GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι εργαζομένοι στα Κέντρα Πρόληψης...

Από τους Εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ: «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ...

Από τους Εργαζόμενους
στα Κέντρα Πρόληψης
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:
«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ»
Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι των 71 Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, εδώ και 15 χρόνια κατορθώνουμε να επιβιώνουμε
• Σε πείσμα της απουσίας ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών μας
• Σε πείσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής τους
• Ενάντια στην έλλειψη ρητής νομοθεσίας που θα μας επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα σχολεία και άλλους σημαντικούς χώρους για την Πρόληψη.
Τα Κέντρα μας λειτουργούν με Προγραμματικές Προγραμματικές Συμβάσεις, τις οποίες οι...
 υπεύθυνοι κρατικοί φορείς ποτέ δεν εκτελούν σωστά και πλήρως, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και δομές, και όχι στην βάση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στην Κοινότητα.
Έχοντας αναδείξει το σοβαρό θεσμικό έλλειμμα των δομών μας ως πηγή όλων των δεινών, που υποθάλπουν το έργο μας, πετύχαμε, μεταξύ άλλων, ως ελάχιστη αναγνώριση τη σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για τη γνωμοδότηση επί της συγκρότησης βιώσιμου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Μέσα από αλλεπάλληλες γραφειοκρατικές παρακωλύσεις, η ΟΔΕ ολοκληρώνει το έργο της, το οποίο πέρα από την επισυναπτόμενη στο πόρισμα της πλήρη και νομικά ισχυρή πρόταση του Σωματείου για σύσταση 13 αυτοδιοίκητων, ευέλικτων ΝΠΔΔ υπό το Υπουργείο Υγείας, είναι ουσιαστικά άγονο. Και τούτο διότι η πλειοψηφία των υπολοίπων φορέων προτίμησε να προχωρήσει σε επιμέρους «επιδιορθώσεις» του ελλειμματικού συνονθυλεύματος ερμηνειών και εφαρμογών που έχουν ως κέντρο το καθαρά ιδιωτικό μόρφωμα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «με τη συνεργασία» του ΟΚΑΝΑ και όχι την εισαγωγή ενός σαφούς πλαισίου λειτουργίας, που θα εξασφαλίζει όχι απλά την επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης, αλλά την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξή τους. Και αυτό, διότι, όπως καθαρά ειπώθηκε στο πλαίσιο ενός Οργάνου με γνωμοδοτικές και όχι πολιτικές αρμοδιότητες, επιβάλλεται από τις συνθήκες του Μνημονίου!
Αλλά και η επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης είναι πλέον στον αέρα, διότι αυτό το νομικό συνονθύλευμα, «που έμπαζε νερά», πλέον με τον «Καλλικράτη» κινδυνεύει να βουλιάξει. Εν όψει της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η σαφής περιγραφή της ύπαρξης των Κέντρων Πρόληψης με νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Πολιτείας καθίσταται κατεπείγουσα. Δεν θα ανεχτούμε περεταίρω παρακωλύσεις για «να καθαρογραφούν αποφάσεις» και «να ενημερωθούν Υπουργοί».
Εμμένουμε στην αναγκαιότητα επίλυσης του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης με ίδρυση ΝΠΔΔ – η οποία διόλου «αδύνατη» είναι, λαμβανομένης υπ’ όψιν της πλέον πρόσφατης αναγγελίας του Υπουργού Υγείας για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη μορφή του ΝΠΔΔ.
Εδώ και τώρα ζητούμε άμεση κατοχύρωση της συνέχισης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με ειδική νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Συγκεκριμένα και εμφατικά ζητούμε:
1). Νομοθετική Κατοχύρωση πάγιας και διαρκούς χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο ύψος των οικονομικών αναγκών των Κέντρων Πρόληψης, όπως αυτές ρητώς αποτυπώνονται στην ισχύουσα Κεντρική Προγραμματική Σύμβαση, αλλά και απλοποίηση της διαδικασίας διανομής της στους τελικούς αποδέκτες – ιδιαίτερα του τμήματός της που αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού. Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν η απεμπλοκή του ΟΚΑΝΑ από την διανομή των ποσών της χρηματοδότησης, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν από μέρους του τεράστιες καθυστερήσεις, για τις οποίες επικαλείται γραφειοκρατικά προβλήματα.
2). Ρητές δικλείδες ασφαλείας για τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης, οι οποίες θα αποστερούν τη σημερινή μονομερή δικαιοδοσία των Δ.Σ. των αστικών εταιρειών, να διαλύουν ένα Κέντρο Πρόληψης. Σε περίπτωση δε διάλυσης ενός Κέντρου Πρόληψης να προβλέπεται υποχρέωση του επιστημονικού επόπτη και Εθνικού Συντονιστικού Φορέα κατά των ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, να μεταφέρει το προσωπικό σε όμορο Κέντρο Πρόληψης ή σε Μονάδα που τελεί υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη Δομή του ΟΚΑΝΑ.
3). Πρόβλεψη για την υλοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης να συνάπτει Συλλογική Σύμβαση με τους εργοδότες ή τους χρηματοδότες των δομών, ακόμα και με σαφή νομοθετική πρόβλεψη δέσμευσης των εργοδοτών να συμμετέχουν αναγκαστικά σε μεταξύ τους ένωση, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη, που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης των παραπάνω, έχει να κάνει με τις έωλες προσπάθειες της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να εισάγει ενιαίο μισθολόγιο, εκτός της διαδικασίας συλλογικών συμβάσεων. Οι παλινωδίες της κατέληξαν στο φαιδρό αποτέλεσμα να εγκριθεί το προτεινόμενο μισθολόγιο από τα μισά μονάχα εκ των 71 Διοικητικών Συμβουλίων των αντίστοιχων αστικών εταιρειών, αλλά και με νέα απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ να προτείνεται… νέο δήθεν «ενιαίο μισθολόγιο» με βασικούς μισθούς «κουτσουρεμένους» σε μια κλίμακα από 140€ έως 250€!
Η σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο παράνομη και βλαπτική αυτή μεταβολή για τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους των αστικών εταιρειών, των οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια δέχτηκαν το αρχικό προτεινόμενο μισθολόγιο και πληρώθηκαν σύμφωνα με αυτό, συνδυάζεται με οφειλές ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ προς τα 71 Κέντρα Πρόληψης – ποσό το οποίο οι δύο φορείς υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ, με την αιτιολογία ότι περικόπτονται αναδρομικά οι πόροι προς τα Κέντρα Πρόληψης κατά περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ! Ενδεικτικό, επίσης, της βούλησης να εξομαλυνθεί και καταστεί βιώσιμη η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, που σύμφωνα με απόφαση του Διϋπουργικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά (Ιούλιος 2010) θα αποφασίσει για το θεσμικό μέλλον των δομών, για το 2010 δεν έχει καταβάλει ούτε ευρώ από τις εισφορές που η Κεντρική Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει!
Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τέτοιους απαράδεκτους εμπαιγμούς σε βάρος μας!
Καλούμε τους συναρμόδιους για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων, του έργου που επιτελούμε και των μελών των τοπικών κοινωνιών, που δέχονται τις δωρεάν υπηρεσίες μας!
Καλούμε την Πολιτεία -Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Διϋπουργική Επιτροπή Συντονισμού Καταπολέμησης Εξαρτήσεων- να προχωρήσουν σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και της παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, με κριτήριο τις εντεινόμενες κοινωνικές ανάγκες και όχι τις -μασκαρεμένες ευτράπελα σε «επιχειρηματολογία»- καιροσκοπικές επιδιώξεις οποιουδήποτε από τους συναρμόδιους φορείς!
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι θα κάνουμε το καθήκον μας, όπως σε κάθε κρίσιμη φάση. Με δουλειά στην κοινότητα, ενδελεχή ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, το κίνητρο και το περιεχόμενο των οποίων σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιώσει. Ζητούμε να κάνει το καθήκον της και η Πολιτεία, ώστε να πάψει επιτέλους η Πρόληψη των Εξαρτήσεων να χρησιμοποιείται ως «τσιφλίκι» κάθε Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ και να επιτελέσει κάποτε ο Οργανισμός στην πράξη το ρόλο του Επιστημονικού Επόπτη των Κέντρων Πρόληψης.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης της χώρας

3 σχόλια

  1. ΑΓΡΙΟ ΓΙΟΥΧΑΪΣΜΑ ΧΘΕΣ
    ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ !!!

    ΤΟΝ ΕΞΥΒΡΙΖΑΝ 3 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
    Η είδηση είναι καρατσεκαρισμένη και μας την μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

    Άγριο γιουχάισμα χθες το μεσημέρι στις 2.45 στην λίμνη Βουλιαγμένης στον Θόδωρο Πάγκαλο από ηλικιωμένους λουόμενους.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απολάμβανε το μπάνιο του και καθώς έβγαινε από την... λίμνη (πηγαίνει αρκετές τον χειμώνα για μπάνιο) κάθισε στην ξαπλώστρα διαβάζοντας εφημερίδες.
    Ξαφνικά μια 70 χρονη που ήταν και αυτή λουόμενη τον πλησίασε και άρχισε να τον βρίζει με ακραίες εκφράσεις και λέξεις όπως "γουρούνι "παλιομαλ....α!", "ξεφτίλα" και άλλες παρόμοιες ύβρεις!

    Ο Πάγκαλος αιφνιδιάστηκε αλλά δεν απάντησε. Έδειξε αυτοσυγκράτηση.
    Αμέσως μετά αναθάρρησαν και οι άλλοι λουόμενοι και άρχισαν όλοι μαζί να τον αποδοκιμάζουν για περίπου 5 λεπτά.
    Ο Πάγκαλος χαμογελούσε ντύθηκε κατευθύνθηκε προς την έξοδο της λίμνης μαζί με τους αστυνομικούς του και σε έξαλλη πια κατάσταση ζήτησε να έρθει ο υπεύθυνος.

    Εμφανίστηκε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ψελλίζοντας του είπε ότι έλειπε ο αρμόδιος διευθυντής.
    Ο Πάγκαλος σε έξαλλη κατάσταση, πραγματικά εκτός εαυτού, ζητούσε τον λόγο από τον ηλικιωμένο υπάλληλο του γιατί μπήκαν όλοι αυτοί και τον αποδοκίμασαν.

    Έξω φρενών στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος αποχώρησε με κατεύθυνση προς το σπίτι του.
    Και ο άνθρωπος που ήταν εκεί μας μετέφερε όλο το σκηνικό στην λίμνη Βουλιαγμένης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε δεξιά λαμόγια, νεοδημοκράτες...

    Τα θέλει ο κώλος σας, τα μπινελίκια σας μου φαίνεται!!

    Είσαστε τρισάθλιοι και θρασύτατοι !!

    Ο μπουχέσας σας και όλη η «νόμιμη και ηθική» συμμορία του, κατέστρεψαν τη χώρα ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΑΝ!!!

    Έλεγαν ψέματα στην Ευρώπη (6% έλλειμμα, ενώ ήταν 15,6%!!!), γκρέμισαν το κύρος της Ελλάδας και μας κατεξευτέλισαν διεθνώς ως λαό και ως χώρα.

    Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, έμεινε για να καθαρίσει τα σκατά, που αφήσατε πίσω σας, παλιοτόμαρα!!!

    Για να δείτε πόσο γελοίοι είστε, δέστε το κύρος που έχει ο Γιώργος στο εξωτερικό, ένας αγαπητός και τολμηρός ηγέτης, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, άνθρωπος που δεν φοβάται να αναλαμβάνει ευθύνες στα δύσκολα, φερέγγυος απέναντι στους ξένους ηγέτες και από την άλλη- Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - Ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ, Ο ΨΕΥΤΗΣ (ΧΑΝΣ ΑΪΧΕΛ- "μας εξαπάτησε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση"), Ο ΚΛΕΦΤΗΣ (ομόλογα, κουμπάροι, βατοπέδια, "νόνιμες και ηθικές off shore" κλπ.) και ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ!!!!

    Και τώρα έχετε τον γελοιότερο και μεγαλύτερο από τον μπουχέσα λαϊκιστή, το Σαμαρούλη, που θα "μηδενίσει το έλλειμμα μέσα σε 1,5 χρόνο" (?!?!) , ο ψεύτης και αφερέγγυος προδότης της παράταξης του (όχι μόνο την πρόδωσε, αλλά έριξε και την κυβέρνησή της!!).

    Μόνο που δε μοιράζει καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς, ο γελοιότατος!!!

    Είστε για λύπηση γελοία δεξιά υποκείμενα, σας έχει πάρει χαμπάρι πλέον ο λαός και δεν τρώει άλλο κουτόχορτο από το κόμμα-απολίθωμά σας!!

    Ο λαός έχει μνήμη και δεν ξεχνά την καταστροφική σας διακυβέρνηση!!

    ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!

    ...αλλά ποιός την έχασε τη ντροπή του για να τη βρείτε εσείς???
    ...ΒΡΕ, ΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑ Ο ΔΕΞΙΟΣ???
    Αυτός πουλάει και τη μάνα του ακόμα, για το συμφέρον!!!


    ΔΕΞΙΟΙ- ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΧΡΕΙΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EINAI
    Κυβερνηση προδοσιας ……απλα….
    MAΛΑΚΙΣΜΕΝΟ.
    ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΤΥΓΝΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ

    ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΩ……
    ΣΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΩ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΝ ΙΜΙΩΝ ΟΤΙ ΧΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΓΕΜΙΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ…..
    ΚΟΙΝΩΣ ΕΝΕΡΓΗΣΕ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΡΕΒΛΑ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ.

    ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΛΕΙΝΟ ΠΡΟΔΟΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ….
    ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΛΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΙΡΑΧΤΟΥΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣ.
    Η ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΤΟΣΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΕΙΝΟ ΚΤΗΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση