GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

40 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες θα εξοικονομήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με τους νέους οικολογικούς λαμπτήρες...

Χάνονται θέσεις εργασίας στην ΕΕ Tης Όλγας Σαράφη Με τη μετάβαση σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, « οι πολίτες της Ένωσης θα εξο...

Χάνονται θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Tης Όλγας Σαράφη

Με τη μετάβαση σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, «οι πολίτες της Ένωσης θα εξοικονομήσουν σχεδόν 40 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (περίπου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 11 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά, ή το ισοδύναμο της ετήσιας παραγωγής 10 σταθμών ηλεκτρισμού ισχύος 500 μεγαβάτ έκαστος). Για ένα συνήθη συνεπτυγμένων διαστάσεων λαμπτήρα φθορισμού, η αρχική διαφορά τιμής του λαμπτήρα αποσβένεται κατά μέσον όρο εντός 8 μηνών» αναφέρει ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ.
Από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου προκύπτει ότι...
ενώ στην ΕΕ παράγονται ευρέως βελτιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεως με τεχνολογία αλογόνων, οι συνεπτυγμένων διαστάσεων λαμπτήρες φθορισμού και οι λαμπτήρες LED παράγονται κυρίως εκτός ΕΕ, ως επί το πλείστον στην Κίνα και στην Ινδία. Η Ευρ. Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι η κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις 2000-3000 ατόμων που απασχολούνται στη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων (από τα 50000 άτομα που απασχολούνται στον τομέα αυτό συνολικά), καθότι δεν αναμένεται απορρόφηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Έτινγκερ όμως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων θα συμβάλει στην οικονομία της ΕΕ, καθώς αναμένεται ότι θα αποφέρει περίπου 5 έως 10 δις ευρώ μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Σε ερώτημα σχετικά με το ποιά κράτη μέλη έχουν κάνει τα μεγαλύτερα βήματα όσον αφορά τη μετάβαση σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, η Ευρ. Επιτροπή απαντά ότι «οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν συνάψει αυτοδεσμευτικές συμφωνίες με τον κλάδο λιανικής, ώστε η σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως να ξεκινήσει περίπου ένα έτος νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό».

12 σχόλια

  1. Έπρεπε νά γίνει νωρίτερα.
    Στήν Ελλάδα οί λαμπτήρες πυράκτωσης
    θά εξαληφθούν σέ 5 χρόνια..(?).
    Δέν γίνονται εισαγωγές.
    Απαγορεύονται.
    Καί τό DDT,ευθυνόταν γιά παιδιά
    μέ ανωμαλίες,αλλά κατεργήθει(60es)
    καί χάθηκαν 115.000 θέσεις εργασίας.
    Νά συνέχιζαν νά δουλεύουν?
    Όχι βέβαια!
    ΠΑΝΤΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΧΛΟΣ
    ΠΟΥ Ο ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΗΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μέ μίζες καί ψηφαλάκια.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πολυεθνικές έχουν τους τρόπους τους να κατοχυρώνουν τα συμφέροντά τους . Το ότι οι λαμπτήρες αυτοί έχουν ατμούς υδραργύρου και δεν έχω δει σε συσκευασία κανενός , τί πρέπει να γίνει όταν σπάσει κάποιος σε κλειστό χώρο , πρέπει να μας προβληματίσει. (Τα θερμόμετρα υδραργύρου έχουν καταργηθεί και δεν περιέχουν ατμούς υδραργύρου) . Και για πιό λόγο να καταργηθούν οι κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης (ενώ θα κυκλοφορούν οι αλογόνου) και να μην κυκλοφορούν όλοι στην αγορά και να είναι στη διάθεση του καταναλωτή η επιλογή παρά προχωράει η επιβολή χρήσης των νέων λαμπτήρων με πρόσχημα την εξοικονόμηση ενέργειας ; Και το κλασσικό τζάκι έχει ελάχιστο βαθμό απόδοσης . Μήπως θα έπρεπε να επιβληθεί η κατάργησή του ;!!!!!.
    Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΑΤΗ η δήθεν 'οικονομία' των ΥΠΕΡΟΤΟΞΙΚΩΝ ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΏΝ λαμπτήρων:
    http://light1and2life.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι λάμπες «οικονομίας» περιέχουν φώσφορο, μεταξύ πολλών άλλων τοξικών υλικών. Στο ενεργειακό τους αποτύπωμα δεν υπολογίζεται η δαπάνη εξόρυξης φωσφόρου, και η καταστροφή τού περιβάλλοντος από αυτή τη διαδικασία. Δεν υπολογίζεται η δαπάνη εξόρυξης σπάνιων γαιών φωσφόρου και πολλών άλλων σπάνιων γαιών, όπως και άλλων υλικών και η αντίστοιχη καταστροφή τού περιβάλλοντος. Δεν υπολογίζονται τα κεφάλαια και η δαπάνη ενέργειας για τη μεταφορά και πλήρη ανακύκλωσή τους, εάν και όταν συμβαίνει κάποια ανακύκλωση. Δεν υπολογίζεται ότι τα πλαστικά τους μέρη θα μείνουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια, όπως δεν υπολογίζονται τα κόστη ταφής και περιβαλλοντικής ρύπανσης τής υπερτοξικής «πούδρας» που βρίσκεται στο εσωτερικό τού γυάλινου περιβλήματος των λαμπτήρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ψευτοοικολογική λάμπα είναι ένα ηλεκτρονικό μαραφέτι στο σπίτι σας ή εκεί που εργάζεστε ή διασκεδάζετε, το οποίο κάθε φορά που το ανάβετε (τη νύχτα), διατάζει την επίφυση να κάνει εντελώς άλλα από εκείνα που επιβάλλει η φύση της διαταράσσοντας έτσι τις κρισιμότατες ορμονικές αλληλεπιδράσεις, το ανοσολογικό, την ψυχική κατάσταση και σε τελευταία ανάλυση το σύνολο τής υγείας!

    Οι αθώοι λαμπτήρες πυράκτωσης που δεν εκπέμπουν τα αόρατα, άγευστα και άηχα καρκινογόνα ηλεκτρομαγνητικά σκουπίδια, δεν εκπέμπουν επικίνδυνες υπεριώδεις, δεν ρίχνουν στο περιβάλλον (όπου θα μείνουν για πάρα πολλούς αιώνες) ηλεκτρονικά σκουπίδια και δεν περιέχουν υδράργυρο, έχουν – και αυτοί – την ικανότητα να επιδρούν στην επίφυση, αν και σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ποσό και η η ισχύς τής μπλε ακτινοβολίας τους είναι κατά πολύ μικρότερη.

    Μετά από αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι: Πού βρίσκεται η λύση;

    Η λύση βρίσκεται σε ένα νέο είδος λαμπτήρα που δεν θα έχει το επικίνδυνο φάσμα τού μπλε και θα δίνει λευκό φως μόνο με σύνθεση των αποχρώσεων κόκκινου και πράσινου φάσματος. Δεν θα εκπέμπει καρκινογόνα ηλεκτρομαγνητικά σκουπίδια, δεν θα εκπέμπει επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες, δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον με ηλεκτρονικά απόβλητα και επιπλέον δεν θα περιέχει υδράργυρο. Μέχρι να βρεθεί αυτό το νέο είδος λαμπτήρα, πρέπει να ακυρωθεί κάθε απαγόρευση στη χρήση των λαμπτήρων πυράκτωσης, επειδή είναι η λιγότερο βλαβερή πηγή φωτισμού. Δεν εκπέμπουν επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, δεν εκπέμπουν επικίνδυνα ηλεκτρομαγνητικά σκουπίδια, δεν έχουν ισχυρή εκπομπή στό επικίνδυνο φάσμα τού μπλε, δεν περιέχουν τον υπερτοξικό υδράργυρο και δεν είναι πλημμυρισμένοι με τοξικά πλαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεκάδες χιλιάδες λαμπτήρες “εξοικονόμησης” ενέργειας ανακαλούνται επειδή προκαλούν ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, επιφέροντας με την “πράσινη” συμπεριφορά τους άγνωστης βαρύτητας βλάβες στην υγεία των δύσμοιρων καταναλωτών, μέσω των εκροών των υπερτοξικών χημικών τους στο περιβάλλον τους, που παράγονται από την όλη διαδικασία κατάσβεσης, ανάκλησης, ανακύκλωσης, επανακατασκευής, επαναπροώθησης κ.λπ. κ.λπ.
    Η περιβαλλοντική φαρσοκωμωδία που παίζεται με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού δεν έχει αποκαλύψει ακόμα το φρικόμορφο προσωπείο της, κάτι που θα συμβεί με την πρώτη μεγάλη βλάβη σε κάποιο εργοστάσιο παραγωγής ή ανακύκλωσής τους ή όταν θα συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα σε μέσο μεταφοράς τους. Τότε θα κατανοήσουμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν λύνονται με παραγωγή τοξικών προϊόντων, που κάποια στιγμή θα τα δούμε να δηλητηριάζουν το έδαφος και τους ανθρώπους , όπως γίνεται αυτές τις ημέρες (10.2010) με την τεράστια διάχυση τοξικών υλικών από το εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία.
    Σύμφωνα με την Γκρινπίς η κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο αλουμινίου είναι “μία από τις τρεις μεγαλύτερες καταστροφές στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 20 με 30 χρόνια”. Να δούμε την ανακοίνωση και τα δάκρυα τής Γκρινπίς στην περίπτωση που εργοστάσιο παραγωγής ή ανακύκλωσης λαμπτήρων “οικονομίας” “ξεράσει” τα τοξικά περιεχόμενά του στο περιβάλλον, σκοτώνοντας ανθρώπους και προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή που συγκρινόμενη με αυτή τής Ουγγαρίας θα μοιάζει με παιδικό παιχνίδι, επειδή τα απόβλητα θα διαρρεύσουν και στην ατμόσφαιρα μετατρέποντας τη ρύπανση από τοπικό σε παγκόσμιο προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε ΡΕ ΤΣΕΠΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΝΤ=καταστροφη

    Επειδη ειναι πολλα και δεν "χωρανε" στα σχολια εδω,
    διαβαστε τα στο:

    http://drloula.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι συνεπτυγμένου διαστάσεων λαμπτήρες φθορισμού δεν είναι και τόσο αθώες. Στην πραγματικότητα το κόστος τους είναι πολύ μεγαλύτερο, στην πολύ πιθανή μη σωστή χρήση τους και όχι μόνο.
    http://il.youtube.com/watch?v=6cH8HDiskxE&feature=related
    Επίσης το ότι περιέχουν υδράργυρο είναι και μία από τη βασικές αιτίες που και αυτές θα αντικατασταθούν πολύ σύντομα από τις λάμπες τεχνολογίας L.E.D.

    Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να γίνει. Απλά πάντα "σκοντάφτεις" στα συμφέροντα.
    http://il.youtube.com/watch?v=74AexE86FDc

    Καπετάν Μακρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΑ ΓΑΜΩ ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΥΟ.

    ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ" ΠΑΠΑΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ.

    ΓΑΜΩ ΤΙΣ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" ΜΚΟ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
    ΣΚΑΤΟΜΑΛΑΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. προσοχη σε αυτές τις λάμπες
    περιέχουν υδράργυρο
    να μην σπάσουν ποτέ στα χέρια μας η των μικρών παιδιών.
    Ειναι ιδιαίτερα καρκινογόνος.
    Επίσης να μην πεσει ο υδράργυρος στο δαπεδο του σπιτιου. Εαν πεσει τον σκουπίζουμε με πανί που το πετάμε.
    Ευτυχώς κάποια εταιρεία ήδη τις μαζεύει για ανακύκλωση
    Ειναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.
    Ειναι εγκλημα η μη ενημέρωση του κόσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι καινούργιοι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες, ΔΕΝ περιέχουν υδράργυρο. Μιλάμε πάντα για σοβαρές μάρκες φυσικά και όχι φτηνοκινέζικα. Η εξοικονόμηση που προσφέρουν, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ. Επιβάρυνση στο περιβάλλον αποτελούν μετά το τέλος της ζωής τους σχεδόν ΟΛΑ τα ανθρώπινα αγαθά. Για αυτό υπάρχει η ανακύκλωση. (Τώρα σας έπιασε η πρεμούρα για τα πλαστικά;) Όλα τα άλλα που γράφτηκαν εδώ για δήθεν "βλαβερές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες" και επηρεασμό της επίφυσης λόγω φάσματος είναι επιεικώς ανυπόστατες (και αντιεπιστημονικές) μπούρδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση