GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι σημαίνουν τα επώνυμα...

Γράφoυν: Γιώργος Δαμιανός και Καμάλ Ραχίμι  Στις μέρες μας δεν υπάρχουν Έλληνες Καραμανλήδες , ούτε η γραφή τους. Κιμωλία σε μαυροπίν...

Γράφoυν: Γιώργος Δαμιανός
και Καμάλ Ραχίμι 
Στις μέρες μας δεν υπάρχουν Έλληνες Καραμανλήδες, ούτε η γραφή τους. Κιμωλία σε μαυροπίνακα, που την έσβησε το σφουγγάρι του χρόνου, θα ήταν η υπόθεση τους, αν δεν υπήρχαν τα επώνυμα: Καραμάνος, Καραμανλάκης, Καραμανόγλου, Καραμανλής κ.ά. Η υπόθεση των Καραμανλήδων από την Καπποδοκία στέκει ως αγκάθι στη μνήμη μας και μας βάζει μικρές και δύσκολες ερωτήσεις που ζητούν απάντηση, όπως:...

Μπορείς να είσαι Έλληνας, δίχως να μιλάς Ελληνικά;”
“Ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση του Έθνους;
” και άλλα πολλά. Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, ας γνωρίσουμε καλύτερα την υπόθεση των Καραμανλήδων από την Καραμανία.
Που βρίσκεται η Καραμανία;
Η Καραμανία είναι περιοχή της Νοτιοανατολικής Μ. Ασίας και περιλαμβάνει τμήματα της Λυκαονίας, Μεγάλης Φρυγίας Παμφυλίας, Ισαυρίας, Καππαδοκίας, Κιλικίας. Ονομάστηκε έτσι από το όνομα του Καραμάν Μπέη / Mehmet Bey Karamanoglu (محمد بی کارامان اقلو), o οποίος ίδρυσε το εμιράτο, γύρω, στα 1256. (http://www.24grammata.com/)
Η λέξη Καραμάν (ή Καχραμάν) σημαίνει «ο ήρωας», «το πρωτοπαλίκαρο», και είναι κοινή στην Τουρκική, στα Περσικά (Φαρσί), και στα Αρμένικα, καθώς και σ΄ όλες τις περιοχές πού έχουν τις παραλλαγές Φαρσί όπως: Αφγανιστάν, Πακιστάν, και τη περιοχή Punjab της Ινδίας. Στα Περσικά ιστορικά κείμενα, η λέξη “Καραμάν” ή “Kahraman” είναι γραμμένη ως “Qahraman” (το “Q” προφέρεται “Γ”)
Το όνομα Καραμανλή προσδιορίζει τον άνθρωπο ή την οικογένεια που έρχεται από το Καραμάν (η Τούρκικη κατάληξη «-λή» δηλώνει την από τόπο κίνηση, π.χ. Ankarali : από την Άγκυρα).
Ποιοι ήταν οι Έλληνες Καραμανλήδες;
Με τον όρο Καραμανλής και, συνηθέστερα, στον πληθυντικό: Καραμανλήδες, προσδιορίζονται οι Έλληνες κάτοικοι της Καραμανίας, οι οποίοι είχαν μία παγκόσμια ιδιαιτερότητα: ήταν Έλληνες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μίλαγαν Τούρκικα και έγραφαν την Τούρκικη γλώσσα με ελληνικά γράμματα (Καραμανλική γραφή). Παρόλο που υπέστησαν μεγάλη πίεση για να εξισλαμιστούν, απαγορεύτηκε η ελληνική γλώσσα, επιβλήθηκε η Τούρκικη, όμως με πείσμα και αυταπάρνηση παρέμειναν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αν και έχασαν την ελληνική γλώσσα.
Η γλωσσική ιστορία του επωνύμου Καρατζαφέρης, ίσως καθησυχάσει όσους αγωνιούν για την τύχη της Ελληνικής γλώσσας ανάμεσα σε τόσες ξένες λέξεις. Ίσως τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι τα ονόματα Χασάν, Αμπντούλ και άλλα μπορούν να μπουν στη ζωή μας, δίχως να αλλοιωθεί η ταυτότητα του πολιτισμού μας.
Σχετικά με το επώνυμο Καρατζαφέρης είναι γνωστό ότι το πρώτο συνθετικό Καρά, στην Τουρκική γλώσσα, σημαίνει “Μαύρος”. Στην ελληνική γλώσσα αφομοιώθηκε πλήρως είτε με την κυριολεκτική σημασία, π.χ. καραμπογιά, καραγκιόζης (goz: μάτι> καραγκιόζης =μαυρομάτης), Καραγιάννης (: Μαυρογιάννης) κ.ά., είτε με την υποτιμητική/μειωτική σημασία, π.χ.: καράβλαχος, καράγυφτος κ.ά.
Το β’ συνθετικό του επωνύμου Καρατζαφέρης (-τζαφέρης) δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ετυμολογική ανάλυση, επειδή υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, όπως:
α. Κατά την πρώτη εκδοχή το β΄ συνθ. του επωνύμου Καρατζαφέρης > -τζαφέρης παράγεται από τον πολύτιμο λίθο ζαφείρι < αρχ. ελλ. σάπφειρος > λατ. Sappirus (κάποιοι το συνδυάζουν και με το εβρ. Sappir, αλλά, γενικά, είναι άγνωστη η αρχική προέλευση της λέξης. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία το επώνυμο Καρατζαφέρης σημαίνει Μαύρο Ζαφείρι (μάλλον απίθανο, γιατί είναι άσχετο με την ελληνική φύση). 24γράμματα
β. Η δεύτερη εκδοχή για το β’ συνθετικό -τζαφέρης είναι ότι προέρχεται από το μεσαιωνικό ουσιαστικό της Αλβανικής γλώσσας “τζαφέρ” που σημαίνει “άλογο”. Στην Αραβική, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σημαίνει και γάιδαρος. Στην Ελληνική θα αποκαλούσαμε το επώνυμο Καρατζαφέρη ως “μαυροάλογο” ή “μαυρογάιδαρο
γ. Στα Τούρκικα το όνομα Τζαφέρ είναι πολύ διαδεδομένο π.χ. Τζαφέρ Ταγιάρ (Çafer Tayar), στρατηγός του τουρκικού στρατού, αλβανικής καταγωγής. Το όνομα Τζαφέρ έφτασε στην Τούρκικη γλώσσα από την Αραβική. Πρόκειται για το μεταλλαγμένο “Ja’far”, جعفر , το οποίο είναι ένα πολύ συνηθισμένο Αραβικό όνομα. Ο πιο γνωστός Ja’far ήταν ο Ja’far ibn Abī Tālib (ο Τζαφάρ γιος το Abi Ταλέμπ) ο οποίος ήταν ο Θείος το Προφήτη Μωάμεθ, με το παρατσούκλι Ja’far at-Tayyār (δηλαδή ο Ja’far, ο ιπτάμενος, που βρισκόταν παντού και ανακατευόταν με όλα). Ο Άλλος γνωστός “Ja’far” ήταν ο έκτος Ιμάμης των Σιιτών, ο Ja’far al Sadeq (ο Ja’far, ο Τίμιος)*.
Για το λήμμα Ja’far υπάρχει αναφορά στο λεξικό του Deh’khoda. To λεξικό αναφέρει ένα ποίημα του 14ου αιώνα : «είδα τον Τζαφάρ πάνω στο τζαφάρ (: γάιδαρο) που έτρωγε τζαφαρί (: μαϊντανό) και πέρασε από το τσαφάρ (: γέφυρα)» (μεταφρ. Κ. Ραχίμι). Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο, γιατί στην Αραβική ο μαϊντανός, η γέφυρα και ο γάιδαρος αναφέρονται ως Τζαφάρ.
Ποιος να ξέρει αν η ετυμολογική καταγωγή του επωνύμου Καρατζαφέρης είναι Ελληνική, Τούρκικη, Αραβική, Εβραϊκή; Σίγουρα, όμως, όταν βλέπω τον Αμπντούλ και τον Χασάν στα φανάρια ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον των απογόνων τους, μετά από αιώνες, αν παραμείνουν στην Ελλάδα. Ίσως θα ονομάζονται Αμπντουλίδης ή Χασανάκης. Ίσως θα γίνουν Πατριώτες, Κήνσορες, Τιμητές, θα μιλάνε στην τηλεόραση μπροστά από Σημαίες και Αγίους και θα προσπαθούν να επαναφέρουν τους παραστρατημένους Έλληνες στο σωστό δρόμο.
Αφήνω τον πεινασμένο Χασάν και Αμπντούλ να μου καθαρίσουν το παρ-μπριζ στα φανάρια και σιγοτραγουδώ : “…γέλα, γέλα πουλί μου, γέλα, είναι η ζωή μια τρέλα…

* Σημείωση: Για τη μετάλλαξη του Ja’far σε Τζαφέρης έχουμε δύο μεταβάσεις, αρχικά από τα Αραβικά στα Τούρκικα και μετά στα Ελληνικά. Όταν υπάρχουν δυο -α- στις λέξεις που μεταφέρονται από τα Αραβικά στα Τούρκικα, το πρώτο -α- προφέρεται βαθύ -α- , και το δεύτερο προφέρεται -ε-. Το Ja’far στα Τουρκικά προφέρεται CÂFER και γι αυτό έφτασε στα Ελληνικά ως Τζαφέρ > Τζαφέρης.

10 σχόλια

  1. ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΑΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΠΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ...
    ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ..βενιζέλος
    ΚΟΕΜΤΖΟΓΛΟΥ..χρυσοχοίδης.
    ΠΑΓΚΩΛΟΣ κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί όμως έχετε αγνοήσει και τα αντιδάνεια που δείχνουν πως ελληνικά ονόματα έγιναν σλάβικα ή αραβικά και στην συνέχεια πάλι ελληνικά ?
    Αυτο φυσικα χαλάει τα σχέδια του τουρκικού επεκτατισμού για την ανατολία και όλες τις γνωστές τούρκικες θεωρίες.
    Υπάρχουν πολύ ενδιαφεροντα βιβλία πλέον στην ελληνική αγορά που δεν βλέπω να τα έχετε μελετήσει.
    Άραγε γιατί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καρατζαφέρης = Χουντικός γάιδαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΜΟΥΛΟΣ.... ΤΟ ΓΑΡΔΕΛΟΚΑΝΑΡΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΧΑΣΑΝ ΑΧΜΕΤ ΕΒΡΑΙΟΓΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ ΕΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΑΠΟ ΧΑΣΑΝΗΔΕΣ ΕΓΙΝΕ; ΜΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΑΣΑΝΗΔΕΣ. ΗΤΑΝ ΜΟΓΓΟΛΙΑ ΣΙΒΗΡΙΑ. ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΑΥΟΙ ΣΚΟΠΙΩΝ. ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μας τρελάνει αυτός,

    " ήταν Έλληνες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μίλαγαν Τούρκικα και έγραφαν την Τούρκικη γλώσσα με ελληνικά γράμματα (Καραμανλική γραφή)"

    Μίλα καθαρά Χριστιανέ μου.

    Ελληνικά έγραφαν και μερικοί μιλούσαν διότι αυτή ηταν η γλάσσα του τότε γνωστοί κόσμου.
    Σε ολη την Ανατολική Ρωμαική αυτοκρατορία Ελληνικά μιλούσαν, και οι μή Ελληνες, για πρακτικούς λόγους.

    Χριστιανοί Ορθόδοξοι ΗΤΑΝ, πώς να το κανουμε, αν δεν ηταν θα τους εκοβαν το κεφάλι οι Βυζαντινοί.

    Με τον ερχομό των Τούρκων, στο κράτος των οποιων υπήρχε ανοχή, διατήρησαν θρησκεία, γλώσσα αλλά έμαθαν όμως και τα Τούρκικα, πάλι για πρακτικούς λογους.

    Ελληνες ομως δεν ηταν και ουτε έγιναν.

    Παραμένουν Γκιαούρηδες, δλδ χριστιανοί υπηκοοι της πρώην Οθ. Αυτοκράτορίας και κατοικοι της,

    Αγιοτόκου Καππαδοκίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙ Ο ΠΟΥΣΤΗΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ?
    ΘΕΛΩ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ.
    ΚΑΝΑ ΚΑΛΟ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΤΑ ΠΟΥΣΤΡΑΚΙΑ.
    ΚΑΜΙΑ ΠΟΥΣΤΑΡΑ ΠΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απευθύνομαι σ’ ολους εμάς τους ΜΑΛΑΚΕΣ (κι εγώ μαζί), τους απογόνους των Αρχαίων υμών Προγόνων, όπως συχνά λέμε, που γράφουμε και γράφουμε και ξαναγράφουμε σε τούτες τις σελίδες όλο ΜΑΛΑΚΙΕΣ, γιατί δεν κάνουμε τούτο και κείνο να ελευθερωθούμε απ’ όλα τα ΛΑΜΟΓΙΑ, απ’ όλες τις φαγάνες, απ’ όλες τις βδέλες, που μας πίνουν το αίμα τόσα χρόνια (απ’ το 1974), απ’ Όλους τους κλέφτες, απ’ όλες τις ξεφτύλες της κοινωνίας μας, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ. Τί μας έχει πιάσει;; Έχουμε αποχαυνωθεί απ’ την μιζέρια και την πείνα;; Τί έχουμε πάθει ρε παιδιά;; Είμαστε τόσο ανίκανοι; Μας χρειάζεται, μήπως, κανένας Παλαιών Πατρών Γερμανός ή κανένας Ρήγας Φεραίος;
    Ως ΠΟΤΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ
    ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ
    ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,ΧΕΙΜΩΝΑ
    ΑΝΟΙΞΗ ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ;
    ****
    ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
    ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ,
    ΚΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥΜΕ,
    ΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ;
    ****
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΡΙΣΤΟΎΜΕ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΧΑΝΙΔΑ,
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ
    ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ
    ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ
    ΜΙΚΡΟς ΕΙΝ’ Ο ΕΧΘΡΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση