GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

To «πολιτικό κόστος» ως αντιδημοκρατικό εργαλείο...

Του Νίκου Κοτζιά Μια από τις πιο αγαπημένες έννοιες του Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας, του μετώπου, δηλαδή, των δυνάμεων ...

Του Νίκου Κοτζιά

Μια από τις πιο αγαπημένες έννοιες του Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας, του μετώπου, δηλαδή, των δυνάμεων που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κρίση, είναι το «Πολιτικό Κόστος». Η κοινωνία παροτρύνεται να μην του δημιουργεί πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί και τα κόμματα καλούνται να ανατρέψουν κατακτήσεις δεκαετιών. Να συμβάλλουν σε μια άγρια ανακατανομή εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το «πολιτικό κόστος».
Η πρόταση παράκαμψης του πολιτικού κόστους στηρίζεται στην θέση ότι αυτό που σήμερα δεν...
 είναι δημοφιλές, αύριο θα γίνει κατανοητό ότι ήταν αναγκαίο. Ότι συχνά οι «μεγάλες» πολιτικές πράξεις πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα και αν δεν βρίσκουν τη στήριξη της κοινωνίας. Στην ανάγκη ακόμα και ενάντιά της. Η χρήση αυτού του σλόγκαν στη σημερινή Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο με τρόπο καταχρηστικό. Με τη χρησιμοποίηση, επίσης, πολλαπλών επικοινωνιακών κόλπων. Με αυτά επιδιώκουν να παρουσιάσουν την πλέον σκοτεινή πολιτική επιλογή της μεταχουντικής Ελλάδας ως πολιτική παρθενογένεση που δεν μετρά το κόστος. Την πολιτική υπέρ των λίγων ως πολιτική που δεν πρέπει να προκαλεί το κόστος της αντίθεσης των πολλών. Μια πολιτική «παρά το πολιτικό κόστος», υπονοεί σήμερα μια πολιτική που επιδιώκεται να εφαρμοστεί ενάντια στους πολλούς. Αλλιώς δεν θα έκανε λόγο για πιθανό «πολιτικό κόστος» και επιλογές παρά αυτό το κόστος.
Πιστεύω ότι το Μέτωπο του Μνημονίου και της Πλεονεξίας, επιθυμεί να προωθήσει μια πολιτική ενάντια στη θέληση και τις ανάγκες των περισσοτέρων. Οι οποίοι, πιθανά να του προκαλέσουν πολιτικό κόστος. Με κινητοποιήσεις. Με την πολιτική ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν. Με την ψήφο τους. Στην ουσία, η θεωρία του μη πολιτικού κόστους δεν επιδιώκει να εφαρμόσει μια κατά αυτήν αναγκαία πολιτική με τα μέσα και τις μεθόδους της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Για αυτό, προκειμένου να επιβληθεί συκοφαντεί εκείνη την πολιτική που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πολλών, δηλαδή «το πολιτικό κόστος». Ανάγει τον κυρίαρχο λαό σε ανεύθυνο που –υποτίθεται- δεν γνωρίζει το πραγματικό συμφέρον της κυριαρχίας του. Πρόκειται για ένα σχήμα-άλλοθι, δικαιολόγησης της παραβίασης της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας. Υποστηρίζει στην ουσία ότι η δημοκρατία «προκαλεί πολιτικό κόστος». Ότι λειτουργεί σε βάρος των αναγκών της χώρας και για αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θέληση των πολλών. Ότι μια «πρωτοπορία» σκληρών συμφερόντων δικαιούται να παρακάμπτει την θέληση της πλειοψηφίας.
Το κόμμα του Μνημονίου και της Πλεονεξίας κάνει κατάχρηση του θεωρήματος «του μη υπολογισμού του κόστους». Στην πραγματικότητα εμφανίζει τα στενά συμφέροντα που εκφράζει, την άμεση κερδοφορία και την άμεση λεηλασία του δημοσίου, την κατάργηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας ως σιδερένια αναγκαιότητα για τον τόπο. Το κόμμα του Μνημονίου πράγματι δεν ενδιαφέρεται για το «πολιτικό κόστος» στις σημερινές συνθήκες. Τις θεωρεί αυτές τις συνθήκες μοναδική ευκαιρία λεηλασίας της κοινωνίας. Δεν ενδιαφέρεται, επίσης, διότι το εκλογικό κόστος θα το έχουν «οι χρήσιμοι ηλίθιοι» και όχι τα ίδια τα συμφέροντα. Επιπλέον, εάν αποδιοργανωθεί το ΠΑΣΟΚ ή και αποσυντεθεί, που δείχνει πιθανό, όχι μόνο δεν θα έχει πρόβλημα το κόμμα του Μνημονίου, αλλά θα έχει απαλλαγεί από ένα λαϊκό κίνημα, ενώ η ηγεσία του θα έχει προσχωρήσει στη λογική του κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας.

7 σχόλια

  1. Τη βάψαμε. Επικεφαλής του ΔΝΤ αναλαμβάνει από τον Ιούνιο ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράκλησης απευθύνεται μόνο σε όσους θα αυτοκτονήσουν για οικονομικούς λόγους ‘
    Το τέλος που βάζετε στη ζωή σας είναι ηττημένου και χαμένου .
    Φερθείτε σαν ήρωες εκτελέστε πρώτα πολιτικούς και κλέφτες του δημοσίου χρήματος που σας έφεραν σε αυτή την κατάσταση
    Η ζωστείτε με πυρομαχικά και πηγαίνετε σε σπίτια , πολιτικά γραφεία υπουργών βουλευτών πολιτικών κλεφτών μέσα στη βουλή
    Και ανατιναχθείτε μαζί με αυτούς τότε θα προσφέρεται εργο στην Ελλάδα και θα πεθάνετε ηρωικά και όχι ατιμωτικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑ...Το εννοει .ο ΓΑΠημένος.
    ΣΟΥ..ΧΟΝΤΡΟ τέως δουλικό του!!!

    Αλλαξε την Ελληνικη ιστορια, αλλαζει τις συνηθειες, κουβαλα τους λαθρομεταναστες για να βοηθησουν με τα ηθη και τα εθιμα που φερνουν, καταστρεφει τον κοινωνικο ιστο και οτι με δυσκολια ειχε γινει μεχρι τωρα.

    Γι αυτο το παλιο συνθημα ταιριαζει.."Παρε την μανα την παρεα σου κι εμπρος"...


    Ναι, ας προσλάβουμε πάλι μερικές εκατοντάδες συμβούλους για να μας πουν πώς να τα αλλάξουμε. Πάρτο χαμπάρι.
    Μπορεί και το δικό μας μυαλό να θέλει μπόλικο διόρθωμα, αλλά ό,τι και να κάνεις οι Έλληνες (δεν είσαι ένας από αυτούς) δεν θα σε αφήσουμε να κάνεις τη χώρα μας Γουατεμάλα.

    Η συνταγή είναι γνωστή: να πηγαίνουν καλά οι αριθμοί ξεχνώντας ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ζωές. Παράδειγμα η Γουατεμάλα που προανέφερα: ανεργία 3% (με μεροκάματα ελεεινά βέβαια), αλλά με παιδική θνησιμότητα 50%.
    Αυτοί είναι οι κοπρίτες του ΔΝΤ που μας κουβάλησες εδώ.

    Α, και μια ερώτηση: επειδή αυτοί οι κοπρίτες μας λένε ότι δεν είμαστε παραγωγικοί, για ρώτα τους αυτοί τι ακριβώς παράγουν και κονομάνε τρελά ; Αλλά έχεις τα νεφρά να τους ρωτήσεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτο!
    Το Υπ.Παιδείας υποχρεώνει 166 μαθητές ΑΜΕΑ απο την Κρήτη να δώσουν Πανελλαδικές στην Αθήνα με δικά τους έξοδα !


    Το υπουργείο Παιδείας υποχρεώνει τους μαθητές να φύγον από την Κρήτη και να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις στην Αθήνα γιατί καταργεί τα εξεταστικά κέντρα.

    Σε απόγνωση βρίσκονται 166 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και οι οικογένειές τους από την Κρήτη, καθώς αν και πρόκειται για παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην λειτουργήσουν φέτος εξεταστικά κέντρα στο Ηράκλειο και στα Χανιάς για τα παιδιά αυτά στο νησί, αλλά να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να δώσουν τις εξετάσεις.

    Όπως δήλωσε στο Νewsit η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Μαρία Παναγιωτάκη " η αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει θύματα τα 166 παιδιά της περιφέρειας Κρήτης που έχουν αναπηρίες και καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εγείρεται θέμα άνισης μεταχείρισης των υποψηφίων οι οποίοι, εκτός των προβλημάτων αναπηρίας, θα επιβαρυνθούν ψυχικά και σωματικά και αφετέρου και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τις οικογένειές τους, πολλές από τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην πάνε καν να δώσουν εξετάσεις. Εμείς προτείνουμε να λειτουργήσουν τα εξεταστικά κέντρα και προσφέρομαστε να μην πάρουμε την αμοιβή του επιτηρητή".

    Ακούστε τι δήλωσε στο Νewsit η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου:

    Το Νewsit επικοινώνησε με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο και περιμένουμε την απάντησή του.



    * θα επρεπε να ντρεπονται αυτοι που κ μονο σκεφτηκαν να παρουν μια τετοια αποφαση, ποσο μαλλον κ αν την πραγματοποιησουν.

    - ΤΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ....ΘΕΕ ΜΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι βρε αχρηστοι δεν ζητατε εκλογες αλλα με το που σκαει το ενδεχομενο βγαινετε στα κεραμυδια?? του κωλου αντιμνημονιακοι που μονο με την ιδεα οτι μπορει να παει σε εκλογες και να κληθουν να παρουν πισω την καυτη πατατα που πεταξαν το 2009 τους πιανει ταρταραιος πυρετος!!!
    Οταν ''κατασρεφεται'' πατριδα οπως μας τσαμπουνατε, πατε στην βουλη με προταση μομφης και απαιτηση εν ονοματι του Ελληνικου Λαου να παραιτηθουν και να πανε σε εκλογες. Δεν το θελετε, δεν το επιθυμειτε, το φοβοσατε και περιμενετε αλλος να κανει την βρωμικη δουλεια και να μας ελθετε σαν ελευθερωτες. Καποιος αρχηγος ςστω και γραφικος το ζηταει και το λεει καθαρα να φυγει η κυβερνηση ασχετα με το οτι δεν συνοδευει την προταση του με μια ολοκληρωμενη προταση διακυβερνησης, δηλαδη να φυγουν, μετα??? αυτο το μετα υπαρχερι στις Δημοκρατιες και να μας το πουν οι εραστες της προτασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απογοήτευσε τους ξένους ο ΠΑΠ: Ανακοίνωσε σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής... ενώ περίμεναν να ανακοινώσει σχέδιο διαφυγής του απ' την Ελλάδα..

    Καθόλου δεν επηρέασαν τους ξένους, ούτε καν τους Έλληνες, επενδυτές οι από καιρό προαναγγελθείσες με φανφάρες ανακοινώσεις Παπακωνσταντίνου για τη δήθεν πάταξη της φοροδιαφυγής... καλύτερο αποτέλεσμα θα είχε η ανακοίνωση ενός σχεδίου διαφυγής του στο εξωτερικό:

    spread: 1256 (+13)
    CDS: 1450
    Χρηματιστήριο: -1,1%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα είναι δυνατόν να λέει "δεν κοιτάω το πολιτικό κόστος" και να πρέπει να το πάρουμε θετικά αυτό;
    Στ' αλήθεια δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό σου κόστος. Είναι άλλα τα προβλήματά μας...

    http://anthropako.blogspot.com/2011/05/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση