GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η συναυλία διαμαρτυρίας κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού...

Γράφει η Πόπη Σούφλη http://attikanea.blogspot.com/    Πραγματοποιήθηκε τελικά η συναυλία που είχαν προγραμματίσει από κοινού η Κοινότητα...

Γράφει η Πόπη Σούφλη
http://attikanea.blogspot.com/  
Πραγματοποιήθηκε τελικά η συναυλία που είχαν προγραμματίσει από κοινού η Κοινότητα Γραμματικού και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, μετά από πρόταση της δεύτερης, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το πρόβλημα της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό.
Με τις συνθήκες που προηγήθηκαν και οδήγησαν σε αναβολή την συναυλία στις 17 Ιουλίου, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχημένη, αφού κατέφερε έστω και μ’ αυτές τις συνθήκες, να συγκεντρώσει περίπου τα 350 άτομα.
Νότα αισιοδοξίας η παρουσία γονέων μαζί με τα παιδιά τους, αλλά και η νεολαία που...
έδωσε το παρόν.
Για το Γραμματικό, που πρώτη φορά φιλοξένησε συναυλία, ο αριθμός των προσερχομένων, θεωρείται ικανοποιητικός. Με μια επισήμανση όμως.
Ότι για μια ακόμη φορά, οι κάτοικοι του Γραμματικού, στην πλειοψηφία τους, δεν έδωσαν το παρόν. Αντιθέτως, προσήλθαν κάτοικοι από τον Βαρνάβα, τον Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, ακόμα και από την Αρτέμιδα.
Λιγοστές όμως, ήταν και οι παρουσίες των αιρετών του νέου διευρυμένου δήμου Μαραθώνα, με εξαίρεση τον Ζώη Καρίνο , τον Χρίστο Κατσαρό και τον Φώτη Δεληβοριά. Οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι , ήταν προκλητικά απόντες. Πολιτικά πρόσωπα που «κόπτονται ότι … δεν θέλουν τον ΧΥΤΑ», δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν ούτε ένα μήνυμα συμπαράστασης.
Ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λουίζος, δεν μπήκε καν στον κόπο να εμφανιστεί ούτε για λίγο, έτσι … για τα μάτια του κόσμου…
Το ίδιο και ο νέος υποψήφιος δήμαρχος, ο νεαρός γόνος της οικογένειας Τζιλάβη, που δηλώνει ότι στην ενασχόλησή του με τα κοινά, θα … αγωνιστεί για τα συμφέροντα του τόπου.
Απόντες φυσικά και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Μάκρης που έχει εκφραστεί με … πομπώδεις εκφράσεις κατά του ΧΥΤΑ. Μόνο που οι … εκφράσεις, περιορίζονται στα λόγια. Κι αυτό, λέει πολλά…. Εξαίρεση ήταν ο Γιώργος Δρακούλης, που παρέστη στη συναυλία.
Παντελώς απούσα και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, αν και είχε κληθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Εξαίρεση ήταν μόνο ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Στεφανίδης, που δίνει πάντα το παρόν στους αγώνες της Ανατολικής Αττικής.
Προκλητικά απόντες στο σύνολό τους και οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής, που μάλλον δεν τόλμησαν να εμφανιστούν, κυρίως οι του κυβερνώντος κόμματος, αφού γνώριζαν ότι θα εισέπρατταν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου για τα … προεκλογικά τους παραμύθια και «δεσμεύσεις» ότι … «δεν θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό». Εκτός τούτου, η συναίνεσή τους στο Μνημόνιο με το ΔΝΤ και η υποταγή τους στα Νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα μπορούσαν να εκφραστούν άμα τη εμφανίση τους.
Εντύπωση όμως προκάλεσε και το γεγονός, της απουσίας του ανεξάρτητου πια βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, που προεκλογικά δήλωνε αντίθετος με την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα.
Η υποψηφιότητά του όμως για τον Δήμο Ωρωπού, φαίνεται πως του μείωσε το …. ενδιαφέρον για τον εφιάλτη που προχωρά ακάθεκτος και θα επηρεάσει δυσμενώς όλη την ευρύτερη περιοχή.
Οι μουσικοί που έλαβαν μέρος στη συναυλία, παρουσίασαν ένα ρεπερτόριο ποιοτικών τραγουδιών, που κατέφερε όμως να ξεσηκώσει, να συμπαρασύρει και να ενθουσιάσει το κοινό.
Αυτό όμως που έδωσε ιδιαίτερη νότα στην συναυλία,, το video με την ιστορική διαδρομή και ντοκουμέντα από την πορεία της κατασκευής του ΧΥΤΑ, που έφτιαξε και προέβαλε σε videowall, ο πρώην πρόεδρος του Βαρνάβα Γιώργος Κόλλιας, συγκλόνισε, ξύπνησε μνήμες για όσους έζησαν από κοντά τα γεγονότα και τα έκανε γνωστά, σε όσους αγνοούσαν μια διαδρομή χρόνων.
Θεωρώντας ότι το video αυτό, θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με πολύ φωτογραφικό υλικό, τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, πρότειναν στον Γιώργο Κόλλια, να του παραχωρήσουν από τα αρχεία τους φωτογραφίες, προκειμένου ένα πλήρες video, να αποτελέσει ντοκουμέντο για τους επόμενους αγώνες της Συντονιστικής Επιτροπής και του διευρυμένου Δήμου Μαραθώνα, πρόταση που έγινε αποδεκτή άμεσα από τον κ. Κόλλια.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Γραμματικού, Νίκος Κούκης, ο οποίος κατήγγειλε τα διαπλεκόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που «θέλουν να καταστρέψουν το Γραμματικό, για να εξυπηρετήσουν τον Μπόμπολα και τον Λάτση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους κατοίκους και τους παρισταμένους στη συναυλία, να δώσουν όλοι μαζί τον αγώνα κατά του οικολογικού και κοινωνικού εγκλήματος.
Πιο συναισθηματικός, ήταν ο χαιρετισμός του Πάνου Σιδέρη, κατοίκου Γραμματικού και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής, που διατράνωσε την απόφαση να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση και την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Αναπόφευκτα ήταν στην συναυλία, και τα «πολιτικά πηγαδάκια», με έντονο παρασκήνιο, για τη συναυλία, αλλά και τις συνεργασίες για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, το οποίο όμως, θα αποκαλύψουμε σε επόμενες αναρτήσεις μας.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε και την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του Κυριάκου Γκίκα, που αν και στο εξωτερικό, δίνει καθημερινά τη μάχη κατά του ΧΥΤΑ.
Δημοσιεύουμε την πρόταση του Κυριάκου, έτσι όπως εστάλη με e-mail στα attikanea.
"Μεγάλη μέρα (νύχτα) για το Γραμματικό, η πετυχημένη αυτή συναυλία, ήταν η 1η που έγινε ποτέ στο χωριό και είναι μόνο η αρχή ενός γενικότερου συντονισμού, πέρα από χρώμα και ιδεολογικό πολιτικές διαφορές, για την αποφυγή της επιχειρούμενης καταστροφής της περιοχής μας.
Μπράβο στους συντελεστές της συναυλίας που κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να βγάλουν τον αγώνα προς τα έξω. Χίλια μπράβο !!!!
Δεν είναι κατάλληλη η περίοδος τώρα να γίνει και ένα Φεστιβάλ χορού, τραγουδιού, θεάτρου με έδρα το Γραμματικό, με κεντρικό σύνθημα «ΤΟΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ» και την αφιλοκερδή συμμετοχή επαγγελματιών καλλιτεχνών, ερασιτεχνών και άλλων;
Μια γιορτή σ’ένα εξαιρετικά χώρο της φύσης, ( στο Γραμματικό), όπου όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι από Μαραθώνα, Γραμματικό, Βαρνάβα, Νεας Μάκρης και όλοι όσοι θέλουν να συμμετέχουν να δώσουν το παρόν στο Φεστιβάλ αυτό. Εκεί κάπου στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη;
Τι λέτε;".
Ενδιαφέρουσα η πρόταση του Κυριάκου Γκίκα και αξίζει να την συζητήσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αλλά και να την υλοποιήσει, σε συνεργασία με την κοινότητα Γραμματικού.
Τ ερώτημα είναι, αν "οι προεκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες" και τα "γνωστά καπελώματα", θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης....

1 σχόλιο

  1. ή θα σταματησετε να παραγετε σκουπιδια ή καπου πρεπει να πανε ΜΑΛΑΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση