GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαρία λένε την Παναγιά, Μαρία λένε και σένα, αγαπημένη μου...

Της Αλκμήνης Παπαδοπούλου Στις 30 Ιουνίου του 1984, ημέρα Σάββατο, νωρίς το πρωί, σ’ έπιασαν οι πόνοι, οι πρώτοι τέτοιοι πόνοι που ένιωσε...

Της Αλκμήνης Παπαδοπούλου

Στις 30 Ιουνίου του 1984, ημέρα Σάββατο, νωρίς το πρωί, σ’ έπιασαν οι πόνοι, οι πρώτοι τέτοιοι πόνοι που ένιωσες ποτέ. Απόγευμα ήταν όταν άκουσες το πρώτο μου κλάμα. Σε ταλαιπώρησα δώδεκα ώρες για να έρθω κοντά σου. Ήταν ίσως ο προάγγελος της σχέσης που θα χτίζαμε αργότερα.
Ήμουν ανεξάρτητη και συγχρόνως κολλημένη στα φουστάνια σου, μια σχέση ανεξήγητη. Εσύ, δεν με άφηνες ποτέ και για κανένα λόγο. Μ’ έπαιρνες μαζί σου παντού κι εγώ όποτε ένιωθα ότι φεύγεις μακριά μου, ετοιμαζόμουν γρήγορα και πήγαινα και στεκόμουν στην πόρτα για να με πάρεις μαζί σου. Δεν πήγαινες πουθενά χωρίς εμένα, δεν πήγαινα πουθενά χωρίς εσένα.
Εγώ κι εσύ. Τόσο διαφορετικές κι όμως τόσο ίδιες. Η έκφραση «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε» είναι σαν να γράφτηκε για μας. Όταν βρισκόμασταν για ώρες μαζί, ερχόταν αναπόφευκτα η σύγκρουση και όταν έφευγα ή έφευγες, δεν αντέχαμε παρά μερικές ώρες μόνο, μέχρι ...
τουλάχιστον να τηλεφωνηθούμε.
Έχω ζήσει τα πιο υπέροχα, μαγικά, μοναδικά παιδικά χρόνια που θα μπορούσε να ζητήσει κάθε παιδί κι αυτό το χρωστάω σε σένα. Με κράτησες εμένα αρχικά και μετά τον Κωνσταντίνο, μακριά απ’ ότι σε βασάνιζε, σε πλήγωνε, σε γέμιζε ανασφάλεια. Παρουσίαζες τα πάντα άξια να αγαπηθούν και να εκτιμηθούν, για να μην μας τραυματίσεις.
Έχουν έρθει στιγμές που πραγματικά ευχόμουν να ανοίξει η γη και να με καταπιεί γιατί δεν άντεχα να σ’ ακούω άλλο. Ακόμη κι εκείνες τις στιγμές, ξέρω, εκ των υστέρων δηλαδή καταλαβαίνω, ότι εσύ είχες δίκιο. Μπορεί να ήταν λανθασμένος ο τρόπος σου, γιατί ίσως σε είχα αναγκάσει να χρησιμοποιήσεις κάθε μέσο που είχες για να μου δείξεις την πραγματικότητα.
Όταν ήμουν μικρούλα, σε ρωτούσα αν θες να παντρευτούμε για να μην χωρίσουμε ποτέ. Τώρα που μεγάλωσα και ξέρω ότι το θέμα του γάμου μεταξύ μας είναι κάπως δύσκολο, ζητώ μόνο το δεύτερο σκέλος της αρχικής μου ερώτησης.
Σ’ αγάπησα γιατί μ’ έφερες να πολεμήσω σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο, γιατί μ’ έμαθες να ονειρεύομαι, γιατί πάντα σκεφτόσουν εμένα πριν από σένα, γιατί η αγάπη σου υπήρξε η πιο ανιδιοτελής του κόσμου.
Σ’ αγαπώ κάθε μέρα και περισσότερο, γιατί δεν έχω νιώσει στιγμή την απουσία σου, γιατί η καλύτερη συμβουλή σε όλα τα θέματα είναι πάντα η δική σου, γιατί όσο περνάνε τα χρόνια μου αποδεικνύεις ότι είσαι μια ηρωίδα της σημερινής κοινωνίας, της ζωής, μα πάνω απ’ όλα είσαι η ηρωίδα της δικής μου ζωής.
Στο άκουσμα της λέξης «μάνα», θεωρούμε ότι όλες αγαπούν τα παιδιά τους, τα προσέχουν, τα φροντίζουν. Έτσι νόμιζα τουλάχιστον μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Πίστευα ότι όλες οι μαμάδες είναι σαν την δική μου. Μεγάλωσα, γνώρισα, άκουσα. Κατάλαβα ότι οι λιγότερες μαμάδες είναι σαν την δική μου.
Δε νομίζω ότι είμαι ικανή να σου μοιάσω, είσαι τόσα μοναδικά υπέροχη, που το θεωρώ αν όχι ακατόρθωτο, πολύ δύσκολο. Άραγε, θα καταφέρω να αγαπήσω και να αγαπηθώ κι εγώ τόσο όσο εσύ από τα παιδιά μου; Ο μεγαλύτερος μου φόβος, ότι είναι ότι με τέτοιο πρότυπο μάνας, ποτέ δεν θα καταφέρω να γίνω αντάξιά σου. Η μεγαλύτερη μου χαρά που η ζωή μου κλήρωσε εσένα για μητέρα. Συγγνώμη για όλες τις πίκρες που σου έδωσα, συγγνώμη εκ των προτέρων και γι’ αυτές που πρόκειται να σου δώσω.
Δεν σ’ αγαπώ γιατί μου χάρισες την ζωή. Σ’ αγαπώ γιατί μου έμαθες να ζω αξιοπρεπώς σε αυτή.
Σ’ ευχαριστώ για όλα εκείνα που απλόχερα μου προσέφερες..σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων και για τα όσα θα μου προσφέρεις ακόμη.
Είναι περιττό να πω ότι η καρδιά μου είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια… μαμά, μπαμπάς, Κωνσταντίνος.
Χρόνια Πολλά στην πιο θαρραλέα μαμά όλου του κόσμου.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου, που είναι για σας αντίστοιχα τόσο ξεχωριστές όσο και η δική μου..!

8 σχόλια

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΛΚΜΗΝΗ, ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.ΟΣ ,ΝΤΟΡΟΥΛΑ έγιναν συνεταιράκια .
    Ο αγώνας για να μην χάσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα μας στη ζωή και την ζωή των οικογενειών μας συνεχίζεται .
    Κάθε μέρα έξω από την βουλή σε καθημερινή βάση με , με χιλιάδες κόσμο πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα επιτευχτεί ο στόχος μας να μπούμε και μέσα .
    Άλλοι δυο στόχοι είναι τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ,
    το παλάτι (σπίτι) του Γ .Παπανδρέου των άλλων του ΠΑΣΟΚ
    Και των υπολοίπων φίλων – υπαλλήλων , του Δ .Ν .Τ .
    Μην κτυπάτε περιττούς στόχους όπως καταστήματα , υπουργία , Ελληνικές τράπεζες , πανεπιστήμια , απλούς πολίτες , δεν είναι στόχος μας , οι απλοί έλληνες πολίτες και οι περιουσίες τους .
    Ο στόχος είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    Η βουλή , τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και όσοι ψήφισαν ΥΠΕΡ του
    Δ .Ν . Τ .
    Όπως ξέρετε το ΠΑΣΟΚ ΛΑ.ΟΣ ,ΝΤΟΡΟΥΛΑ έγιναν συνεταιράκια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σταματήσει αμέσως η φάμπρικα των συντάξεων μαϊμού ,
    που παίρνουν οι Βούλγαροι , οι Ρουμάνοι και οι Αλβανοί στην Ελλάδα

    Με τις συντάξεις που παίρνουν στην Ελλάδα ,
    οι Βούλγαροι , οι Ρουμάνοι και οι Αλβανοί ,
    που με τα 80 ευρώ που στέλνουν οι χώρες τους στο Ι.Κ.Α .
    και στον ΟΓΑ παίρνουν συντάξεις όσο παίρνει ο Έλληνας
    συνταξιούχος ;;;;;;;;;;;;;;
    Διότι αυτοί οι μετανάστες δουλεύουν στις χώρες τους και λίγο πριν βγουν στην σύνταξη , έρχονται στην Ελλάδα δουλεύουν ένα με δυο χρόνια με ένσημα , ασφάλεια και μετά όταν έλθει ο καιρός τις σύνταξης , ζητιάνε να τους βγει η σύνταξης στην Ελλάδα .
    Επίσης έρχονται οι οικογένειες τους στην Ελλάδα κάνουν τις εγχειρίσεις τους στα νοσοκομεία μας τσάμπα ,
    Τσάμπα εξετάσεις , τσάμπα φάρμακα που τα παίρνουν με την σέσουλα στις χώρες τους και τα πωλούνε , βγάζοντας χοντρό μεροκάματα .
    Όλες αυτές οι συντάξεις είναι από επτακόσιες χιλιάδες μέχρι το ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι μετανάστες που παίρνουν από το Ι . Κ .Α . και τον Ο.Γ.Α τις συντάξεις .
    Να επέμβει αμέσως ο πρωθυπουργός , ο υπουργός οικονομικών , ο υπουργός εργασίας οι διοικηταί του Ι .Κ.Α. και Ο . Γ .Α . και ο εισαγγελέας για να ΚΟΠΟΥΝ αμέσως οι συντάξεις αυτές , με αναδρομική ισχύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία και την παναγία, αλλά η θυγατέρα στο ζώδιο του καρκίνου... Χριστιανο-βαβυλωνικό πιλάφι, η δεισιδαιμονία στο αποκορύφωμά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΚΟΡΟΪΔΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ , ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ !!!.

    ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΤΣΑΒΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ:

    "ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΖΥΓΟ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ , ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ".

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ !!!
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΜΠΡΑΒΟ Σ' ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ, ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ !..

    ΑΛΛΑ, ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ 1.46, ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΚΟΒΕΤΕ ; ΧΑΛΑΝE TO ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ BLOG...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1:46εσύ είσαι χειρότερος από μένα.
    Άστες νά χαρούνε μέρα πού είναι...
    Από πολύ παλιά οί γυναίκες έχουν
    μιά (εκ φύσεως?) επιρροή από τό
    μεταφυσικό.
    Από τότε πού λατρευόντουσαν ώς μάνα-γή,θεά γονιμότητας κλπ.
    Τώρα βέβαια έχουν ξεφτιλισθεί μέ
    ζώδια,μέντιουμ,καφετζούδες,μαγίες
    ματιάσματα κ.λ.μαλακίες.
    Καί μέ τό παρόν οικονομικό κλίμα,
    γιατί δέν πιάνουν τά θησαυρίζοντα
    μέντιουμ πού φοροκλέβουν?
    Ο τζίρος είναι όσος τής παράνομης
    πορνείας.
    Τουλάχιστον η πουτάνα δέν κοροίδεύει.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοβοτομημένε 7:58:00 π.μ., κατάλαβες καν περί τίνος πρόκειται; Είσαι σε θέση να σχολιάσεις ψυχοπαθή ηλίθιε τι γράφει η ανάρτηση και τι σχολίασε ο άλλος; Αντιλαμβάνεσαι ότι το "πολύ καλό κείμενο" είναι σχολική έκθεση γυμνασίου, στην οποία μπλέκεται η "αληθινή θρησκεία" με τα ζώδια από την ίδια περιοχή της Μέσης Ανατολής που βγήκε και ο χριστιανισμός; Άντε χάσου καραγκιόζη που θέλεις να το παίξεις και κριτικός κειμένων, αφού δεν καταλαβαίνεις ούτε τα στοιχειώδη!
    Και φυσικά, προτρέπεις το PRESS-GR να κάνει λογοκρισία, η αντίδραση του αγράμματου που θέλει να τα κατεβάσει όλα στο ανάστημά του! Για να μη σου χαλάσει η ηλίθια μακαριότητα που σε συντηρεί ως γελωτοποιό!
    Ζ.Βασ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση