GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O κόσμος στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα: Σημαντικές αλλαγές

Του Νίκου Κοτζιά http://epirusgate.blogspot.com/   Οι γίγαντες της Ασίας ενισχύονται ενώ διατηρούν τις διαφορές τους Στη τελευταία δεκαε...

Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/
 
Οι γίγαντες της Ασίας ενισχύονται ενώ διατηρούν τις διαφορές τους
Στη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα καθώς και στη πρώτη του 21ου, ξεδιπλώθηκε μια μεγάλη μετακίνηση πλούτου και ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή. Μετακίνηση που δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια κρίση. Διότι όλοι οι δείκτες δείχνουν περισσότερο να είναι μια κρίση της Δύσης.
Η ύφεση διέτρεξε τις δικές της οικονομίες, και ορισμένες όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, συνεχίζει να τις διατρέχει. Αντίθετα, στην Ασία, ιδιαίτερα στην ΝΑ Ασία οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένανε όλη την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα υψηλοί. Η Κίνα κινήθηκε με 8-12%. Η Ινδία επιτάχυνε την ανάπτυξή της και παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από ότι μερικά χρόνια προηγούμενα. Από 6-7% πριν πέντε χρόνια, κινήθηκε στο τέλος του 2010 με ρυθμό 8,9%. Την ίδια τάση παρουσιάζουν οι μικρές τίγρεις, κύρια η Ν.Κορέα, αλλά και το Βιετνάμ. Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν και στην οικονομία της Βραζιλίας.
Με αυτούς τους ρυθμούς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από την...
 ακραία πείνα (μόνο στην Κίνα 450.000.000 άνθρωποι, στην Ινδία 230.000.000 και στις βραζιλιάνικες φαβέλες 40.000.000, συνολικά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι!) και δημιουργούν τα νέα μεσαία στρώματα στις αναδυόμενες αγορές.Κίνα στη βιομηχανία και η Ινδία στις υπηρεσίες βρίσκονται σε διαδικασία μεγάλων δομικών μεταλλαγών. Οι μονάδες που απαιτούν πολύ φτηνή εργασία «ταξιδεύουν» πλέον προς χώρες όπως είναι το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες αντίστοιχα. Δημιουργούνται, πλέον, στους δύο ασιατικούς γίγαντες επιχειρήσεις οι οποίες ειδικεύονται σε προϊόντα και αγαθά / υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ειδίκευσης. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούν το δικό τους όνομα (brandname), όπως είναι η κινεζική lenovo (πρώην ΙΒΜ). Κινέζοι και Ινδοί εκατομμυριούχοι είναι περισσότερο από ποτέ. 152 από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου προέρχονται από την ΝΑ Ασία. Από αυτές, οι 45 είναι άμεσα κινέζικες και με εκείνες της άμεσης κινέζικης επιρροής υπερβαίνουν τους 50, δηλαδή, ήδη το 10% του παγκόσμιου συνόλου. Η κινέζικη αγορά είναι η πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά κατανάλωσης ειδών πολυτελείας. 52% είναι η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη των πωλήσεων αυτών των ειδών.
Oι δύο ανερχόμενοι γίγαντες της Ασίας, Κίνα και Ινδία, αναπτύσσουν μεν τις αγορές τους, ενώ, ταυτόχρονα, όμως, διατηρούν εκατέρωθεν μια ιστορική καχυποψία. Καχυποψία που οδηγεί την Κίνα να δημιουργεί ή να θέλει να δημιουργήσει βάσεις στο Πακιστάν, στην Σρι Λάνκα, στη Βιρμανία. Από την άλλη, η Ινδία αναπτύσσει ειδικές σχέσεις με Ισραήλ και Βιετνάμ. Και όλα αυτά ενώ διατηρούνται οι καυτές συνοριακές διαφορές στην περιοχή. Περιοχές όπως το Κασμίρ (Πακιστάν, Ινδία, Κίνα) και τα σύνορα Κίνας – Ινδίας. Συνοριακές διαφορές προκύπτουν, επίσης, ως και προς την εφαρμογή του δικαίου της Θαλάσσης ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία, Κίνα και Βιετνάμ / Ταϊλάνδη /Ινδονησία και Φιλιππίνες. Διατηρείται ακόμα η αντιπαράθεση με τη Δύση ως προς την Ταϊβάν και το Θιβέτ. Οι γίγαντες της Ασίας ενισχύονται όλο και περισσότερο χωρίς να λύνονται σταθερά τα πιο πάνω προβλήματα.
Η μετακίνηση ισχύος δημιουργεί προβλήματα στην Δύση
Ιστορικά η ΝΑ Ασία παρήγαγε επί αιώνες τα 3/5 της παγκόσμιας παραγωγής. Για αιώνες (ιδιαίτερα ανάμεσα στον 2ο και στον 16ο μ.Χ. αιώνα) η παραγωγικότητα σε Κίνα και Ινδία ήταν μεγαλύτερη εκείνης της Δύσης. Η απόσυρση αυτών των γιγάντων από το παγκόσμιο γίγνεσθαι στα μισά της προηγούμενης χιλιετιρήδας και η βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη ανέτρεψε αυτούς τους συσχετισμούς. Για τέσσερεις ολόκληρους αιώνες η Ευρώπη και στη συνέχεια η Ευρώπη με τις ΗΠΑ υπερίσχυσαν σε όλο τον κόσμο. Παραγωγικά, στρατιωτικά, πνευματικά. Η ΝΑ Ασία υποχώρησε στο 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής. Δηλαδή, η συμμετοχή της σε αυτήν μειώθηκε κατά τρεις φορές. Η αποσύνδεση Ινδίας, Ινδοκίνας και Κίνας από την διεθνοποίηση του 19ου αιώνα έφερε αυτές τις μεγάλες ιστορικές χώρες σε δύσκολη κατάσταση. Οδήγησε στην άμεση (Ινδία) ή έμμεση (Κίνα) υποταγή στη Δύση. Η πορεία τους αποτέλεσε το πλέον χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα τι μπορεί να συμβεί εάν μια χώρα χάσει την επαφή της με το παγκόσμιο γίγνεσθαι (Κίνα) ή ενταχθεί σε αυτό υποταγμένη στα αποικιοκρατικά συμφέροντα τρίτων (ιδιαίτερα Ινδία και Ινδοκίνα).
Η απελευθέρωση των κρατών της περιοχής και η απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και αυτονομίας, επέτρεψε σε Ινδία και Κίνα, καθώς και άλλα κράτη της ΝΑ Ασίας, να επανέλθουν στην διεθνή σκηνή ενεργητικά. Σήμερα κατέχουν τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών και όλα δείχνουν ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα επανέλθουν στα 3/5. Με άλλα λόγια η Δύση δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη μοναδική θέση που είχε καταλάβει στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων, εκτός και αν υπάρξουν καταστροφές παραγωγικού – ανθρώπινου δυναμικού στον σημερινό κόσμο, ή βρει η Δύση λύση στα δημογραφικά και παραγωγικά της προβλήματα, ιδιαίτερα η Ευρώπη. Διότι σε αντίθεση με αυτήν, οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμα τη δυναμική της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού τους και της προσέλκυσης ειδικευμένων και με καλές σπουδές εργατικών χεριών.
Η Δύση σε πορεία παρακμής;
Η Δύση παράγει σήμερα τα 3/5 της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Κατέχει πάνω από τα 2/3 των όπλων και από αυτά διαχειρίζεται τα πλέον σύγχρονα. Ανάλογη είναι και η συμμετοχή της στην παγκόσμια έρευνα και στα αποτελέσματά της. Είναι πολλαπλά πιο παραγωγική από την ανατολή. Μόνο που ενώ πριν από τις μεταρρυθμίσεις του Τενγκ Σιαο Πινγκ στην Κίνα η παραγωγικότητα ήταν είκοσι φορές (ναι 20 φορές!) μικρότερη εκείνης της Δύσης, σήμερα είναι «μόνο» πέντε φορές μικρότερη. Ειδικότερα δε ως προς την παραγωγικότητα των ΗΠΑ είναι επτά φορές μικρότερη. Όμως, στη Δύση ζούνε σήμερα μόλις το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε λίγα χρόνια, ενώ η ΝΑ Ασία θα έχει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη θα έχει περιοριστεί στο 5%.
Η Ευρώπη καταγράφει την πραγματοποίηση των μεγαλύτερων αλλαγών ισχύος πάνω στον πλανήτη που υπήρξαν από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης πριν από 250 χρόνια. Το κυριότερο δε είναι, πάντα κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι με την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και τον ζόμπυ του (Κρούγκμαν) η Ευρώπη πορεύεται μέσα σε μια όλο και πιο βαθειά κρίση στην οποία ως δυνάμεις και δόγματα σωτηρίας εμφανίζονται οι δυνάμεις που την οδήγησαν στην κρίση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την υπονόμευση του κοινωνικού μοντέλου της Δυτικής Ευρώπης και την άμεση παρακμή της ήπιας ισχύος της ΕΕ. Το μοντέλο της μόνο υπόδειγμα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο νεοφιλελευθερισμός και η αποδιοργάνωση του κοινωνικού μοντέλου της ΕΕ επέφερε μεγάλα κοινωνικά ρήγματα στο εσωτερικό τόσο της ίδιας της ΕΕ, όσο και στο εσωτερικό των κρατών μελών της.
Στην Ασία σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν από την πείνα και τη φτώχια. Αντίθετα στην Ευρώπη στέλνονται πίσω στην ανεργία και στην έλλειψη κοινωνικής προστασίας. Στην Ασία, αλλά και αλλού στον σημερινό κόσμο, δυναμώνει η τάση για περιφερειακή συνεργασία, ενώ η ΕΕ δείχνει να ταλαντεύεται στην καλύτερη περίπτωση ανάμεσα στην παραίτηση από το Ομοσπονδιακό μοντέλο και στο σπάσιμό της σε δύο ζώνες. Αν «χρειαστεί» ακόμα και τρεις, Την ώρα που από την Λατινική Αμερική και μέχρι την Ασία στήνονται νέοι συνεργασιακοί θεσμοί, στην Ευρώπη η Γερμανία αναρωτιέται πώς θα σπάσει τα ευρωπαϊκά της δεσμά με τρόπο ώστε να μην χρεωθεί η ίδια μια τέτοια αποδιοργάνωση. Ακόμα και στην Λ.Αμερική ο ανερχόμενος γίγαντας της ηπείρου, Βραζιλία, κάνει πολλαπλούς συμβιβασμούς έναντι των μικρών της γειτόνων, όπως είναι η Ουρουγουάη και Παραγουάη, προκειμένου να προωθήσει την ολοκλήρωση της συνεργασίας στην περιοχή. Αντίθετα, η Γερμανία συμπεριφέρεται με καθοδηγητή της τον νέο, ανερχόμενο, οικονομικό εθνικισμό της.
Το συνολικό σκηνικό τείνει στις εξής μετακινήσεις: από τη Δύση στην Ανατολή. Περισσότερη υποχώρηση των θέσεων της Ευρώπης παρά των ΗΠΑ. Μετακινήσεις πλούτου δια μέσω της τοκογλυφίας από τον Ευρωπαϊκό Νότο στον ευρωπαϊκό βορρά. Τέλος άγρια ανακατανομή πλούτου και εισοδήματος ανάμεσα στους πλούσιους και τα μεσαία στρώματα καθώς και τους άλλους μισθωτούς στον ευρωπαϊκό νότο. Με άλλα λόγια, δημιουργούνται καινούργιες σημαντικές γραμμές αντίστασης, διαπραγμάτευσης και συνεργασίας.

12 σχόλια

  1. Kalo sto neo perivallon pou dhmioyrgeitai alla diafono sto diatayta. Ma to provlima ths Dyshs einai oti to koinoniko kratos pou aneptyxe den mporei na to xrhmatodothsei pleon ke giayto daneisthke arketa gia na mporesei na to diathrhsei alla fainetai pos teleionoun ta peritoria ke tora prepei na paei stis perikopes.
    To Kenseniako montelo anaptyxhs pleei ta olistia toy alla san palaios kommunistis den mporei na vgalei ta sosta symperasmata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ?..


    ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ,
    ΠΟΥ
    ΑΠΑΛΑΣΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΛΕΦΤΑ "ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ"
    ΚΑΙ
    ΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mia xara ta les alla mexri thn mesi.
    To akrivo koinoniko kratos poy extise h Dysh einai oikonomika dysvastakto giayto prpei na ginoun perikopes(PROSARMOGES). Ayta einai apla matimatika alla h Kommunistikh sou proeleyseh den se afhnei na skefteis mexri to telos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mia xara ta les alla mexri thn mesi.
    To akrivo koinoniko kratos poy extise h Dysh einai oikonomika dysvastakto giayto prpei na ginoun perikopes(PROSARMOGES). Ayta einai apla matimatika alla h Kommunistikh sou proeleyseh den se afhnei na skefteis mexri to telos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mia xara ta les alla mexri thn mesi.
    To akrivo koinoniko kratos poy extise h Dysh einai oikonomika dysvastakto giayto prpei na ginoun perikopes(PROSARMOGES). Ayta einai apla matimatika alla h Kommunistikh sou proeleyseh den se afhnei na skefteis mexri to telos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ftina merokamata kai oi kefaleokrates ekei ependyoun to idio egine kai me thn ellinikh nautilia molis ksipnisane ligaki oi elimes nsutikoi kai gyrevane perisotera psichoula oi megalo kariolides pirane ta karavia tous kai ta gemisane me filipinesous pakistanous kai indous oso gia thn elladitsa thn gemisate dhmosious ypalilous ( koprites) kolofara tou kerata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mia xara ta les alla mexri thn mesi.
    To akrivo koinoniko kratos poy extise h Dysh einai oikonomika dysvastakto giayto prpei na ginoun perikopes(PROSARMOGES). Ayta einai apla matimatika alla h Kommunistikh sou proeleyseh den se afhnei na skefteis mexri to telos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξοχώτατε, ΠΡΕΣΒΗ της Μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
    κ.κ. Γεώργιε Παπανδρέου.

    Ευχαριστούμε θερμώς για το χαρμόσυνο μήνυμα που μας αποστείλατε για την έλευση του καινούργιου χρόνου 2011, την καινούργια δηλαδή στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας-Σκοπίων,
    μετά από την αντίστοιχη που συνήψατε πρόσφατα με την Αλβανία.

    Επιτέλους, μας καθιστάτε απολύτως εμφανή την συλλογική επιθετικότητα των γειτονικών χωρών μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι μας καλείτε σε αφύπνιση, συσπείρωση και συναγερμό.

    Θα το πράξουμε.

    Μην ξεχνάτε πάντως πως, όταν το 1979 το Ιράν βρέθηκε σε δύσκολη εσωτερική κατάσταση με την πτώση του Σάχη, το Ιράκ ήταν εκείνο που το έσωσε επανασυσπειρώνοντας τον περσικό λαό. Θεωρώντας πως ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στην γείτονα χώρα του ήταν η δική του ευκαιρία, το Ιράκ, του οποίου σημειωτέον τον πυρηνικό αντιδραστήρα βομβάρδισε το Ισραήλ το 1981, εισέβαλε το 1982 στο Ιράν και . . . έφαγε τα μούτρα του. Κι ύστερα από κάποια χρόνια έφαγε και τις σάρκες του. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το γνωρίζουμε. Σας ευχαριστούμε πάντως που μας το υπενθυμίζετε. Η Τουρκία θα μας σώσει. Και στην πορεία διάσωσης της Ελλάδος, προσπαθώντας να μας καταστρέψει, θα αυτοδιαλυθεί.

    Αφήστε λοιπόν τις υποκριτικές φιλειρηνικές σας διαθέσεις απέναντί μας και επιτεθείτε μας εκστασιαζόμενοι, με την βοήθεια της εξαγώγιμης οπιούχου παραγωγής σας, με την ιδέα μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, με την Δυτική Θράκη υπό την σκέπη της ημισελήνου, το Αιγαίο κυριαρχούμενο από την τουρκική αρμάδα, την Κύπρο οθωμανικό βιλαέτι και την Κρήτη θέρετρο (φέρετρο είπατε;) των πασάδων της Άγκυρας. Βίρα την άγκυρα λοιπόν και βάλτε πλώρη.

    Εμείς οι καθημαγμένοι, διεφθαρμένοι, και χειμαζόμενοι Έλληνες σάς περιμένουμε κι εσάς και τα βαλκανικά σας απόβλητα που μολύνουν τα ποτάμια της Μακεδονίας μας. Στείλτε μας πάλι τον Χουρσίτ, τον Καπουδάν πασά, τον Δράμαλη, και να μας ξαναέλθετε κι εσείς, ο Ιμπραήμ, αυτοπροσώπως.
    Ος γκελντίν.
    Θα σας καλωσορίσουμε όλους.

    Σας περιμένουν, πιστοί υπήκοοι της μεγαλοσύνης σας, ο Γεωργάκης Ολύμπιος στην Μακεδονία, ο Μάρκος Μπότσαρης στην Ήπειρο, ο Δυσσέας κι ο Καραϊσκάκης στην Θεσσαλία και την Ρούμελη, ο Κανάρης κι ο Μιαούλης στο Αρχιπέλαγος, οι Μαυρομιχαλαίοι κι ο Παπαφλέσσας στον Μωρηά.
    -----------------------------------
    Όσο για τους Νενέκους σας στην Ελλάδα, μην ανησυχείτε διόλου.
    Θα τους βρείτε κρεμασμένους στα δέντρα.
    Ο Κολοκοτρώνης θα φροντίσει γι’ αυτούς.
    ------------------------------------
    Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι σας ενοχλούμε επειδή, όπως πιστεύετε, κρεμόμαστε από τους όρχεις σας. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από εμάς,
    κόψτε τους για να πέσουμε να σκοτωθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα των Πολιτικών μας δεν τους κόβει το νιονιό ή έχουν βαλθεί κάποιοι από αυτούς να μας στείλουν όλους στην κόλαση, ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ, Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΑΡΧΕΣ ΤΟΥ Β! ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ?
    Και εξηγούμαι. Αυτές τις μέρες τέθηκε το Μέγα Ζήτημα αν η μη απόδοση του ΦΠΑ είναι Διαρκές έγκλημα ή Στιγμιαίο, ( Θυμίζει τον Καραμανλή με τους Χουντικούς!)
    Που τους αθώωσε με το ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ!
    Έτσι γίνετε η συζήτηση αν πρέπει να παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο ο μη αποδίδων, κλέπτων κατ’ εξακολούθησην τον ΦΠΑ ή όχι, αφού τη ΣΤΙΓΜΗ που αποκαλύφτηκε από τους ελεγκτές το αδίκημα του, στην διάρκεια του ελέγχου, δεν προέβαινε σε κλοπή! Πως? ΜΑΛΑΚΑΣ ΗΤΑΝΕ?
    Θεέ και Κύριε! Δεν υπάρχει ΕΝΑΣ ΜΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και να πει ότι σε μια χώρα σαν την δική μας που έχει μπει στο λάκο με τα φίδια και εξ αιτίας τους, με τις άστοχες επιλογές τους, ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ? ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ, και χωρίς να βγούνε από την αίθουσα της Βουλής, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ούτε για πιουν νερό, να έχουν ΨΗΦΙΣΕΙ την λύση η οποία θα είναι μία και μόνη.
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ!
    Και το Εθνικό Τυπογραφείο να είναι σε συναγερμό έτσι που μόλις τους πάνε το κείμενο, όχι με κουτσό γάιδαρο αλλά με PORSE και οδηγό αγώνων, να το τυπώσουν και να γίνει το γρηγορότερο Νόμος του Ελληνικού Κράτους.
    Γιατί αυτός που δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, κάνει ένα έργο που είναι ΔΙΑΡΚΕΣ, δεν το κάνει μια φορά, αλλά ξανά και ξανά και ξανά γιατί πιστεύει πως έχει να κάνει με ΚΟΠΑΝΟΥΣ!!!
    Και από που και ως που θα συλλαμβάνατε ο μη αποδίδων τον ΦΠΑ, μόνο αν το ποσό υπερβαίνει τις 75.000 ΕΥΡΩ? Μα η μεγαλύτερη συνολικά ποσότητα μη αποδιδόμενου ΦΠΑ, τα ΔΙΣ, είναι στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και άλλους.
    Όχι λοιπόν από τις 75.000ΕΥΡΩ, αλλά κάθε επιχείρηση μέσα σε τρεις μήνες να τον αποδίδει αλλιώς σύλληψη! ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
    Και στο κάτω κάτω αφού ζούμε στην εποχή της Πληροφορικής, άσχετο αν σε αυτή την Χώρα οι έχοντες τελειώσει Ανώτατη Σχολή Πληροφορικής δεν έχουν καθορισμένα από το ρημαδιασμένο Κράτος καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, συνδέστε όλες μα όλες τις ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και θα έχουμε μείωση απόδοσης ΦΠΑ τουλάχιστον 80/100.
    Και επίσης Κυρίες και Κύριοι Βουλευτίνες και Βουλευτές εδώ και τώρα είναι Εθνική ανάγκη να αλλάξει ο Νόμος περί Αυτοφώρου, και Αυτόφωρο να θεωρείτε κάθε αδίκημα μέχρι και την παρέλευση πέντε ετών από την τέλεση του.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
    Γιατί κυρίες και κύριοι κάθε κλέφτης φοβάται το Αυτόφωρο, αυτό τον καίει, καθώς αν πάει σε Δικάσιμο και να την κοπανήσει μπορεί, και να συνεχίσει την ζωή του κανονικά, και να καθυστερήσει την εκδίκαση για καμιά δεκαριά χρόνια, και με Βούλευμα να απαλλαγεί, και Χάρης να τύχη, άσε που μπορεί να έχει και Μπάρμπα στην Κορώνη, και ξέρετε πολύ καλά ποιος είναι αυτός ο Μπάρμπας…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος φαρμακοποιών

    ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΎΝ...
    ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΑΜΆΤΕΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ Η ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΟΊΚΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΤΣΑΜΠΑ???ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ????ΟΟΟΟΟΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ......ΓΙΑΤΙ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ!!!!!!1ΠΩΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΕΛΈΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΠΩΛΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ.ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΨΈΜΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ 3000-4000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 4-5 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΆ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΨΕΜΜΑ.

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και

    εσυ πηρες τα αρχιδια

    απο την παρεα Παπακωσταντινου Ραγκουση?

    Αντε μαλακα τα επαιζες και του Ιδρυματος παπανδρεου

    Παρε μια πιπα τωρα πρωην κνιτη πρων πασοκο πρωην μαλακα και νυν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΒΥΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση