GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενωσιακοί - Διακυβερνητικοί οίκοι αξιολόγησης...

Του Νίκου B. Δόικου http://www.nikosdoikos.com/   Με αφορμή την ανάρτηση από το Press.gr (16-1-2011) συνοπτικής αναφοράς της protovul...

Του Νίκου B. Δόικου
http://www.nikosdoikos.com/
 
Με αφορμή την ανάρτηση από το Press.gr (16-1-2011) συνοπτικής αναφοράς της protovuliadialogou σε παλιότερη παρέμβαση μου (2008), σχετική με τον ρόλο των λεγόμενων «οίκων αξιολόγησης», θεωρώ χρήσιμο για τον δημόσιο διάλογο να σταθούμε λίγο συστηματικότερα στο ζήτημα αυτό.
Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε καταρχήν ότι στην υπαρκτή Δημοκρατία, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί αλλά και όσοι ιδιωτικοί επηρεάζουν άμεσα και αποφασιστικά τα δημόσια πράγματα, αρύουν την δημοκρατική τους νομιμοποίηση από τους θεσμούς της ενεργού Κοινωνίας. Δεν επιβάλλονται αυθαίρετα, δεν λειτουργούν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα. Υπόκεινται σε κανόνες, στον δημόσιο έλεγχο και την απολογιστική κριτική. Ακόμα και στις ελλειμματικές δημοκρατίες, υφίστανται οι στοιχειώδεις τουλάχιστον προϋποθέσεις επιβολής δημοσίου ελέγχου. Κοινοβούλια και Τράπεζες, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτικά Κέντρα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, δημόσιες και...
 ιδιωτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, για να αναφερθώ σε μερικά ενδεικτικά ζεύγη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, νομιμοποιούνται μέσα από την οργανική τους σχέση με την εκάστοτε συνταγματική νομιμότητα, κάτι που παντελώς αναιρείται στην περίπτωση των «οίκων αξιολόγησης», οι οποίοι κυριολεκτικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Ιδίως οι τρείς, γνωστοί από την καθημάς επικαιρότητα, Fitch Ratings, Moody’s Investors Service και Standard & Poor’s , λειτουργούν υπό την τυπική εποπτεία κάποιας ομοσπονδιακής επιτροπής, της US Securities and Exchange Commission , αυτο-προσδιορίζονται ως credit rating agencies και επιδίδονται (μετά από σχετικές έρευνες και επιχώριες αναλύσεις) στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κυβερνήσεων. Και έως εδώ δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα εάν ήτο διασφαλισμένη η αντικειμενικότητα αυτών των αξιολογήσεων.
Ο παραγωγικός προβληματισμός σχετικά με την αντικειμενικότητα και εν τέλει την χρησιμότητα των οίκων αξιολόγησης ξεκινά περί τα τέλη του 2007,κυρίως δε το 2008 , με αφορμή διαδοχικές αστοχίες τους . Αναφέρω ενδεικτικά : 1) Και οι τρείς οίκοι απέτυχαν να «αξιολογήσουν» την επερχόμενη κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ ,πιο συγκεκριμένα, της αγοράς Ομολόγων Επισφαλών Στεγαστικών Δανείων, μιάς αγοράς 5,3 τρις δολλαρίων, της οποίας η κατάρρευση απείλησε τα ιερά και τα όσια της Αμερικανικής και παγκόσμιας Οικονομίας . Αντίθετα μάλιστα, μέχρι τέλους, διατυμπάνιζαν την υψηλή φερεγγυότητα των συγκεκριμένων προϊόντων και απέλυαν διευθυντικά στελέχη τα οποία ευθαρσώς προειδοποιούσαν για τις επερχόμενες ζοφερές εξελίξεις. 2) Στην αγορά των ABS CDO (Asset Backed Securities-Collateralized Debt Obligation = πολύ απλά, προϊόντα τιτλοποιημένων απαιτήσεων έναντι χορηγούμενων δανείων) και οι τρείς αξιολόγησαν με ΑΑΑ γνωστό κέντρο διακίνησης δισεκατομμυρίων CDO ,τoυ οποίoυ τα διακινούμενα προϊόντα παρουσίασαν τελικά ζημίες της τάξης του 47%. 3) Η Moody’s βαθμολόγησε με ΑΑΑ την Lehman Brothers μόλις λίγες μέρες πριν αυτή καταρρεύσει. 4)Κατηγορούνται για εκβιασμούς επιχειρήσεων οι οποίες αρνήθηκαν να αξιολογηθούν και για συνακόλουθη υποβάθμιση τους (περίπτωση γερμανικής εταιρίας Hannover Re). 5) Τέλος ,η πρόσφατη συμπεριφορά τους στην υπόθεση των οικονομιών της ευρωζώνης, όπου οι αξιολογήσεις των οίκων βαδίζουν χέρι χέρι με τα αστρονομικά κέρδη συγκεκριμένων hedge funds, τα οποία «έπαιξαν» στις προεξοφλούμενες από τους «οίκους» περιπέτειες των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου, ευλόγως προβληματίζει.
Φαντασθείτε, έστω και ως υποθετικό σενάριο, πόσο εύκολο θα ήταν για έναν οίκο αξιολόγησης ή για μια τράπεζα επενδύσεων, συμβεβλημένη με επιθετικά hedge funds και διαθέτουσα χειραγωγούμενα ΜΜΕ, να καταρρακώσει την εικόνα μιάς εθνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας έτσι ανυπολόγιστα κέρδη στους κατόχους Παραγώγων και CDS (credit default swaps = πολύ απλά, τιτλοποιημένα προϊόντα κατά της επισφάλειας των υποχρεώσεων μιας χώρας), οι οποίοι, κατά σύμπτωση, επένδυσαν στην αρνητική πορεία της εν λόγω Οικονομίας. Ας σημειωθεί εδώ πως το 80% της παγκόσμιας αγοράς CDS ελέγχεται από την Deutsche Bank (πρωθιέρεια της εκστρατείας απαξίωσης της Ελληνικής Οικονομίας), την Goldman Sachs και την J.P.Morgan.
Πόσο ελεύθερη, αλήθεια, μπορεί να θεωρείται μια Αγορά όταν επιτρέπει σε ανεξέλεγκτες επιχειρηματικές δυνάμεις να σκηνοθετούν την κατάρρευση μιας έστω αδύνατης Οικονομίας ( και ποια Οικονομία δεν είναι αδύνατη υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας), δηλαδή να σκηνοθετούν την κατάρρευση μιας ολόκληρης Κοινωνίας , ακριβώς επειδή επενδύουν στην προοπτική της κατάρρευσης.
Για την επιβίωση της ίδιας της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο στο όνομα της κοινωνιοκεντρικής Δημοκρατίας, νομίζω καθίσταται προφανής η ανάγκη θεσμικής θωράκισης των χωρικών (εθνικών ;) οικονομιών στον κρίσιμο τομέα της αξιοπιστίας, της αξιολόγησης και της δημόσιας εικόνας τους, της τόσο απαραίτητης για την διασφάλιση παραγωγικών συναλλαγών σε περιβάλλοντα σχετικής κοινωνικής ασφάλειας. Καθόλα αντικειμενική αξιολόγηση, όταν και όπου απαιτείται, θα μπορούσαν να εγγυηθούν συλλογικά, διακυβερνητικά (στην Ευρώπη) ή ομοσπονδιακά (στις ΗΠΑ) κεντρικά όργανα.
Η διοίκηση Ομπάμα έχει δημόσια εκφράσει δυσαρέσκεια και προβληματισμό για τις αμετροέπειες του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και των Οίκων Αξιολόγησης. Στην Ευρώπη, παρά την κυριαρχία των μετρίων, ιδίως στην κεντρική ζώνη, υπάρχουν και πολιτικές προσωπικότητες και στοιχεία πολιτικών δυνάμεων και, κυρίως, κοινωνικά κινήματα ικανά να κατακτήσουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για την σταδιακή αποτοξίνωση των ευρωατλαντικών Οικονομιών, όσο, και επί του προκειμένου, και για την συγκρότηση ,αναλόγως , Διακυβερνητικών ή Ομοσπονδιακών Οίκων Αξιολόγησης, με την συμμετοχή της FED και της ECB , καθώς και των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών.
Σε ότι αφορά στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα ,τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ , κερδίζουν έδαφος προτάσεις διαχωρισμού των εμπορικών από τις επενδυτικές τράπεζες, έτσι ώστε να καθίσταται δυσχερής η χειραγώγηση της Αγοράς.
Η νέα συνεργατική συνύπαρξη Πολιτικής και Κεντρικού Τραπεζικού Συστήματος, ωριμότερη από τις εμπειρίες της Κρίσης, οφείλει να αναδείξει τον ηγεμονικό ρόλο της Πολιτικής στον σχεδιασμό και στην διαχείριση των Οικονομιών του μέλλοντος μας. Ελεύθερη αγορά, ναι, αλλά με λελογισμένη παρουσία της Κοινωνίας και των Ενωσιακών οργάνων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως δε σε εκείνα όπου κρίνονται η απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγικής οικονομίας και η κοινωνική συνοχή.

10 σχόλια

  1. Μα των Πολιτικών μας δεν τους κόβει το νιονιό ή έχουν βαλθεί κάποιοι από αυτούς να μας στείλουν όλους στην κόλαση, ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ, Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ Β! ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ?
    Και εξηγούμαι. Αυτές τις μέρες τέθηκε το Μέγα Ζήτημα αν η μη απόδοση του ΦΠΑ είναι Διαρκές έγκλημα ή Στιγμιαίο, ( Θυμίζει τον Καραμανλή με τους Χουντικούς!)
    Που τους αθώωσε με το ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ!
    Έτσι γίνετε η συζήτηση αν πρέπει να παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο ο μη αποδίδων, κλέπτων κατ’ εξακολούθησην τον ΦΠΑ ή όχι, αφού τη ΣΤΙΓΜΗ που αποκαλύφτηκε από τους ελεγκτές το αδίκημα του, στην διάρκεια του ελέγχου, δεν προέβαινε σε κλοπή! Πως? ΜΑΛΑΚΑΣ ΗΤΑΝΕ?
    Θεέ και Κύριε! Δεν υπάρχει ΕΝΑΣ ΜΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και να πει ότι σε μια χώρα σαν την δική μας που έχει μπει στο λάκο με τα φίδια και εξ αιτίας τους, με τις άστοχες επιλογές τους, ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ? ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ, και χωρίς να βγούνε από την αίθουσα της Βουλής, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ούτε για να πιουν νερό, να έχουν ΨΗΦΙΣΕΙ την λύση η οποία θα είναι μία και μόνη.
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ!
    Και το Εθνικό Τυπογραφείο να είναι σε συναγερμό έτσι που μόλις τους πάνε το κείμενο, όχι με κουτσό γάιδαρο αλλά με PORSE και οδηγό αγώνων, να το τυπώσουν και να γίνει το γρηγορότερο Νόμος του Ελληνικού Κράτους.
    Γιατί αυτός που δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, κάνει ένα έργο που είναι ΔΙΑΡΚΕΣ, δεν το κάνει μια φορά, αλλά ξανά και ξανά και ξανά γιατί πιστεύει πως έχει να κάνει με ΚΟΠΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ!!!
    Και από που και ως που θα συλλαμβάνατε ο μη αποδίδων τον ΦΠΑ, μόνο αν το ποσό υπερβαίνει τις 75.000 ΕΥΡΩ? Μα η μεγαλύτερη συνολικά ποσότητα μη αποδιδόμενου ΦΠΑ, τα ΔΙΣ, είναι στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και άλλους.
    Όχι λοιπόν από τις 75.000ΕΥΡΩ, αλλά κάθε επιχείρηση μέσα σε τρεις μήνες να τον αποδίδει αλλιώς σύλληψη! ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
    Και στο κάτω κάτω αφού ζούμε στην εποχή της Πληροφορικής, άσχετο αν σε αυτή την Χώρα οι έχοντες τελειώσει Ανώτατη Σχολή Πληροφορικής δεν έχουν καθορισμένα από το ρημαδιασμένο Κράτος καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, συνδέστε όλες μα όλες τις ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και θα έχουμε μείωση απόδοσης ΦΠΑ τουλάχιστον 80/100.
    Και επίσης Κυρίες και Κύριοι Βουλευτίνες και Βουλευτές εδώ και τώρα είναι Εθνική ανάγκη να αλλάξει ο Νόμος περί Αυτοφώρου, και Αυτόφωρο να θεωρείτε κάθε αδίκημα μέχρι και την παρέλευση είκοσι ετών από την τέλεση του.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
    Γιατί κυρίες και κύριοι κάθε κλέφτης-κακοποιός-δολοφόνος οτιδήποτε σχετικό με αυτά τέλος πάντων, φοβάται το Αυτόφωρο, αυτό τον καίει, καθώς αν πάει σε Δικάσιμο και να την κοπανήσει μπορεί, και να συνεχίσει την ζωή του κανονικά, και να καθυστερήσει την εκδίκαση για καμιά δεκαριά χρόνια, και με Βούλευμα να απαλλαγεί, και Χάρης να τύχη, άσε που μπορεί να έχει και Μπάρμπα στην Κορώνη, και ξέρετε πολύ καλά ποιος είναι αυτός ο Μπάρμπας…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΜΑΦΙΕΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανάλυση είναι ολοκληρωμένη και πρωτότυπη.Δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικό είναι να ζητάς τέτοιες πρωτοβουλίες απο τα ανθρωπάκια που κυβερνούν την Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΝΤΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΛΠΊΔΑ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΆΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΟΤΑΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πού είναι οι αρχιερείς του νεοφιλελευθερισμού τώρα ;Οι ολίγον νεοφιλελεύθεροι σοσιαλιστές τύπου Μίμη ; Κατάπιαν την γλώσσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΙΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ GOLGMAN SACHS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΕΣΚΑΒΕ ΤΟΝ ΛΆΚΚΟ ΜΑΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο Δόικε.Πάντα χρήσιμα και σε βάθος.Να δούμε θα ιδρώσει κανένα αυτάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είμαι σίγουρος για την αντικειμενικότητα των κυβερνητικών οικων αξιολόγησης.Αν οι πολιτικές ηγεσίες τύχει να είναι σοβαρές έχει καλώς. Τί γίνεται όμως στη περίπτωση της δημιουργικής λογιστικής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΏΝ ΣΠΕΚΟΥΛΑΔΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΟΪΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλοξενώντας αναλυτές του επιπέδου του Δόικου το Press-gr ανεβάζει τον πήχυ κατακόρυφα.Διαβάζω Δόικο απο τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 όταν προειδοποιούσε,με παρεμβάσεις του στα πλέον έγκυρα έντυπα,για την "διμερή κατάρρευση" όπως την έλεγε και την λέει,και του σοβιετικου μοντελλου και του νεοφιλελεύθερου, που τότε μεσουρανούσε.Κιόμως αυτά τα μυαλά παραγκωνίζονται απο τους λογής καραγκιόζηδες.ΑΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση