GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρικλίζοντες βηματισμοί...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Πανικόβλητα τα όργανα του καθεστώτος , καθώς έχασαν πλέον την προνομία στην κατασκευή ειδήσεων, δηλαδή της σημ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Πανικόβλητα τα όργανα του καθεστώτος, καθώς έχασαν πλέον την προνομία στην κατασκευή ειδήσεων, δηλαδή της σημασιοδότησης των συμβάντων, ώστε αυτά να καθίστανται γεγονότα και να συστήνουν πραγματικότητες προς όφελος δέκα οικογενειών, ξεκίνησαν την διασπορά φημών για να αποκρούσουν τις φήμες.
Γράφει σήμερα «Το Βήμα»: «Δηλητηριώδεις φήμες διατρέχουν για ακόμη μία φορά την ελληνική οικονομία. Έχει παρατηρηθεί ότι όποτε πάει να σταθεροποιηθεί, κάποιοι σπέρνουν σενάρια καταστροφής. Τούτη τη φορά εμπνεύστηκαν ανοήτως την επαναφορά της δραχμής. Το κακό όμως είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής μηχανισμός απόκρουσης της φημολογίας. Ωστόσο η χώρα δεν μπορεί να μένει ανυπεράσπιστη. Η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει το ταχύτερο το κενό επικοινωνίας». Και στη συνέχεια επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα τρόμου και απειλής που δήθεν...
 προέρχεται από τους κακούς ξένους και έλληνες – προφανώς συμπεριλαμβάνουν και την αφεντιά μου – οι οποίοι τάχα διασπείρουν ανυπόστατες φήμες.
Αν ξεπεράσεις το φαιδρό στοιχείο της υπόθεσης, πως η εφημερίδα που περιγράφει και αναλύει ακόμη και φανταστικές συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, τολμά και με τόση οξύτητα καταφέρεται εναντίον όσων αποκαλύπτουμε μεθοδεύσεις και μηχανισμούς που αντικειμενικά θίγουν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, ίσως αναρωτηθείς μήπως τελικά ο πανικός της οφείλεται στην διαίσθηση ότι χάνουν πλέον το μονοπώλιο της κατασκευής της πραγματικότητας.
Τα σενάρια που διαψεύδονται αυτές τις ώρες από όλες τις πλευρές και τους παράγοντες του καθεστώτος, δυστυχώς υπάρχουν και αυτό από μόνο του διαμορφώνει αλήθειες και γεγονότα. Είναι ο ορισμός της είδησης. Το πρόβλημα των επικοινωνιακών μηχανισμών του καθεστώτος είναι ότι πλέον δεν μπορούν οι ίδιοι να χειραγωγήσουν την πληροφόρηση και να προβάλλονται ως αυθεντικοί διαχειριστές της φήμης. Η φήμη δραπέτευσε από το εργοστάσιο ή καλύτερα τα εργαστήρια των νταβάδων, κατά Καραμανλή, και των αχυρανθρώπων τους. Πλέον δεν μπορούν να ποδηγετούν την πολιτική εξουσία διασπείροντας φήμες και προκαλώντας κατευθυνόμενες αντιδράσεις από την κυβέρνηση. Ή να σκηνοθετούν επικοινωνιακά παιχνιδάκια με την κυβέρνηση, κάνοντας χρήση ασφαλώς του constitutive mechanism της φήμης. Τώρα δεν είναι αυτοί που έχουν αποκλειστικότητα στην κατασκευή της πολιτικής ατζέντας.
Αυτή είναι η πραγματική απειλή που εκδηλώνεται ως πανικός από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Το διαδίκτυο έπληξε τον πυρήνα της ύπαρξής τους, και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, defensive and offensive, που λέμε και στις στρατηγικές σπουδές, για να αναχαιτίσουν τους εισβολείς στο βασίλειο τους.
Ας μην εξετάσουμε καθόλου το επίπεδο της άμυνας τους, καθώς είναι απολύτως φαιδρό από την πλευρά της πολιτικής επικοινωνίας. Άσχετοι άνθρωποι και με την επικοινωνία και με την πολιτική, αντί να παρακολουθήσουν την εξέλιξη και των δύο ζητούν από την κυβέρνηση να «καλύψει το ταχύτερο το κενό επικοινωνίας»!
Αν η κυβέρνηση ήταν κάτι να καλύψει αυτό θα έπρεπε να είναι το κενό πολιτικής, αλλά τώρα πια …είναι μάλλον αργά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλά «το προσπάθησε» εχθές. Συνεννοηθήκαμε. Κατάλαβε ο άνθρωπος ότι δεν σαχλαμαρίζουμε, ούτε κινδυνολογούμε και είπε αυτά που… έπρεπε να πει. Δύσκολη η θέση του, πράγματι. Έχει την συμπάθειά μας.
Αγαπητοί φίλοι, χθες δώσαμε την δυνατότητα στην κυβέρνηση της χώρας να πάρει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεως στα χέρια της, «καίγοντας» το δραματικότερο σενάριο για την ελληνική κοινωνία. Οι έλληνες πολίτες το κατάλαβαν. Μας ευχαρίστησαν αν και δεν ήταν ανάγκη, αλλά το μεγαλύτερο ευχαριστώ θα έπρεπε να το ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού. Δώσαμε μια καλή ευκαιρία να …κάνει παιχνίδι σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής. Κάναμε αυτό που δεν μπόρεσε να πράξει ο ίδιος. Ανοίξαμε discursive space, για να το πω στη γλώσσα που αντιλαμβάνεται ίσως καλύτερα ο Γιώργος, για τα ελληνικά συμφέροντα και μειώσαμε τον «χώρο» αυτών που ονειρεύονται την μετατροπή της χώρας σε τριτοκοσμική περιοχή.
Αν δεν καταλάβατε τι προσφέραμε, αντικειμενικά, στην κυβέρνηση της χώρας μας, ήσαστε περισσότερο επικίνδυνοι από ότι φαντάζομαι. Αν καταλάβατε προχωρήστε και αλλάξτε διαλεκτική και πολιτική στάση. Αρκετά σφάλματα έγιναν μέχρι τώρα. Σταματήστε την διαλεκτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε πριν από την χρεοκοπία και όσων δραματικών ακολούθησαν: «Δίδω προς τον ελληνικόν λαόν την προσωπική διαβεβαίωσιν, ότι έχω απόλυτον την πεποίθησιν ότι ημπορούμεν να διατηρήσουμεν την ακεραιότητα του εθνικού μας νομίσματος και να αποφύγωμεν επομένως τας συμφοράς που θα επακολούθουν την ανατροπήν της σταθεροποιήσεως».
Κάτι ανάλογο είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη 8η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ: «Να είναι όλοι βέβαιοι, να είναι ακόμα πιο βέβαιοι οι διάφοροι καλοθελητές, που καθημερινά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας, με προφανείς σκοπιμότητες: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.».
Την αφήσατε όμως να διολισθαίνει προς την χρεοκοπία και αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Η χώρα πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της. Τώρα, όχι το φθινόπωρο. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, ας γίνουν εκλογές, ας στηριχθεί οικουμενική κυβέρνηση από όλα όμως τα κόμματα. Ή συμφωνείτε όλοι μαζί επί ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση ή προκηρύξτε εκλογές. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία, αλλά και η οικονομική πραγματικότητα αυτό το καραγκιοζλίκι.
Μην εχθρεύεστε τις φήμες …αξιοποιήστε τις!

12 σχόλια

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ...απο ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !
    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΦΡΟΙ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΜΜΕ.

    Εχθες στο τελος της εκμπομπης του χατζηνικολαου αυτος ο μπογιοπουλος του ριζοσπαστη διαβασε ενα αρθρο απο τη συμβαση του ελληνικου δημοσιου με το Δ.Ν.Τ. το οποιο ελεγε ακριβως τα εξης "κανενα περισιακο στοιχειο δεν εχει πλεον το ελληνικο δημοσιο, ολα ανηκουν στους δανειστες τους, δηλαδη το Δ..Ν.Τ. "
    και ο χατζηνικολαου τα εβαλε με τον μπογιοπουλο που το ειπε στο τελος της εκμπομπης, το διεκοψε τοσες φορες για να κανει τα μαγκα, ειπε κανα δυο απο τα κρυοκολα αστειακια του αλλα στο τελος καταφερε να μην ακουστει και να μην σχολιαστει αυτο το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ αρθρο....

    α ρε χατζηνικολαου δικαιως εισαι στο κολπο, τους κανεις τα χατηρια, δηλαδη τις εκδουλευσεις ευγε αγορι μου......σου ητανε δυσκολο αντι να μας πεις ολες αυτες τις σαχλαμαρες να παρεις ενα λεπτο παραταση για να ακουστει-διαβαστει-σχολιαστει αυτο το αρθρο ?????
    αλλα μαλλον εκανε....τζιζ!!!
    γεια σου ρε νικολα μαγκα της καρπαζιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψυχάρηδες, μπόμπολες, Χατζηπαπαγαλάκηδες και λοιποί απατεώνες της πολιτικής προπαγάνδας σας έχουμε σιχαθεί.
    Καλό θα είναι να ξέρετε ότι εάν γίνει κοινωνική έκρηξη θα είσαστε τα πρώτα θύματα, πριν ακόμη και από τους πολιτικούς.
    ΑΥΤΟ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΣΑΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πραγματι οποιος εχθρευται την ειδηση και δεν την αξιοποιει.!!!! οχι μονο ειναι δειλος και αβουλος αλλα και πολυ επικυνδυνος...!!!!!! Συνεχισε δημητρη να διδασκεις ηθος και δημοσιαγραφια...... καθε μερα περιμενουμε τις αναρτησεις σου.!!!!! επιτελους και μια οαση στη δημοσιογραφια.... καθε μερα τις αναρτησεις σου τις αναλυω στην κορη μου που ειναι δημοσιογραφος να διδασκεται .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου, ωραίο το κείμενό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την Παρασκευή το βράδυ γιουχαΐστηκε ο πρωθυπουργός στο Ηρώδειο.
    Είδηση πρώτης γραμμής: είναι η πρώτη φορά που αποδοκιμάζεται ο κ. Παπανδρέου από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Αλλά οι καθ' ύλην αρμόδιοι αγνόησαν την είδηση. Κανάλια και εφημερίδες -με εξαίρεση την «Ε», τον «Αδ. Τύπο» και το «Παρόν»- την έθαψαν, προς δόξαν της δεοντολογίας και του σεβασμού απέναντι στο κοινό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι έλληνες πολιτικοι ευθύνονται για την κρίση στην χώρα . Οι πολιτικοι στην Ελλάδα είναι από τους πιο διεφθαρμένους του Κοσμου , συν οτι Καμία δημόσια υπηρεσία δεν παρέχεται χωρίς φακελακι.Η χώρα βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση εξαιτίας μιας κλεπτοκρατικης πολιτικης ψυφοθηρικης προσλαμβανοντας 2.000.000 δημοσιους υπαληλους =70% του ΑΕΠ μισθοδοσια .Τον δυο μεγαλητερον κομματων τωρα Ελληνοποιουν τους λαθρεους για αγραν ψυφων ,οι ιδιοι κλεπτοκρατες θα διαχειριστουν το καινουργιο δανειο.Η δικαστικη εξουσια εξαγοραστικε.Αυτή η Βουλή είναι πλέον λίκνο της Ανομιας .Αυτή Βουλή συμβολίζει την εποικοδομητική πολιτικοοικονομικη διαπλοκη.Αυτή η Βουλή θυσιάζει την πατριδα στους σχεδιασμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της τραπεζικής Χούντας. Αυτο ειναι το σαπισμένο πολιτικό σύστημα της Βολης .ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σωστά κ. Γιαννακόπουλε μόνο πού ποιός θα κάνει τήν άναδιαπραγμάτευση ό Παπανδρέου; Χρειάζεται άλλη ήγεσία όχι τού παρόντος πολιτικού συστήματος καί πιστεύω ότι έννοείτε μονομερή παύση πληρωμών, ότι κάνανε στήν Άργεντινή διώχνοντας το ΔΝΤ, ότι έκανε κι ό Τσάβες διώχνοντας το ΔΝΤ.Κατάργηση τού λογιστικού χρέους καί προστασία τής δημόσιας περιουσίας με νύχια καί με δόντια.Τα στοιχεία πού έχουμε άποδεικνύουν ότι τό χρέος είναι άπεχθές χρέος, είναι δηλαδή προϊόν διαφθοράς καί μπορούμε να τό άρνηθούμε νόμιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕ.. Ή ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΚΤΟΣ... Ή ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ..ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΟΥΝ...ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο κατ' επάγγελμα απατεώνας δωσίλογος κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενοςσε δημοσιεύματα, εξέφρασε μέσω του επαγγελματία ψεύτη κ. Παταλωτή, την αγανάκτησή του για το όργιο ξεβρακώματος που τρώει τελευταία αναφορικά με την προβλεπόμενη σε σενάρια οικονομικών οργανισμών της Ευρώπης, έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή και παράλληλη επαναφορά της δραχμής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θρασύτατος πραξικοπηματίας μαγαναπολεόντιος υπουργός άνευ βουλής και εκλογών, φανατικός οπαδός του κτηματομεσιτικού δόγματος "ελλάς πασόκων Τσουκατών", δήλωσε:

    "η ελλάς διήρχετο μιαν κρίσιν, και εις τας κρισίμους αυτάς στιγμάς δια την μίζαν, μόνον οι αξιόπιστοι πρέπει να γίνονται πιστευτοί. Εμείς, η μεγάλη εκποιητική παράταξη της υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών και ψηφοφόρων, συναισθανόμενοι το μέγεθος των ορίων της ανοχής σας και της ανευθυνότητάς μας, ουδέποτε είπαμε ψέματα, ουδέποτε εξαπατήσαμε τον ψηφοφόρο που μας νομιμοποίησε. Επαναλαμβάνω λοιπόν, λεφτά υπάρχουν, δεν συντρέχει λόγος προσφυγής στο ΔΝΤ, θα έχουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ, το σύστημα δημιουργήθηκε όχι επειδή χρειάζεται να προσφύγουμε σε αυτό αλλά μόνο σαν οπλισμένο περίστροφο κατά των κερδοσκόπων στο τραπέζι, και βεβαίως, δεν θα περικοπούν ο 13ος και 14ος μισθός. Να προσθέσω ακόμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς της δραχμής, ούτε αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ."

    Αμέσως μετά, ο κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις, κινήθηκε προς την τουαλέτα για να τραβήξει ακόμα μία σπέσιαλ... δήλωση.

    ./snb

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΒΗΜΑ: ΥΠΟΠΤΕΣ ΦΗΜΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    ΚΑΛΑ ΡΣ ΑΛΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑ@@@@ΟΙ.

    ΟΙ ΥΠΟΠΤΕΣ ΦΗΜΕΣ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΓΑΠ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, ΓΚΡΕΜΟΥ Κ.Λ.Π ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΛΑΒΗ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ.

    ΤΣΙΡΑΚΙΑ, ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Έπιασαν τον γείτονά μου για οφειλή στο ΤΕΒΕ"

    "ΣΑΒΒΑΤΟ ΗΤΑΝ,ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΛΕΠΩ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ,ΣΕ 2'ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ...

    ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΟΥ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΝΑ ΜΠΕΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ.Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΦΩΝΟΙ...
    ΤΙ ΕΚΑΝΕ ?
    ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΒΕ..ΕΛΕΟΣ..ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ......"

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση