GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συναίνεση αναζητεί (και) ο Ερντογάν μετά τη νίκη του...

Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Το AKP διασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοι...

Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Το AKP διασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όχι όμως τα δύο τρίτα που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων και σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, το ΑΚΡ έλαβε περίπου το 50% των ψήφων και...
 διασφάλισε 325 από τις 550 έδρες του κοινοβουλίου, 6 λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, έλαβε περίπου το 26% των ψήφων, ενώ το εθνικιστικό MHP κατάφερε να υπερβεί το όριο του 10% και να εκπροσωπηθεί και πάλι στην τουρκική εθνοσυνέλευση με ποσοστό της τάξεως του 13%.
 Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία κινήθηκε στο 85%. «Θα παραμείνουμε σεμνοί», είπε ο Ερντογάν στους χιλιάδες οπαδούς του που πανηγύριζαν την τρίτη κατά σειρά νίκη του ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές.  Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα αναζητήσει τη συναίνεση «με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, με τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ, με την επιστημονική κοινότητα και με όποιον έχει κάτι να πει».
Στις χθεσινές εκλογές είχαν καταθέσει υποψηφιότητα 15 κόμματα και 200 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.Το διακύβευμα της αναμέτρησης επικεντρωνόταν στο ερώτημα εάν το κυβερνών κόμμα θα διασφάλιζε πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή προκειμένου να αναθεωρήσει με τις δικές του μόνο δυνάμεις το Σύνταγμα, που ισχύει από την εποχή του πραξικοπήματος των στρατηγών, στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την αποτυχία του ΑΚΡ να διασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση