GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απλήρωτοι οι βαθμολογητές στις πανελλήνιες εξετάσεις...

Γράφει η Στέλλα Κοντοπίδη     Είμαι εκπαιδευτικός και βαθμολογήτρια στις πανελλήνιες εξετάσεις. Δεν ξέρω σε πόσους είναι γνωστό, ότι μέχρι...

Γράφει η Στέλλα Κοντοπίδη   
Είμαι εκπαιδευτικός και βαθμολογήτρια στις πανελλήνιες εξετάσεις. Δεν ξέρω σε πόσους είναι γνωστό, ότι μέχρι και σήμερα, 23/7/2010 οι βαθμολογητές παραμένουμε απλήρωτοι για τα γραπτά που βαθμολογήσαμε το Μάιο-Ιούνιο του 2010.
Μετά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Πανάρετου λίγες μέρες μετά την έναρξη των εξετάσεων, ότι οι αμοιβές μας δε θα...

μειωθούν (ήμουν μια από τους εκπαιδευτικούς που συνάντησαν τον υφυπουργό σε κάποιο από τα εξεταστικά κέντρα που επισκέφθηκε, και δεσμεύτηκε προσωπικά απέναντί μας, παρουσία και του προέδρου του βαθμολογικού, ότι δε θα μειωθούν οι αμοιβές μας, γιατί ήταν ήδη πολύ χαμηλές, όπως ο ίδιος είπε), ήρθαν οι μειώσεις των αμοιβών μας. Ακολούθησε η αποχή των βαθμολογητών με τη συνεπακόλουθη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, που είναι σε όλους λίγο πολύ γνωστή.
 Στη συνέχεια, ήρθε η περίφημη απόφαση να πληρωθούμε άμεσα, όπως γίνονταν κάθε χρόνο ως σήμερα, και οι εκπαιδευτικοί αποδεχτήκαμε αυτή την "κίνηση καλής θέλησης" θέτοντας βέβαια ως προτεραιότητα τους μαθητές που περίμεναν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Μας διαβεβαίωσαν, ότι η πληρωμή μας θα γίνει με προπληρωμένα εντάλματα, και θα λάβουμε την αμοιβή μας (μειωμένη φυσικά) όπως κάθε χρόνο (πέρυσι οι αμοιβές μας είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 13/7).
 Αφού λοιπόν εργαστήκαμε στα βαθμολογικά κέντρα για έναν περίπου μήνα, καθημερινά από τις 12.30 ως τις 9.30 μμ, αφού αναγκαστήκαμε όσοι προσήλθαμε στη διόρθωση των γραπτών (φέτος ο αριθμός των βαθμολογητών ήταν μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές, τόσο γιατί πολλοί υποψιάζονταν τι θα συμβεί, όσο και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μειώσεις των μισθών μας) να διορθώσουμε έναν μεγάλο όγκο γραπτών μετά από τις εκκλήσεις των συντονιστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, περιμέναμε να πάρουμε το αστρονομικό ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα μας με βάση τον αριθμό των γραπτών που διόρθωσε: 1.46 ευρώ για το κάθε γραπτό (για να διορθωθεί ένα γραπτό νεοελληνικής γλώσσας ή λογοτεχνίας, θέλει 20-25 λεπτά. Τα συμπεράσματα δικά σας...).
Μέχρι πριν από λίγες μέρες, μας διαβεβαίωναν οι "αρμόδιοι", ότι θα πληρωθούμε ως τις 22/7. Πριν από 3 ημέρες, συμπτωματικά και ενώ βρισκόμουν στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία υπάγομαι, πληροφορήθηκα ότι δεν είναι δυνατό να πληρωθούμε όπως εξαγγέλθηκε από το υπουργείο με προπληρωμένα εντάλματα (ΧΕΠ), αφού η σχετική απόφαση εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξετάσεων (14/6) και ο αρμόδιος επίτροπος της περιφέρειας αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα ως ΧΕΠ και χρειάστηκε αυτά να μετατραπούν σε εντελλόμενα!!!
Την ίδια στιγμή, όσοι συνάδελφοι συμμετείχαν στις επαναληπτικές εξετάσεις και αυτές των ειδικών μαθημάτων, που έγιναν μετά τις 24/6, έχουν ήδη πληρωθεί! Εμείς από την άλλη, περιμένουμε πότε θα ευαρεστηθούν οι αρμόδιοι να υπογράψουν τις νέες εντολές για την αμοιβή των δεδουλευμένων μας, και επειδή μεσούντος του καλοκαιριού ο δημόσιος τομέας έχει καταβληθεί από τη γνωστή θερινή ραστώνη, κανείς δε γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό. Στις συνεχείς μας δε οχλήσεις προς τους "αρμόδιους" λαμβάνουμε απαντήσεις του τύπου "δε γνωρίζουμε, ενδεχομένως από Σεπτέμβρη ως...Δεκέμβρη(!!!!!). Εδώ αξίζει βεβαίως να σημειωθεί, ότι τα χρήματα για την εξόφλησή μας έχουν εκταμιευτεί από τις 22/6/2010 και ασφαλώς πρόκειται συνολικά για ένα αρκετά σεβαστό ποσό, αφού αφορά τον κύριο όγκο των αμοιβών των εμπλεκομένων στις εξετάσεις, και κάπου βρίσκεται και ενδεχομένως τοκίζεται (άραγε αυτούς τους τόκους ποιοι θα τους καρπωθούν; γιατί εμείς βεβαίως, όποτε και αν...πληρωθούμε, θα πάρουμε ακριβώς το ποσό των δεδουλευμένων μας, όπως γίνεται πάντα, ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος έχει περάσει).
Ταυτόχρονα, όταν τηλεφωνούμε στο γραφείο του υφυπουργού κ.Πανάρετου, αρμόδιου για το ζήτημα αυτό, οι "υπεύθυνοι" που απαντούν εκ μέρους του, μας επιπλήττουν επιτιμητικότατα, γιατί θέλουμε να ενοχλήσουμε τον υφυπουργό για ένα τέτοιο ζήτημα!!!! Τα γεγονότα αυτά, είναι ενδεικτικά του με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζουν οι "αρμόδιοι" του ελληνικού κράτους μια διαδικασία όπως είναι αυτή των πανελλαδικών εξετάσεων, που αφορά χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο. Είναι επίσης ενδεικτικά του με πόσο σεβασμό αντιμετωπίζεται σ' αυτή τη χώρα ο εργαζόμενος, και κυρίως εκείνος ο εργαζόμενος που απασχολείται στον απαξιωμένο δημόσιο τομέα και προσπαθεί να κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του, τιμώντας τον όρκο του και το λειτούργημά του: Αρχικά εμπαίζεται, και, αν αντιδράσει στον εμπαιγμό, τιμωρείται.
Και ασφαλώς μέσα σ' αυτές τις συνθήκες διαμαρτύρονται γονείς και εμπλεκόμενοι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία της βαθμολόγησης δε γίνεται όπως θα έπρεπε, κ.λ.π. Όταν όμως η διαδικασία και οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζονται με τέτοιον απαξιωτικό τρόπο, τι μπορούμε να περιμένουμε; Προσωπικά, κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου ένα γραπτό πανελληνίων εξετάσεων, τρέμω μην κάνω κάτι λάθος, αναλογιζόμενη ότι από το περιεχόμενο του κάθε τετραδίου κρίνονται ενδεχομένως τύχες και πορείες ζωής νέων ανθρώπων. Σήμερα, αηδιασμένη δεν επιθυμώ να βαθμολογήσω ποτέ ξανά. Φημολογείται, ότι από την επόμενη χρονιά θα μας υποχρεώσουν να διορθώσουμε χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
Ας το έκαναν από φέτος, χωρίς να μας εμπαίξουν. Αν πηγαίναμε όλοι όσοι διδάσκουμε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα διόρθωνε ο καθένας έναν περιορισμένο αριθμό γραπτών και θα ολοκληρώνονταν ταχύτατα η διαδικάσία. Αναρωτιέμαι αν όλος αυτός ο εμπαιγμός έγινε για να απαξιωθούμε πλήρως απέναντι στην κοινή γνώμη. Με ποια πολιτική σκοπιμότητα άραγε; Οι νέοι αυτού του τόπου θα έχουν παιδεία και όραμα για το μέλλον με απαξιωμένους εκπαιδευτικούς; Ως εκπαιδευτικός-δημόσιος λειτουργός, διεκδικώ μέσα από αυτό το κείμενο την αξιοπρέπεια που κάποιοι με δόλια μέσα προσπαθούν να μου στερήσουν. Άλλωστε, ανήκω σε εκείνους, που βρέθηκαν στο δημόσιο τομέα μέσα από απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες (διαγωνισμός ΑΣΕΠ), κοινώς: δε χρωστάω σε κανέναν.
 Εκτός από εκπαιδευτικός όμως, είμαι και μητέρα. Και αγωνιώ, τόσο για την ποιότητα της εκπαίδευσης του παιδιού μου, όσο και για το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια θα κληθεί να αξιολογηθεί μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Αγωνιώ όμως και για κάτι ακόμα: για την αντιμετώπιση που θα έχει ως πολίτης-εργαζόμενος σ' αυτήν τη χώρα. Όσον αφορά τέλος τους πολιτικούς ιθύνοντες, μια λέξη έχω να τους απευθύνω: ΝΤΡΟΠΗ...

11 σχόλια

  1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΗΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ . ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σας. Η λέξη που ταιριάζει είναι ΝΤΡΟΠΗ!! Μόνο που πρέπει ν΄απευθυνθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χρησιμοποιήθηκαν οι υποψήφιοι, ταλαιπωρήθηκαν οι οικογένειές τους και επιβραβεύτηκαν με την αντικειμενική σας βαθμολόγηση!!! Διαφορά πρώτου και δεύτερου βαθμολογητή 12 μονάδες! Ο τρίτος επάνω στο γραπτό για να μη φαίνεται τι έγραψε ο υποψήφιος και όπως πάντα αξιολογεί στο μέσο όρο των δυο προηγούμενων βαθμολογητών.Σκεφτήκατε ποτέ ότι αυτός ο τρόπος οδηγεί σε απόγνωση οικογένειες που δεν έχουν να συντηρήσουν φοιτητή μακριά από το σπίτι του? Σκεφτήκατε ποτέ ότι υπάρχουν δάσκαλοι που ντρέπονται να κοιτάξουν τους μαθητές τους στα μάτια? Σκεφτήκατε τι σημαίνει η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα έγιναν? Αν ναι! τότε μπορείτε έστω και τώρα να φανείτε χρήσιμοι, αρνούμενοι να συμμετάσχετε σ΄αυτού του είδους τις βαθμολογήσεις και ζητώντας αντικειμενικό τρόπο βαθμολόγησης (νέα μεθοδολογία και τεχνική εξετάσεων)Μέχρι τότε και εσείς και εγώ θα πρέπει να νιώθουμε ένοχοι και ντροπή απέναντι στους μαθητές μας, γιατί τα όποια προβλήματά μας δεν τους αφορούν πόσο μάλιστα όταν καλούνται να πληρώσουν γι΄αυτά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η βαθμολόγηση γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων,αλλά αποτελεί απασχόληση πέραν των καθηκόντων μας, αφού πηγαίνουμε στα βαθμολογικά κέντρα επί ένα μήνα καθημερινά μετά το σχολείο ως τις 9.30 μμ και τα Σαββατοκύριακα...Γι' αυτό άλλωστε και δεν πηγαίνουν όλοι όσοι διδάσκουν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα...Στις αρμοδιότητές μας είναι η βαθμολόγηση των ενδοσχολικών διαγωνισμάτων και εξετάσεων και γι' αυτές δε ζήτησε κανείς πρόσθετη αμοιβή...ας μη σχολιάζουμε λοιπόν αβασάνιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τεμπέληδες που κάθονται 4 μήνες το χρόνο και όταν δουλεύουν δουλεύουν 10-15 ώρες την εβδομάδα θέλουν και υπερωρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΑΓΙΑ ΤΩΝ 3:41
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ;Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ/ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΜΠΑΤΣΟΚ ΣΤΟ ΕΙΠΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά και δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών να διορθώνουν γραπτά όπως και η κάθε είδους εμπλοκή τους με τις πανελλήνιες. Είναι δίκαιο οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τις πανελλήνιες εξετάσεις (κυρίως αυτοί που διδάσκουν Γ Λυκείου ή Δ Εσπερινού) να παίρνουν τα ίδια λεφτά με αυτούς που εκείνες τις μέρες δεν κάνουν τίποτα; Ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι εμπαιδευτικοί που ήταν επιτηρητές στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας τον Απρίλιο, όπως και για την πρόσθετη διδακτική στήριξη των ετών 2008-2009 και 2009-2010.
    Η κοροϊδία πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοινότυπες παπαριές περί δημοκρατίας και από τον επίτιμο δανειστή του Αντρέα (για το κωλόσπιτο της αγράμπελης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε παιδιά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ!!!!

    Τι θα γίνει?????

    Να κλείσουμε τα σχολεία...., να μήν δίνουν τα παιδιά πανελλήνιες..., να διορθώνουν τα γραπτά τα παιδιά μόνα τους........?????

    Έλεος επιτέλους. Η παιδεία δεν είναι επάγγελμα.

    Μπορείτε ΝΑΙ Η ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ;Ο ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ.ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ.Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ 600Ε.Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ,ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ,ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΟΛΛΑ.
    ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΑ ΒΟΔΙΣΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗ. ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,Η ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΙΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ,ΔΕΝ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΚΛΙΣΕ ΤΩΝ ΜΜΕ. ΟΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΑ 70Ε, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ. ΑΞΙΖΕΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΠΑΘΑΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ.ΓΕΝΝΗΘΚΑΤΕ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. που να μην πληρωθειτε ποτε!!!! γιατι οι πιο πολλοι απο εσας βαθμολογουν βαριεστημενα και γραφουν τον κοπο των μαθητων!!! στερειτε σχολες επειδη ετσι γουσταρετε!! γιατι βαριεστε!!! να μην πληρωθειτε ποτε!! παλιο καλοβολεμενα κουμασια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΥΓ
    Εδώ οι Φον Φούφουτοι έχουν πλήξει και ογκόλιθους της πολιτικής ζωής: πχ Πάγκαλος:
    __________________________________
    “Πριν από τα μέτρα λιτότητας, ο μισθός μου βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο του δημόσιου τομέα, 6.500 ευρώ τον μήνα. Τώρα, ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά ¼, στα 4.800 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να περιορίσω τη διάρκεια των διακοπών μου, και η γυναίκα και τα παιδιά μου έχουν δυσαρεστηθεί.” (Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα Economic Observer.)
    ___________________________________
    …προσωπικά αν τον πετύχω στον δρόμο θα συμπάσχω μαζί του δίνοντας τα 204 € του δικού μου Ε Άδειας να πιει κανένα ουζάκι να ξεχάσει τα οικογενειακά προβλήματα που του δημιούργησαν τα πολιτικά προβλήματα των αποφάσεων των περικοπών…
    Μάλλον για αυτό θα κατέβει και για δήμαρχος η συμβία του, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός της προσφοράς στην τοπική κοινωνία θα θέλει να συνδράμει και στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση