GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος (πραγματικά) είναι ο Πάντοα Σκιόπα...

Από το http://topontiki.gr/ Πριν από δύο μήνες το «Π» έγραφε ότι η τρόικα θα στείλει, εκτός από τους μόνιμους ελεγκτές, και έναν αρχιεπιτη...

Από το http://topontiki.gr/
Πριν από δύο μήνες το «Π» έγραφε ότι η τρόικα θα στείλει, εκτός από τους μόνιμους ελεγκτές, και έναν αρχιεπιτηρητή, ο οποίος θα λειτουργεί ως... σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα μεσολαβεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Ο όρος για τοποθέτηση αρχιεπιτηρητή περιλαμβάνεται σε όλες τις συμβάσεις του ΔΝΤ με τις δανειολήπτριες χώρες. Κατά κανόνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιλέγει ντόπιο αξιωματούχο, για να γνωρίζει από πρώτο χέρι την πραγματικότητα της επιτηρούμενης χώρας. Στη δική μας περίπτωση όμως η τρόικα... δεν το διακινδύνευσε και διόρισε ως αρχιεπιτηρητή τον Ιταλό Τομάζο - Πάντοα Σκιόπα.
Το Μαξίμου πλάσαρε στα ΜΜΕ το καπέλωμα ως δική του πρωτοβουλία και...
 μεγάλη επιτυχία, καθώς ο κύριος Σκιόπα έχει... πείρα. Ποια είναι όμως η πείρα του και σε τι ακριβώς; Κατ’ αρχάς ο κύριος αυτός, ο οποίος ανέλαβε πρωτοσύμβυλος του πρωθυπουργού για «θέματα οικονομίας και διαχείρισης χρέους», είναι... σπουδαία μούρη, αφού είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεργάτης του Ντελόρ και εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας του ευρώ.
Όμως το σημαντικότερο σε ό,τι μας αφορά είναι ότι το διάστημα 2006-2008 υπήρξε «τσάρος της οικονομίας» στη σχετικά βραχύβια κυβέρνηση Πρόντι, όπου έκανε πράματα και θάματα:
● Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.
● «Πάγωσε» τους μισθούς.
● Μετέτρεψε σε προσωρινές συμβάσεις δεκάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας.
● Διευκόλυνε τις απολύσεις και μείωσε τις αποζημιώσεις.
● Μείωσε δραστικά τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
● Πετσόκοψε αγρίως τις κοινωνικές δαπάνες.
● Επιχείρησε να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
● Στο «τσακ» απέτυχε να διεκπεραιώσει την πώληση της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia στην ολλανδογαλλική κοινοπραξία Air France - KLM εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης των ιταλικών συνδικάτων.
Με απλά λόγια, ο νέος... «σύμβουλος» του Παπανδρέου έκανε ό,τι ακριβώς και η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας υπό την αγία σκέπη του Νομισματικού Ταμείου. Κατόπιν αυτών η προαγωγή του σε πρόεδρο της Υπουργικής Επιτροπής του ΔΝΤ ήταν απολύτως φυσιολογική.
Φυσικά τα περί «συμβούλου» του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα θα μας επαναφέρει στις αγορές, μόνο... γέλια μπορούν να προκαλέσουν. Άλλωστε το... καθηκοντολόγιο που σέρβιραν κυβέρνηση και ΜΜΕ για τον συγκεκριμένο κύριο είναι απλώς ταυτόσημο με τη δουλειά που το ίδιο το ΔΝΤ έχει κληθεί να κάνει στην Ελλάδα. Ας τελειώνουμε λοιπόν με το δούλεμα. Ο άνθρωπος αυτός είναι κάτι σαν υπερπρωθυπουργός. Επειδή λοιπόν στην κυβέρνηση δεν στερούνται νοημοσύνης, είναι αυτονόητο ότι απλώς λένε ψέματα όταν τον παρουσιάζουν ως πρωθυπουργικό «σύμβουλο».
Ποια είναι όμως η πλάκα; Ότι, αν και το σερβίρισμα του Σκιόπα ως... σπουδαίου συμβούλου έγινε την Τρίτη από «Το Βήμα», την επομένη, δηλαδή χθες, στο πρωτοσέλιδο σημείωμά του ο εκδότης της εφημερίδας Σταύρος Ψυχάρης γράφει:
«Παλαιά, από τα χρόνια της ανεξαρτησίας, η παρουσία ξένων συμβούλων στην Ελλάδα. Υπήρξαν βεβαίως και φωτισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι συνέβαλαν στην πρόοδο της χώρας. Ωστόσο η εμπειρία δεν είναι η καλύτερη. Και οι προθέσεις δεν ήταν πάντοτε αγαθές. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Πρωθυπουργός αξιολόγησε όλες τις παραμέτρους προτού αποφασίσει την πρόσληψη του Ιταλού συμβούλου».
Θα μπορούσε φυσικά να το γράψει και απλούστερα: «Ο Παπανδρέου τον έφερε για να σας ξεσκίσει, κι εμένα μου έρχονται στο μυαλό οι εποχές που η Ελλάδα ήταν έναν κανονικότατο προτεκτοράτο». Ας είναι όμως. Έστω κι έτσι, με το «γάντι», καταλάβαμε...
Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση υποχωρεί συνεχώς ως προς τη διατήρηση της εξουσίας στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων. Κι ας μην ξεχνάμε και τούτο: Η οικονομική πολιτική του Σκιόπα στην Ιταλία ήταν αυτή που επιτάχυνε την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι – καθώς δεν βρήκε καμιά συναίνεση στην ιταλική κοινωνία και τα πανίσχυρα συνδικάτα – αλλά και συνέτεινε στην επώδυνη διάλυση της Κεντροαριστεράς και την κυριαρχία του Μπερλουσκόνι. Αυτά ως... προειδοποίηση για τους δικούς μας...

5 σχόλια

  1. Μηπως η σεχτα εχει μια απαντηση στο ανωτερω δημοσιευμα?Αν αληθευει βεβαιως βεβαιως, για να τελειωςει η καριερα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην ξσχάσουμε οτι ο κύριος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της λέσχης BILDERBERG!

    Όπως βέβαια και οι κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Διαμαντοπούλου κτλ..

    Υπάρχει αμφιβολία οτι την πολιτική σκηνή σστην Ελλάαδα την καθορίζουν μυστικές λέσχες που επιβάλλουν την νεοδιλελεύθερη αγριότητα με κάθε μέσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eiste athlioi,agrammatoi kai adiavastoi!!! Sas to leei enas ellinoitalos pou exei zisei kairo stin italia !! Eiste ena aisxoa gia ti koinwnia!! I ellada prepei na ntrepetai pou exei tetoia apovrasmata gia polites!!!
    I oikonomiki politiki "erikse" ti kyvernisi Prodi??? Pou ta diavases auta re kathysterimene agamite blogger??? Se poio senario tainias epistimonikis fantasias?? I kyvernisi Prodi epese logw skandalou tou ypourgou dikaiosynis ton opoio oi misoi ypostirizan kai oi alloi misoi oxi,etsi to komma dialythike kai den yparxei pia!!! Axriste kai adiavaste!! Episis o Schioppa einai enas apisteuta diavasmenos anthrwpos o opoios irthe edw gia na ksanavalei tin ellada stis agores!!! Tha sou feroume kai enan pou na kanei auksisi misthwn,proslipseis,syntaksi sta 30 (axriste,pasrasito) kai na sou dinei kai 20o mistho mpas kai se kanei xaroumeno!!! Ante douleute re koprites axristoi!! Kai an de thelete na doulepsete,ante na diavasete mpas kai ksestravwtheite...pligwmena niata!! Oso kai na thelete na ginete dimosiografoi,de prokeitai......panta tsoutsekia tha eiste pou me ta lefta tou mpampa "siikwsan" ena blog!! Axristoi!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο μαλάκας είναι κλειστό επάγγελμα, που ρωτάει ο Γιάννης Δερμεντζόγλου σε μια γελοιογραφία του στο Θέμα ;

    Οι μεγαλύτεροι μαλάκες είναι αυτοί,
    που τον ψήφισαν, τον Γιωργάκη !!

    Τώρα μας «παίζει στα δάχτυλα» η ξένη χούντα…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
    ΣΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ..

    ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ
    ΘΑ ΜΑΣ ΣΟΙΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΓΡΙΑ ΛΟΥΛΟΥ !!11

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση