GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Τουρκία δεν θεωρεί πια απειλή το Ιράν...

Η Άγκυρα αποφάσισε να απαλείψει το Ιράν από τις χώρες που συνιστούν απειλή για την Τουρκία στο νέο έγγραφό της για την πολιτική εθνικής ασφ...

Η Άγκυρα αποφάσισε να απαλείψει το Ιράν από τις χώρες που συνιστούν απειλή για την Τουρκία στο νέο έγγραφό της για την πολιτική εθνικής ασφάλειας που είναι ευρύτερα γνωστή ως το «μυστικό Σύνταγμα» της Τουρκίας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Μιλιέτ.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα εγκρίνει έγγραφο προς την κατεύθυνση αυτή κατά τη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο, στο οποίο δεν θα αναφέρεται πλέον το Ιράν, χώρα γειτονική της Τουρκίας, ως «απειλή», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα. Οι χώρες της Δύσης κατηγορούν την Τεχεράνη ότι εκπονεί με...
 μυστικότητα πυρηνικό πρόγραμμα προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, συμβουλευτικό όργανο που συγκροτείται από αξιωματούχους της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων, χαράσσει την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Το νέο έγγραφο που αντικαθιστά προγενέστερο το οποίο συντάχθηκε το 2005, αναφέρεται στο επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη θέση της τουρκικής διπλωματίας υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής.
Μολονότι το Ιράν δεν είναι μια δημοκρατία, δεν επιδιώκει πλέον να «εξαγάγει το (ισλαμικό) καθεστώς του» στη μουσουλμανική αλλά κοσμική Τουρκία, επισημαίνεται στο νέο έγγραφο.
Η Τουρκία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάχθηκε κατά των νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που υιοθέτησε το όργανο αυτό τον Ιούνιο. Η ισλαμικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι μένει προσηλωμένη στη Δύση και παρουσιάζεται ως μια περιφερειακή δύναμη που αναζητεί νέες αγορές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Το νέο έγγραφο πολιτικής εθνικής ασφάλειας μειώνει επίσης το επίπεδο της απειλής από την Ελλάδα, σύμφωνα με την Μιλιέτ, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών με συμφωνίες εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση