GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι συναλλαγές του δημοσίου με την ROCHE...

Από τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων δ ια τους  Υπουργούς Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης και Παιδείας Θέμ...

Από τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων δια τους  Υπουργούς Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης και Παιδείας
Θέμα: Οικονομικές συναλλαγές και υποχρεώσεις ιδιωτικής φαρμακευτικής εταιρείας με το δημόσιο
Καταθέτω σε αντίγραφο την απόφαση του ΕΟΦ απ 11899/16-2-2011 που έχει  εκδοθεί σύμφωνα με την ΥΑ (ΦΕΚ 2157Β/2-10-2009) ΔΥΓ3α/Γ.Π. 86209 Όροι,  προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης προσωρινής άδειας πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης («παρηγορητική χρήση»). Με βάση την απόφαση αυτή, ο ΕΟΦ φέρεται να εγκρίνει την χορήγηση δαπανηρού φαρμάκου στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών της εταιρείας ROCHE για "παρηγορητική" χρήση. Η ανθρωπιστική διάσταση της λεγόμενης παρηγορητικής θεραπείας στην ιατρική δεν αμφισβητείται.
Επειδή όμως το κόστος είναι και αυτό μια αμείλικτη παράμετρος, είναι ...
απόλυτα  επιβεβλημένο τόσον το υπουργείο όσον και οι εποπτευόμενοι από αυτό οργανισμοί όπως κατ' εξοχήν ο ΕΟΦ να αποδεικνύουν έμπρακτα την μέριμνά τους για τον φορολογούμενο και τα δημόσια οικονομικά. Πολύ δεν περισσότερο όταν όπως προκύπτει από αλληλογραφία της ιδίας προμηθεύτριας εταιρείας με το Δημόσιο Νοσοκομείο αυτό, αυτή, λόγω μεγάλου οικονομικού ανοίγματος (οφειλών) παύει να εφοδιάζει το νοσοκομείο με απαραίτητα για την αντιμετώπιση ασθενών το φάρμακα.
Τούτο σε συνδυασμό με την ευχέρεια με την οποία αδειοδοτείται η χορήγηση ενός φαρμάκου της ιδίας αυτής εταιρείας για παρηγορητική χρήση (ουσιαστικώς δηλαδή χωρίς κάποιο αναμενόμενο κατ' αντικειμενική κρίση αποτέλεσμα-αυτό είναι το νόημα της "παρηγορητικής" θεραπείας), γεννά την υπόνοια ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διάθεση περιστολής των φαρμάκων ούτε μειώσεως της φαρμακευτικής δαπάνης. Το ανησυχητικό στοιχείο τούτο, η ιδία η διοίκηση του νοσοκομείου διαπιστώνει με το 68/3-12-2010 έγγραφό της προς τους ιατρούς και το φαρμακείο του Λαϊκού.
Γενικότερα όμως, η συνολική διατύπωση της παραπάνω ΥΑ ΔΥΓ3α/Γ.Π. 86209
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης προσωρινής άδειας πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης («παρηγορητική χρήση») δημιουργεί εύλογες απορίες και ερμηνευτικά προβλήματα στα οποία απάντηση δεν υπάρχει. Και τούτο διότι φέρεται να συγχέει έννοιες όπως "πρώιμη πρόσβαση", "παρηγορητική θεραπεία" και "ορφανό φάρμακο" τα οποία εμπλέκει όλα μαζί ως μη όφειλε.
Επίσης παραμένει ασαφές το σημείο της κοστολόγησης του τοιουτοτρόπως
εγκρινομένου φαρμάκου. Εάν δηλαδή τούτο θα παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία ή εάν κοστολογείται κανονικώς όπως φημολογείται ότι αποτελεί πρακτική. Με τον τρόπο αυτόν η εταιρεία διογκώνει τα προς αυτήν χρέη του νοσοκομείου. Παραλλήλως όμως, η ιδία η εταιρεία αναγγέλλει ότι "διακόπτει" μέχρι εξοφλήσεως τον εφοδιασμό του Νοσοκομείου.
Εξ' άλλου είναι πασίγνωστο ότι η ιδία η εταιρεία αυτή, με ένα από ετών καθιερωμένο σύστημα χρηματικών "παροχών" ή δωρεών" ή "χορηγιών" ή "ενισχύσεων έρευνας" έχει αναπτύξει ιδιότυπο καθεστώς συστηματικής συνταγογραφήσεως φαρμάκων. Ο έλεγχος αυτής της συνταγογράφησης εκφεύγει των ορίων του ιδίου του νοσοκομείου  διότι πολλά κεφάλαια τέτοιου τύπου "ενισχύσεων" διακινούνται μέσω πανεπιστημιακών λογαριασμών διότι πολλές κλινικές μονάδες του νοσοκομείου ανήκουν στο πανεπιστήμιο.
Κατόπιν των ανωτέρω Ε Ρ Ω Τ Α Σ Θ Ε και ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ να ενημερώσετε τη Βουλή :
1. Ποίες συνολικώς οι παραγγελίες προς την εταιρεία ROCHE-HELLAS από 1.1. 2005 μέχρι σήμερα του Νοσοκομείου Λαϊκό; Ποία τα οφειλόμενα ποσά χρημάτων;
2. Πόσες αποφάσεις "ατομικής παρηγορητικής θεραπείας" έχει εκδώσει για το Λαϊκό Νοσοκομείο μέχρι σήμερα από 1.1.2005 και ποία η αξία των τοιουτοτρόπως εγκεκριμένων φαρμάκων γενικώς (από κάθε εταιρεία και όχι μόνον από την Roche); Διότι φημολογείται ότι πρακτικώς υπάρχει ολόκληρη "βιομηχανία" παρηγορητικών θεραπειών πρώιμου προσβάσεως" με ανυπολόγιστες συνέπειες κόστους.
3.Ποία τα θεραπευτικά αποτελέσματα κατά νοσολογική οντότητα; Να αναφερθούν χρονολογικά και αριθμητικά.
4. Πόσες "κλινικές δοκιμές" προϊόντων της εταιρείας ROCHE έχει εγκρίνει  και εκτελέσει το Λαϊκό Νοσοκομείο μέχρι τώρα από 1.1.2005; Ο δε κ. Υπουργός Παιδείας, ασκών την εποπτεία επί του Πανεπιστημίου, παρακαλείται  να ενημερώσει το Σώμα  πόσα συνολικώς ποσά κατέβαλε  ως "χορηγία" ή ως "δωρεά και ενίσχυση" η εταιρεία αυτή σε λογαριασμούς ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών την τελευταία 5ετία, ήτοι από 1.1.2005 μέχρι σήμερα, και σε ποίες κλινικές, τμήματα και μονάδες;
Αθήνα, 03/03/2011
Ο Ερωτών Βουλευτής

1 σχόλιο

  1. Η κορυφή τού παγόβουνου.
    Βέβαια μέ τούς νόμους τής φυσικής
    τά 9/10 δέεεεν τά βλέπεις.
    Είναι υπό-βρύχεια.
    Καί αυτά.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση