GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης...

Eντυπωσιακή η φθορά, μετά 10 μήνες, της κυβέρνησης. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στους τομείς που αφορούν οικονομία και ανάπτυξη Τ...

Eντυπωσιακή η φθορά, μετά 10 μήνες, της κυβέρνησης. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στους τομείς που αφορούν οικονομία και ανάπτυξη
Του Γιαννη Mαυρη
http://www.mavris.gr/
και http://www.publicissue.gr/

Το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου συμπίπτει πλέον με τη συμπλήρωση δέκα μηνών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Η σημαντική φθορά που έχει επιφέρει η κοινωνική δυσαρέσκεια, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αποτυπώνεται ευδιάκριτα στις στάσεις των πολιτών, τόσο απέναντι στις ασκούμενες (ή μη ασκούμενες) κυβερνητικές πολιτικές όσο και απέναντι στα πρόσωπα που τις υλοποιούν. Η μέτρηση της Public Issue γίνεται σε δύο επίπεδα:
1) Αφενός αποτυπώνει με βάση αναλυτικούς δείκτες αξιολόγησης την παρούσα κατάσταση σε δεκαεννέα (19) τομείς άσκησης κυβερνητικού έργου, καθώς και τις...
 μεταβολές που έχουν επισυμβεί κατά τομέα, στο κρίσιμο α΄ εξάμηνο του 2010.
2) Αφετέρου, με βάση μια 10βάθμια κλίμακα αξιολόγησης, καταγράφει τη σημερινή εικόνα δεκαέξι (16) υπουργών (συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρεί και την ιδιότητα του ΥΠΕΞ).
Η σημερινή κατάσταση στους επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου, που διαπιστώνουν οι πολίτες, αντιπαραβάλλεται με εκείνη που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη μέτρηση του περασμένου Μαρτίου, δηλαδή πριν από την υπογραφή του Μνημονίου. Οι τομείς άσκησης πολιτικής που αξιολογούνται δεν αντιστοιχούν επακριβώς («ένα προς ένα») στα υπάρχοντα υπουργεία, δηλαδή στην υφιστάμενη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στις αλλεπάλληλες διοικητικές αλλαγές που έχουν επισυμβεί σε αυτήν. Λόγω της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων που υφίσταται, είτε για αντικειμενικούς είτε για ιστορικούς-πολιτικούς λόγους, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Ωστόσο, οι επιλεγμένοι τομείς αφορούν αυτό που ουσιαστικά προσλαμβάνει υποκειμενικά και κατανοεί ο πολίτης, ως «διακυβέρνηση».
Η φθορά της κυβέρνησης είναι σήμερα εντυπωσιακή. Αν και έχουν μεσολαβήσει μόνον 10 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, η σημερινή εικόνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνη του προκατόχου της, το καλοκαίρι του 2009. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στο σύνολο των έξι (6) τομέων του κυβερνητικού έργου, που αφορούν την οικονομία και την ανάπτυξη (ανεργία, πληθωρισμός, γεωργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός). Από τους 19 συνολικά τομείς της διακυβέρνησης που αξιολογούνται, μοναδική σχετική επιτυχία της κυβέρνησης (με κριτήριο το ποσοστό της βελτίωσης να υπερτερεί του ποσοστού επιδείνωσης ή της στασιμότητας) αποτελεί η «αστυνόμευση στις γειτονιές». Γενικότερα, βελτίωση εξακολουθεί να καταγράφεται μόνον στους τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν «τον νόμο και την τάξη» (αστυνόμευση, εγκληματικότητα, μετανάστευση, ναρκωτικά), τομείς οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι σε τρεις τομείς του κυβερνητικού έργου (ανεργία, ακρίβεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τα ποσοστά επιδείνωσης κυμαίνονται σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ σε άλλους τρεις (ασφαλιστικό, τουρισμός και εγκληματικότητα) τα ποσοστά επιδείνωσης προσεγγίζουν το 70%.
Από την άλλη πλευρά, η κυβερνητική φθορά και οι επιπτώσεις του Μνημονίου αποτυπώνονται εμφανώς και στο επίπεδο των προσώπων (υπουργών): Με εξαίρεση τον υπ. Προστασίας του Πολίτη (6,3), τον υπ. Αμυνας (6,3) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό - ΥΠΕΞ (6,1), κανείς άλλος δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη «βάση» της αξιολόγησης (που στην κλίμακα 1 - 10 είναι 5,5). Αν και όλοι ανεξαιρέτως καταγράφουν στο τρίμηνο αρνητική μεταβολή, τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνουν οι υπουργοί: Οικονομικών (-2), Απασχόλησης (-1,6) και Υγείας (-1,6).

17 σχόλια

  1. Πρασινορουφιαάνε , τσιράκι πράσινο σκουλήκι , Γιώργο Τζωρτζάτο , το περίμενα ότι θα πούλησης και θα αναστείλεις την απεργία , για τα …….τριάκοντα αργύρια .
    Είσαι άριστος ηθοποιός και παίζεις καλά τον ρόλο που σου ανέθεσε ο σκηνοθέτη σου.
    Κρίμα για τα χαϊβάνια που σε πιστεύουν και σε ακλουθούνε και σε ψηφίζουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΑΙ ΛΙΓΟ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΣΑΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΥΠΔΜΘ ΔΙΟΙΚΕΙ ΑΚΟΜΑ Η Ν.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΠΩΣ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ;
    ΣΤΟ ΥΠΔΜΘ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΚΟΜΑ Η Ν.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο ανώριμος μπορεί να είναι αυτος ο λαος. Επιτελους εχουμε μια σοβαρη κυβερνηση που προσπαθει να βαλει ταξη σε χαος δεκαετιων και ολοι παραπονα εχουν. Δεν πειραζει, θα στρωσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Anikanoi

    den kanoyn tipote
    giati den mporoyn

    pantelos aniknoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pasok
    Η αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης...

    Eντυπωσιακή η φθορά, μετά 10 μήνες, της κυβέρνησης. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στους τομείς που αφορούν οικονομία και ανάπτυξη


    τα ελεγε ο δρ κουτσουκος
    και δεν τα πιστευαμε

    δεν προκειται για επικοινωνιακη φθορα

    αλλα για ανικανους που ο δρ Kουτσουκος με τους μπλογκερ και τον λαο που πειναγε τους ανεβασε στην εξουσια

    Μακης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΦΕΙΣΤΕ ΤΑ ΧΟΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ

    ΣΑ ΦΟΒΙΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΑΤΖΗΔΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΓΚΙΟΛΙΑ?

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΧΤΑ"

    ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΕΙΝΑΙ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα ελεγε ο δρ κουτσουκος
    και δεν τα πιστευαμε

    δεν προκειται για επικοινωνιακη φθορα αλλα για ανικανους που ο δρ κουτσουκος με τους μπλογκερ και τον λαο που πειναγε τους ανεβασε στην εξουσια

    Μακης πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επισημανση

    Βέβαια οι άνθρωποι δεν το πίστευαν ότι θα κυβερνήσουν, αλλά ο λαός που πείναγε και οι μπλόγκερ, οι νέοι διανοούμενοι και οι πολίτες τους ανέβασαν στην εξουσία, αφού δεν υπήρχε και άλλη εναλλακτική λύση.

    ΗΤΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ

    ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΣΕ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ( Ο ΝΕΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ) ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΓΕ!!

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΟΚΤΩΡΑ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΑΝ ΣΤΗΝ "ΑΠΕΞΩ" ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

    ΑΛΛΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΠΩΘΗΚΑΝ

    ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ Η ΚΑΘΕ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΙ ΚΛΠ...?/

    Ο ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ??

    Η ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΤΑ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ?

    ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ!

    ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ

    01 Αυγ 2010 12:57:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σοβαρη κυβερνηση υπο τον καθυστερημενο και απροσαρμοστο Αμερικανακι ΔΕΝ ειναι.Οσο για τις στημενες δημοσκοπησεις ,πως γινεται τον πλεον διαπλεκομενο τον πλεον αχρηστο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ,να τον εχου ψηλα στην προτιμηση δεν το καταλαβαινω.Τι προσφερει στην καθημερινοτητα,σταματησαν οι φονοι,οι ληστειες οι κλοπες και οι μεταναστες εγιναν κυριοι?Εκτος αν εγω ζω σε αλλη χωρα.Παντωσ ετσι ειναι καποιο πανιβλακα θα στηριζουν καθε φορα απλα διοτι εξυπηρετει τα συμφεροντα τους,και τωρα οι των ΜΜΕ χεσμενοι απο τις απειλες τησ ΧΕΣΤΑ-σεχτα ηθελα να πω-τον γλυφουν να τους δωσει προστασια.Ρε δεν γλυτωνετε οπου και να πατε.ηγγικεν η ωρα της τιμωριαςαλλα πρεπει να βρεθει ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΔΑΤΟΣ να το κανει,και μαλλον ακομα δεν υπαρχει.Παντα ομως καποιος βρισκεται γιατι ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. AMBIENT KAI CHILL OUT ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ
    http://imarmeni.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδική χαρά , για το γιώργο πολύ ειναι το 6,1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στά αρχίδια μου διά τόν βαθμό αξιολόγησης τών ξενοκίνητων υπαλληλάκων τής κυβέρνησης(??) καί τού αρχηγού των.
    Ή προσωπική ""κοινωνική αλλά κι εθνική"" αξιολόγηση υπεβαθμίσθη -30% τούς τελευταίους 7 μήνες κι υπεύθυνα είναι αυτά τά καθάρματα κι ό μηχανισμός των.
    Στά γαμίδια αλήτες!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΑΙ ΛΙΓΟ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΣΑΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΥΠΔΜΘ ΔΙΟΙΚΕΙ ΑΚΟΜΑ Η Ν.Δ.

    01 Αυγ 2010 1:38:00 μ.μ.


    Μέ τά χάλια πού έχεις,όσον αφορά τά Ελληνικά σου,ρέ πράσινο τρωκτικό τούβλο,θέλεις νά αξιολογήσης άλλους???

    Νά πάς στόν ''αυτιστικό πρόεδρο'' σου νά σού μάθη(!!),περί τών ρημάτων (φωνή,αριθμούς,καταλήξεις,
    χρόνους)!!!!
    Πράσινο κοινωνικό σκουπίδι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΝΩΜΙΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΗΣΥΧΑ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙ


    ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ Η ΑΡΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ


    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΠΑΝΙΑΡΙΖΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι πάθατε ΠΑΣΟΚΑΚΙΑ και την πέφτετε δεξιά & αριστερά ? Σας καίει ? Βλέπετε ότι αρχίζει το τέλος και δεν προλαβαίνετε να τακτοποιηθείτε ? Ψυχραιμία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση