GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο θαλασσόλυκος καπετάν Μαγκούρας και το ενδιαφέρον του κ. Ανωμερίτη...

*Ο πλοίαρχος του "Prestige" στο εδώλιο του κατηγορουμένου Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com...

*Ο πλοίαρχος του "Prestige" στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com/
Εζησα από κοντά το δράμα του συμπατριώτη μας θαλασσόλυκου καπετάνιου από την Ικαρία. Του Απόστολου Μαγκούρα, που τον Νοέμβριο του 2002 είχε την ατυχία να βυθιστεί το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο “Prestige” ανοικτά στον ωκεανό της βορειοδυτικής Ισπανίας και να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή με τους 77.000 τόνους πετρελαίου που μετέφερε. Η πρωτοφανής ρύπανση των ακτών (από την νότια Γαλλία, τις ακτές της Κορούνια στην Ισπανία, μέχρι και την βόρεια Πορτογαλία), θα μείνει στην ιστορία. Με την συμπλήρωση τον προσεχή Νοέμβριο οκτώ χρόνων από τότε, η υπόθεση αυτή μάλλον πλησιάζει στο ακροατήριο.
Την περασμένη Τετάρτη ο εισαγγελέας της περιοχής που έγινε το ατύχημα, ζήτησε την...
 επιβολή φυλάκισης 12 ετών για τον πλοίαρχο Μαγκούρα, με την βασική κατηγορία ότι γνώριζε την κακή κατάσταση του “Prestige” και την απέκρυψε. 'Ομως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα πρέπει να αποδειχτεί αυτό με στοιχεία στη δίκη, στην οποία θα βρεθούν επίσης κατηγορούμενοι ο αρχιμηχανικός, ο υποπλοίαρχος και - εδώ είναι η ουσία της είδησης και της όλης υπόθεσης – ο τότε Ισπανός διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Jose Luis Lopez-Sors, για τον οποίο η ισπανική οργάνωση “Ποτέ πια” ζητά την επιβολή φυλάκισης 5 ετών.
Γνωρίζω καλά το ενδιαφέρον που έδειξε ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργος Ανωμερίτης. Πρωτοστάτησε επικεφαλής μιας οργάνωσης υποστήριξης του ΄Ελληνα καπετάνιου, με στόχο να αποδειχτεί ότι το τελικό ναυάγιο και η μετέπειτα οικολογική καταστροφή οφείλεται στον εξαναγκασμό του Απόστολου Μαγκούρα να απομακρυνθεί από τις ισπανικές ακτές μετά από επίμονες εντολές των τοπικών αρχών και του αρμόδιου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος κατηγορήθηκε από την σοσιαλιστική αντιπολίτευση για ανεύθυνο χειρισμό.
Ελπίζω ο κ. Ανωμερίτης, τώρα που πλησιάζει η όλη υπόθεση στο ακροατήριο, να ενδιαφερθεί πάλι για την τύχη του Απόστολου Μαγκούρα, ο οποίος σε ηλικία 74 ετών και με προβλήματα υγείας ζει μεταξύ Ικαρίας και Αθήνας με την υποχρέωση να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχή του για να δίνει το παρόν. Αυτό προβλέπει ο όρος αποφυλάκισής του από την Ισπανία με την καταβολή εγγύησης (από την ναυτιλιακή εταιρία ελληνικών συμφερόντων) του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ! Θυμάμαι ένα γράμμα του συμπατριώτη μας, βραβευμένου ως “Ναυτικού της χρονιάς 2003” από ναυτιλιακές οργανώσεις του Λονδίνου, όπου από τη φυλακή αναφερόταν στην πολύχρονη εμπειρία του στους ωκεανούς (44 συνολικά) και στην υπευθυνότητα των αποφάσεών του.

5 σχόλια

  1. Πρέπει να οργανωθούν οι πολίτες , μαζί με τον στρατό , και τα σώματα ασφάλειας και συντονισμένα να , ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ όλους τους ΚΛΕΦΤΕΣ του δημοσίου χρήματος , τους πρωθυπουργούς ,υπουργούς ,βουλευτές ,
    σε όλους όσους αναμείχτηκαν με δημόσιο χρήμα , εισροές χρημάτων από την ευρωπαϊκή ένωση , επιδοτήσεις από την ευρωπαϊκή ένωση , εξοπλιστικά προγράμματα , προμήθειες , δημόσια έργα , ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ. από το 1981 μέχρι και τώρα , εντός και εκτός Ελλάδος , και να επιτρέψουν τα κλεμμένα , ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΩΡΩΝ , διαφορετικά θα ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ με συνοπτικές διαδικασίες , πρέπει να ΑΝΟΙΞΕΙ , ένας ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ κοινής αποδοχής των οργανωμένων πολιτών στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας ,
    έναν ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ στην Τράπεζα Ελλάδος ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ,συνδεδεμένο με κωδικό σε laptop που θα τον χειρίζεται μόνο ο γενικός εισαγγελέας , και μόλις ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο
    ΚΛΕΦΤΗΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ και αν ΔΕΝ μεταφέρει όλα τα κλεμμένα που έχει κλέψει από την Ελλάδα μέχρι και τελευταίας δεκάρας και τα έχει σε οφσόρ εταιρίες , τράπεζες εξωτερικού ,σε ακίνητα εντός και εκτός Ελλάδος , περιουσία ,ή γραμμένη σε άλλους για να μην φαίνεται , ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΩΡΩΝ , από το laptop του γενικού εισαγγελέα ΣΤΟ λογαριασμό τις Τράπεζας Ελλάδος
    για την επιστροφή των κλεμμένων , τότε θα ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ , αυτός η οικογένεια του τα παιδιά του τα εγγόνια του.
    Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου πρέπει να αναλάβουμε το χρέος μας απέναντι στην Ελλάδα μας και τις επόμενες γενιές .
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
    ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ
    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ
    ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ,ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκπαιδευτικοί και Φοιτητές έβαλαν στο κυνήγι … βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα!

    ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ
    & ΠΡΕΣΣ - PASOK
    ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ;

    Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Πάτρα μεταξύ εκπαιδευτικών, φοιτητών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Σήμερα το πρωί λοιπόν οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές , κρατώντας πανό και θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», περιμένοντας την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου η οποία θα ερχόταν στην Πάτρα για να παραστεί στην εκδήλωση φιέστα που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων προς τιμήν των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν αποφοιτήσει από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης και στην οποία φιέστα η υπουργός επρόκειτο να ήταν η κεντρική ομιλήτρια.

    Η κυρία Διαμαντοπούλου μετά την τελευταία …άτυχη επίσκεψή της στον Βόλο μάλλον θεώρησε ότι το όλο κλίμα δεν την σηκώνει για εκτός έδρας επισκέψεις. Έτσι, η οργή των παρευρισκομένων όπως ήταν φυσικό ξέσπασε στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού. Με την παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης άρχισαν να καταφθάνουν οι επίσημοι, μητροπολίτης, δήμαρχοι, πρυτανικές αρχές, ο βουλευτής της Ν.Δ Νίκος Νικολόπουλος κ.α οι οποίοι πέρασαν μάλλον εύκολα μέσα στο Δημοτικό Θέατρο. Όταν όμως μετά από 10 περίπου λεφτά έφτασαν μαζί οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο υφυπουργός κ. Κατσιφάρας, και οι κ.κ Παπαδόπουλος και Τριανταφυλλόπουλος και στη προσπάθεια τους να μπουν μέσα ο κόσμος άρχισε να τους φτύνει και να τους στολίζει με κοσμητικά επίθετα!!

    Τα χειρότερα όμως δεν είχαν έρθει ακόμα για τους πολιτικούς ταγούς της Αχαΐας. Μετά από μια ώρα περίπου η ψυχική οδύνη τους εκτοξεύθηκε στα ουράνια! Είδαμε λοιπόν έντρομους τον υπουργό και τους βουλευτές κουστουμαρισμένους να τρέχουν κυνηγημένοι από το πλήθος, διασχίζοντας την μεγάλη πλατεία Γεωργίου, σε χρόνο που θα ζήλευε και ο παγκόσμιος ρέκορντμαν Γιουσέιν Μπόλτ , παρακάμπτοντας και σκοντάφτοντας σε σκουπίδια που έχουν μαζευτεί σε λόφους σε όλη τη πόλη λόγω του κλεισίματος της χωματερής στην Ξερόλακα, και οι οποίοι βουλευτές στην προσπάθεια τους να σωθούν εισέβαλλαν σε γνωστή καφετέρια στέκι της πόλης.

    Περιττό να πούμε ότι …φύγανε καφέδες, …. αναποδογυρίστηκαν τραπεζάκια και πολλά άλλα κωμικοτραγικά που τα βλέπουμε μόνο σε ταινίες. Η όλη ιστορία πάντως τελείωσε όταν μετά από κάποιο διάστημα οι βουλευτές μετέβηκαν σε παρακείμενο γραφείο του κόμματος.

    Όλα τα παραπάνω γεγονότα είχαν την τύχη να τα τραβήξουν και κάμερες τοπικών καναλιών, τα οποία κανάλια είχαν μαζευτεί για ρεπορτάζ για τις εκλογές της ΟΝΝΕΔ που γινόντουσαν δυο τετράγωνα μακριά από την πλατεία και έτσι με τα πρώτα επεισόδια έτρεξαν και αποθανάτισαν τα γεγονότα. Αυτό όμως που μένει να δούμε είναι αν τα κανάλια δείξουν αυτές τις σκηνές!! Μιας και όπως είδαμε και στη Τρίπολη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, στα περισσότερα ΜΜΕ επικρατεί η λογική «μούγκα στην στρούγκα» .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν δέν γνωρίζεις από πλοία/πολιτικές ναυτιλιακών εταιρειών/επίπεδο γνώσης στήν ναυτικήν πρακτικήν/θεωρητικήν γνώση τών πλοιάρχων καί άλλων αξιωματικών,νά μήν μιλάς καί νά σχολιάζης.
    Υπήρξα αξιωματικός επικοινωνιών επί 25 χρόνια (ποντοπόρα,επιβατηγά,κρουαζερόπλοια,θαλαμηγοί) καί μόνον τό ""χέρι τού Αγ.Νικολάου"" μάς προστάτευε από τήν ανικανότητα τών περισσοτέρων καπετάνιων καί τούς χαρακτηρίζω καπετάνιους,όπως αυτούς τούς ψαροκαπετάνιους,διότι ποτέ δέν υπήρξαν ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ,εκτός ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων.
    Όσον αφορά δέ τήν γνώση τους,στό δίκαιο τής θάλασσας,τήν SOLAS,STCW,ISM,ISPS,MARPOLέχουν πλήρη μεσάνυκτα οί περισσότεροι αλλά τό χειρότερο δέν έχουν καμμία ευαισθησία διά τό περιβάλλον.
    Άφησε λοιπό τά περί θαλασσόλυκου κι αλλες μαλακίες,διότι πολλοί αθώοι ναυτικοί έχουν χαθή από τίς μαλακίες/ανικανότητα τών δήθεν πλοιάρχων καί χιλιάδες τετ.χλμ.θάλασσας έχουν μολυνθή από δαύτους.
    Νά πληρώση μέ τήν μέγιστην τών ποινών πού προβλέπει ή Ισπανική αλλά κι ή διεθνής νομοθεσία.
    Θά αναγάγουμε τώρα καί τούς ""τρομοκράτες"" τής θάλασσας/περιβάλλοντος σέ θαλασσόλυκους κι ήρωες!!!!!
    Ελεοοοοοοοοος!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    να προταθει για περιφερειαρχης καποιος που να μπορει να περπαταει μεσα στον κοσμο

    και να μην τον φτυνει ο κοσμος

    και να μην τρωει ξυλο και φαπες

    να εχει και καποιες γνωσεις να ειναι και δυναμικος και νεος

    Γιαυτο εγώ εστειλα την υποψηφιοτητα Δρ Κουτσουκου ...για να αλλαξει και κατι βρε αδερφε!!

    Νινα Πασπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό θα μείνει στην ιστορία? Πφφφ. Στον κόλπο του μεξικού έχει γίνει ρήξη του πυθμένα. Δεν μπορούν να σταματήσουν τη διαρροή με συμβατικά μέσα. Το τελευταίο χαρτί είναι τα πυρηνικά και μάλλον θα το παίξουν. Μόνο οι ρώσοι το έχουν κάνει για να κλείσουν πηγή αλλά στη ξηρά, στο νερό ποτέ κανείς. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Αποκάλυψη τώρα μάγκες. Μετανοείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση