GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι γράφουν τα "θεσμικά" μέσα ενημέρωσης για το σκάνδαλο με την Σάρα Φέργκιουσον...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη Ίσως, η αποκάλυψη χρηματισμού στην αυλή του Μπάκινχαμ να είναι η αιτία που θα ξεχειλίσει η οργή πολλών βρετα...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Ίσως, η αποκάλυψη χρηματισμού στην αυλή του Μπάκινχαμ να είναι η αιτία που θα ξεχειλίσει η οργή πολλών βρετανών για τον θεσμό της Βασιλείας. Αδιαμφισβήτητα, η εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μπορεί κάλλιστα να καταστεί σκάνδαλο που θα κουνήσει συθέμελα τον βασιλικό οίκο και θα σπάσει τα ήδη διαρρηγμένα βρετανικά ταμπού για το Στέμμα.
Σε μια Μεγάλη Βρετανία που εκείνο που "πουλάει είναι το αίμα, το στέμμα και το σπέρμα", η βρετανική οικογένεια απασχολούσε τα ταμπλόιντς κυρίως για...
 σεξουαλικές υποθέσεις των μελών της, νεαρών και μεγαλυτέρων.
Σήμερα, όμως, υπάρχει ένα τρομερό αποκαλυπτικό βίντεο (http://www.youtube.com/watch?v=WW1BiteQNZE&feature=player_embedded) στη Νews of the World, που αποθανατίζει ευδιάκριτα την στιγμή της εξαγοράς της.. πρόσβασης σε σημαντικές πόρτες.
Πάρα ταύτα, οι έγκριτες βρετανικές εφημερίδες αντιμετωπίζουν με τον γνωστό συντηρητισμό και την δέουσα υποκριτική προσοχή το θέμα και καμία δεν αναφέρεται σε σκάνδαλο. Πιθανολογώ ότι ανάλογη θα ήταν σε δόσεις υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού η αντίδραση των ελληνικών Μέσων Εξάρτησης σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Οι περισσότεροι κονδυλοφόροι θα μιλούσαν για απαράδεκτη τακτική του δημοσιογράφου να χρησιμοποιήσει κρυφή κάμερα και οι υπόλοιποι θα προσπαθούσαν να σπιλώσουν την όποια "δούκισσα" και να τις χρεώσουν τις όποιες ευθύνες, βγάζοντας στο απυρόβλητο τον όποιο πρίγκιπα.
Προσωπικά, θεωρώ σχεδόν απίθανο στην εν λόγω περίπτωση η Σάρα Φέργκιουσον να λειτουργούσε αυτόνομα και δίχως την όποια συνεννόηση με τον πρώην σύζυγό της, πρίγκιπα Άντριου της Αγγλίας, αν κρίνει κανείς από το ποσό και μόνο που ζητούσε.
Πάρα ταύτα, οι Τimes του Λονδίνου (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7134347.ece ) γράφουν ότι η Δούκισσα είναι συντετριμμένη και περίλυπη από την αποκάλυψη μιας κάποιας ταμπλόιντ και εμφανώς προσπαθούν να υποβιβάσουν το θέμα. Το κείμενο αναφέρει ότι δεν φαίνεται να είχε γνώση ο Πρίγκιπας για τις πρωτοβουλίες της πρώην συζύγου του και παρουσιάζει ιστορικό με οικονομικές περιπέτειες που είχε η εμπλεκόμενη. Η εφημερίδα, επίσης, σε μια έντονη προσπάθεια παρουσίασης της Φέρκιουσον ως θύμα, αναφέρει ότι εκείνη παίρνει μικρή διατροφή διαζυγίου (μόνο δεν έγραψε ο δημοσιογράφος Sadie Gray που υπογράφει το κείμενο ότι δικαιολογημένα ζήτησε 500.000 λίρες, καθώς δεν είχε λεφτά για να ζήσει!) και σημειώνει ότι ο εκπρόσωπος τύπου της Βασίλισσας δεν έκανε κανένα σχόλιο για την υπόθεση.
Στον Independent (http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/duchess-devastated-by-cash-for-access-tabloid-sting-1980847.html  τώρα -και εκεί με τον γνωστό πια κομπλεξισμό του θεσμικού μέσου- δεν γίνεται αναφορά στη πηγή της αποκάλυψης και ο Robert Dex προσθέτει ότι μάλλον δεν έχουν μιλήσει οι δύο πρώην έγγαμοι, καθώς ο Πρίγκιπας λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι στην Ασία και μετά προχωρά στην περιγραφή του γεγονότος (δίχως καμιά παραπομπή του link με το βίντεο) και σε πιο αναλυτική περιγραφή των οικονομικών προβλημάτων της Φέργκιουσον.
Η πιο light Mirror (http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2010/05/23/duchess-of-york-wanted-cash-for-prince-andrew-access-115875-22279040/) περιγράφει απλά το γεγονός δίχως να επεκτείνεται στο βίο της Δούκισσας. Σε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων είναι έκδηλη η προσοχή που αντιμετωπίζουν το θέμα και η συχνή χρήση των εισαγωγικών στην όποια αναφορά. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι μία ορθή αντιμετώπιση του θέματος και κάποιος άλλος, ίσως πιο μεσογειακός και γαλουχημένος σε μια άλλη σχολή δημοσιογραφίας ενδεχομένως να υποστήριζε ότι τα έντυπα προσπαθούν να κουκουλώσουν το θέμα.
Κρατώ ως επιφύλαξη την ιερή σχέση που έχουν οι άγγλοι με την αργία της Κυριακής και αναμένω να διαβάσω κριτικές και σχόλια παραδοσιακά καυστικών πενών και ειρωνικών στυλών της γνώριμης σε με Μ. Βρετανίας.
Παραλληλίζοντας, όμως, αυτή την υπόθεση, με αυτή του Βατοπεδίου, σκέφτομαι ότι στην Αγγλία αυτό το θέμα (στο οποίο δεν υπάρχει αυταπόδεικτο βίντεο-ντοκουμέντο του όποιου χρηματισμού ή της όποιας διαμεσολάβησης) δεν θα έβγαινε ποτέ στην δημοσιότητα ή αν έβγαινε δεν θα είχε την ανάλογη έκταση -με δεδομένα τα μηδαμινά αποδεικτικά στοιχεία- έκταση δημοσιότητας και σίγουρα δεν θα έπληττε τόσο πολύ το όποιο πολιτικό εμπλεκόμενο πρόσωπο και συνειδητοποιώ για άλλη μια φορά την σημαντική συμβολή των blogs στη δημοκρατία.
Μένει να δούμε αν τα βαρβάτα blogs του Ηνωμένου Βασιλείου θα δώσουν την ανάλογη έκταση στο θέμα, αν θα χτυπήσουν στην καρδιά του ταμπού που συνοδεύει αναφορές στη Βασίλισσα και αν θα θελήσουν να τραβήξουν στα άκρα το θέμα, με δεδομένο τον υποδόριο συναισθηματικό δεσμό που έχουν οι Βρετανοί με το Στέμμα και ότι αυτό συμβολίζει...

7 σχόλια

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΕΜΜΙΣΘΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ,ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ 4 ΑΛΛΕΣ ΕΜΜΙΣΘΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
    ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ,ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΕΝΑ ΤΡΙΧΙΛΙΑΡΑΚΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ.
    ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΩΝ 700 ΚΑΙ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ.
    ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΕΞΑΤΑΞΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λίγα λόγια από την όλη ιστορεία βγαίνει το εξής συμπέρασμα, ότι η διαφθορά έχει να κάνει με το ότι οι υψηλά ιστάμενοι πολιτικοδικονομικοί αστέρες της διαπλοκής δεν ανταμοίβονται ανάλογα με την ανάγκη κάλυψης των εξόδων της συντήρησης των κλοπημαίων.

    Οπότε λειτουργοί της δικαιοσύνης μπορούν να επικαλούν ακόμα και αυτό, ως στοιχείο αθωώτητας των καταπατητών της δημόσιας περιουσίας, πέραν των άλλων αιτιολογημένων τεκμηρίων αθωώτητας.

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/06/blog-post_28.html

    Οπότε δεν στοιχειοθετείται ούτε κατηγορία υπόθαλψης τρομοκρατίας λόγω διαφθοράς κατά το συλλογισμό της κυρίας Λαμπέλ.

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΣΑΡΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η Μαρία Τζάκρη (αδελφή),
    Αθηνά Σημαιοφορίδου (νύφη της υφυπουργού),
    Τρύφων Μάζνης (συγγενής, κουμπάρος).
    Κάποιοι απο αυτούς μπορεί να βολεύτηκαν προς το τέλος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτό δεν είναι πάλι διαβολική σύμπτωση – τόσους ικανούς έχει το σόι της υφυπουργού;

    Επίσης ο Κώστας Καραγιάννης, γαμπρός της (σύζυγος της Μαρίας Τζάκρη που αναφέρεται πιο πάνω) στο...υπουργείο στην Θεσσαλονίκη. (παλιό όνομα: Μακεδονίας και Θράκης).

    Ο Καραγιάννης και εάν έχει προσόντα!!
    Στο χωριό λένε ‘κόβει και ράβει’ στο υπουργείο.
    Ποιός... ο Κωστας ο Καραγιάννης που μέχρι χθες ειχε καφετέρια στην Πέλλα’.
    Ο αδελφός της υφυπουργού Λάζαρος Τζάκρης είναι απ’ οτι ακούω σωματοφύλακάς της.
    Ο άνδρας της υφυπουργού ειναι απο οτι ακούω στο πολιτικό της γραφείο στα Γιαννιτσά (έδρα της υφυπουργου) και πληρώνεται απο οτι ακουω με κανονικό μισθό και μάλιστα είναι αρκετά μεγάλος.

    Απ’οτι ακούω η υφυπουργος και η αδελφη της κόβουν και ράβουν στα αρχαία/μουσείο της Πέλλας – ειναι τα αφεντικά"


    Κοιτάξετε στα μάτια τώρα όλους τους Έλληνες πολίτες και πείτε τους την λέξη ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ!

    *** εκτός αν νομίζετε ότι είναι μάρκα απο ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ αυτή η λέξη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ αποτελείται από 15 Μέλη. Στο Συμβούλιο μετέχουν εκπρόσωποι από το Κράτος (Υπουργείο Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων και ΥΠΕΧΩΔΕ), Εκπρόσωποι Μισθωτών, Εργοδοτών, ΚΕΔΚΕ, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων του ΟΕΚ.


    Δ.Σ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    Κωτίδου Γεωργία Πρόεδρος Δ.Σ.
    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΡΑΤΟΥΣ
    ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ελισσάβετ Κυβερνητικός Επίτροπος
    ΠΕΤΣΗΣ Ηλίας
    ΞΙΑΡΧΟΣ Στυλιανός Υπουργείο Εργασίας
    ΤΣΙΩΛΗ Βασιλική Υπουργείο Εργασίας
    ΜΑΚΡΗΣ Διονύσιος
    ΥΠΕΧΩΔΕ
    ΠΟΛΑΚΙΣ Ανδρέας ΥΠΕΧΩΔΕ
    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
    ΘΩΜΑΣ ΦίΛΛιπος (Αντιπρόεδρος ΔΣ) ΓΣΕΕ
    ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ Γεώργιος ΓΣΕΕ
    ΠΑΣΟΥΛΑΣ Ιωάννης ΓΣΕΕ
    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
    ΚΑΡΑΤΖΑΣ Χρήστος ΣΕΒ
    ΙΩΑΝΝΟΥ Βασίλιος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ Ιωάννης ΕΣΕΕ
    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΕΔΚΕ
    ΣΙΩΜΟΣ Βλάσσης
    ΚΕΔΚΕ
    ΑΙΡΕΤΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ
    ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ Παναγιώτης
    ΓΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ Χαράλαμπος
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    ΞΗΡΑΔΑΚΗΣ Ξενοφών Γραμματέας Δ.Σ.

    Μπορεί να μας πει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος,ο Ταμίας της ΓΣΕΕ Φίλιππος Θωμάς,που είναι Αντιπρόεδρος στον ΟΕΚ και εισπράτει μερικές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως,σε πόσες άλλες έμμισθες θέσεις,είναι εκτός ΕΛΤΑ;
    Γιατί στα ΕΛΤΑ,εκτός από υψηλόβαθμος υπάλληλος των 3.000 ευρώ μηνιαίως,είναι και μέλος του Δ.Σ.-ΕΛΤΑ με άλλα 1.000 ευρώ επιπλέον τον μήνα,μέλος του Επαγγελματικού Ταμείου ΕΛΤΑ με αλλα 700 ευρώ τον μήνα και μέλος του Δ.Σ της θυγατρικής των ΕΛΤΑ ΚΕΚ-ΕΛΤΑ με άλλα 600 ευρώ τον μήνα.Μάλιστα στο ΚΕΚ-ΕΛΤΑ ο αθεόφοβος,ήταν και κάποια χρόνια,με μοναδικό προσόν απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου,Διευθύνων Σύμβουλος επιμόρφωσης Εξωτερικού,γνωρίζοντας ως μοναδική ξένη γλώσσα τα Ηπειρώτικα,καθόσον κατάγεται απο την Θεσπρωτία.
    Πότε τα κατορθώνει όλα ο ακατάβλητος και χαλκέντερος Ηπειρώτης;
    Πάντως είναι ''αξιος'' κύριε Παναγόπουλε να σας διαδεχθεί στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.
    Ακόμη κύριε ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,Πρωθυπουργέ της χώρας,πρέπει να είναι ''τιμή'' σας που έχετε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,ένα τόσο ικανό εισοδιστή και πολυπράγμονα σαν τον Φίλιππο Θωμά.Να τον χαίρεστε.Με τέτοιους θα πάει σίγουρα μπροστά το ΠΑΣΟΚ και το εργατικό κίνημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε μαλάκα καλή η πλάκα
    αλλά εδώ σοβάρεψε το πράγμα ΤΡΑΓΙΚΑ.

    μεχρι σήμερα μας έλεγαν ότι μας βάλανε στο ΔΝΤ.
    η αλήτικη συμμορια πασοκ-γιωργάκη
    για να μπορουν να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις.
    και τρώμε τις θυσίες και το παραμύθι.

    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΑΚΗ. Ο ΚΛΟΟΥΝ LOBEROS του πασοκ.
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ.
    ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ- ότι δεν θα βγαίνει κανείς σύνταξη-ποιος θα έχει 40 συνεχόμενα χρόνια εργασίας ;

    ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ.
    ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ
    ΟΥΕΤ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΛΕΦΤΑ !!!!!!!!!

    μπορείς να το καταλάβεις
    ΠΟΣΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΔΗ
    ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥΣ ΤΣΟΓΛΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ
    ΚΥΒΕΡΝΟΙΥΝ
    ή είσαι τελείως ηλίθιος !

    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΚΑΠΟΥΤ ΣΕ 1-2 ΜΗΝΕΣ.

    ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΑΣ
    ΤΩΡΑ ΖΩΑ. ΖΩΑ. ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ορφανουδάκης-Andreansen24 Μαΐ 2010, 6:34:00 μ.μ.

    Λίγη περισσότερη προσοχή χρειάζεται οταν αναφερόμαστε σε Θεσμούς όπως αυτός της Βασιλευομένης ή της Προδρευομένης Δημοκρατίας .

    Σε κάθε περίπτωση όπως δεν θα θέλε κανείς να μέμφετε τον εκάστοτε Πρόεδρο Δημοκρατίας Κράτους αποτελεί και υποχρέωση μας να σεβόμαστε όλους οσους Συνταγματικά έχουν Θεσμικό ρόλο Διεθνώς αναγνωρισμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση