εξελέγη τον Οκτώβριο από τον Ελληνικό λαό, για να φέρει τη χώρα σε νέα πορεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εδώ και 5 μήνες, η Κυβέρνηση δίνει μία καθημερινή μάχη παντού.
Όσο και αν ακούγεται δραματικό, η μάχη αυτή δεν είναι μόνο για το μέλλον.
Είναι για το παρόν, για το σήμερα.
Για τη διάσωση της χώρας.
Όποιος νομίζει ότι αυτό είναι μια υπερβολή ή ένα σχήμα λόγου, κάνει λάθος.
Δυστυχώς, τα πράγματα στη χώρα έχουν φτάσει εδώ και καιρό στα όριά τους.
Καθημερινά παλεύουμε με τον χρόνο, προσπαθώντας να κρατήσουμε την οικονομία της χώρας ζωντανή.
Μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το σήμερα, το τώρα, από την ημέρα που θα έρθει να ζητήσουμε ένα ακόμη δάνειο από τους πιστωτές μας, από τις διεθνείς αγορές, και θα βρούμε τις πόρτες κλειστές, ή θα βρεθούμε μπροστά σε δυσβάσταχτα επιτόκια.
Έχω συγκαλέσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, για να πάρουμε τις αποφάσεις μας για την οικονομία.
Έχει γίνει πολύς λόγος γι’ αυτές τις αποφάσεις. Για τις ενδεχόμενες συνέπειές τους, για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν, για το γεγονός ότι σηματοδοτούν μια ανατροπή σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Με όσα και εμείς πρεσβεύουμε, ιδεολογικά και πολιτικά.
Εγώ προτιμώ να σταθώ μπροστά σας, μπροστά στους Έλληνες πολίτες, και να μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια, κατ’ αρχάς για το τι θα συμβεί αν δεν τις λάβουμε αυτές τις αποφάσεις.
Αν κρυφτούμε πίσω από το πρόβλημα και βάλουμε το κεφάλι στην άμμο σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Πολλές φορές το έκανε αυτό η χώρα, τις προηγούμενες δεκαετίες.
Και γι’ αυτό σήμερα βρίσκεται εδώ όπου βρίσκεται.
Αν, λοιπόν, για μία ακόμα φορά, φερθούμε ανεύθυνα απέναντι στην ιστορία μας, τη δική μας ιστορία, αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε την οικονομία μας, και μαζί την ίδια την υπόστασή μας, αύριο, κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι τον 14ο, αλλά τον 6ο, τον 5ο, τον 4ο μισθό ή και τη σύνταξη.
Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό. Το γνωρίζω. Είναι όμως η αλήθεια.
Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί με παρόμοιους όρους, με αυτούς που δανείζεται συνήθως μια χώρα της Ε.Ε., τότε οι συνέπειες θα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές.
Η ευθύνη μας είναι να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή.
Πολλοί αναρωτιούνται και τους κατανοώ απολύτως: δεν θα βαθύνει η ύφεση, με περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες;
Όμως, αυτό που μας απειλεί πρωταρχικά δεν είναι η ύφεση, αλλά κάτι ακόμα χειρότερο. Να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού. Ασφυξία πληρωμών.
Καλώ όλους να σκεφτούν, τι θα συμβεί στη χώρα μας και στους πολίτες, αν το κράτος δεν μπορέσει κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.
Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας στραγγίσει. Αν ο δανεισμός του κράτους γίνει απαγορευτικός.
Αν αυτό συμπαρασύρει τα επιτόκια όλων των δανείων, τα στεγαστικά δάνεια, στα δάνεια των επιχειρήσεων, κάθε είδους ιδιωτικό δανεισμό.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, λόγω του υπερβολικού πια βάρους και κόστους.
Αν κανείς πιστεύει ότι αυτό είναι ένα νοσηρό και απομακρυσμένο σενάριο, σημαίνει πως δεν έχει αντιληφθεί πού έχει βρεθεί σήμερα η Ελλάδα, η πατρίδα.
Ποιές τρύπες άνοιξαν τα χρόνια κακοδιαχείρισης και διάλυσης της κρατικής μηχανής.
Και εκείνοι που σήμερα κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, είναι εκείνοι που εγκλημάτησαν εις βάρος του Ελληνικού λαού και άνοιξαν αυτές τις τρύπες.
Είναι εκείνοι που συναλλάχθηκαν μαζί τους, για να κερδίσουν μικρά και μεγάλα προνόμια, τα οποία κόστισαν και κοστίζουν στη χώρα αυτό που βιώνει σήμερα ο κάθε πολίτης.
Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέες τρύπες, νέα χρέη, νέες νάρκες στον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε την διαφάνεια ως βασική προϋπόθεση - όρο επιβίωσης, αλλαγής και ανάκτησης της διεθνούς μας αξιοπιστίας.
Πέντε μήνες η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κάνει αγώνα ,ώστε να πειστούν οι δύσπιστοι πια, ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και προχωράει μπροστά.
Μέσα σε πέντε μήνες έχουν γίνει αλλού βήματα και αλλού μεγάλα άλματα ,όχι μόνο για να πείσουμε τους άλλους, αλλά και για να προχωρήσουμε μπροστά.
Και θα το κάνουμε.
Γιατί είμαστε μια χώρα που μπορεί, γιατί έχουμε ένα λαό που ξέρει να μάχεται, γιατί πρώτα από όλα θα παλέψουμε για να σώσουμε την πατρίδα μας.
Να σώσουμε την Ελλάδα, τους πολίτες και τα παιδιά μας από οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.
Από τον όλεθρο που μπορεί να σημαίνει να μην καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε συντάξεις και εισοδήματα.
Ναι, δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει.
Οποιο και αν είναι το πρόσκαιρο κόστος, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, ό,τι και αν πρέπει να αποφασίσουμε, όσο δύσκολες και αν είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σήμερα σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα αρνητικά σενάρια για την πατρίδα μας.
Η ευθύνη που μου αναλογεί και μας αναλογεί δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Είναι η ευθύνη μας για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, η ζωή και το μέλλον των οποίων εξαρτάται από τις αποφάσεις μας.
Αυτό που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε δεν έχει προηγούμενο.
Μια χώρα στον κατήφορο, μια οικονομία στο χείλος της καταστροφής, ένα κράτος εν υπνώσει.
Λυπάμαι ως Έλληνας, λυπάμαι ως πολίτης, που κάποιοι οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση.
Ως Πρωθυπουργός όμως, δεν έχω το περιθώριο απλώς να διαπιστώνω το πρόβλημα. Να το σχολιάζω ή ακόμα να το ξορκίζω με εύκολα συνθήματα και παχιά λόγια - τα οποία παλαιότερα είχαμε ακούσει, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι Έλληνες πολίτες μας εξέλεξαν για να λύσουμε προβλήματα, ακόμα και αν τα προβλήματα που βρήκαμε ήταν απείρως μεγαλύτερα από αυτά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Και αυτό θα κάνουμε.
Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντί τους.
Θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση που χρειάζεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Για να σώσουμε την οικονομία και την αυτονομία της πατρίδας μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική, πιο δίκαιη Ελλάδα του αύριο. Υπενθυμίζω τις αρχές μας, της 3ης του Σεπτέμβρη.
Υπενθυμίζω τα λόγια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου:
Για να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, χρειάζεται να έχουμε λαϊκή κυριαρχία – δημοκρατία, για να έχουμε λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, απαιτείται πρώτα απ’ όλα να έχουμε την εθνική μας ανεξαρτησία. Χωρίς αυτήν, ούτε δημοκρατία θα υπάρξει, ούτε και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα λοιπόν, έχει ήδη τρωθεί η κυριαρχία μας.
Η αυτονομία μας.
Από την επιτήρηση, μέχρι και τις βουλήσεις των διεθνών αγορών και πιστωτών μας.
Αυτό είναι το διακύβευμά μας. Να αποκτήσουμε ξανά την δύναμη να ορίζουμε εμείς την τύχη μας.
Και αυτό απαιτεί σήμερα αποφάσεις – όχι αύριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ποτέ στην πολιτική μου σταδιοδρομία δεν στάθηκα μπροστά στους πολίτες με μισόλογα.
Και ούτε θα σταθώ και τώρα.
Ναι, θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα.
Δεν είχαμε πάρει;
Δεν έχουν αρχίσει και υλοποιούνται;
Δεν εγκρίθηκαν μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και από την Επιτροπή της Ε.Ε. και τους εταίρους μας – και μάλιστα, με καλό λόγο εκ μέρους τους;
Και βέβαια.
Τότε, ως προς τι τα επιπλέον μέτρα;
Θα είμαι απολύτως ειλικρινής:
Πρώτα απ’ όλα, πληρώνουμε την έλλειψη αξιοπιστίας που θέριεψε από τις πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αλλά αυτή η αναξιοπιστία έγινε και αφορμή να είναι αναξιόπιστη ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απολογείται σήμερα για το τι δεν έκανε για να σταματήσει τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας.
Και έτσι σήμερα, δανειζόμαστε σε διεθνείς αγορές, που απλώς δεν μας πιστεύουν.
Είναι δυστυχώς τόσο απλό.
Και τώρα πια, χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας, που για να την παράσχουν, θέλουν να πείσουν τους δικούς τους πολίτες -από τους οποίους ζητούν κι αυτοί θυσίες -ότι και οι Έλληνες κάνουν αυτά που πρέπει.
Όλοι βλέπουμε την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τα ξένα Μέσα. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα – εκεί μας έφτασαν με τις πολιτικές τους οι προηγούμενοι.
Και ξέρετε τι ρωτούν;
Μπορεί η Ελλάδα;
Μπορεί ο Έλληνας και η Ελληνίδα;
Εσείς είσαστε φυγόπονοι, λιγόψυχοι, και τώρα ζητάτε να πληρώσουν άλλοι τα δικά σας σπασμένα;
Μπορείτε εσείς να χτυπήσετε την διαφθορά, να χτυπήσετε την φοροδιαφυγή, τις μίζες, τις σπατάλες, τις διαλυμένες κρατικές υπηρεσίες, τις χαριστικές ρυθμίσεις, το ρουσφέτι, τον κομματισμό;
Αυτή είναι η αλήθεια που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να δούμε κατάματα.
Και η αλήθεια δεν κρύβεται στην σημερινή εποχή της επικοινωνίας και των παγκόσμιων ΜΜΕ. Δυστυχώς, διαστρεβλώνεται πολλές φορές εις βάρος μας.
Και η αξιολόγησή τους υπάρχει και θα υπάρχει, αμείλικτη και καθημερινή.
Αλλά αυτή η εικόνα μας αδικεί.
Ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι.
Μπορούμε και θα βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.
Και πρέπει σήμερα να πάρουμε δύσκολες, σκληρές αποφάσεις.
Αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν.
Δεν είναι επιλογή.
Είναι αναγκαιότητα.
Πρέπει να κάνουμε – πέρα από κάθε αμφιβολία – τα πάντα για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.
Μόνοι μας.
Δεν φταίνε οι άλλοι λαοί της Ευρώπης για τα δικά μας χρέη.
Και να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε, πέρα από κάθε αμφιβολία.
Να αποδείξουμε τι σημαίνει και τι μπορεί πράγματι η Ελλάδα.
Θα θέλαμε να είχαμε περισσότερο χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμα των μεγάλων διαρθρωτικών μας πολιτικών.
Γιατί ξέρουμε ότι συν τω χρόνω θα απαντήσουμε σε όλες αυτές τις αιτιάσεις εναντίον μας.
Ξέρουμε ότι μπορούμε, από τους Ολυμπιακούς μέχρι τα μεγάλα έργα, την εξωτερική μας παρουσία και την ανάπτυξη της χώρας. Το έχουμε ξανακαταφέρει.
Το 2010 είναι για μας η χρονιά των μεγάλων τομών, που ήδη ξεκινήσαμε – στην προϋπολογισμό, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκηση, στο νέο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο.
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα αποδώσουν. Θα σπάσουν κατεστημένα και θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες. Θα δώσουν στον Έλληνα πολίτη αυτό που ζητά: το αυτονόητο, να ζει σε ένα κράτος με κανόνες. Με δικαιοσύνη. Με διαφάνεια.
Με μία Διοίκηση, που σέβεται τα χρήματά του και του τα επιστρέφει σε καλύτερες υπηρεσίες, σε ανάπτυξη.
Σε ένα κράτος που δίνει δυνατότητες σε όλους και προστατεύει τους αδύναμους.
Αυτή είναι η πολιτική μας.
Αλλά αυτός ο χρόνος απλά δεν υπάρχει σήμερα.
Δεν μας τον δίνουν οι διεθνείς συνθήκες.
Ναι, οι πιστωτές μας, από τους οποίους –δυστυχώς- εξαρτόμαστε.
Όμως μπορούμε να απαντήσουμε με αξιοπιστία.
Και οι εταίροι μας ελπίζουν σε αυτό.
Ελπίζουν σε μια νέα Κυβέρνηση, που δημιουργεί το αίσθημα της σιγουριάς και προοπτικής, και βεβαίως μιας προοπτικής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ελπίζουν, διότι ξέρουν ότι χωρίς γενναίες αποφάσεις, δικές μας και δικές τους, απειλείται και η ίδια η Ευρώπη, η οικονομία της Ευρώπης.
Γι’ αυτό και έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στη δική μας σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.
Γι’ αυτό έχουμε ως παράταξη και ως Κυβέρνηση ιστορική ευθύνη.
Να κάνουμε ό,τι πρέπει, για να κερδίσουμε αυτό το χρόνο που χρειαζόμαστε για να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία μας, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας.
Για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που υποσχεθήκαμε.
Αυτές για τις οποίες μας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους οι Έλληνες πολίτες.
Και μαζί, να φανερωθεί έμπρακτα και δυναμικά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.
Να σταματήσουμε την κερδοσκοπία σε βάρος μας και σε βάρος της ευρωζώνης και της Ευρώπης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου να σας αναλύσω με μερικά στοιχεία την σημερινή κατάσταση.
Το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε στα 300 δις ευρώ.
Είναι πολύ πιο πάνω από το ετήσιο εθνικό εισόδημα που φτάνει στα 240 δις ευρώ.
Το ταμείο του Δημοσίου για φέτος πρέπει να βρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις τακτικές δαπάνες, να πληρώσει τις συντάξεις, τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Από αυτά, πρέπει να δανειστεί περίπου τα μισά.
Κάθε χρόνο, δανειζόμαστε περίπου τα μισά από όσα δαπανούμε.
Και κάθε χρόνο, δαπανούμε όλο και περισσότερα, ενώ κάθε χρόνο εισπράττουμε όλο και λιγότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Το αποτέλεσμα είναι οι δανειστές να μας ζητούν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια, σε σημείο που ο δανεισμός να κινδυνεύει να γίνει απαγορευτικός. Σε σημείο που να έχουν πέσει πάνω μας οι κερδοσκόποι.
Σκεφτείτε έναν επιχειρηματία, ο οποίος χρωστάει, δανείζεται, αυτά τα σπαταλά, πιθανώς τα παίζει στο καζίνο, ξαναζητά δανεικά, τα ξανασπαταλά, και πια όταν πάει ξανά να δανειστεί, δεν βρίσκει δανειστές.
Τρέχει τότε για να σωθεί σε τοκογλύφους.
Αυτό αποτελεί την τελική πράξη της χρεοκοπίας.
Αυτό εμείς πρέπει να αποφύγουμε.
Πριν από λίγα χρόνια, δανειζόμασταν σχεδόν με τους ίδιους όρους με τη Γερμανία.
Σήμερα, όταν δανειζόμαστε 5 δις ευρώ, πληρώνουμε 750 εκ. ευρώ παραπάνω τόκους απ’ ό,τι η Γερμανία.
Σήμερα για να πληρώσεις αυτά τα επιπλέον χρήματα, πρέπει να αυξήσεις τους φόρους ή να μειώσεις τις δαπάνες.
Από το 2004 στο 2009, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 10 δις ευρώ,και οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23 δις ευρώ.
Το 52% των εσόδων πάει σε μισθούς και σε συντάξεις.
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 ήταν 45%.
Το 2004 για επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία χρειάστηκε να καταβληθούν 6 δις, το 2009 έφτασε στο ποσό των 12 δις ευρώ.
Είναι βιώσιμο αυτό;
Όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν πάει άλλο.
Δεν μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε έτσι.
Και ακόμη χειρότερα, οι πιστωτές μας δεν μας δίνουν άλλο χρόνο. Δεν μας δίνουν άλλο χρόνο, γιατί η χρηματοπιστωτική κρίση παγκοσμίως – για την οποία δεν ευθυνόμαστε - έχει οδηγήσει όλες τις χώρες σε ελλείμματα και βρίσκουν σε αυτές πιο φερέγγυους πελάτες.
Δεν μας δίνουν άλλο χρόνο, γιατί θεωρούν ότι δεν είμαστε αξιόπιστοι.
Σήμερα, καμία υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κανένας αναλυτής δεν πιστεύει τους Έλληνες, όταν τους λέμε ότι θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και θα εισπράξουμε φόρους.
Γιατί τους το έλεγαν επί πέντε χρόνια και αντί τα έσοδα να αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονταν.
Όχι γιατί δεν πιστεύουν ότι έχουμε τις δυνατότητες, αλλά γιατί είδαν ότι τα προηγούμενα χρόνια αρνηθήκαμε πεισματικά να τις αξιοποιήσουμε.
Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση.
Γιατί ενώ επί 5 χρόνια αυτά έλεγαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αντί γι αυτά, έβλεπαν πάρτι κολλητών, αδιανόητες σπατάλες, off shore υπουργών και σκάνδαλα.
Δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος στη σπατάλη και στις δαπάνες του Δημοσίου, γιατί έχουν δει τις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, δηλαδή αυτές που δεν περιλαμβάνουν τους τόκους, να αυξάνονται μέσα σε μόλις τρία χρόνια (2006-2009) κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 50%.
Δεν πιστεύουν ότι μπορούμε, γιατί ενώ οι δαπάνες για τόκους ήταν 9 με 9,5 δις ευρώ για 7 χρόνια – τόσους τόκους πλήρωνε το κράτος – από το 2009 ξεπερνούν τα 12 δις.
Δεν πιστεύουν ότι μπορούμε, γιατί με τόσες δαπάνες, το μόνο που καταφέραμε ήταν να βυθίσουμε την οικονομία στην ύφεση. Με πραγματική και ονομαστική μείωση του εισοδήματος.
Και δεν μας δίνει κανείς άλλο χρόνο, γιατί δεν φτάνει που η χώρα οδηγήθηκε από την σπατάλη και την κακοδιαχείριση σε αυτά τα απαράδεκτα νούμερα, προσπαθήσαμε κιόλας να τους δώσουμε μια πλασματική εικόνα, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα για τη χώρα και το 2007, για να βγούμε από την επιτήρηση, και το 2009, λέγοντας ότι το έλλειμμα είναι 6%, αντί για 12,7%.
Στέλνοντας στοιχεία που έκρυβαν το πρόβλημα, για να μην γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η ΝΔ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτό συνέβη τα τελευταία 5 χρόνια.
Και είναι ιστορία που γράφτηκε. Και αυτή η ιστορία δεν διαγράφεται από την ιστορική μνήμη των εταίρων μας. Θα γίνει παρελθόν, μόνο όταν αποδείξουμε – ότι μπορούμε να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις για την πατρίδα μας.
Αυτή η ιστορία που γράφτηκε τα τελευταία χρόνια δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο ούτε να την αμφισβητήσουμε, ούτε να την επαναλάβουμε.
Και δεν θα την επαναλάβουμε.
Και όποιος επιχειρεί να δικαιολογήσει σήμερα την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και της ΝΔ, που στις 2 Οκτωβρίου είπαν συνειδητά ψέματα εγγράφως, στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε όλους αυτούς που σήμερα προσπαθούμε να πείσουμε ότι μπορούμε, το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει ότι είναι αμετανόητος υπέρμαχος του ψεύδους και της ανευθυνότητας σε βάρος της ιστορίας αυτού του τόπου, αλλά και σε βάρος των πολιτών αυτής της χώρας και των παιδιών της.
Και ας μην υποκρίνεται κανένας ότι εκτίθεται σήμερα η Ελλάδα, όταν μιλάμε για το πρόβλημα. Για το τι συνέβη στην πατρίδα μας.
Οι διεθνείς μας εταίροι το γνωρίζουν πολύ καλά. Και η Ελλάδα θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο, αν για μια ακόμα φορά το αγνοήσουμε και κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι αποφάσεις μας είναι επιβεβλημένες. Αλλά αποτελούν μόνο την αρχή. Την αρχή ενός νέου ξεκινήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οφείλουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Και θα το κάνουμε, δίνοντας μάχη σε όλα τα επίπεδα.
Σήμερα, αναγκαζόμαστε να παλεύουμε για τη διάσωση της οικονομίας.
Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, εάν δώσουμε όλοι την μάχη για την ανατροπή, για τις μεγάλες αλλαγές.
Αυτό ζητάω: να δώσουμε αυτή την μάχη.
Ο καθένας από όπου μπορεί, όπως μπορεί.
Ζητάω να κάνουμε για τη χώρα μας ό,τι θα κάναμε για το σπίτι μας.
Γιατί η χώρα είναι το σπίτι μας και η ζωή μας είναι εδώ.
Ξέρω ότι οι θυσίες είναι δύσκολες.
Και με πονάει, όπως πονάει κάθε έναν από μας, κάθε βουλευτή,
Κάθε στέλεχος και κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ,που έχει γαλουχηθεί με τις ιδέες και τους αγώνες στο Κίνημά μας.
Αλλά τώρα προέχει ο αγώνας για εθνική επιβίωση.
Και να είστε βέβαιοι πως η Κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει, όλη αυτή η προσπάθεια των πολλών, να λειτουργήσει ξανά υπέρ των λίγων.
Σας καλώ και εσάς τους βουλευτές σε αυτή την μάχη.
Με το βάρος που θα πέσει στις πλάτες των μισθωτών, δεν θα ανεχτώ από κανέναν στην Κυβέρνησή μου να παρακάμπτει ή να λιποψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων.
Προνόμια που κατοχυρώνονται είτε με νόμους, είτε με πλημμελή εφαρμογή τους.
Όπως η φοροδιαφυγή, οι συνθήκες ή οι διατάξεις που επιτρέπουν στον πλούτο να συσσωρεύεται από ανθρώπους, που καταφέρνουν να απαλλάσσονται από το φορολογικό τους βάρος.
Δεν με ενδιαφέρει αν ο πλούτος που κρύβουν είναι σε off shore, δεν με ενδιαφέρει αν φταίνε οι αποδείξεις που δεν κόβουν, ή αν οι βίλες, τα κότερα και οι λιμουζίνες τους είναι περιουσιακά στοιχεία εταιρειών.
Δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους υπάλληλους και τους συνταξιούχους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και όσοι πλούτισαν σε βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του «κορόιδου».
Οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες που θα έρθουν δεν θα είναι εύκολοι, αλλά απαιτώ να είναι πραγματικά δύσκολοι για όσους πλουτίζουν σε βάρος της χώρας, του Δημοσίου.
Δεν βάζουμε απέναντι την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν βάζουμε απέναντι το κεφάλαιο που επενδύεται, που δημιουργεί θέσεις δουλειάς, δεν είναι απέναντί μας οι επιχειρηματίες που αγωνίζονται να διατηρήσουν έντιμα την επιχείρησή τους και μαζί τις θέσεις εργασίας για τους υπαλλήλους τους.
Βάζουμε απέναντι τον πλούτο, που δεν είναι αποτέλεσμα μόχθου και προσπάθειας, που δεν είναι αποτέλεσμα αξίας, αλλά τον πλούτο που χτίστηκε μέσα από πλιάτσικο στα χρήματα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.
Με τα χρήματα του ασφαλιστικού από εισφορές που δεν πληρώθηκαν, με τα χρήματα του σχολείου από φόρους που δεν καταβλήθηκαν, αλλά και με τα χρήματα όλου του Δημοσίου από προμήθειες που υπερτιμολογήθηκαν, που δεν έγιναν υπηρεσίες προς τον πολίτη, αλλά σπατάλη, διαφθορά και κερδοσκοπία κάποιων λίγων.
Η Κυβέρνηση σήμερα, αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών.
Αναγκάζεται να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα.
Δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους ίδιους ανθρώπους να βλέπουν με τα δικά τους μάτια άλλη σπατάλη δημόσιου χρήματος.
Ζητώ και από τους ίδιους να συνδράμουν. Ζητώ να επισημαίνουν και να απαιτούν, από τις διοικήσεις των υπηρεσιών τους, περικοπές σπατάλης και διαφάνεια.
Δεν είναι το Δημόσιο μια παχιά αγελάδα από την οποία όλοι αρμέγουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό.
Σήμερα λύγισε το δημόσιο κάτω από τη λογική της σπατάλης και κατάχρησης.
Η ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους είναι όρος επιβίωσης.
Ζητώ από τους υπουργούς και τις διοικήσεις σε κάθε δημόσιο φορέα να μην επιτρέψουν το παραμικρό.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει περιθώριο να πετά ούτε ένα ευρώ, να χαρίζει σε προμηθευτές παντός είδους ούτε ένα λεπτό, που οφείλεται σε υπερτιμολόγηση.
Η απώλεια εισοδημάτων από αυτή την επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή, που σήμερα επιβάλλεται να ακολουθήσουμε, και ακολουθούμε, πρέπει γρήγορα να αντισταθμιστεί από διαρθρωτικά μέτρα, από δημόσιες επενδύσεις και κίνητρα, ώστε αυτή η χώρα επιτέλους να αρχίσει ξανά να παράγει.
Να παράγει νέα προϊόντα και υπηρεσίες αξίας, να στραφεί σε νέους δρόμους με την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία η χώρα μας διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα.
Να εκμεταλλεύεται τη δυναμική, που σήμερα ψυχορραγεί στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας, της πολυπλοκότητας των νόμων, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
Ούτε η οικονομία, ούτε οι πολίτες μπορούν να αντέξουν άλλη ανεργία και παντελή απουσία προοπτικής.
Αυτή την προοπτική ανάπτυξης και εργασίας, εμείς θα εξασφαλίσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η σωτηρία της οικονομίας μας και η εξυγίανση των δημοσιονομικών μας στοιχείων, είναι ένα πρώτο και απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Δεν είναι όμως από μόνη της η λύση στο βαθύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Μπορεί αυτή τη στιγμή, το οικονομικό, να είναι το πιο ορατό σύμπτωμα του ελληνικού προβλήματος. Το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Το πρόβλημα όμως της Ελλάδας, ούτε ήταν, ούτε είναι μόνον οικονομικό.
Μικρή σημασία για το μέλλον μας θα έχει να περιορίσουμε το έλλειμμα και να μειώσουμε το χρέος, αν παράλληλα δεν αντιμετωπίσουμε όλα τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.
Διότι αν δεν το κάνουμε, ο κίνδυνος να βρεθούμε σύντομα, και πάλι στο μέλλον, στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, είναι πολύ μεγάλος.
Το πρόβλημα της χώρας μας ήταν και είναι βαθιά πολιτικό, βαθιά κοινωνικό.
Πολλές φορές το έχουμε πει, όμως σήμερα το ζούμε.
Τελειώνει για τη χώρα μας μια ολόκληρη εποχή. Και πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την εποχή δια παντός.
Και να ανοίξουμε έναν νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας.
Η Μεταπολίτευση βρήκε την ελληνική κοινωνία σε βαθιά διαίρεση, με αποκλεισμένα τεράστια τμήματα του Ελληνικού λαού.
Και κάναμε πολλά, αν όχι για να εξαλείψουμε αυτήν την πραγματικότητα, τουλάχιστον για να την αμβλύνουμε.
Όμως, έγιναν και τραγικά σφάλματα.
Σφάλματα και εκπτώσεις, που οδήγησαν μέχρι και στην αλλοίωση των βασικών μας ορισμών και αξιών για την κοινωνία.
Φτάσαμε πολλές φορές να ονομάζουμε «δικαιοσύνη» τη σκανδαλώδη εύνοια.
Κεκτημένα, τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών.
Δικαίωμα, την πρόκληση εις βάρος των υπολοίπων.
Πολιτισμό, τον νεοπλουτισμό.
Υγιή επιχείρηση, το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού.
Την ανταγωνιστική παραγωγή, την μετατρέψαμε στον ανταγωνισμό για μια κρατική ή ευρωπαϊκή επιδότηση.
Τη φοροδιαφυγή, έκφραση προσωπικής μαγκιάς.
Και δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε σποραδικά φαινόμενα.
Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα, έγιναν ο κανόνας.
Όμως, μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι.
Όχι, πάντως, σε όφελος των πολλών και με σταθερή αξία το κοινό καλό.
Σήμερα, όλα αυτά τα φαινόμενα κάνουν τους περισσότερους συμπολίτες μας να ασφυκτιούν.
Να αισθάνονται ότι κανένας και ποτέ δεν νοιάζεται πραγματικά γι’ αυτούς. Ότι δεν έχουν καμία προοπτική, παρά μόνο εάν αποφασίσουν και οι ίδιοι να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο, αν γίνουν μέρος του άθλιου αυτού συστήματος.
Όλα αυτά άνθισαν πάνω στο γόνιμο έδαφος της ανοχής και διαφθοράς που γιγαντώθηκε αυτά τα χρόνια.
Της αδιαφορίας του κρατικού λειτουργού και αλαζονείας των κρατικών μηχανισμών απέναντι στο πρόβλημα του πολίτη.
Της αδιαφορίας του πολίτη ακόμα και για το αδιέξοδο του συμπολίτη του. Της αδιαφορίας των πολιτικών για τις συνέπειες των αποφάσεων και των πράξεων τους.
Της αδιαφορίας των πολιτών για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Της αδιαφορίας κάποιων συνδικαλιστών για τα προβλήματα του κλάδου τους, μπροστά στην ευκαιρία της συναλλαγής με την εξουσία και της εξασφάλισης αθέμιτων και προκλητικών προνομίων.
Και μέσα σε αυτήν την αδιαφορία, επιτελούνταν κάθε μέρα ένα μικρό στυγνό έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας.
Κάθε παράλειψη, κάθε παρατυπία και κάθε παραλογισμός, κάθε ρουσφέτι, κάθε πελατεία και κάθε παράνομος διορισμός, ήταν μια πληγή για την κοινωνία μας.
Πολλά μικρά βαρίδια, τα οποία αθροιστικά και σωρευτικά, έγιναν ασήκωτα.
Μέσα σε μια νοοτροπία -που ξεκινούσε από την ίδια την ηγεσία της χώρας- σταδιακού συμβιβασμού της κοινωνίας μας, με όλα τα στρεβλά φαινόμενα.
Και για την οποία τώρα, κατηγορούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όταν με τη σειρά τους την επιδεικνύουν.
Λένε: γιατί να νοιαστούμε για εσάς, όταν εσείς δεν νοιαστήκατε για τίποτα; Ούτε καν για την ίδια σας τη χώρα.
Και είναι μέσα σε αυτό το θλιβερό φόντο, που μαζί με τη χώρα μας ακόμα και η ιστορία μας δέχεται επίθεση.
Δεν δεχόμαστε αυτή την μοίρα.
Δεν είναι αυτός ο Ελληνισμός σήμερα. Μας αξίζει και καλύτερη μοίρα και δικαιότερη εικόνα.
Σήμερα, η εποχή αυτή φτάνει σ’ ένα οριστικό και αμετάκλητο τέλος.
Σήμερα, όλα αυτά τα φαινόμενα κάνουν τους περισσότερους συμπολίτες μας να εξοργίζονται.
Και σήμερα, διαμορφώνεται ένα νέο ρεύμα στην κοινωνία. Που φεύγει από τα στενά τείχη των κομματικών αντεγκλήσεων.
Ένα θετικό, ελπιδοφόρο νέο ρεύμα.
Είναι το τεράστιο ρεύμα των απλών ανθρώπων, που μοχθούν, δουλεύουν οκτάωρα και δωδεκάωρα, που δεν είναι τεμπέληδες, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους νόμους και μας λένε επιτακτικά: «να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα».
Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας.
Μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους, θα δώσουμε τη μάχη.
Δεν είμαι περήφανος, κανένας δεν είναι περήφανος, που η κοινωνία αναγκάστηκε να εφεύρει λέξεις, όπως τη «λαμογιά», για να περιγράψει μια πραγματικότητα στην οποία συνηθίσαμε.
Eφτασε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες.
Και είναι χρέος μας να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα μας.
Γι’ αυτό και ξαναλέω ότι, αυτή η κρίση που βιώνουμε, αφού ξεπεράσουμε το άμεσο οικονομικό μας πρόβλημα, θα γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική.
Μία Ελλάδα που δεν θα κινδυνεύσει ξανά από μια τέτοια κρίση.
Μια Ελλάδα, που θα χτίσει στέρεα θεμέλια για το μέλλον της.
Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να κάνουμε όλες τις αλλαγές για την Ελλάδα που θέλουμε, αυτές για τις οποίες δεσμευτήκαμε προεκλογικά.
Είναι η ευκαιρία να πάμε σε ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Για να μην είναι ποτέ ξανά στο μέλλον άδικη η κατανομή των βαρών.
Είναι η ευκαιρία να εμπνεύσουμε την νέα γενιά της χώρας και μαζί, αυτή να δημιουργεί, να παίρνει πρωτοβουλίες, να οικοδομεί μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Να πάμε σε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, μια οικονομία ανταγωνιστική, που θα παράγει περισσότερα απ’ όσα καταναλώνει.
Να ξαναγίνει οτιδήποτε φέρει τη σφραγίδα «ελληνικό» άξιο εμπιστοσύνης.
Από τα προϊόντα που παράγουμε μέχρι τη φωνή μας στο εξωτερικό.
Ναι, θα αποδείξουμε ότι η Ελλάδα, για μας, σημαίνει αξία.
Προπάντων αξία.
Στα προϊόντα μας, στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία μας, στην ανθρωπιά μας, στον τουρισμό μας, στον πολιτισμό μας, στις επιχειρήσεις μας, στην παρουσία μας διεθνώς.
Γι’ αυτό και καλώ από αυτό το βήμα σήμερα όλο τον Ελληνισμό να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνουμε, για να σώσουμε την πατρίδα μας και να βάλουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ελλάδας που μας αξίζει.
Είναι η ώρα που όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, οι φτωχοί αλλά και οι πλούσιοι, ολόκληρη η διανόηση, οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και μας εκπροσωπούν καθημερινά στις κοινωνίες και στις χώρες όπου ζουν, να γίνουμε όλοι ένα και να παλέψουμε, ο καθένας με τη δύναμη και τις δυνατότητες που έχει, για την πατρίδα μας.
Να παλέψουμε για το σπίτι μας.
Να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της αναξιοπιστίας, της οκνηρίας και της αρπαχτής.
Αυτή η εικόνα μας αδικεί.
Δεν είναι αυτή η Ελλάδα.
Δεν είναι αυτές οι αξίες μας.
Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που γέννησε την έννοια του μέτρου, καθώς και τις βάσεις της λογικής, πάνω στην οποία χτίστηκε ολόκληρος ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός.
Μπορεί η λογική και το μέτρο εδώ και καιρό να χάθηκαν από κάποιες κυβερνήσεις.
Όμως, δεν χάθηκαν από τη συνείδηση του Ελληνικού λαού.
Οι Έλληνες και οι Έλληνιδες είναι, όπως σε κάθε άλλη χώρα, άνθρωποι του μόχθου, της δουλειάς, της καθημερινής μάχης για την επιβίωση και την προοπτική, που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια προβλήματα με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας.
Κυβέρνηση και πολίτες, η κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες και για τους πολίτες, όλοι μαζί, έχουμε σήμερα μια ιστορική ευθύνη. Να προστατεύσουμε τη χώρα μας.
Να πείσουμε και να πειστούμε, πρώτα από όλους εμείς οι ίδιοι, ότι θέλουμε να αφήσουμε όσα μας οδήγησαν εδώ, πίσω.
Να μην κρίνεται πια καχύποπτα κάθε μας κίνηση, να μην εξαρτάται το χρέος και οι τόκοι που θα αφήσουμε στα παιδιά μας ,από τις κινήσεις των κερδοσκόπων και των αναλυτών που πατούν στο πρώτο βασικό εργαλείο, που σήμερα προσπαθούμε να ξανακερδίσουμε: το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας.
Να πείσουμε ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει αποφασιστικότητα και βούληση απ’ όλους να προχωρήσει μπροστά.
Ότι σε αυτή τη χώρα μπορούμε και θα λύσουμε τα προβλήματά μας.
Με αληθινή προσπάθεια από όλους.
Το ξέρω, το βλέπω και το νιώθω.
Είμαστε αποφασισμένοι.
Όχι μόνο η Κυβέρνηση, όχι μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι οι πολίτες και οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, του λαού μας.
Μόνος μας αντίπαλος είναι ο χρόνος. Αλλά θα πετύχουμε.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Θέλω να ξέρετε ότι θα δώσω όλο το είναι μου, δουλεύοντας μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα, αυτήν που καλείται να πάρει ιστορικές αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας, ώστε όταν τελειώσει αυτή μας η πρώτη θητεία, να μπορούμε με περηφάνια να πούμε όλοι μας, ότι σώσαμε την χώρα από μια καταστροφή, αλλά βάλαμε και τα θεμέλια μιας Ελλάδας των αξιών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενός κράτους δικαίου, μιας δημοκρατίας συμμετοχικής και ενός νέου πρότυπου πράσινης ανάπτυξης, που εγγυάται την βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και του έθνους μας.
Και είμαι βέβαιος, θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ
».

26 σχόλια

  1. Να πάει να γαμηθεί ο μαλακάς Παπαντρέου επί 30 χρόνια το κώμα του έτρωγε και έπινε στην πλάτη του ελληνικού λάου και τώρα θέλει να τα πλήρωση ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ!
    ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ, ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΚΑΤΑ, ΗΓΕΤΕΣ ΜΗΔΕΝ....ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ! ΜΑ ΤΟΣΗ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ?
    ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ! ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ! ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ...ΕΛΛΗΝΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΚΟΥ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΕ ΕΚ ΓΕΝΝΕΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΕ.

    ΣΥΜΜΑΖΕΨΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΣΟΥ.
    ΤΟΝ ΝΙΚΟS ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΝΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΙΖΕΣ.

    ΤΟΝ ANTRIKOS ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΓΕΝΗΤΡΙΕΣ
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ DEAL ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΣ ΓΙΑ 5Ο ΧΡΟΝΙΑ.

    ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΚΟ
    ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ.

    ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΥ.
    ...και μετά θα δούμε εμείς οι πολλοί -οπως μας θεωρεις- μαλάκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΛΑΚΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.
    ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ
    ΔΩΣΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    Πήγε να φτιάξει και το ...Αζερμπαιτζάν μετά την Ελλάδα και την siemens
    ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ...ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ

    Μπορεί να είναι εξαφανισμένος από τότε που ακούστηκε το όνομα του στο σκάνδαλο siemens αλλά ο Τάσος Μαντέλης έχει ήδη πάει στο Αζερμπαιτζάν και είναι σύμβουλος στην κυβέρνηση!
    Έφυγε από εδώ ο mr. Roko και πήγε στο Αζερμπαιτζάν να κάνει τις δουλειές του.
    Με αυτό τον γνώριζε ότι θα φύγουν από πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Έλα όμως που πρέπει να έρθει στην Ελλάδα για να καταθέσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλά ρέ Πρωθυπουργέ,τί κάνεις?
    Σκωτσέζικο ντούζ δίνεις?
    Άσε ρέ τά παλληκάρια νά πάρουν τή
    σύνταξη σέ 2-3 τετραετείες.
    Σκωτσέζικο:Ακόμα καί τώρα οί φίλοι
    μου στήν Σκωτία δέν έχουν μήκτη
    καί γεμίζουν τήν μπανιέρα από τή
    βρύση μέ 40 λίτρα ζεστό καί 40
    λίτρα κρύο νερό,μετά κάνουν όλοι
    μπάνιο στό ίδιο νερό.
    Αυτό τό μπάνιο καταντήσαμε νά
    κάνουμε.......βρωμιάρικο.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΣΟΚ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ - ΓΕΡΜΑΝΟΙ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ....

    ΟΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
    ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ....

    ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΠΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΣΙΔΙΚΑ ΘΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΤΕΡΛΙΚΩΣΕΤΕ TA CIVAS...για την φτωχολογια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους ο ΓΑΠ δικαιώθηκε, τον συνεχάρη ο κ Μητσοτάκης για τα μέτρα που ΘΑ πάρει.
    Μια απορία μόνο στον φανταστικό, απίθανο, μοναδικό Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησής μας:

    -κατανοώ ότι πρέπει να πληρώσουν οι μισθωτοί με τα δώρα τους και όχι οι κολλητοί, οι συγγενείς και φίλοι των επιδομάτων και των επιχορηγήσεων, γιατί αυτή ήταν είναι και θα είναι η φιλοσοφία σας στο σύστημα που έχετε οικοδομήσει τόσα χρόνια.
    -θα κόψετε αποδοχές, θα αυξήσετε το κόστος ζωής με αυξήσεις ΦΠΑ, ΔΕΚΟ κλπ

    και θα πετύχετε να πέσει το έλλειμμα στο 8,7% γα το 2010.
    Θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω βέβαια σε εξοπλισμούς και επιτόκια αλλά χαλάλι βρε όπως και ο επίτιμος σας συνεχάρη…

    Το 2011 και το 2012 τι θα κάνετε καμάρια μου; (το 2013 ξέρω έτος εκλογών οπότε φυσιολογικά θα ξεχάσετε τη σημίτιο λογική και θα θυμηθείτε την τσοβόλιο πρακτική, όπως πάντα)

    Σε μια οικονομία που θα είναι σε ύφεση, με μειωμένους μισθούς στα επίπεδα 1997, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειωμένης κατανάλωσης τι θα κάνετε;
    Νέες μειώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ για αξίες μιλάτε κύριε Παπανδρέου!
    Ποιες αξίες όμως θέλετε να υπηρετήσει ο ελληνικός λαός; Τις οικονομικές αξίες και οικονομικά θεσμικά συστήματα που έχουν δημιουργήσει στο εξωτερικό ασυνείδητοι, πολεμοχαρείς, λεηλάτες του πλανήτη;
    Χάνετε μια μοναδική ευκαιρία κύριε Παπανδρέου! Την ευκαιρία να υψώσετε το ανάστημα του ελληνικού λαού. Να πείτε: «Όχι κύριοι! Ο λαός μου δεν πληρώνει τοκογλύφους και κερδοσκόπους!» Θα βρείτε αρκετή συμπαράσταση σε μια τέτοια πρότασή σας από πολλούς ξένους. Προτιμάτε να παίζετε τον καρπαζοεισπράκτορα. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν πρωθυπουργος ηταν ο Βενιζελος δεν θα ειχαμε φθασει ως εδω με την ιδια ακριβως κατασταση που παρελαβε ο Γιωργος στις 4 Οκτωβριου.
    Δεν ειναι τοσο ηλιθιος να παρουσιασει τεραστιο ελλειμμα και να μη παιρνει μετρα απαιτωντας αλληλεγγυη κατα παραβαση των συνθηκων.
    Για τωρα : Να φυγουν οι Παπακ -κουακ -κουακ και η Κατσελη και να αναλαβει εν λευκω ο Αλεκος Παπαδοπουλος.Οριστε σου δινω λυση απο το ΠΑΣΟΚ μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ...ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ Ή ΕΡΓΟΔΟΤΗ...ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ....
    ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μεχρι και αυτην την ιστορικη αρχιδια που ειπε ο μαλακογιωργκο οτι του ζητανε να κοψει μισθους για την πατριδα, την διαβαζε απο το χαρτι ο παλιο μαλακας.

    τοσο αληθινο και αυθορμητο περιστατικο ητανε..

    με αυτον τον χατζηηλιθιο θα εχουμε ασχημα ξεμπερδεματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. http://www.youtube.com/watch?v=V2_0s30y0uY&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ(ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ).ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ(ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ).Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ.ΙΣΩΣ ΑΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ.ΠΝΕΟΥΜΕ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ρε βρωμοέλληνες να ντώσετε τα κρήματα σε πιντί μου γκιόργκο γκιατί τα κλεμμένα του daddy του μας τα έφαγκε η εύθυμη χήρα και το σημίτη ντεν μας έντινε ένα μύριο ντόλλαρς γκια το φαουντέισιον του σκατόψυκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ:
    Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη και απότομη θα είναι η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης από τα μέτρα λιτότητας του ΓΑΠ, διότι το τελικό τους αποτέλεσμα είναι συσσωρευτικό.
    Και εξηγούμαι:
    1. Χάνουμε εισόδημα 3-6% από την επιβολή άμεσων φόρων
    2. Χάνουμε 3-5%της καταναλωτικής δύναμης, λόγω αύξησης του πληθωρισμου.
    3. Χάνουμε τουλάχιστον 10-12% από την αύξηση έμμεσων φόρων.
    4. Χάνουμε περίπου 10% από το κόψιμο του 14μισθού
    Άρα το σύνολο της απώλειας εισοδήματος είναι περίπου 30%.
    ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, Ο ΓΑΠ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΠΕΡ-ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΗ ΤΟ 1982 ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΤΟ 1986.
    Να τον χαιρόμαστε το λεβέντη, το μουστάκια, τον καραμπουζουκλή.
    Μας αξίζει ο μπαγάσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χθές το βράδυ στην εκπομπή του Ζούλα στη ΝΕΤ, τόσο ο Μ.Ανδρουλάκης όσο και ο Στουρνάρας κατηγόρησαν τον Παπαντρέου ότι εάν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα τον Οκτώβριο δεν θα είχαμε πληρώσει ένα σκασμό υπερ-τόκους για το δανεισμό μας και δεν θα είχαμε γίνει διεθνώς ρεζίλι.
    Τόνισαν ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι αγορές (βλ. αμερικανοί) ήξεραν τα ψιλομαγειρέματα (εδω και 10 χρόνια) αλλά όταν είδαν την πλήρη απουσία λήψης μέτρων θορυβήθηκαν από την αδράνεια και ζήτησαν μαζικά τα λεφτά τους, με αποτέλεσμα να γίνει το κακό.
    Ο ΓΑΠ είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την κλιμάκωση της κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εφόσον όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η ιστορία με τα μαγειρέματα τρέχει τουλάχιστον 10 χρόνια (προσωπική μου εκτίμηση τουλάχιστον 15 – από το 1995 και μετά που προσπαθούσαμε να πιάσουμε τα 3 κριτήρια του Μάαστριχτ ) γιατί αντιδρά το πασόκ;
    Θέλουν διαφάνεια Ναί ή Όχι;
    Ή Ναί ή Όχι, τίποτε ενδιάμεσο, αλλιώς έχουμε τη βαλκανική διαφάνεια του όπως μας συμφέρει.
    Θέλει το πασόκ να μάθει ο λαός την αλήθεια, Ναί ή Ού;
    ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000 ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ.
    Την κάνουμε που την κάνουμε την εξεταστική για τα μαγειρεμένα στοιχεία ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;
    Τί σόϊ διαφάνεια είναι η επιλεκτική διαφάνεια;
    Τί προσπαθείτε να κρύψετε, κύριε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είδαν και αποείδαν οι Ευρωπαίοι ότι δεν μπορούν να συνενοηθούν με τους Γιώργηδες και έστειλαν εδώ τον ¨Ολι για να τελειώνουμε, κάποια στιγμή.
    Ο δικός μας ο πρωθυπουργός, βλέπεις, έχει εξειδίκευση στην άσκοπη κατανάλωση χρόνου και χρήματος!
    Τι χρειάζονταν, βρε Γιώργο, 5 μηνες τώρα τόσα ταξίδια, τόσες συνεντεύξεις, τόσα υπουργικά συμβούλια, τόση διαβούλευση (κανονική και ηλεκτρονική), τόσες γελοιοποιήσεις με τους τιτανικούς και τις εθνικές κυριαρχίες;
    Τί απέφεραν όλα αυτά τα σούρτα φέρτα και οι άλλες #@^%κίες τόσο καιρό;
    Για διαπραγματεύσεις πήγαινες ή απλά σου αρέσουν τα πρωϊνά στα ξενοδοχεία;
    Κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι βαρέθηκαν τα ατέλειωτα μπλά-μπλά και έστειλαν τον Όλι Ρέν και τους τεχνοκράτες του για να ξεμπερδεύουμε κάποια στιγμή φέτος.
    Μας έραψαν το κουστούμι σε μιά βδομάδα, το γκάπ είπε ΟΚ μπόϋς – θάνκ-γιου και πάνε καλιά τους.
    Τώρα το μόνο που μένει είναι να μάθουμε πόση είναι η ζημιά.
    Θα τα καταφέρει ο ΓΑΠ να μας διαβάσει μόνος του τη λυπητερή ή θα βάλει τον αεράτο τον Παπακωνσταντίνου να μας σερβίρει τα μαύρα μαντάτα;
    ANTE ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΚΑΛΟ ΓΚΟΥΡΑΓΚΙΟ!
    Εσύ Γκιόργκο γκαλή νύχντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τό έχει πεί πολλές φορές ο Σαμαράς.
    Άλλο η περικοπή της σπατάλης και άλλο η περικοπή εισοδήματος, που θα μεταδώσει το πρόβλημα του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό, μέσω της δραστικής μείωσης της κατανάλωσης.
    Τέλος, ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΗΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, στην οποία στηρίζουμε το μέλλον τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ;
    Εάν η Λούκα δεν τραβάει ας την αλλάξει ο ΓΑΠ.
    Πόσο καιρό ακόμη μπορεί να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ένας άνθρωπος που είναι κάθε μέρα στα κανάλια;
    Για το καθημερινό κτένισμα πριν βγεί στο γυαλί έχει πάντα χρόνο.
    Με το ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις του καθώς και με τα διάφορα ΣΔΙΤ κλπ θα μπορέσει να ασχοληθεί λιγάκι πριν μείνουμε όλοι άνεργοι;
    Εάν θέλαμε υπουργό-μοντέλα θα ψηφίζαμε τη Τζούλια Αλεξανδράτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα σκληρά μέτρα τα περίμενα, γιατί είχα καταλάβει ότι ο ΓΑΠ μας δουλεύει.
    Αυτό που με ενοχλεί όμως είναι που ο Γιωργάκης μας υποτιμά όταν λέει ότι τον συναντάει ο κόσμος στο δρόμο και προσφέρει το μισθό του.
    Δούλεμα κανονικό.
    Όταν πρωτοείδα τη δήλωση με έπιασαν τα γέλια.
    Όταν το ξαναείδα μερικές ακόμη φορές στην τηλεόραση με έπιασε μία θλίψη για την κατάντια μας αλλά και βαθειά απόγνωση για αυτά που έρχονται.
    Τί άλλο θα ακούσουμε, Θεέ μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΕ - ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΚΑΤΣΕΛΗ.

    ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΤΣΙΔΙΚΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΗΜΕΡΑ.
    που τον κήρυξε ο πολυχρονεμένος αρχηγός μας Γιωργάκης ?

    Με τις Μερσετές να ρθούμε ή με τα
    4 Χ 4 τζιπ μας ?

    Τους Πακιστανούς υπηρέτες να τους πάρουμε.. για να μας αλλάζουν τα σεβίτσια των black 12 ".

    Τους Αλβανούς μπράβους-γαμιάδες μας
    τους θέλουμε ή να τους αφήσουμε σπίτι να φυλάνε τα παιδιά ?

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΡΩΣΤΕ OVER...ΠΑΣΟΚΟΙ
    ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ ..OVER..OVER.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιωργακη οσους Όλι Ρέν και αν φερεις στην Ελλαδα για αλλοθι την ΕΥΘΥΝΗ για οτι προκαλεσεις ΘΑ ΤΗΝ ΦΕΡΝΕΙΣ ΑΚΕΡΑΙΑ ΕΣΥ, που προσκάλεσες (με τις δηλώσεις σου περί πτώχευσης) τους αμερικανούς κερδοσκόπους να μας ξεσκίσουν!!!!
    Δυο χρονια ΕΚΒΙΑΖΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ με την Εκλογη του Προεδρου της Δημοκρατιας γιατι οπως ελεγες ειχες ΣΧΕΔΙΟ 100 ΗΜΕΡΩΝ!!!
    Παραμύθια και ψέματα για μικρά παιδιά.
    Μας δούλεψες αναίσχυντα και τώρα θα πληρώσεις.
    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΟΙΑΖΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
    Μετά απ'' όλα αυτά αποδεικνύεται ότι ο Γιωργάκης είναι
    (α) ψεύτης του χειρίστου είδους, γιατί ήξερε την κατάσταση πριν τις εκλογές (το επιβεβαίωσε και ο Προβόπουλος) και μας έλεγε "υπάρχουν λεφτά"
    (β) γκαφατζής του χειρίστου είδους, γιατί αυτός ανέβασε τα spread με τις συνεχείς δηλώσεις του περί χρεωκοπίας το Νοέμβριο
    και τέλος (γ) δεν έχει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί τα μέτρα είναι επί δικαίων και αδίκων. Ακόμα και πρωτοετείς φοιτητές της ΑΣΟΕΕ ξέρουν ότι η έμμεση φορολογία πλήττει ολόκληρη την κοινωνία, και ότι κοινωνικά δίκαιη είναι μόνο η άμεση φορολογία των υψηλών εισοδημάτων. Εδώ το σύνολο των μέτρων είναι έμμεσοι φόροι, άρα κοινωνικά άδικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΥΠΆΡΧΕΙ ΆΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ !!!!
    ΠΟΙΑ ?
    ΝΑΤΗ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ >>

    ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ" ΚΑΙ ΤΗΝ "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ".
    ΔΕΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Ν3126/19 03 2003

    ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
    ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
    Αρ. Φύλλου 66
    19Μαρτίου2003
    ΝΟΜΟΣ ΥΠΆΡΙΘ.3126 Ποινική ευθύνη των Υπουργών.
    0 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
    ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Άρθρο 1
    Πεδίο εφαρμογής του νόμου
    1. Πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, .....................
    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2003
    0 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
    0 ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΣΗΜΙΤΗΣ
    ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
    ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
    Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
    ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙΔΗΜΟΣΙΩΝΕΡΓΩΝ
    Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
    Δ. ΡΕΠΠΑΣ
    ΓΕΩΡΠΑΣ
    Γ. ΔΡΥΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
    ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
    ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
    X. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
    ΑΙΓΑΙΟΥ
    Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
    Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΑΝ. ΠΑΝΝΙΤΣΗΣ
    ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    ΑΠ. - ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
    ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
    ΥΓΕΙΑΣΚΑΙΠΡΟΝΟΙΑΣ
    Κ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ
    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
    ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
    X. ΒΕΡΕΛΗΣ
    ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
    Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
    ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
    ΣΤ. ΜΑΝΙΚΑΣ
    Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 19 Μαρτίου 2003
    Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
    ...................................
    και να τώρα τα ...λεβεντόπαιδα !!

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ =ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ =ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ= ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ=ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΗΣ
    ________________________________
    ΑΙΣΧΟΣ.... ΑΙΣΧΟΣ.... ΑΙΣΧΟΣ...
    ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ
    ΑΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση