GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα προαναγγελθέν σκάνδαλο...

Γράφει ο Όθων Κουμαρέλλας Αρχιτέκτονας Όλοι ασχολούνται με τα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου, ως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματ...

Γράφει ο Όθων Κουμαρέλλας
Αρχιτέκτονας

Όλοι ασχολούνται με τα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου, ως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Πόσο άραγε ήταν το συνολικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τα δύο αυτά σκάνδαλα;
Για το μεν Βατοπέδι έχει υπολογιστεί περίπου το ποσό των 280 εκ. €. Για τη Siemens περίπου τόσα ή ενδεχομένως αρκετά παραπάνω.
Όμως πολύ λίγοι ασχολούνται (ή μάλλον κανένας) με το τεράστιο σκάνδαλο της υπερκοστολόγησης των μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης από το Αεροδρόμιο των Σπάτων, τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, την Αττική Οδό, τη ΠΑΘΕ κ.ο.κ., που...
 συνέβαλε αποφασιστικά στην υπερχρέωση της χώρας.
Και καλά, «τα γενόμενα ουκ απογίνονται», τώρα όμως τι συμβαίνει, άλλαξε κάτι μήπως;
Θα δούμε να κατασκευάζεται επιτέλους ένα μεγάλο δημόσιο έργο στο πραγματικό του κόστος;
Λυπάμαι, αλλά τα φαινόμενα και τα σημεία δείχνουν ότι στη χώρα μας αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει!
Γνωρίζουμε ότι ήδη μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, το τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προγραμμάτισε τη κατασκευή των συμπληρωματικών οδικών έργων επέκτασης της Αττικής Οδού. Σύγχρονο οδικό έργο μήκους περίπου 72 χλμ. που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο των οδικών μεταφορών, αλλά και τη γενικότερη χωροταξία του συνόλου της Αττικής. Το έργο αυτό προϋπολογίστηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων Υπηρεσιών σε 1,8 δις €, δηλαδή σε 25.000.000 € ανά χιλιόμετρο κι αν υποθέσουμε ότι το πιθανότερο, όπως συνέβαινε πάντα μέχρι τώρα, είναι να εξαντληθεί το όριο υπέρβασης του 50% που προβλέπει ο Νόμος, τότε το κόστος του Έργου θα ανέλθει σε 2,7 δις €, ήτοι σε 37.500.000 € ανά χιλιόμετρο.
Μια μικρή λεπτομέρεια: Οπουδήποτε στον κόσμο και στην Ευρώπη, (πλην Ελλάδος), το αντίστοιχο κόστος ενός παρομοίου οδικού έργου δεν υπερέβη ποτέ τα 9.000.000 € ανά χλμ.(μέσος όρος 6.500.000 €/χλμ.). Δηλαδή, για το συγκεκριμένο έργο και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, προβλέπεται, στη χώρα μας, κόστος 25/9 = 2,78 έως 37,5/9 = 4,17 φορές υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού.
Τις προάλλες, το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας περιορίζει το αντικείμενο του έργου στο 1/3, δηλαδή θα υλοποιηθεί μόνο ένα τμήμα του συνολικού έργου. Δεν μας είπε όμως με τι προϋπολογισμό. Υποθέτω και μάλλον έτσι είναι, αφού δεν αναφέρεται πουθενά διαδικασία ανακοστολόγησης, ότι τελικά ο προϋπολογισμός θα περικοπεί αντίστοιχα στο 1/3, δηλαδή περίπου στα 600.000.000 € και με τις πιθανές υπερβάσεις, μέσα στα νόμιμα πλαίσια, το κόστος του θα ανέλθει στα 900.000.000 €.
Άρα πρόκειται να κατασκευαστεί το 1/3 του έργου στη τιμή ολοκλήρου, αφού το κόστος ανά μονάδα μήκους (χλμ.) παραμένει στο ύψος των 25 - 37,5 εκ. € και είναι ακριβώς αυτό που ενδιαφέρει τους εμπλεκόμενους όλων των κατηγοριών, να εξασφαλιστεί πάση θυσία το υπερβάλλον κόστος, που αποφέρει τα υπερκέρδη.
Η λογική της μεθόδευσης είναι απλή: με τη «σαλαμοποίηση» του έργου, όχι μόνο η ανάδοχος Κοινοπραξία (τεχνικών εταιρειών και τραπεζών), θα εισπράξει από την αρχή το κόστος ολοκλήρου του έργου, κατασκευάζοντας μόνο μέρος του, αλλά επειδή κάποια στιγμή το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί, διατηρώντας το κόστος ανά τιμή μονάδος (χλμ.) στο ύψος του προϋπολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί, θα εισπράξει επί πλέον τουλάχιστον 1,8 δις Ναι: 1.800.000.000 €, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τότε μπορεί να ανατεθεί το έργο σε άλλη Κοιν/ξια. Ναι, αλλά η πρώτη ήδη θα έχει εισπράξει το ποσό που αντιστοιχεί στο συνολικό έργο. Εξ’ άλλου, οι επί μέρους μέτοχοι μπορεί να αλλάζουν, το Κύκλωμα όμως είναι το ίδιο.
Βέβαια, θα πει κάποιος, το ίδιο θα συνέβαινε με την εξ’ αρχής κατασκευή ολόκληρου του έργου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθεί και η ανάγκη της εποχής που επιβάλει και στο Υπουργείο Υποδομών τη λιτότητα, χωρίς όμως να θίγονται τα συμφέροντα όσων λειτουργούν γύρο από το κύκλωμα των «μεγάλων» έργων (μεγάλα τεχνικά γραφεία με συμμέτοχους, έμμεσα ή άμεσα, συμβούλους Υπουργών, καθηγητές, Τεχνικές εταιρείες, Τράπεζες κτλ).
Η ζημιά βέβαια είναι πολλαπλάσια για το κοινωνικό σύνολο, γιατί θα αργήσει πολύ ακόμα να απολαύσει ένα τόσο σημαντικό έργο, αλλά και γιατί η κατασκευή του με τον τρόπο που γίνεται θα απορροφήσει πολυτιμότατους πόρους από άλλα εξ’ ίσου σημαντικά έργα, που έτσι δεν πρόκειται να κατασκευαστούν και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα την Εθνική Οικονομία. Πέραν του οφέλους να κατασκευαστεί άμεσα ολόκληρο το έργο στο πραγματικό του κόστος, ας φανταστούμε μόνο να κατατίθεντο τα επί πλέον αυτά χρήματα (1,8 δις) στον λογαριασμό για τη μείωση του δημόσιου χρέους του κ. Πετσάλνικου……..
Είναι πολλά τα λεφτά, για να πιστέψει κάποιος, ότι αυτό γίνεται αποδεκτό από πλευράς Κυβέρνησης, από άγνοια ή αφέλεια. Απλά, η παρούσα Κυβέρνηση φαίνεται πολύ πιο επιτήδεια στο στρώσιμο του «παιγνιδιού» από τη προηγούμενη.
Αν το υπουργείο Υποδομών θέλει να πείσει, ότι μέλημά του είναι το Δημόσιο Συμφέρον, ας προχωρήσει άμεσα στην ανακοστολόγηση όλων των «μεγάλων» έργων, παλαιών και καινούργιων. Βέβαια, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει από τους ίδιους μηχανισμούς, που ευθύνονται, - τουλάχιστον υπάρχει η υποψία -, για τις καταγγελλόμενες από διάφορες πλευρές υπερκοστολογήσεις.
Ακόμη και για τον πλέον δύσπιστο απέναντι στο Δημόσιο, θα υπάρχουν μεταξύ των 10.000 περίπου μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων (….μπάμπηδων, λαμογιών, άχρηστων και τεμπέληδων κατά τη τρέχουσα κυρίαρχη αντίληψη), τουλάχιστον πέντε (5), που να είναι και έμπειροι και ικανοί και προπάντων έντιμοι για να τους ανατεθεί η παραπάνω διαδικασία (προφανώς υπάρχουν πολύ μα πολύ περισσότεροι), που η πολιτική ηγεσία μπορεί να τους ανακαλύψει εύκολα, αν θέλει…
Ας φανταστεί κάποιος τη διαπραγματευτική ισχύ που θα αποκτήσει η όποια πολιτική ηγεσία απέναντι σε συμβαλλόμενους κατασκευαστικούς Οίκους με Συμβάσεις που στηρίζονται σε ψευδή στοιχεία, αν θέλει…

19 σχόλια

  1. Αναγγέλθηκε ξανά ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΡΗΞΗ του ηφαιστείου Κάτλα, ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ από του Εγιαφιαλαγιόκουλ, άρα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!
    ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ-ΚΑΛΑ ΜΟΝΩΜΕΝΟΙ σταύλοι ΤΩΡΑ!!!
    2nd Iceland volcano issues warning
    May 27, 2010
    LONDON - A second, much larger volcano in Iceland is showing signs that it may be about to erupt, scientists have warned.
    http://www.msnbc.msn.com/id/37371442/ns/world_news-europe

    The eruption of the Eyjafjallajoekull volcano in Iceland, and the travel chaos it has caused, is only a "small rehearsal", according to Iceland's President Olafur Grimsson.
    The larger Katla volcano, right next to it, usually erupts every century, and the last eruption was in 1918, he said. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8631343.stm
    http://www.youtube.com/v/ToDjdeFpRAw.

    Μας απειλούν έντεκα επικίνδυνα ηφαίστεια!
    Σε περίπτωση παρατεταμένης έκρηξης αναμένεται- εκτός από την απαγόρευση των πτήσεων- ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ηφαιστειακός χειμώνας» κατά το οποίο το νέφος τής τέφρας εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στη Γη.
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4571465

    Times: ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΝΕΦΩΝ-ψύξης
    Sunday Times
    May 16, 2010
    Scientists forecast decades of ash clouds
    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7127706.ece

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΑΣΟΚΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διατί δέν αποστέλλεις τό σχόλιο/ανάλυση σου,ώς αίτημα,στόν ΛΑΛΙΩΤΗ!!!
    Λές νά μήν γνωρίζη σχετικά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΔΕΕΕΕΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΤΕΛΗ.

    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΑΝ ΩΣ ΜΑΕΣΤΡΟΙ ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΥΠΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΜΙΖΕΣ ΟΠΛΩΝ. ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ- ΠΑΣΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αρθρογράφε έχεις αποδείξεις;;;
    ή μήπως έχεις κοστολογήσει εσύ τα σκάνδαλα;
    το χρηματιστήριο γιατί ρε ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ;;;
    ότι αποκαλυφθεί και είναι αποδεδειγμένο αυτό και δεχόμαστε και οχι τις παραφιλολογίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. από το φίμοτρο:"Η απουσία του Τσίμα τις τελευταίες ημέρες από το Mega δεν έχει να κάνει στην πραγματικότητα με κάποιο σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος. Το Fimotro είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στο Μεγάλο Κανάλι έχουν...
    περιέλθει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο γνωστός δημοσιογράφος (να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μας είναι αντιπαθής ο Τσίμας) συμπεριλαμβάνεται την λίστα με τα δωράκια της Siemens. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τσίμας έχει ενημερώσει τη διεύθυνση του καναλιού ότι συμπεριλαμβάνεται στην λίστα. Προτιμήθηκε λοιπόν, να αποχωρήσει διακριτικά μέχρι να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη δημοσιοποίηση της λίστας. Αυτή είναι η αλήθεια... "
    δηλαδή υπάρχει περίπτωση να φιγουράρουν και ονόματα δημοσιογράφων εμπλεκομένων με μίζες και σκάνδαλα;;;και δή,μεγάλων καναλιών;;;αναρωτίεμαι αυτό το θέμα θα δημοσιευθεί στα κανάλια;;;θα σχολιαστεί από συναδέλφους του;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κάτι μου λέει πως θα μουδιάσουν από το ταχύ ροκάνισμα μασέλες με τα λιγοστά έργα που θα δρομολογηθούν γιατί πλέον η εποχή της μεγάλης μπάζας και της πληθώρας των έργων τελείωσε.όμως θα βρουν τον δρόμο τους αυτοί δεν τους φοβάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά ρέ Αρχιτέκτονα,πού ήσουν
    τόσα χρόνια?
    ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ??
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τότε που ήρθε ο Παπανδρέου αισθάνομαι λαθρομετανάστης στη χώρα μου.
    Δεν έχω δικαιώματα πιά, μόνο υποχρεώσεις.
    Όλα έχουν μια αίσθηση προσωρινή, όλα παίζουν, τίποτε δεν είναι σίγουρο, δεν ξέρεις τί θα σου ξημερώσει.
    Δεν υπάρχει πια τίποτε, μα τίποτε, που μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις.
    Πώς καταντήσαμε έτσι βρε παιδιά;
    Πόσο θα κρατήσει αυτό το μαρτύριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΩΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ (ΑΚΟΥ ΛΕΕΙ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ) ΤΙΣ ΧΑΣΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ;
    ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΡΕ ΜΕΓΛΑΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΣΟΥ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΡΕ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡOI, ΕΧΕΤΕ ΧΑΖΕΨΕΙ ΕΝΤΕΛΏΣ ΑΠΟ ΤΗN AΓΩΝΙΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ:
    ___________________________________
    Μια φορά και έναν καιρό σε ένα χωριό, ένας άντρας ο Ντελης ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία.


    Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος πήγαν και τις έπιασαν.

    Ο Ντελης αγόρασε χιλιάδες προς 10 δολάρια τη μία όπως είπε

    Το εμπόρευμα όμως λιγόστευε και οι χωρικοί σταμάτησαν να κυνηγάνε μαϊμούδες
    Ο Ντελης ανακοινώνει ξανά ότι θα αγόραζε μαϊμούδες για 20 δολάρια τη μία.

    Οι χωρικοί έτρεξαν και έπιασαν και άλλες μαϊμούδες.



    Σύντομα όμως οι μαϊμούδες λιγόστεψαν κι άλλο, οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήματά τους.

    Ο (Μα) Ντελης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες θα αγόραζε τη μία προς 25 δολάρια.


    Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που έμειναν. Ο Ντελης τούς λέει καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες μαϊμούδες γι' αυτό και εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη μία. Αλλά επειδή πρέπει να φύγω για την πόλη για δουλειές θα αναλάβει την αγοροπωλησία ο βοηθός μου.


    Ο βοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει:

    Κοιτάξτε τι έκανε ο (Μα) Ντελης. Γέμισε ένα στάβλο γεμάτο με μαϊμούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια τη μία και όταν γυρίσει ο Ντελης τού τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη μία.


    Οι χωρικοί στριμώχτηκαν μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες.


    Δεν ξαναείδαν ούτε τον βοηθό ούτε τον Ντελη.
    Ειχε παει Αζερμπαϊσταν.



    Καλώς ήλθατε στην .. Wall Street ..!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΟΤΣΟ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟ ΛΟΒΕΡΔΟ
    Το ψάχνει από εδώ, το ψάχνει από εκεί να βρει κάτι θετικό ο Λοβέρδος και δεν βρίσκει τίποτα.

    Τώρα ενώ στην αρχή παρουσίασε σαν ασφαλιστικό, ένα νομοσχέδιο που ισχύει όσο ο... 14ος μισθός στο δημόσιο, μετά εμφάνισε το παράθυρο που έχει ......η κυβέρνηση, για να διαπραγμετευτεί έξω από το μνημόνιο...

    Σαν να λέμε η Ευρώπη σου καθορίζει την περιοχή που θα πάρεις το σπίτι σου, τον όροφο, τα τετραγωνικά, το χρώμα, το δάνειο και σου αφήνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τα... πλακάκια του μπάνιου...

    Μα εκεί που πραγματικά τον έπιασαν κότσο τον υπουργό, είναι ότι ο Έλληνας θα βγαίνει στα 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών στη σύνταξη (40 χρόνια εργασίας αλλιώς). Έλα όμως που τα 40 χρόνια του Γάλλου και του Γερμανού π.χ, αν βγάλεις κάτι άδειες ανατροφής τέκνων κάτι από εδώ, κάτι από εκεί, είναι πιο κάτω...
    Πάλι κότσους μας έπιασαν !!!!!

    ΑΝΤΕ Κλόουν Loberto's. Κάντην πριν
    πάρει κανείς χαμπάρι την γυναίκα
    σου και ΞΕΣΚΙΣΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ..
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ... !!!! βλακόμουτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλο ειναι οποιος μπορει να φευγει απο την Ελλαδα...κριμα κριμα..κατεστρεψαν την ωραιοτερη χωρα του κοσμου...παναθεμα τους..ολο το αναθεμα πανω τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πανηλήθιε αρθρογράφε, συγκρίνεις κόστη κατασκευής αυτοκινητόδρομών σε αφράτες χωμάτινες ισιάδες στην Ολλανδία και την υπόλοιπη Βόρεια Ευρώπη, με τη διάνοιξη δρόμων σε βραχώδες και ορεινό έδαφος στην Ελλάδα, με σήραγγες, κοιλαδογέφυρες και λοιπά τεχνικά? είσαι καρα-άσχετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΟΛΟΔΕΞΙΟΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ
    ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. PARALOS ΔΗΛΟΣ

    ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΝΗΣΟ ΔΗΛΟ ΜΕΤΕΒΗ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΛΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

    "ΗΞΕΙΣ, ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΓΑΣ.
    ΚΑΘΑΡΣΙΣ, ΛΟΙΜΟΣ ΛΙΜΟΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΣ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ.
    ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ"

    ΗΤΑΝ ΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ

    ΟΠΕΡ ΜΕΘΕΡΜΗΝΕΥΟΜΕΜΟΣ

    ΘΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣ-ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ
    ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΑΡΣΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΩΣΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΣ.
    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ.ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΘΑΛΛΑΣΣΑ!!

    ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ!

    ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ ΔΗΛΟΥ

    ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ ΔΗΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ, ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΗΝ ΕΓΝΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ, ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΕΜΑΣΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ. ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΠΙΖΕΙ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΒΡΩΜΑΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ Η ΣΑΠΙΛΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ. Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙΣ ΚΟΒΕΙ ΒΑΘΕΙΑ.ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΜΕΣ. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ, ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ. ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΙΞΑΝΕ ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ 25 ΕΤΙΑΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΠΟ το ιδρυμα ΚΑΙ ΣΥ ???
    χαχαχα ανιατων, αστεγων και εξοριστων μιζαΔωρων.

    Παντως τους το αναγνωριζω. εχουν ενα θρασος απεριγραπτο.
    Σχολη Θρασους ΠΑΣΟΚ. τι να λεμε τωρα..
    Αναλογιστειτε τι εχουμε ακουσει τοσα χρονια και πειτε μου.. μπορειτε να γνωριζετε τι θα βρουν να ποουν απο αυριο ??? ΟΧΙ.

    Αυτο ειναι η Σχολη Θρασους ΠΑΣΟΚ. Για δυνατους μαθητες με $$ διοτι τα μαθηματα και η γνωση παραδιδονται στο σπιτι ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ απόλυτα, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που αναφέρεις είναι σωστά.
    Στην περίπτωση που είναι, κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή....
    Από την άλλη, αυτά συνιστούν σκάνδαλα πρώτου μεγέθους, και δεν έχει ασχοληθεί κανείς? Εδώ βγήκαν οι...καφετιέρες!...
    Είσαι σίγουρος για τα γραφόμενά σου?
    Αν ναι, στείλτα σε κάθε αρχή που νομίζεις ότι θα έπρεπε, από πρωθυπουργό μέχρι εισαγγελέα, κι από εφημερίδες/TV μέχρι ΟΛΗ τη βουλή... Δε μπορεί, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα κινηθεί, και μάλλιστα στην παρούσα περίοδο...
    Τίποτε δε μένει κρυφό για πάντα, και μάλλιστα τέτοιου μεγέθους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση