GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έτσι την πάτησαν...

Πώς θα βιώσουμε στη χώρα μας την εμπειρία της επιχείρησης «Καθαρές Μασέλες». Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Ήταν παντοδύναμοι . Υπήρχαν και ...

Πώς θα βιώσουμε στη χώρα μας την εμπειρία της επιχείρησης «Καθαρές Μασέλες».

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ήταν παντοδύναμοι. Υπήρχαν και λειτουργούσαν μέσα σ’ ένα κλειστό σύστημα εξουσίας και διαπλοκής. Ασχέτως από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονταν, το είδος και το επίπεδο της παιδείας τους, αν είχαν και τι είδους εξειδικευμένες γνώσεις, ποια ήταν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, ή ποια η καταγωγή τους, ήταν όλοι κόμβοι ενός απόλυτου δικτύου που διαμόρφωνε τα γεγονότα και την διανομή πλούτου και εξουσίας στην Ελλάδα.
Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν κυβερνητικοί παράγοντες, άλλοι δικαστές και ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί, σύμβουλοι φορέων του κράτους και μεγάλων επιχειρήσεων. Κάποιοι άλλοι βουλευτές, κάποιοι τρίτοι παράγοντες των ΜΜΕ, ενώ άλλοι ήταν οι αγαπημένοι δημοσιογράφοι του καθεστώτος ή απλώς οι διασκεδαστές του. Είχαν τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ τους, αλλά όλοι τους προς...
 τα έξω ήταν μια γροθιά.
Ρώταγα τον έναν, άνθρωπο υψηλής παιδείας, πώς μπορείς να συναναστρέφεσαι με τον τάδε «δήθεν» πολιτικό που είναι ένα άχρηστο και ελεεινό λαμόγιο; Μα τι είναι αυτά που λες, μου απαντούσε. Ο άνθρωπος είναι φυσικό ταλέντο!
Ρώταγα έναν άλλον, πολύ σημαίνοντα πολιτικό: καλά δεν βλέπεις ότι ο τάδε δημοσιογράφος, μεγαλοστέλεχος σε συγκρότημα, άλλα έλεγε χθες ενώ άλλα λέει και κάνει σήμερα; Τι είναι αυτά που λες Δημήτρη, μου έλεγε. Δεν σ’ αναγνωρίζω. Δεν έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι ν’ αλλάζουν;
Ρώτησα κι ένα βράδυ κάποιον απ’ αυτούς που σήμερα κυβερνούν: Πώς ανέχεστε φίλοι σας δημοσιογράφοι να τα «πιάνουν» από δέκα μεριές, ακόμα κι απ’ αυτούς που εμφανώς σας … πολεμούν; Εμένα μ’ ενδιαφέρει τι δίνω από την τσέπη μου, μου απάντησε εκείνος.
Ρώτησα, τέλος, μέσα σ’ ένα αεροπλάνο που συνταξίδευα μ’ ένα στέλεχος του μεγαλύτερου τότε ΝΠΙΔ, γιατί δεν προχωρά η Χ σύμβαση; Διότι, μου λέει, η υπόθεση έχει κολλήσει σε κάποια κομματικά στελέχη που θέλουν κι αυτά μίζα εκτός από τα ποσά που, όπως ξέρεις πάνε στα κόμματα κι εγώ φίλε ούτε φυλακή έχω σκοπό να μπω, ούτε αλήτες να κάνω πλούσιους. Καλύτερα να παραιτηθώ. Και σε λίγο πράγματι παραιτήθηκε.
Να, κάπως έτσι την πάτησαν. Τους έφαγε η αμετροέπειά τους και η αίσθηση ότι ήταν παντοδύναμοι και είχαν διασφαλίσει απ’ όλες τις πλευρές το καθεστώς τους. Είχαν στήσει μία ολόκληρη μηχανή παραγωγής προνομίων, θέσεων και πλούτου στην οποία δεν συμμετείχαν πέντε και δέκα άνθρωποι, αλλά, όπως υπολογίζω πρόχειρα, περίπου δέκα χιλιάδες συμπολίτες μας και κάμποσοι ξένοι. Αυτοί στους τρεις πρώτους κύκλους της εξουσίας. Από κει πέρα υπήρχαν κάμποσες ακόμη χιλιάδες, οι οποίοι αποτελούσαν το έμπιστο περιβάλλον των προηγούμενων: δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί, πολυθεσίτες δημοσιογράφοι, ερημοσπίτες ακαδημαϊκοί κ. α.
Είχε δημιουργηθεί δηλαδή στη χώρα μας ένα multipolar club εντός του οποίου διαμορφώνονταν ταυτότητες και εκφράζονταν συμφέροντα στο πλαίσιο αλληλεξαρτώμενων διυποκειμενικών σχέσεων, συνεκτική ουσία των οποίων αποτελούσε, όχι τόσο η ανταλλαγή, αλλά μάλλον η ανάγκη εχεμύθειας για να συνεχίσουν να υφίστανται αλώβητες οι ταυτότητες που παρήχθησαν εντός αυτού του πλαισίου. Εντός αυτού ο χρηματισμός σε οποιαδήποτε μορφή, αποτελούσε στοιχείο επιβεβαίωσης της αναφερόμενης ταυτότητας των τέκνων της διαπλοκής. Όποιος, δηλαδή δεν τα έπαιρνε θεωρείτο άτομο είτε ανάξιο της εμπιστοσύνης των πόλων του καθεστώτος, είτε άνθρωπος ανίκανος να υποστηρίξει την ταυτότητα την δική του αλλά και του πάτρωνά του, είτε συνήθως και τα δύο μαζί.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι σχέσεις αυτές οδήγησαν στον απόλυτο εκχυδαϊσμό του καθεστώτος, το οποίο δεν είχε πλέον κανέναν άλλον τρόπο για να διατηρηθεί στην ζωή παρά την διεύρυνση της διαφθοράς σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ώστε να βάλουν και άλλους στο … κόλπο, καθιστώντας και άλλους συνενόχους, έτσι ώστε να σχετικοποιηθεί η διαπλεκόμενη μορφή του πολυ-πολικού συστήματος της αλληλοδραστικής διαφθοράς.
Αυτό το σύστημα για να συντηρηθεί πλέον έπρεπε να τροφοδοτείται με διαρκώς μεγαλύτερη ποσότητα μίζας, η οποία τελικά κατέληγε να επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον προϋπολογισμό και τις τσέπες κάποιων ξένων επενδυτών, οι οποίοι άρχισαν να δυσανασχετούν απ’ αυτήν την κατάσταση. Κάπως έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση του ολοκληρωτικού συστήματος της διαπλοκής στην χώρα μας. Όταν μικραίνει η πίτα της μίζας αρχίζει το αλληλοφάγωμα των συνδαιτυμόνων, διαταράσσονται ισορροπίες συμφερόντων και προσβάλλονται ταυτότητες … και τότε αρχίζει η φημολογία της ανασυγκρότησης, από πού αλλού, από τα ίδια «κέντρα» (πόλους) που μέχρι χθες ήταν τα προπύργια του καθεστώτος διαπλοκής.
Στην Ιταλία ζήσαμε την αποτυχημένη επιχείρηση «Καθαρά Χέρια». Εδώ, μη έχοντας δικαστές να παίξουν αυτόν τον ρόλο, αλλά νταβάδες και «δημοσιογραφικά» συγκροτήματα, θα βιώσουμε την εμπειρία της επιχείρησης «Καθαρές Μασέλες». Έχοντας την βεβαιότητα ότι με αντιλαμβάνεστε απολύτως, κλείνω αυτό το σημείωμα υποσχόμενος ότι δεν θα καταστώ προσωπικά η οδοντογλυφίδα του νέου καθεστώτος. Το αυτό επιθυμώ και δι’ εσάς!

9 σχόλια

  1. Πω,πω ξεφτίλα το nonews-news.

    Δηλαδή, τι λέει στον πολίτη; Ελλάδα είναι μόνο η Κρήτη ;

    Περίμενε 100.000 και μετά προσπαθεί να θεωρήσει ως “ήττα Σαμαρά” τις 350.000 άτομα , όταν οι νομαρχιακές και τοπικές εκλογές είναι ήσσονος σημασίας, αφού πολλοί από τους υποψηφίους είναι ΑΓΝΩΣΤΟΙ στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων.

    Μιλάμε για γκαιμπελική προπαγάνδα των στρατευμένενων μπλογκ.

    Καλύτερα,όμως,να ξεμπροστιάζονται απέναντι στο λαό.
    Σε λίγο η εξέγερση του λαού , αν οδηγηθούμε σε χρεοκοπία, δεν θα σταματήσει στους υπεύθυνους πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ,
    αλλά και στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και των μπλογκ που στήριξαν και στηρίζουν τα αναποτελεσματικά και εξοντωτικά και άδικα μέτρα.

    Σκάβουν το λάκο τους με τέτοιες αθλιότητες …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
    ΟΣΟ ΚΡΑΤΑ Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΟΥΧΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΚΑΙ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Τ Ι Π Ο Τ Ε.
    ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Τ Ι Π Ο Τ Ε ................

    ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΣΠΑΜΕ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΜΕ.
    ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΞΑΣΠΑΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΡΕΛΛΑΝΟΥΝ.

    ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΑΔΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΙΖΑΣ.
    FREEDOM OF SPEACH BLOGSPOT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. …Υποπερίπτωση ο Μαντέλης

    Παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια δημιουργίας αντιπερισπασμού με τον «άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου» που έγινε «γαλάζιος υπουργός» και στην αρχή λαδώθηκε με 15.000 ευρώπουλα που σαν τα ψάρια του Ιησού έγιναν στη συνέχεια δυο εκατομμύρια, αλλά παρόλα αυτά ο κ. Βαλυράκης δεν ξέρει ποιος είναι, το μπαλάκι της υπόθεσης Ζήμενς έχει περάσει στο τερέν το ΠΑΣΟΚ:

    Αϊ “γανωθείτε” λαμόγια εσείς
    και όσοι σας στηρίζουν,
    φτάνει πιά καμμία ανοχή σε όσους οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.

    ΚΑΙ ΤΗΝ
    Προπαγάνδα σοβιετικού τύπου!
    ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΧΟΥΛΟΥΣ
    ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΟΥΣ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ
    ΣΑΣ.....χορηγοί
    και χορηγούμενοι !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο Παπαντρέου, δεν μπορώ να στο πώ πιό απλά.
    Άει σιχτίρ.
    Βγαίνεις και φωνάζεις εναντίον του συστήματος Σημίτη που ήταν βουτηγμένο στη διαφθορά.
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΕ;
    Μας δουλεύεις;
    Για να δούμε τη δική σου κυβέρνηση λοιπόν.
    Από τους 35 υπουργούς και υφυπουργούς οι 11 ήταν υπουργοί η υφυπουργοί στις κυβερνήσεις Σημίτη, οι 6 ήταν γενικοί γραμματείς υπουργείων στις κυβερνήσεις Σημίτη, οι 6 ήταν σύμβουλοι δυο στον Σημίτη, τρεις σε σένα και ένας στο ΥΠΕΧ., (2 υφυπουργοί σου ήταν Γ. Γ. στο υπουργείο Μεταφορών επί εποχή Μαντέλη).
    Δηλαδή Γιώργο Παπανδρέου 23 άτομα από τη σημερινή κυβέρνηση υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις Σημίτη όπως και εσύ.
    Πως είναι δυνατόν να μας λές τώρα ότι ΕΣΥ ψάχνεις για τη διαφάνεια;
    Είσαι ο ορισμός της πολιτικής υποκρισίας.
    Πάρε και ένα νόμπελ από μένα (με ανοικτές και τις δύο παλάμες).
    Βλάκα.

    ΥΓ. Τα στοιχεία τα πήρα από την olympia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε που γράφετε αυτό το άρθρο για όλους είπατε, αλλά λυπάμε που δεν είπατε τίποτα για τα άλλα "τρωκτικά" που δυστυχώς ακόμα δεν την ΠΑΤΗΣΑΝ και αλωνίζουν. Θα μιλάμε για κάθαρση όταν και κάποιοι από αυτούς μπούνε στη φυλακή. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι! ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ! ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΝΑ ΠΑΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ!!! ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΧΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ
    τα MEGA κωλοχαΝΕΑ καιτα ΠΡΩΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

    να σας πουν την αλήθεια !
    ΟΤΙ ΠΑΜΕ....γιωργάκη ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ.
    Ολοταχώς προς την πτώχευση.

    Ολοταχώς προς την πτώχευση βαδίζει η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο που θα δει συρρίκνωση των εισοδημάτων του και… βουλγαροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Όλα τα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη είναι τόσο απογοητευτικά που είναι μάλλον χωρίς επιστροφή η χρεοκοπία. Και η κυβέρνηση δείχνει να μη συνειδητοποιεί που βρίσκεται. Χαμένη στους αριθμούς που λένε την αλήθεια και πιεζόμενη από την “απόβαση” των 50 στελεχών της Τρόικας που θα έλθουν από τις 15 του μήνα να πιουν το αίμα της χώρας. Έτσι όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτές τις ημέρες, είναι δύσκολο να πείσουμε το ΔΝΤ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, άρα αξίζουμε μιας δεύτερης ευκαιρίας, δηλαδή να συνεχίσουν να εκταμιεύουν χρήματα οι ξένοι. Οπότε, όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, αν όχι στην αξιολόγηση του Ιουνίου, σίγουρα τον Οκτώβριο, θα βρεθούμε μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο που θα οδηγήσει αναγκαστικά προς την αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο από την Ευρωζώνη, πιθανόν και μέσα στο 2010.

    Τα στοιχεία είναι τραγικά:

    Ο τουρισμός πάει από το κακό στο χειρότερο και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως και 20% των τουριστικών εσόδων. Πάνω από 1 εκατ. ξένοι δεν θα προτιμήσουν φέτος τη χώρα μας ενώ και όσοι έλθουν μειώνουν στο ήμισυ την παραμονή τους, επομένως και τα χρήματα που σπαταλούν.

    Στο μέτωπο των εσόδων η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη. Η είσπραξη του ΦΠΑ το πρώτο τετράμηνο σημείωσε τεράστια αύξηση… 0,3% ενώ ο στόχος είναι 14,5%. Κάθε μήνα το κράτος θα πρέπει να εισπράττει πάνω από 1,5 δισ. για να βγει ο λογαριασμός.

    Τις επόμενες εβδομάδες το κράτος θα πρέπει να πληρώνει 450 εκατ. το μήνα για επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, σε αγρότες κ.λπ. Ήδη σε πολλές εφορίες θα υπάρξει στάση πληρωμών με εντολή του υπουργείο προκειμένου να μη διαλυθεί πλήρως το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Οι δαπάνες για φάρμακα έχουν εκτροχιαστεί και η κατάσταση δε μαζεύεται με τίποτε.

    Το ΕΣΠΑ βρίσκεται στα ταμεία των Βρυξελλών και περιμένει πότε θα αξιοποιηθεί.

    Η αγορά, δηλαδή το εμπόριο έχει καταστραφεί, πάνω από 20%-30% μείωση τζίρου με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα από φόρους.

    Η οικοδομή έχει καταρρεύσει με πτώση συναλλαγών πάνω από 50%, βουτιά των νέων οικοδομών πάνω από 40% και μεγάλη ανεργία. Τα έσοδα από ακίνητα έχουν μειωθεί σημαντικά, ούτε εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης, ούτε από ΦΠΑ ενώ έχει καθυστερήσει πολύ η πληρωμή του ΕΤΑΚ 2008 και 2009 ενώ θα αργήσει και ο ΦΜΑΠ.

    Στο ασφαλιστικό τομέα, τα Ταμεία έχουν εισπράξει ακόμη και το 40%-50% της κρατικής βοήθειας κι έτσι όπως πάνε είτε θα σταματήσουν να πληρώνουν συντάξεις είτε θα πρέπει να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη το κράτος, διαλύοντας τον προϋπολογισμό.

    Η μαύρη τρύπα του ΟΣΕ και των άλλων ζημιογόνων εταιρειών μεγαλώνει και η κυβέρνηση απλά βλέπει τα… τρένα να περνούν.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι είτε θα χρεοκοπήσουμε. είτε η ομάδα των 50 της Τρόικας θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα που φυσικά θα διαλύσουν την κοινωνία. Διότι μισθοί και επιδόματα στον ιδιωτικά τομέα έχουν προς ώρας γλιτώσει αλλά είναι σίγουρη η περικοπή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε σεις εκεί στην Ευελπίδων για Τερτσέτη; για Πολυζωίδη; για κάνα Di Pietro; έχει ακούσει κανένας σας; ρε βόδια, ε βόδια. Τι σας τα ‘βαλε τα γουνάκια στις επωμίδες ο λαός ρε μοσχάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τί μπουρδελομπλόγκ είναι αυτό που ανεβάζει σχόλια κάθε δέκα ώρες;
    Αν μη τί άλλο το τρωκτικό, μπορεί να είναι φασιστικό (λόγω της απαγόρευσης των σχολίων) αλλά είναι πιό έντιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση